/ / HISZPANIA > Gran Canaria-porady i wskazowki > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Gran Canaria-porady i wskazowki

kategoria podróże po świecie

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 09:17 | 25.03.2009

Witam.
Mieszkamy tu juz od dluzszego czasu i
chetnie pomoge oraz doradze w sprawie urlopu na Gran Canarii.
Pozdrawiam.

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 15:35 | 14.07.2009

Gran Canaria jest cudowna!!!
Temperatury juz od 4 miesiecy w granicach26-34 stopnie.Zero deszczu,a z pewnoscia by sie przydal

jedyna dołączył
17.09.2009

jedyna 13:41 | 17.09.2009

lecimy bez biura w listopadzie , 2-12.11 nieskobudżetowo, bo przecież nic tak nie cieszy jak dużo fajnych wrażeń i widoków niewielkim kosztem;) chcemy też popłynąć na teneryfę na kilka dni. może macie jakieś sugestie?dobre rady?co warto? na co uważać? jak i gdzie tanio nocować? wynająć auto? szukać kempingów? będę wdzięczna za każdą radę. gg 1820830

izaschiza dołączył
15.09.2009

izaschiza 15:06 | 17.09.2009

Witam!
Mam pytanie dotyczące Teneryfy. Znalazłam ofertę taniego przelotu w październiku na Teneryfę właśnie. Korci mnie, żeby z niej skorzystać, jednakże to czego się obawiam to tłumy turystów i " drapieżny marketing" lokalsów. Jednym słowem obawiam się, że będzie drogo i turystycznie (w złego słowa tego znaczeniu). Chciałam zwiedzić wyspę (wyspy?) rowerem, ale okazało się, że koszt przewiezienia roweru podwoiłby koszty taniego przelotu... Ile kosztuje wypożyczenie roweru na wyspie? Jak jest z tanimi noclegami - mam na myśli namiot lub hostele. Czy na Teneryfie są również spokojne i piękne miejsca, czy wszystkie są zadeptane przez hałaśliwych turystów? Z góry dziękuję za odpowiedź!

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 20:48 | 17.09.2009

Witam.
W pazdzierniku na Teneryfie nie ma juz takich tlumow turystow.W tej chwili sato emeryci i ewentualnie rodziny z malymi dziecmi.
Naciagacze za prowizje zaczepiaja zawsze turystow-tego nie da sie wyeliminowac.Co do zwiedzania wyspy na rowerach to wydaje mi sie ze fizycznie by to byla wyczerpujaca wyprawa.Duzo atrakcji jest w gorach i to wysokich-sam Teide ma 3718 m. n.p.m.Wygodniej bedzie wynajac tanio samochod-(na watku o Teneryfie podawalam adresy do firmy ORCAR)Poza tym na Teneryfie trudno znalezc wypozyczalnie rowerow.Mozliwe jest natomiast zorganizowane zwiedzanie na rowerach z przewodnikiem.Jak jest w tej chwili na Teneryfie z kampingami ,tego nie wiem-w chwili gdy przeprowadzalismy sie na GC byl jeden.Ogolnie naa wszystkich wyspach chcac rozbic namiot poza miejscem kampingowym potrzebne jest zezwolenie z AYUNTAMIENTO-urzad miasta.Poczytaj wpisy na watku o Teneryfie jest tam zamieszczonych duzo informacji co warto zobaczyc.Natomiast cichych i spokojnych miejsc bez rozwrzeszczanych turystow jest bardzo duzo-chociazby BARRANCO INFIERNO-i MASCA-przepiekne wawozy z roznorodna roslinnoscia.
Serdecznie pozdrawiam.

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 20:58 | 17.09.2009

Witam.
Jezeli chcecie poplynac na Teneryfe to najtaniej bedzie promem ARMAS z LAS PALMAS do SANTA CRUZ_plynie 2,5 h.Tak jak pisalam w nastepnym poscie warto przeczytac watek o teneryfie.Co do noclegow to nie wiem w jakiej cenie by Was satysfakcjonowal?
Jest duzo tanszych choteli z apartamentami .Napewno polecam wynajac auto .Teneryfa ma wiele do zaoferowania ludziom ktorzy chca zobaczyc nie tylko to co oferuja wycieczki zorganizowane.Co do sugestii to proponuje wziasc jakies cieple ciuszki-dlugie spodnie i polara-na szczycie TEIDE( TENERYFA) moze byc juz mroz i snieg.Zywnosc najtaniej kupicie w HIPERDINO lub w MERCADONIE.
Pozdrawiam.

