/ / MYANMAR > Birma - bookowanie noclegow > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Birma - bookowanie noclegow

kategoria podróże po świecie

kraj Myanmar

agag dołączył
21.08.2011

agag 12:48 | 04.10.2016

Do podrozujacych ostatnio po Birmie:
Czy jest potrzeba bookowania noclegow w Mirmie w okresie styczen/luty?
Podobne pytanie odnosnie autobusow nocnych?
Jaki jest standard tych autobusow?

bartek79 dołączył
15.05.2011

bartek79 13:22 | 05.10.2016

Osobiście większosć noclegów rezerwowałem. Byłem jednak kilka lat temu. Nie rezerwowałem w Inle i miałem problem. Przyjechałem w nocy, objechałem wszystkie noclegownie i nigdzie nie było miejsca. W Ngwe Saung, nie rezerwowałe i nocleg znalazł mnie sam.

milka dołączył
30.03.2004

milka 22:04 | 05.10.2016

Byłam w Birmie dwa lata temu w listopadzie, nigdzie nie bookowałam noclegów i również nigdzie nie miałam żadnego problemu z noclegami.

milka dołączył
30.03.2004

milka 22:06 | 05.10.2016

Autobusów też nie bookowałam, standard autobusów, nie taki zły ale zdecydowanie gorszy niż np. w Tajlandii.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 17:21 | 07.10.2016

Wszystko zależy czy jedziesz sama cz z ekipą. Jadąc samemu zawsze można znaleźć coś do spania, jadąc w grupie to większy problem. Z drugiej strony mnie trochę szkoda czasu na miejscu na szukanie noclegu. Nie po to jadę daleko po świecie.

agatttka dołączył
25.10.2009

agatttka 11:34 | 26.12.2016

Mnie interesuje Bagan (styczeń), czy na miejscu znajdę sensowny i niezbyt drogi nocleg (3 osoby), czy lepiej skorzystać z booking czy czegoś tam wcześniej? Old Bagan z tego co wiem jest drogie, lepiej zatem Nyuang czy New Bagan? Stosunkowo niedaleko świątyń też...

Mój plan na styczeń:
4 - przylot MDL
5 - Mingun
6- Sagaing, Inwa
7 - Amarapura
8 - Mandalay
9 - autobusem do Bagan
10 - Bagan
11 - Bagan
12 - Bagan (nocny do Rangun)
13 - Rangun
14 - Rangun
15 - Rangun
16 - Rangun
17 - wylot

Może jakieś ciekawe podpowiedzi??? Zrezygnowałam z Inle (za dużo się naczytałam że cepeliada i komercja, widziałam wioski w Wietnamie itp), nie wiem czy dobrze, ale wolę bez pośpiechu pozwiedzać inne miejsca...

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 14:09 | 26.12.2016

nie rezygnowałabym z Inle, choćby ze względu na Indein Village lub Kakku Pagodas oraz słynny klasztor z owalnymi oknami.
Mnie samo Inle urzekło (rybacy często pozują turystom, ale generalnie są na jeziorze po to aby łowić ryby, a nie po to, aby pozować), a cepeliadą można nazwać dokadnie każde miejsce, dokąd trafiają turyści, taka prawda...

Według mnie na dawne stolice (okolice Mandalay czyli Mingun, Sagaing i Amarapurę wystarczą dwa dni, nie wiem też co chcesz robić w Rangun 4 dni. Byłam i tu i tu. W mojej ocenie dwa to ok, a trzy to max.
Nie pominęłabym za to Golden Rock, dla mnie to jedno z ważniejszych miejsc na trasie. No i sama droga do Golden jest dość niezwkła, jazda ciężarówkami z prędkością na maxa ile ciężarówa da radę, w towarzystwie Birmańczyków, po serpentynach robiła na prawdę niesamowite wrażenie.

Swoją trasę opisałam dzień po dniu na innym portalu (dokładnie każdy dzień, każde odwiedzone miejsce, nocleg. Podróżowałam co prawda wynajętym autem, ale to akurat na wybór miejsc nie miało żadnego wpływu, poza może czasem, mieliśmy go trochę więcej dzięki własnemu transportowi. Polecam lukturę. Dziś nie ominęłabym żadnego z tych miejsc. Może nie każdy chce odbyć trek w górach, dokąd wyrusza się z Kalaw, co też zajmuje kolejnych kilka dni bo i do Kalaw trzeba dotrzeć i sam trek to minimum dwa dni. Można trek pominąć ruszając od razu nad Inle.
Jedyne miejsce którego nie odwiedziłam i żałuję, to Kakku Pagodas. To miejsca polecam z całego serca!
Jakby co pisz na priva, mam dość aktualne info od znajomych którzy byli tam ostatnio.

Moja trasa jest tu:
http://takemytrip.pl/plan-podrozy-2-birma-azja

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl