Forum dyskusyjne
Iran przelom kwietnia i maja 2014
kategoria podróże po świecie
kraj Iran
akunia 22:53 | 04.03.2014
Witam,wybieram się z koleżanką (czyli w sumie 2 dziewczyny) do Iranu. Wylot ok. 20 kwietnia, powrót tuż po majówce. Jesli się uda rowniez kilkudniowy wypad do Uzbekistanu i Tadżykistanu. Czy ktoś też planuje tam podróż w tym okresie?
Będę wdzięczna zwlaszcza za rady dotyczące wizy. Czy lepiej załatwić ją w Polsce czy na miejscu na lotnisku jeśli planujemy pobyt w Iranie nie dłuższy niż dwa tygodnie?
aq5 18:55 | 05.03.2014
Wizę lepiej załatwić w PL,choć podobno latwo 15-dniowa uzyskać na lotnisku IKIA.Jeżeli jesteście z Wa-wy to macie lepsza możliwość,bo odpada wam problem dostarczania paszportów na Saską Kępę do ambasady irańskiej;po otrzymaniu numeru referencyjnego z MSZ w Teheranie zanosicie paszport do ambasady,wklejaja wam wizy i go to iran.;))).W sierpniu lecę tam drugi raz,fantastyczny kraj!
hilary 16:03 | 06.03.2014
nieformalna grupa Extrek z Wrocławia organizuje wyprawę do Iranu we wrześniu
icek maliniak 17:47 | 06.03.2014
co do wizy, to bez problemu załatwicie na lotnisku. Warunek, to 15 dni. Na miejscu istnieje możliwość przedłużenia o kolejne 15 dni. Tylko do wizy lotniskowej wymagają biletu powrotnego i też ubezpieczenia. Jak wyrabiałem wizę, to nie sprawdzali mi tych rzeczy. Tanio polecicie z Berlina lowcostem Pegasus. www.flypgs.comWięcej o wycieczce do Iranu przeczytasz tu:
http://casper.geoblog.pl/podroz/20336/iran-kraj-bez-mcdonaldow
Generalnie fascynujący Kraj, wspaniali ludzie, tylko klimat wredny (sucho i gorąco), ja byłem w lutym to dało się żyć, pomimo, że praktycznie wszyscy Irańczycy posługują się angielskim, to wiele info jest w farsi, czyli pismo krzaczkowo-koniczynkowe. Zwłaszcza na dworcach PKS i PKP. Tanie i rewelacyjne autobusy dalekobieżne. Takiego komfortu w Europie nie uświadczysz. Cen też nie ( trasa ok. 500km.- koszt 5 USD).
Pozdrwaiam i życzę udanej podróży.
ps. jak chcecie taniutko i dogłębnie, to polecam couchsurfing.
aq5 23:04 | 09.03.2014
Oj,nie wiem w jakim Iranie byłeś,ale twierdzenie,że wszyscy tam posługują się angielskim to grube nieporozumienie.Angielski zna tam może z 5% populacji i znajomośc ta jest odwrotnie proporconalna do poziomu wykształcenia,podobnie zresztą jak w Polsce:im nizsze wyksztalcenie tym wyższa "nieznajomość",nie tylko angielskiego ale i innych językow poza farsi,azerskim,kurdyjskim itd.A dworców PKP i PKS tez tam nie ma,w każdym razie nie widziałem nigdzie;))).IranRail to nowoczesne koleje,ale dworce kolejowe na ogół oddalone od centrow miast,pociagow nie za dużo (poza linia Teheran-Meshed).Autobusy typu Volvo Oghab czy Scania rzeczywiście dobre,nawet można zaryzykować twierdzenie,ze komunikacja miedzymiastowa lepsza niż w Polsce,wygodna,szybka,klimatyzowana i za naprzwde niewielkie pieniądze.Iran to autentyczny kraj autentycznych ludzi,nie wczasowa cepelia no i bez typowej dla wielu krajów manii nagabywania turystow.Wiele praktycznych porad także w przewodniku Lonely Planet,najnowsze wydanie 2012(oczywiście tylko wersja angielska).Jest też przewodnik niemiecki,ładnie wydany ale u nas nie do kupienia raczej.Jezeli nie chce się tracic czasu na przedłużanie wiz to lepiej wiza zalatwiana w Polsce,np. irańskie biuro Touran Zamin,w 2012 roku szybko i bez problemów.Po wklejeniu wizy do paszportu jest jednak tylko 30 dni na przekroczenie granicy irańskiej,zatem nie warto paszportu do wizowania skladać ze znacznym wyprzedzeniem (po przyznaniu wizy).
marcin153 09:33 | 09.03.2014
Witam,ja z koleżanką (para mieszana) również wybieramy się do Iranu w tym okresie. Lecimy do Baku (wiza tranzytowa) 25 kwietnia i ok 29-30 kwietnia chcemy być już w Iranie. Na podróż przeznaczamy 31 dni, wracamy 26 z Kutaisi. Jeżeli macie ochotę możemy się gdzieś spotkać na miejscu. Wizę wyrabialiśmy w ambasadzie Iranu w Polsce, oni nam polecili telefonicznie biuro które wyrobiło nam potrzebny do jej uzyskania numer. Wydaje mi się że jeżeli chcecie spędzić tam tylko dwa tygodnie to lepiej ubiegać się o nią na lotnisku.
Pozdrawiam.
icek maliniak 22:20 | 11.03.2014
Islamska Republika Iranu (pers. جمهوری اسلامی ايران – Dżomhuri-je Eslāmi-je Irān) – państwo na Bliskim Wschodzie, leżące nad Morzem Kaspijskim, Zatoką Perską i Zatoką Omańską.To tyle o lokacji miejsca w którym byłem. Co do 5% populacji znającej język angielski, to Iran jest chyba bardziej zaludniony niż Chiny. Bo przez cały czas podróży, chyba tylko raz albo dwa spotkałem się z nieznajomością języka angielskiego. Ale miałem farta !
Generalnie, polecam jechać jak najszybciej, póki ten Kraj nie jest skomercjalizowany, zmacdonadyzowany i jest jaki jest.
kudik 18:11 | 09.03.2014
Zdecydowanie w Polsce. Ostatnio ktoś podobno nie dostał wizy na lotnisku.Kilka informacji o wizach, noclegach i cenach znajdziesz na moim blogu:
http://www.wakacjeipodroze.com/itemlist/category/147-podroze-do-iranu
np pamiętajcie aby na lotnisku kasę wymieniać na hali przylotów (1 piętro) kurs był o ok 30 % lepszy !
Pozdr
hilary 15:12 | 11.03.2014
witam. Mam pytanie do powracających z Iranu. Dwa lata temu byłem w Izraelu ,czy muszę wymienić paszport (w ambasadzie powiedziano mi że niekoniecznie) ,jakie są wasze spostrzeżenia w tej materii. Pozdrawiam
[konto usunięte] 10:51 | 12.03.2014
Problemem nie jest pobyt w Izraelu, problemem jest "ślad pobytu" w paszporcie. Jeśli masz jakąkolwiek pieczątkę wskazującą na powyższy - paszport do wymiany. Wyjazd służbowy - październik 2013.
kudik 14:26 | 14.03.2014
Ostatnie przepisy mówiły, że jeśli pobyt w Izraelu był dawniej niż bodajże rok temu to można było wnioskować o wizę. Natomiast dla pewności wymieniłbym paszport. Robiąc nasze wizy jeden paszport był całkiem nowy i czysty i nie było żadnego problemu z uzyskaniem wizy :)