jedyna dołączył
17.09.2009

jedyna 11:48 | 18.09.2009

>Jezeli chcecie poplynac na Teneryfe to najtaniej bedzie promem ARMAS z LAS PALMAS do >SANTA CRUZ_plynie 2,5 h.
a jaki jest koszt teg promu?
teneryfie.Co do noclegow to nie wiem w jakiej cenie by Was satysfakcjonowal?

w zadadzie im taniej tym lepiej:) jesli biwakowanie z namiotem się sprawdza to jest to jakiś pomysł.
ale może jakieś hostele za ok 10euro? no i jak wygląda pogoda w listopadzie bo przyznam że mamy ochotę porządnie się opalić:D

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 10:49 | 21.09.2009

Witam.
http://www.navieraarmas.com/index.php?id_pagina=1&idioma=es

To jest strona przewoznika promowego ARMAS-rozklad rejsow i rezerwacje.
Koszt1 os./w dwie strony to ok. 48 euro.-( bez samochodu)
Z noclegami moze byc ciezko w takiej cenie jak podalas.
Pogoda w listopadzie powinna byc raczej ladna-mozna liczyc na temperatury rzedu 24 26 stopni ,a na poludniu wyspy nie powinno zabraknac slonca. Ogolnie wiadomo ze pogoda na Kanarkach potrafi sie zmieniac w przeciagu kilku nastu minut,jednak badz dobrej mysli -napewno sie opalisz i bedziesz mogla sie jeszcze popluskac w oceanie.
Poszukam w necie tanich noclegow na hiszpanskich stronach to Ci podam adresy stron.
Pozdrawiam.

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 11:08 | 21.09.2009

Noclegi na Gran Canarii:

http://www.segundamano.es/clasificados-las-palmas/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?q=&ca=35_s&th=1&od=1&c=63&x=1&w=1&a=24&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=u

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 11:12 | 21.09.2009

Noclegi na Teneryfie:
http://www.segundamano.es/clasificados-sta-cruz-tenerife/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?q=&ca=38_s&th=1&od=1&c=63&x=1&w=1&a=138&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=u

Ceny sa podane za:

por dia- za dzien
por semana- za tydzien
por mes- za miesiac

Pozdrawiam

jedyna dołączył
17.09.2009

jedyna 16:30 | 21.09.2009

dziękuję pięknie! !wspaniałe informacje:)
jak miło. pozdrawiam i obiecuję zdać relację po powrocie - bilety już kupione:)

falicidades dołączył
14.10.2009

falicidades 09:13 | 14.10.2009

Mam pytanie! Jak wyglada sprawa z dojazdem z lotniska do miasta :) poniewaz nie moge znalezc zadnej informacji... :D
Pozdrawiam

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 11:27 | 15.10.2009

Witam.
Jezeli przylatujesz ze zorganizowana wycieczka dojazd z lotniska macie zapewniony.W innym przypadku pozostaje komunikacja autobusowa lub Taxi-nie sa to jakies wygorowane koszta-w zaleznosci gdzie chcesz dojechac.Pozdrawiam.

jedyna dołączył
17.09.2009

jedyna 01:06 | 27.10.2009

jak pogoda? za niecały tydzień lądujemy:)
czy w tym czasie coś ciekawego będzie się działo czego nie powinnyśmy ominąć?:)

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 11:23 | 27.10.2009

Witam.
Pogoda caly czas piekna.
Temperatury w dzien-24-30°C , w nocy 20-22°C.
W czasie kiedy bedziecie napewno beda jeszcze jakies lokalne swieta -FIESTY- sa to swieta podobne do naszych Polskich odpustow.Niestety dokladnie nie wiem w jakich miastach.W tej chwili juz wszystkie wyspy zaczynaja zyc Swietami Bozego Narodzenia i nadchodzacym karnawalem.
To jest istne szalenstwo.Dla nas w daölszym ciagu te swieta pod palmami i bez sniegu sa dziwne i bez uroku. Jezeli macie ochote to przyslijcie maila,a ja Wam odpisze i podam numer telefonu jezeli byscie chcieli sie spotkac i mieli jakies pytania na miejscu to sluzymy pomoca i rada.
Pozdrawiam

jedyna dołączył
17.09.2009

jedyna 16:35 | 27.10.2009

dziekuje za wiadomosci:)
odezwiemy sie gdy bedziemy juz na miejscu.
wielkie dzieki za gotowosc do pomocy, az serce rosnie:)

