Forum dyskusyjne
wyspa Tioman
kategoria podróże po świecie
kraj Malezja
pavep 12:49 | 23.01.2017
Witam serdecznie,Wybieram się na wyspę Tioman na początku maja i mam kilka pytań:
1. Jak najszybciej dostać się na wyspę z Kuala, autobus + prom z Mersing.
2. o której jest najwcześniej autobus do Mersing, rozumiem, iż nie ma nocnych autobusów?
3. ile razy na dzień w maju (na początku sezonu?) pływają promy na wyspę?
4. Czy z Mersing jedzie jakiś bezpośredni autobus na lotnisko Johor Bahru, chcę stamtad leciec do Kutching na Borneo?
Czy muszę jechać do miasta i stamtąd łapać jakiś transport na lotnisko (czy jest loklany autobus?)
5. Jak duża jest wyspa, czy można na niej wynajać skuter czy polecacie piese spacery trekingi?
6. Jestem niskobudzetowym tursytą który rejon wyspy mi polecicie, polecicie mi jakieś fajne miejsce na nocleg? wystarczy mi bugalowa z bambusa?.
7. Które plaże polecacie na wyspie, najfajniejsze miejsca do snorkelingu z plaży?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Paweł
ZuzaKL 07:17 | 25.01.2017
Cześć!1. Autobus z Kuala to jedyna opcja. Łącznie w sumie cała noc + poranek w podróży (albo cały dzień).
2. Autobusy są przez cały dzień, nocne też. Przejazd zajmuje ok. 5.5 godz. Polecam te nocne, dojeżdża się wtedy rano na pierwszy prom.
3. Kilkakrotnie, od 7.30 rano do ok. 17.00.
4. Hmm jest kilka bezpośrednich autobusów, ale zależy od sezonu, czasem tylko 1 na dzień. Możesz też wziąć autobus do Kuantan i tam się przesiaść do Kota Bharu.
5. Spora, i położona na wzgózach, więc skuter nie wszędzie podjeżdża. Np. przy przejeździe na drugą stronę wyspy można użyć tylko jeepów - skuter nie daje rady podjechać pod górę.
6. Najbardziej typowa jest plaża ABC. Mnóstwo backpackersów.
7. Ja byłam na Juara beach i było spoko, mało ludzi więc czystsza woda.
Rozkłady autobusów i łodzi znajdziesz na Easybook.com.
A konkretne info o Malezji u mnie na blogu www.zuinasia.com.
pavep 14:40 | 25.01.2017
Zuza dzięki wielkie za info,Orientujesz się ile trwa podroż z Tioman na lotnisko w Kota Bharu?
Z jakiego dworca w Kuala Lumpur jadą nocne autobusy do Mersing (delako od ChinaTown), można bez problemy w ten sam dzień kupić bilet na dworcu? i jaka jest jego orientacyjna cena?
Halinka 12:21 | 19.02.2017
Ja polecam Langkawi, ładne plaże, jeśli ktoś potzrebuje relaksu w czasie podróży;) jest na niej lotnisko, można do Kuala dolecieć, ok 1 h trwa lot, mają nawet mcdonalda;)
pavep 15:26 | 01.03.2017
z opisu Langkawi przypomina mi Koh Chang w Tajlandii i stronię od takich wysp..