Forum dyskusyjne
Sylwia231295 20:21 | 22.09.2016
Witam.Chciałabym się poradzić w pewnej kwestii a mianowicie chodzi o moja pracę. Pracuje w gastronomii jako kucharz śniadaniowy coraz częściej zastanawiam się nad zmianą praca ale sama nie jestem przekonana co powinnam w tej sytuacji zrobić. W pewnych chwilach chciałabym to wszystko rzucić ale są dni kiedy bym tam została i pracowała. Gastronomia jest moja pasja ale nocne wstawianie o 3 w nocy na 4 do pracy jest strasznie męczące. Przychodzac do domu padam z sił potrafię przespać cały dzień i cała noc. Są dni takie ze przychodzę p
o 14 z pracy, nie jestem w stanie sobie zrobić nic do jedzenia po prostu kładę się spać śpię wstaje na 2h i idę dalej spać co jest nienormalne. Jak na moje jest to przemęczenia a ja nie mam z dnia na dzień siły już wstawać w nocy na 4 do pracy. Ponadto moja stawka wynosi 9,30zl na reke. Troszkę mało jak na kucharza. W pracy dużo wymagają ale nic nie dają od siebie zero podwyżek a premia tylko dla kucharzy jest zmianiowych bo sniadaniowym się nie należy. Ciągle jest coś źle, tylko jest ciągle krzyczenie a pracodawca nie da dojść nawet do słowa ze czasami nie ma czym dekorowac polmiskow bo pracodawca wie najlepiej chociaż nie ma racji . Tak samo w każdej pracy powinien czas być na wypicie ciepłej herbaty i zjedzenie jakiegoś posiłku ale u mnie nie tego nie ma. Nie ma czasu na wyjście do toalety , nie ma czasu zeby wyjść się dotlenic na dwór od godziny 4 rano... Tak samo jest z produkcją robię sobie ja a kucharze tylko podbieraja ja ale żeby dołożyć ja później to zapomnij. Kolejna sytuacja jest to że jest zero informacji sobie o przekazaniu ważnych rzeczy na kolejny dzien. Zatrudnia na śniadania osoby ze zmywaka które są nie ogarniete bo przychodząc po moim wolnym nie ma kilku rzeczy więc ja muszę to nadrabiać. Należy do mnie w między czasie zrobienie produkcji sobie na śniadania, przyjęcie towaru, rozładowanie towaru i sprawdzenie go,wydanie przerw kawowych,upieczenie ciasta domowego gdzie praktycznie nie wyjdzie żadne oprócz biszkoptu bo jest zły pięć który nie dopiecze gdzie na to nie ma czasu jak trzeba zająć się śniadaniami no ale z tego sobie nikt nic nie robi bo każdy myśli ze jestem robotem tam. Tak samo każdy korzysta z towaru w kuchni ale rozkladanie kartonów i wynoszenie ich do śmietnika należy do kucharzy sniadaniowym. Jak dla mnie głupota jest również ze majac 40 śniadań on stawia 2 osoby a jak juz co najmniej 70 śniadań i w górę stawia jedną osobę bo przecież poradzisz sobie co to jest wydać śniadania,przerwy kawowe,przyjąć towar,rozkladowac go,zrobić produkcję,i jeszcze ogarnąć sniadania. W wrzesniu podpisałam umowę o pracę i coraz czeciej zastanawiam się nad zmianą pracy czy nie zrezygnować z nniej i nie znaleźć sobie innej. Tylko tak troszkę głupio mi rzucić wypowiedzenie po takim krótkim czasie no ale niestety są takie dni ze ryczec się chce w pracy bo ciągle wszystko źle, zero docenienia motywacji w pracy. Pracuje tam od połowy lutego. Jak dla mnie to jest obóz pracy. Proszę poradzcie mi co mam zrobić w takiej sytuacji?
Pozdrawiam.
PodróżeZwykłychLudzi 09:36 | 26.09.2016
Dzień dobry!Chyba trudno jest radzić "rzuć"/"zostań".
Ale możesz spróbować, jeszcze przed rzuceniem kwitu, wysłać CV do kilku firm i iść na parę rozmów.
Zobaczysz czy inny pracodawca będzie chciał Cię zatrudnić.
Jeśli tak i jeżeli warunki będą lepsze, będziesz mogła podjąć decyzję o zmianie w komfortowej sytuacji.
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com
Spotkaj przygodę na własną rękę!