jedyna dołączył
17.09.2009

jedyna 16:10 | 18.11.2009

za punkt honoru postawiłyśmy sobie poradzić sobie i udało się:)
w zasadzie nie dałyśmy rady zwiedzić zachodniej części Gran Canarii, ale mam nadzieję nadrobimy to za jakiś czas. prawie tydzień spędziłyśmy w Las Palmas zwiedzając i opalając się na obu plażach, później pojechałyśmy do Maspalomas. Spotkałyśmy wielu wspaniałych ludzi, chętnych do pomocy, uśmiechniętych.
Wystarczyło nam pieniędzy i na jedzenie i na spanie i na pamiątki:)
Jesteśmy opalone piękniej niż po maju w Maroku.
Z wielką przyjemnością wrócimy na wyspę tę i pozostałe za czas jakiś:)
pozdrawiam

canalia101 dołączył
11.01.2008

canalia101 11:01 | 19.11.2009

Witam.
Widze ze nastepne osoby dolaczyly do grona zauroczonych Kanarkami.
Bardzo milo z Waszej strony ze sie odezwalyscie po powrocie-niewiele osob dzieli sie wrazeniami z pobytu.Serdecznie pozdrawiam i zycze rychlego powrotu na wysepki.

Becia dołączył
21.11.2009

Becia 20:39 | 21.11.2009

Witam;)

Ja wybieram się na GC dokładnie w styczniu, wczasy planuję wykupić z biura podróży... chciałam się zapytać o transport z lotniska (tak orientacyjnie) jaki byłby koszt autobusu z Las Palmas do Maspalomas (nie wiem właśnie czy bardziej opłaca mi się wykupić tranfer do hotelu odrazu z biura czy dostać się na miejsce "na własną rękę". Ponad to oczywiście interesuje mnie również pogoda... czy w styczniu na wyspie jest w miare ciepło... tak na krótki rękawek i posiadówkę na plaży...??? Jeszcze prosiłabym o informacje na temat ciekawych miejsc do zobaczenia w pobliżu Maspalomas... wiem na pewno, że muszę się udać do wioski Fataga (z tego co wiem jest niedaleko...), ale jak narazie to tyle co znalazłam...

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje!!!

Pozdrawiam serdecznie;)

Dahlia dołączył
08.08.2010

Dahlia 01:17 | 02.03.2013

hej :) przejrzalam cale forum, ale nie moge znalezc odpowiedzi na kilka pytan. Lece na poczatku kwietnia na gran canaria; niestety tylko na tydzien, wiec wiem ze to na pewno za krotko.. chcialabym
1. lanzarota - zobaczyc park Timanfaya - czy szukac promu wczesniej, czy na miejscu? znalazlam samoloty ok 80euro /osobe - drozej, ale szybko - jakies podpowiedzi? cen promow nie moge sie doszukac, a hiszpanskiego dopiero zaczynam sie uczyc :)
2. teneryfa (wejsc na lub czesciowo na Teide - wiem o zezwoleniu, ale jaka jest tam pogoda na poczatku kwietnia wyzej w gorach?)
3. polazic po gorach, pozwiedzac co sie da (byle z dala od kurortow, turystow its;
Zawsze wynajmuje auto - i chcialabym w koncu pobyc na wakacjach jako nie-kierowca. czy sa sie poruszac sensownie czasowo bez auta? Jak ze stopem - jak autobusy? Mowie o objazdowce po wyspie/wyspach?
Jak wyglada sprawa z namiotami? Duzo osob tu pyta, ale nie ma konkretnych odpowiedzi. Jedni pisza ze nie, inni, zeby zerkac gdzie sie lokalsi rozbijaja. A czy mozna (jesli bym jednak wziela auto) przekimac sie na jakims poboczu / parkingu w aucie?
Prosze Was o konkretne informacje - nie chodzi o kase, tylko raczej o tracenie czasu na nocleg w 1 miejscu, poza tym hotele na calym swiecie sa takie same. Sa moze np jakies agroturystyki, zeby u lokalnych spac?
Bede wdzieczna za Wasza pomoc :)

Robbocop dołączył
27.10.2013

Robbocop 01:02 | 27.10.2013

Dahlia, wróciłem z Gran Canarii tydzień temu. Napisałem kilka poradników, które mam nadzieję będą Ci pomocne. Znajdziejsz je (oraz relacje z podrózy na Gran Canarię) tu - http://www.travelmaniacy.pl/miejsce,gran_canaria,245.html

readyforboarding.pl dołączył
01.09.2014

readyforboarding.pl 14:33 | 30.08.2016

Cześć!
Również polecamy naszą relacje z Gran Canarii http://www.readyforboarding.pl/tematy/gran-canaria i generalnie z całych Kanarów, jednej z naszych ulubionych destynacji. Możesz znaleźć tam dużo praktycznych porad.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl