/ / FILIPINY > Filipiny parę pytań - Bohol - Pamilikan > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Filipiny parę pytań - Bohol - Pamilikan

kategoria podróże po świecie

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 13:20 | 12.12.2013

witam
no to stało się bilecik kupiony już :)
Dublin -Manila-Berlin cena 1800 zł
trasa wygląda tak:
Manila przylot godz 15 / jak szybko i gdzie udać się na dworzec autobusowy tak aby kupić bilet na autobus nocny do Banaue /
Banaue - Batad - Sagada- Manila- Lot do Cebu- Bohol- Panglao- Pamilica n-Cabulot do Palavan - Manila

mam pytanie :

12.03 o godz 15 będę na lotnisku w Cebu powrotny wylot z Cebu do Palavan mam 17.03 o 15 .15
- chciałbym zobaczyć w jeden dzień Bohol a potem płynąć na Pamilican z ominięciem Panglao
- czy ktoś nocował na Pamilican jak się tam srawnie i tanio dostać ?
- i jak potem wrócić na 15.15 do Cebu na lotnisko ? ile czasu ?
- pomyślałem aby zrobić plan w taki sposób / skorygujcie proszę jeżeli uważacie inaczej :) /
13.03 rano statkiem z Cebu do Tubigon Port /ten na półn. Bohol / tam mam nadzieję złapać jakiś Van na zwiedzenie BOHOL /wzgórza + Tersierki / w dół do Panglao i nocleg
14.03 rano do Pamilican no tak w jaki sposób z wycieczką na delfiny ?
16.03 lub 17.03 Pamilican-Panglao statek do Cebu .

pozdrawiam
liczę na Waszą pomoc
neronek

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 13:37 | 30.10.2014

witam
szybkie przemieszczanie w Manili nie istnieje chyba że nocą w zależności na który terminal przylecisz mi z terminalu 1 dostanie się na autobus do Banaue zajęło jakieś 1,5 h (taxi w godzinach szczytu) ale i tak nie musisz się spieszyć autobusy jadą o 20:00 i o 22:00 choć jak ja byłem to ten o 20:00 nie jechał lub nie było już biletów pani nie potrafiła wytłumaczyć tak czy inaczej oba docierają ok 6 rano ten pierwszy jedzie dłuższą trasą warto zabrać z sobą gotówkę w Banaue nie ma bankomatu a hostele mają jedno gniazdko lub wcale żeby naładować aparat czy tel trzeba płacić extra w recepcji.Przemieszczanie się między terminalami też zajmuje sporo czasu ok 1h z 4tego do 1szego przy czym można też czekać godzinę na autobus,samoloty między wyspami też nie zawsze latają są mocno zależni od pogody czasami trzeba brać pod uwagę nawet 3 dni poślizgu ale warto Filipiny są piękne i ludzie niesamowici powodzenia.

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 18:51 | 30.10.2014

dzięki jamaj :) ale ja juz w marcu wróciłem ten post jest stary ale dzięki .
a jak było Bosko teraz jestem na etapie szukania biletu na Wielkanoc .
a było tak :

http://www.youtube.com/watch?v=UXQcFCJ5UKA&list=UUYmjXvbHNzbf4YdXGJP3_9g

pozdrawiam
neronek

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 20:40 | 30.10.2014

hahaha sorrki nie zauważyłem daty dziwne jest to że post był w najnowszych a nawet żadnej odpowiedzi nie było,fajny filmik przypomniały mi się niektóre miejsca jak Sabang czy choć by nasz hotel jak stoisz na plaży w El Nido, ja na etapie może coś na B Narodzenie się trafi pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś na trasie ;)

Jacky dołączył
15.08.2006

Jacky 09:05 | 31.10.2014

Ja mam pytanie z innej beczki. Wiem ,że Filipiny są geograficznie bajkowe a ludzie wspaniali ale jak odnosicie się do informacji o porwaniu dla okupu dwóch Niemców przez państwo islamskie (oddział działający na Filipinach) ?
Niestety, świat jest coraz mniej bezpieczny.

