Forum dyskusyjne
Wiza - określenie daty wjazdu do Iranu
kategoria podróże po świecie
kraj Iran
formellowa 09:24 | 28.07.2014
Hej,Mam małą zagwozdkę.
Organizuje sobie wizę z agencją key2persia, jednak oni bardzo wolno odpisują na moje maile z pytaniami,
Może ktoś z forum byłby w stanie pomóc mi z nastepującą kwestią.
Czy data wjazdu do Iranu, podana we wniosku wizowym, jest datą wiążącą?
Problem polega na tym, że nie jestem w stanie sprecyzować którego dokładnie dnia będę na granicy ormiańsko-irańskiej.
Czy mogę podać we wniosku , na wszelki wypadek, datę wcześniejszą? Czy data podana we wniosku obliguje mnie do przeroczenia granicy TYLKO tego dnia?
PILNE.
Z góry bardzo dziekuję za odp w tej sprawie!
aq5 11:57 | 28.07.2014
1.Data podana we wniosku jest data orientacyjną
2.Wiza jest ważna 30 dni od wjazdu na terytorium Iranu (przekroczenie granicy)
3.W wizie podany jest czas ważnosci wizy,na ogół 3 miesiące,ale np. ja dostałem tylko 2 miesiące,może dlatego,że jadę drugi raz;)))) i w tym okresie musi być wjazd i wyjazd z Iranu (chyba,ze potem na miejscu sobie przedłużysz,ale to już zupełnie inna sprawa).
4.W okresie wyznaczonym w wizie praktycznie wjeżdżasz kiedy chcesz,ale musisz się trzymać tych wyznaczonych ram,np. 1.08 do 30.09,jeżeli konsul da Ci takie terminy)
5.Tak czy owak zawsze wszystko zależy od woli konsula
6.Key2persia ma siedzibę w Shiraz,miescie ogrodów, poetów i wina (oczywiście kiedyś,nie teraz;))),odległym od Teheranu jakieś 800 km,szkoda,ze na załatwienie formalności nie wybrałaś biura z Teheranu,maja bliżej do Foreign Officce;).Key2persia jest ok,sprawnie pośredniczy w rezerwacjach np. hoteli ( w Shiraz maja rewelacyjny Niayesh Hotel)
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu w pięknym Iranie
formellowa 12:05 | 28.07.2014
Czy moglbys jeszcze potwierdzić długość pobytu w Iranie na wizie turystycznej?Na stronie polskiego MSZ jest napisane - 14 dni, ja słyszałam, że można byćna terytorium Iranu max 30 dni.
Która wersja jest prawidłowa?
aq5 12:13 | 28.07.2014
>Czy moglbys jeszcze potwierdzić długość pobytu w Iranie na wizie turystycznej?>Na stronie polskiego MSZ jest napisane - 14 dni, ja słyszałam, że można byćna
>terytorium Iranu max 30 dni.
>Która wersja jest prawidłowa?
Tak jak napisałem,konsulat wydaje standardowo wizy na 30 dni pobytu.Wieści z polskiego MSZ nie maja tu nic do tego;na ich stronie jest wiele nieaktualnych - bo nie aktualizowanych - informacji.Na 15 dni wydawane sa wizy na lotniskach (nie wszystkich) ,ale to również całkiem inny problem;zawsze jest ryzyko,że nie dadzą.W Twoim przypadku jeżeli zamierzasz wjechać przez przejście drogowe wersja uzyskania wizy na granicy absolutnie odpada.Info na temat wiz jest także na www ambasady Iranu w Warszawie
Jak masz inne pytania don't hesitate to ask about...;))))
formellowa 12:16 | 28.07.2014
Chyba wyczerpał mi się zestaw pytań:)Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że pan konsul da mi wizę na okres wskazany przeze mnie...
Dzięki!
aq5 12:26 | 28.07.2014
>Chyba wyczerpał mi się zestaw pytań:)>
>Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że pan konsul da mi wizę na okres wskazany przeze
>mnie...
>
>Dzięki!
Jeżeli chłopcy czy dziewczęta z k2p załatwią Ci ten kod autoryzacyjny na przykład do końca tego tygodnia i zawiadomią Cię o tym oraz oczywiście prześlą do warszawskiego konsulatu to:
1.Musisz dowiedzieć się czy konsul już go ma
2.Złożyć pszport wraz z dowodem ubezpieczenia ze szczególnym uwzględnieniem transportu zwłok;))) i zapłacić równowartość 50 euro na wskazane konto bankowe
3.Odczekac minimum tydzień aż konsul umieści wizę w paszporcie
Jeżeli jesteś z Warszawy to masz łatwą drogę,jeżeli nie to polskibus.com lub inne środki transportu;)))))))))))
kudik 12:48 | 28.07.2014
O dokładne terminy obowiązywania wizy pytaj zawsze w Ambasadzie Iranu w wawie - bardzo miły i rzeczowy kontakt i błyskawiczne odpowiedzi. Jak robiłem swoje, to nawet agencja irańska podawała inne terminy niż Ambasada, także warunki niestety zmieniają się dość często ...A 14 dni dotyczy wiz wydawanych na granicy ...
formellowa 12:56 | 28.07.2014
Ja będę jechać z Armenii do Iranu.Jestem z Gdańska. Do Armenii wyjeżdżam 16 sierpnia i tam chcę ubiegać się o wizę do Iranu.
W Warszawie nie zdążyłabym wszystkiego załatwić na czas.
Pytanie jeszcze takie: jesli zorganizuję sobie teraz ten numer od agencji i oni prześlą mój wniosek do Ambasady Iranu w Erywaniu to jak długo Pan konsul będzie czekał na doniesienie przeze mnie dokumentów? 30 dni?
Do Ambasady będę mogła podejść dopiero 17 sierpnia w Erywaniu.
aq5 13:19 | 28.07.2014
>Ja będę jechać z Armenii do Iranu.>
>Jestem z Gdańska. Do Armenii wyjeżdżam 16 sierpnia i tam chcę ubiegać się o wizę do
>Iranu.
>
>W Warszawie nie zdążyłabym wszystkiego załatwić na czas.
>
>Pytanie jeszcze takie: jesli zorganizuję sobie teraz ten numer od agencji i oni
>prześlą mój wniosek do Ambasady Iranu w Erywaniu to jak długo Pan konsul będzie
>czekał na doniesienie przeze mnie dokumentów? 30 dni?
>
>Do Ambasady będę mogła podejść dopiero 17 sierpnia w Erywaniu.
Jeżeli irański msz dostarczy kod autoryzacyjny do irańskiej ambasady w Erywaniu to jesteś uratowana.Jeżeli nie dostarczy to zapomnij o wizie w konsulacie w Erywaniu.Warunkiem jakichkolwiek czynności konsula jest ten tzw. authorization code przeslany do konsulatu.W ub. czwartek byłem w konsulacie w Wawie po moja wize i odbierający tam swoje paszporty twierdzili,ze uzyskanie wizy do paszportu w konsulacie innym niż miejsca zamieszkania (obywatelstwa) jest bardzo trudne.Powtarzam,to wiadomośc uzyskana w drodze dyskusji o procedurach wizowych,a nie żadna oficjalna...Aby uzyskać wizę w innym konsulacie powinno się podobno posiadac karte pobytu tego kraju lub status rezydenta czy inne uzasadnione motywy.Ale próbować zawsze warto,tylko trzeba pamietac o ewentualnym rozczarowaniu;)))