/ / HISZPANIA > Hiszpania z Plecakiem- Koszta > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Hiszpania z Plecakiem- Koszta

kategoria podróże po świecie

Zulla dołączył
26.12.2009

Zulla 13:54 | 21.03.2012

Rozwazam wyjazd do Hiszpani z plecakiem na 3 tygodnie i z wiazku z tym ma kilka pytan do tych co sa obeznani w temacie.
Jaki powianm zalozyc dzienny budrzet? Spanie d dormach, jedzenie, przejazdy, autobusowe/pociagiem.Bez calkowitego dziadowania, ale i bez ektrawagancji.
Czy 40 E na osobe wystarczy?
Czy lepiej przemieszczac sie autobusami, czy pociagami?
Pod koniec wyjazdu chciala bym odpoczac na jakeis ladniej plazy? ktora z nich polecacie?
Wszelkie rady mile widziane.

atlantyk dołączył
02.01.2010

atlantyk 14:09 | 21.03.2012

trzeba zacząć od tego że dziadowanie a luksus to bardzo względne pojęcia dla każdego granicą może być inna patrząc na listę odwiedzanych przez ciebie krajów dokładnie wiesz że za 40 euro na dzień przeżyjesz w każdym kraju na świecie ja wiem że i za połowę tego ale pytanie co to za życie :) ma być

Zulla dołączył
26.12.2009

Zulla 14:21 | 21.03.2012

Ok. Zaczne od tego ze nie mam problemu z finansami czy wydam 40E , 50, czy 60E na dzien nie ma to dla mnei wiekszej roznicy. Chodzi mi o to ze nie mam rozenania co do plecakowego podrozowania po Hiszpani wiec nie wiem na ile sie nastawic.
Dziadowanie to dla mnie zupa chinska 3 razu na dzien,picie wody z kranu i spanie w najtanszym i najpodlejsyzm miejscu. Za takie cos mowie dziekuje.
Bradziej chodzi mi o spanie w czystym i przyzwoitym hostelu/dorm, lekkie sniadanie, lunch, przekaska wieczorem, jakas kawa, lody, czy piwo po drodze.Nowmalne plecakowe zwiedzanie w moim wydaniu 40 E w Ameryce Centralnej to bardzo duzo, podaczs gdy w Europie wcalenie. Z reguly zawsze zakladam budrzet 50$ na dzien i tylko w niektorych krajach mi sie zdazalo ze bylo to malo.

atlantyk dołączył
02.01.2010

atlantyk 14:56 | 21.03.2012

trzy tygodnie dobry czas na kamino de santiago heh ją jadę nie długo na pielgrzymkę i planuje ok 30€ na dzień będę też pierwszy raz oczywiście jako pielgrzym spanie za prawie darmo i do tego wybrałem trasę portugalska z braku czasu a wiem że to dużo tańszy kraj z tego co się dowiedziałem to 50€ na hiszpanie nie wiodąc pielgrzmiej skromności to tak sobie np prywatne kwatery dla pielgrzymów w hiszpani co ma być pół darmo 20 € obiad w dużo tańszej portugalii ok 8 € za to wino jest tanie i dobre tu i tu heh

el_gato dołączył
20.03.2012

el_gato 09:00 | 22.03.2012

Nastaw się na min 50 EUR / dzień, jeżeli chcesz sporo zwiedzać. Koszt campingów to 26-32 EUR za 2 osoby, ale campingi są super - ładne łazienki, basen, sklep, knajpa. Obiad średni w knajpie nie za drogiej to 8-10 EUR. Ja wydałem na 2 osoby w 2007 roku 2000 EUR przez 3 tygodnie, ale to była objazdówka samochodem 8 tys. km.

el_gato dołączył
20.03.2012

el_gato 09:04 | 22.03.2012

Aha, było jeszcze pytanie o plażę (ładną). Pytanie, czego się oczekuje. Jeżeli czegoś niepowtarzalnego i bez tłumów, to polecam plażę przy campingu w Las Negras (Nautico La Caleta).

Heyerdal dołączył
25.03.2012

Heyerdal 11:14 | 01.04.2012

Witam
Uważam , że po prostu musisz zacząć od kartki i długopisu - i rozłożyć wszystko na czynniki pierwsze - po pierwsze co jadasz - u nich głupia bagietka to 1/2 E, wspominasz o lodach- 1 gałka kosztuje 2E, obiad to ok10 E - są takie knajpy gdzie jesz wszystko za jedna cenę. Unikaj sklepików w centrum - szczególnie tych bez cen - okiwają Cię na 100procent. Ktoś tu wspomniał , że kilka lat temu wyrobił się za 20 E na dzień - tylko to było kilka lat temu! Poza tym miał zaplecze w postaci autokaru - i na pewno miał tam jakiś prowiant. Szukaj sklepów dyskontowych typu DIA, bo do marketów to daleko zazwyczaj.
Ceny autobusów i pociągów - to zależy na jakim odcinku się poruszasz. Jeśli zakładasz duże odległości i często to popatrz na możliwość wykupienia biletu w rodzaju okresowego. Dobre połączenia to pociągi typu naszej SKM.
A noclegi - to już można wyszukać i zarezerwować hostele. W centrum i za przyzwoite ceny. Nie ma sensu szukać na miejscu jakichś nie wiadomo jakiej jakości hotelików czy pokoi - strata czasu. Campingi są często daleko od centrum ( poza Toledo) - dochodzi koszt autobusu i dodatkowa strata czasu i trzeba targać namiot, śpiwór i karimatę i składać i rozkładać i znowu strata czasu. Ceny - porównywalne. A poza tym nie zawsze jest jak wrócić pózniejszą porą na nocleg.
Powodzenia i pozdrawiam

hhankaa dołączył
05.10.2008

hhankaa 12:28 | 22.04.2012

Hej,
Na podobnej wyprawie byłam 4 lata temu potem jeszcze były małe wypady ale już tylko do Andaluzji, której plaże szczerze polecam iż nie są zawale turystami. Najbardziej polecam Conil i Zahara Jeśli chodzi o finanse zgadzam się z El qato . Noclegi znajdowaliśmy na miejscu tzn. chwila spędzona w kafejce internetowej i po problemie. Zdarzały się również noclegi na campingach gdzie ceny czasami porównywalne były do hoteli, ale wtedy chodziło głownie o wypoczynek i bliskość plaży - namiot , śpiwór ten sprzęt wcale nie musi zajmować dużo miejsca i być kłopotliwym. A najlepiej po Hiszpanii według mnie jest podróżować samochodem.

Monikaa.1983 dołączył
13.05.2012

Monikaa.1983 20:29 | 13.05.2012

Zulla od 7 lat mieszkam w hiszpanii odezwij sie na maila to pogadamy monikaa.1983@hotmail.com

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl