Forum dyskusyjne
Santiago de Compostella - Droga św Jakuba
kategoria podróże po świecie
kraj Hiszpania
Sylwiusz 23:49 | 08.05.2013
Czy ktoś szedł ta trasa, gdzie zacząć i gdzie lepiej, żeby przejść przez tydzień tylko tej trasy(cała zajmuje ponad miesiąc jak nie lepiej), jakie są najpiękniejsze odcinki ? Jakie ceny, jak z noclegami ? Poproszę o info jeśli ktoś był.
milka 18:54 | 10.05.2013
Ja byłam już parę lat temu ale pewnie niewiele się zmieniło. Wędrówka po tym szlaku to super przygoda myślę że po tygodniu będziesz żałował że byłeś tam tak krótko. Ja byłam też tylko dwa tygodnie zaczęłam w San Jean Pied De Port po stronie francuskiej i pierwszego dnia górami przeszłam przez granicę hidszpańską. Skończylam w Burgos - mam nadzieję ze kiedyś dokończę trasę. Trasa od granicy do Burgos była cudna ( nie wiem jak dalsza część) trochę przez piękne góry, trochę po płaskim. Przez kilka dni trasa prowadzi przez srodek winnic, a że ja byłam pod koniec września więc było pełno dojrzałych winogron :) Noclegi w "Alberqes" które są na trasie dość często a płatność w wiekszości była "co łaska" i wielu przypadkach skrzynka na datki stała w miejscu gdzie nikt nie widział czy wkłada się do niej duzo, mało czy wcale - zleży od Twojego portfela. W tych schroniskach prawie zawsze są kuchnie do dyspozycji i często są podstawowe artykulu - makarony, ryż itd do dyspozycji zostawione przez poprzedników.
Sylwiusz 17:19 | 12.05.2013
Bardzo dziękuję za informacje, ta stronę polską już widziałem, bardziej chodzi mi o koszty noclegów i jedzenia. Opinie są bowiem od najtańszych czyli około 10 Euro na dzień do bardzo dużych kwot rzędu 100 Euro na dzień jakie trzeba tam mieć ze sobą.