Forum dyskusyjne
parkowanie w Barcelonie
kategoria podróże po świecie
kraj Hiszpania
stesiek 11:59 | 12.07.2009
wybieram się do Barcelony samochodem na początku sierpnia, znalazłem już tani nocleg i przy okazji poczytałem odrobinę o parkowaniu w mieście, z różnych wpisów ma rozmaitych forach wynika że to może być bardzo duży kłopot - drogie parkingi (40€/dzień), brak miejsc gdzie można postawić samochód bez opłat, ściąganie aut przez straż miejską, włamania do samochodów z obcymi rejestracjami itp.Czy ktoś z Was ćwiczył Barcelonę samochodem? Jak to naprawdę jest z tym parkowaniem??? Może macie jakieś wyczajone miejsca gdzie w miarę bezpiecznie można porzucić samochód?
mmolisz 03:26 | 13.07.2009
Hej, ja już się trochę z tym parkowaniem naużerałem... Samochodem do centrum raczej nie warto wjeżdżać. Jeśli musisz, to jest jeden parking (mogę poszukać dokładnych namiarów, w każdym razie niedaleko Rambli) 23EUR/dobę i wydaje mi się, że jest to najtańsza opcja. Natomiast ja zostawiłem samochód na 1,5 tygodnia (polecieliśmy do Maroka) koło kempingu 3 estrellas (to przy autostradzie z Barcy do Castelldefels). Jest tam dzielnica luksusowych apartamentów i nikt się moim bolidem nie zainteresował. Jeżdżą stamtąd dość regularnie autobusy L94 i L95 do samego centrum. Oczywiście pewnie istnieją jakieś bliższe miejsca, ale to jest w miarę sprawdzone. Przy okazji sam kemping 3 estrellas jest pięknie położony, tuż przy plaży, więc można się tam rozbić (na kempingu albo na dziko kawałek dalej), jeśli oczywiście masz namiot. powodzenia!
stesiek 09:05 | 13.07.2009
MMOLISZ, super - będę wdzięczny jakbyś mógł mi podesłać szczegółowy namiar na ten parking koło rambli jak i na tą dzielnicę apartamentów (np. google maps). I jeszcze jedno pytanie - jak z rozbijaniem się na dziko??? Są może jakieś miejscówki gdzie jest to pospolite i przyjęte za normalne?
mmolisz 11:03 | 13.07.2009
hej, Ten parking za 23 EUR to mi chwilkę zajmie, bo muszę znaleźć rachunek. Natomiast jeśli chodzi o kemping, to wygląda to tak:Tutaj jest link do ich strony: http://www.camping3estrellas.com/
A tak to wygląda na google maps: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=Carretera+C-31,+km.+186,2+(Autov%C3%ADa+de+Castelldefels)+08850+GAV%C3%81+-+BARCELONA+(SPAIN)+&sll=54.352025,18.646638&sspn=0.430597,1.41037&ie=UTF8&ll=41.271315,2.043639&spn=0.004338,0.011019&t=h&z=17
Ja byłem tam parę razy ale zawsze było to jesienią albo na wiosnę (II poł. maja), więc być może w wakacje sprawa wygląda nieco inaczej. Samochód zostawiałem na jednej z tych ulic: Carrer de Llançà, Avigura d'Europa albo Carrer de l'Escala, oczywiście upewniając się miliard razy, czy nie ma tam jakichś zakazów postoju. Wjechanie do samego kempingu samochodem i rozbicie namiotu to bardzo drogi luksus, więc jeśli już kemping, to raczej samochód lepiej zostawić poza terenem. Na dziko można rozbić się w takim parku, czy jak to nazwać, na wschód od wspomnianej Carrer de l"Escala. Nie znam przepisów, ale już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to dozwolone, niemniej jednak widziałem ludzi, którzy tak robili. Natomiast na sam kemping można wejść ukradkiem (najlepiej od strony plaży) i rozbić się niepostrzeżenie (znam takich, co mieszkali tak tydzień), bo obsługa nie prowadzi żadnej numerowanej ewidencji namiotów, a i tak skupiają się na bogatych holenderskich fanów domków kempingowych i chyba parę namiotów w tą czy w tamtą nie robi im różnicy. Ale oczywiście nic nie sugeruję:) Aha, kemping ma jedną wadę - przy niekorzystnym wietrze zalewany jest zapachem z pobliskiej oczyszczalni, a do tego bez przerwy latają samoloty z leżącego nieopodal głównego lotniska Barcelony. TO tyle, postaram się dosłać namiary na ten "tani" parking. No i udanego wyjazdu do Barcy - będzie genialnie, to pewne:)
graphi 12:22 | 13.07.2009
Hej :) Osobiście nie jeździłam po Barcelonie, ale mieszkałam tam parę miesięcy i wiele się nasłuchałam i naoglądałam - w centrum nie jest łatwo.. Hiszpanie są przyzwyczajeni do parkowania zderzak w zderzak, a jak trzeba to jeszcze przepchają Twój samochód z metr w jedną albo drugą stronę :) Także jak ktoś Ci zaparkuje na styk to nie powinieneś się złościć - u nich to normalne :) Ogólnie, żeby uniknąć takich sytuacji lepiej nie wjeżdżać do centrum..
mmolisz 22:33 | 13.07.2009
ten parking w centrum znalazłem na Google Earth, jest nawet zdjęcie z ulicy, dokładnie na wprost wjazdu. Wpisz 26 Avinguda de les Drassanes. No i tyle, powodzenia!
stesiek 22:44 | 14.07.2009
a czy ktoś z Was próbował zostawić samochód na jakiejś stacji benzynowej lub pod jakimś marketem / dużym sklepem z bezpłatnym parkingiem?
your7 09:35 | 26.11.2014
Witam!Mam pytanie nt. parkingu :
Avinguda de les Drassanes, 26, 08001 Barcelona
o którym pisaliście, czy jest on płatny czy bezpłatny?
Z ujęcia znaku Parking w Street View wynika, tylko tyle ze jest to Parking.
Dzieki za info.!