Forum dyskusyjne
Bardzo wstępny plan
kategoria podróże po świecie
kraj Myanmar
arnie 18:36 | 19.07.2015
Planuję na styczeń wyjazd łączony-stop w Dubaju na 2 dni -potem do Bangkoku i stamtąd do Birmy -podstawowy plan to1.Przyjazd do Birmy do Mandalay - ile dni na zwiedzanie okolic-jestem mocno zorganizowany,wstaję wcześnie rano
2.Z mandalay do Bagan - przejazd - 1 dzień.
3.Bagan- 2 dni?
4.bagan do Inle Lake -1 dzien przejazd
5.Inle Lake - objazd,"opływ"
6.Inle do Mandalay - 1 dzień
7.mandalay- BKK wylot
Razem dni z wyjazdem i przyjazdem:9 dni
Starczy?
Potem zamierzam z Mandalay lecieć na Phuket,choć wiem,że tam tłoczno-zastanawiam się jeszcze-tajlandię znam jako tako-byłem 2 x.
Ajsha 19:24 | 17.02.2016
Jestem bardzo ciekawa jak sprawdził się Twój plan w BIrmie. Niedługo wybieram się tam ze znajomymi i wstępnie wymyśliłam podobną trasę, z wyjątkiem ostatniej częsci z Inle chcemy przedostać się do Yangoon.Wszelkie informacje będą bardzo cenne :)
Pozdrawiam
olkot 11:53 | 18.02.2016
Mnie Mandalay specjalnie nie zachwyciło - brzydkie, duże miasto bez klimatu. Wydaje mi się że jeden dzień wystarczy. Pałac królewski w centrum można spokojnie odpuścić - rekonstrukcja z blachy falistej, bez żadnej sensownej ekspozycji za zasiekami i chroniona przez wojsko.Bagan - 2 dni na spokojne zwiedzanie. Ja jeden dzień zwiedzałam na końskim powozie, przez cały dzień nasz woźnica obwiózł nas po najważniejszych świątyniach, 2 dzień na szwendanie się po okolicy e-bikiem i odkrywanie pozostałych świątyń.
Nasz woźnica na zachód zawiózł nas nas na mniej uczęszczaną świątynię, na uboczu, gdzie było zaledwie kilkunastu turystów
Ciekawa do odwiedzenia jest wieża widokowa, z dala od głównych światyń, obok absurdalnego drogiego resortu, wstęp 5USD, ale jest z niej piękny widok na całą okolicę. To na dodatek, gdyby zostało wam trochę czasu, ale rowniez można sobie odpuścić.
1 dzień na rejs po Inle wystarczy. My miałyśmy dodatkowy dzień na rowerach na zwiedzanie okolicy ( światynie w jaskiniach, winnica) - bardzo relaksujący.
Trzeba się przygotować, że standardowa wycieczka po Inle głównie skupia się na warsztatach rękodzieła, bo to główne źródło zarobkowania okolicznych mieszkańców. My za większą kasę popłynęłyśmy na południową część jeziora, Sankar ( ok 3h w jedną strone łódką motorową), był to bardzo miły rejs z oglądaniem okolicznych pól i życia mieszkańców. Trochę mniej turystycznie, nam się podobało.
Ajsha 20:26 | 20.02.2016
Dzięki za informację. A jak poruszałyście się po kraju? Planuję przepłynąć z Mandalay do Bagan łódką (chociaż nie wiem czy w kwietniu jeszcze pływają, bo podobno jest niski poziom wody). Potem z Bagan do Inle mamy jechać autobusem..
olgierd79 12:55 | 21.02.2016
My ruszamy za tydzien... ale plan troche dłuższy i odpoczynek po podrozy na Birmańskich plazach w Ngwe.Co do Mandalay to podobno faktycznie samo w sobie nie ciekawe ale dookoła są stare stolice Birmańskie i ze względu na nie sie tam jedzie.
olkot 07:45 | 18.03.2016
Po Birmie jeździłyśmy lokalnymi i turystycznymi autobusami, wychodziło najszybciej i najtaniej.Łódź z Mandalaj do Bagan płynie jakieś 10h z tego co pamiętam i kosztuje jakieś 40-50usd. Dlatego my jechałyśmy busem, za 9000 kyatów i w 5h byłyśmy w Mandalaj, tych busów był spory wybór co kilka godzin
Między Bagan a Inle jeżdżą nocne turystyczne autobusy, bardzo wygodne - najlepsza linia to JJ Express - bardzo wygodne busy, z szerokimi, rozkładanymi siedzeniami.
Busy przyjeżdżają zwykle ok 4-5 nad ranem, zarówno w Inle jak i Bagan poprosiliśmy o early checkin w hotelu, i w obu przypadkach był bezpłatny:)