Forum dyskusyjne
travel1992 21:02 | 30.08.2014
witam , rozwazam zakup nowego aparatu i zastanawiam sie co wybrac . :nikon d5100 + obiektyw Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3
czy moze
sony dsc-h400
potrzebuje duzego zakresu ogniskowej stad moj wybor. Sprzet ten ma sluzyc mi zazwyczaj w dlugich drogach . osobiscie jestem za lustzrankami wiec co sadzicie o tym sony . A moze macie jakies inne propozycje .
:)
pozdrawiam
Rafal
nitkaska 21:27 | 30.08.2014
Nikon D5100 jest ok. Ale teraz (w lutym) TAMRON wypuścił obiektyw 16-300 (f/3.5-6.3) za ok 2500,- Szkło warte swojej ceny, a ogniskowa imponująca. Sprawdziłam go dzięki temu, że kupila go znajoma, wpinałam do swojego nikona, był ok i sama go właśnie kupiłam. Polecany i bardzo dobry do makro. Ja kupuję zawsze w sklepie RIMEX, mają dobre ceny i są zawsze niezawodni.Pozdrawiam
A.
nitkaska 21:28 | 30.08.2014
ale wracając do body to fajny jest NIKON D7100, tylko kurde droższy...
Jadu 10:08 | 31.08.2014
>Nikon D5100 jest ok. Ale teraz (w lutym) TAMRON wypuścił obiektyw 16-300 (f/3.5-6.3)>za ok 2500,-
Im większa szerokość tym gorsza jakość, na pewno będzie kiepsko ostrzył na bokach przy zbliżeniach 250-300 i 16-...70?, poza tym dochodzi jeszcze aberracja chromatyczna (barwienie brzegów obiektów), którą zapewne będzie miał dużą
strogg 00:59 | 31.08.2014
To zależy do czego potrzebny Ci ten aparat:Jeżeli interesujesz się fotografią, chcesz rozwijać się w tym kierunku i robić dobre zdjęcia (w sensie fotograficznym) to nie ma znaczenia co wybierzesz. Każdy współczesny aparat wyprodukowany w o ostatnich 5 latach będzie równie dobry. Przez 175 lat istnienia fotografii ludzie robili zdjęcia zarówno genialne jak i gówniane, choć przed laty tylko mogli pomarzyć o możliwościach technicznych jakie dają współczesne aparaty, choćby te najprostsze amatorskie. Jeżeli budżet pozwoli to wybierz sprzęt, który ma uszczelniany korpus, lepiej się sprawdzi w podróży, w trudnych warunkach meteo.
Jeżeli jednak chcesz produkować pstryki, analizować specyfikacje, “posiadać" aparat X, oglądać “piksele" i rajcować się jakie to “aparat robi zdjęcia” poczytaj testy na portalach od sprzętu, wybieraj długo i skrupulatnie i kup to do czego będziesz sam bardzo mocno przekonany... :)
Dobrych zdjęć życzę :)
travel1992 14:11 | 31.08.2014
rozumiem , niestety nie moge sobie pozwolic na wozenie kilku obiektywow gdyz czasem nawet z lustrem i 1 obiektyw mam problemy stad moj wybor
manni 15:58 | 01.09.2014
Konstrukcja lustrzanki została wymyślana po to, by można było korzystać z wielu wymiennych obiektywów. Zakup jednego uniwersalnego obiektywu o dużym zakresie ogniskowej stawia pod znakiem zapytania sens zakupu lustrzanki. Zastanów się nad bezlusterkowcami. Mają matrycę APS-C a więc taką samą jak amatorskie lustrzanki, są mniejsze, lżejsze i mają mniejsze obiektywy.Ogólnie rzecz biorąc to stawiasz niewłaściwe pytanie. Nie jest kwestią który aparat lepszy ale do czego potrzebujesz sprzętu. Aparat kupujesz pod siebie, pod twoje konkretne wymagania i to co inni sądzą o twoim sprzęcie nie powinno mieć dla ciebie zadnego znaczenia.
Proponuję ci jednak zmienić forum na fotograficzne. Znajdziesz tam wiele fachowych porad jak dobrać dla siebie sprzęt.
Pozdrawiam.
[konto usuniete] 19:00 | 01.09.2014
Też doradzam bezlusterkowce, jest już ich cała paleta w cenie od trochę ponad 1000 zł (Panasonic) do znakomitych np. FujiFilm X - E2 za cenę ok. 5 000 zł. Warto też przeglądać komisy foto bo można trafić na rarytasy w mocno obniżonej cenie a jakość ich jest sprawdzona pod każdym względem.
Solo 21:05 | 01.09.2014
Tamron 18 - 270 jest godny polecenia. Używam go z canonem 600d. Obiektyw mam już jakieś 2 lata. Większość zdjęć na tym portalu, pochodzących z tego okresu, zostało wykonanych tym obiektywem (chyba tylko oprócz zorzy polarnej). Bardzo dobry sprzęt do fotografii amatorskiej. Zapewnia szeroki zakres pracy, jest stosunkowo niewielki i solidnie wykonany, a autofocus działa sprawnie i szybko. Wadą jest jego jasność i szumy przy małej ilości światła. Ale podczas standardowego wypadu - krajobraz, przyroda, reportaż - spisuje się świetnie. Problem mogą mieć z nim miłośnicy fotografii makro, ale z manualnym focusem można jakoś sobie dać radę. Ogólnie jestem z niego zadowolony. Aha aberracji chromatycznej nie zanotowałem, zdarzała się natomiast dystorsja beczkowata, ale tylko w kilku przypadkach. Pozdrawiam