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 13:05 | 31.10.2014

A gdzie to było dokładnie na południu? Bo południe sam dół to jak wiem to regiony islamistów, gdzie tam trzeba uważać.

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 13:18 | 31.10.2014

witam
podczas pobytu natknąłem się tylko o informacje o wyspach na Południe od Palawanu gdzie podobno nawet wojsko boi się zaglądać jest to główna trasa przemytników do Malezji i często zdarzają się porwania dla okopu po za tym czułem się dość bezpiecznie po za Manilą i większymi miastami których i tak zawsze staram się unikać

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 19:02 | 31.10.2014

Mnie mile zaskoczyła Manila tyle słyszałem wcześniej złego a tutaj szok byłem nawe w slamsach przez czysty przypadek o czym piszę w blogu byłem tam koło 0d 18-20 udałem się także śladami Martyny W. na cmentarz Połnocny nie chcieli mnie wpuścić policjant pytał sie po co mi to ? ale nie dałem za wygraną powołałem sie na Martyne i tu się pozytywnie zaskoczyłem od razu się zgodzili skojarzyli sobie ją :)
pozdr
neronek

strogg dołączył
30.06.2014

strogg 21:18 | 31.10.2014

Za porwaniem Niemców (uwolnionych już), nie stoi żaden oddział państwa islamskiego tylko abu sayaf, ugrupowanie islamistyczne, z prowincji Sulu na Mindanao, które w tym regionie "rozrabia” już od ponad dwudziestu pięciu lat, odpowiadając za ataki terrorystyczne i porwania dla okupu. Ofiarami padali głównie Filipińczycy, dziennikarze, ludzie z organizacji pomocowych itp. W tym rejonie nie ma masowej turystyki . Niemców porwano na otwartym morzu, wcześniej zwinęli turystów z pobliskiego wybrzeża Malezji. Na popularnych wśród turystów Luzon, Visayas czy Palawanie można czuć się bezpiecznie (oczywiście zachowując zdrowy rozsądek). Choć zwyczajowo się tego nie poleca to nawet po Mindanao da się podróżować, trzeba być na bieżąco z aktualną sytuacją, która zmienia się tutaj często, unikać niektórych rejonów i przestrzegać pewnych zasad.
Trzymanie się opinii, że "Filipiny są geograficznie bajkowe a ludzie wspaniali” jest z perspektywy przeciętnego turysty odwiedzającego ten kraj bardzo dobrym uproszczeniem i nie ma co się niezdrowo podkręcać albo straszyć :)

neronek, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak mądre pytanie zadał ci pan policjant, ale to odrębny temat... :)

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 06:53 | 01.11.2014

Tak masz rację nigdy nie wiadomo co gdzieś tam za krzakami a raczej za palmą czyha na nas dlatego też policjant dał mi ochroniarza Denisa który oprowadzał mnie po cmentarzu .
pozdr
neronek

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 06:55 | 01.11.2014

[IMG]http://i59.tinypic.com/10zpqvt.jpg[/IMG]

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 06:56 | 01.11.2014

http://i59.tinypic.com/10zpqvt.jpg

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 22:28 | 01.11.2014

Dzisiaj akurat w Galileo był odcinek o tym północnym cmentarzu. Brat mi się zapytał, czemu akurat tam mieszkają skoro jest wiele przestrzeni na wyspach itd. jakiś szałas można zbudować i mieszkać, ale na/w cmentarzu? Czy może chodzi o to, że tam na tym cmentarzu mają pracę i dlatego tam właśnie mieszkają?

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 07:55 | 02.11.2014

Oni maja zgodę na mieszkanie od właścicieli grobowców muszą jedunie dbać o groby czyścić je itd a po za tym zawsze o jakąś pracę szybciej jest w Manili niz na wyspie :)
pozdr
neronek

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl