/ / JAPONIA > Japonia podstawy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Japonia podstawy

kategoria podróże po świecie

kraj Japonia

sewo dołączył
21.05.2015

sewo 11:46 | 21.05.2015

Witam podróżników

Proszę o informację, czy przełom października i listopada to dobry czas na 14 dniowy trip po Japonii. Podbno jesien jest stosunkowo ciepła i sucha, a w tym okresie jest znacznie mniejsze ryzyko tajfunów.
Druga sprawa to JR Pass, chciałbym wiedzieć, czy jest on również aktywny na jakieś połączenia wewnątrz miast ?

Bardzo dziękuję za wszelkie praktyczne info :-)

kayuss dołączył
06.08.2005

kayuss 20:01 | 21.05.2015

Witam.
Nie wiem jak z pogoda ale na tripadvisorze pisza, ze jest dobrze:)
Na jr jezdzilem po Tokyo Mono rail. Jak masz spanie blisko jednej ze stacji to z metra nie bedziesz raczej korzystal. No i prom na Miyajime.
Tu masz link ze wszystkim co jezdzi na jr.
http://www.japanrailpass.net/en/about_jrp.html#bm_001
pozdro

sewo dołączył
21.05.2015

sewo 14:25 | 22.05.2015

Dziękuję za info. Zapytam jeszcze wyczerpując najbardziej wyświechtany japoński wątek ?

Jak z tymi cenami ? Poziom centrum W-wy czy raczej obrzeży Suwałk ? :-)

Konkretnie, to czy wyłączając jrp przeżyję za 600 pln/dzień/ 2os ? tzn nocleg, posiłki, pierdoły ?

Wykorzystując uwagę, to czy poza żelaznym turistroutem jest jakaś petarda, którą polecasz ?

Niezmiennie dziękuję !

07070 dołączył
26.02.2014

07070 15:33 | 22.05.2015

Na luzie, spokojnie przeżyjesz :)
2 tygodnie temu wróciłam z 3 tygodniowego tripu po Japonii i powiem Ci, ze ceny noclegów, jedzenia itp. sa porownywalne do cen europejskich, nawet powiedziałabym, ze sa niższe..
Jeśli zamierzasz pojedzic troche po JP to raill pass jest niezbedny! Pojedyncze polaczenia miedzy miastami sa bardzo bardzo drogie..
Rail pass obejmuje rowniez przejazdy np. po Tokio wiec w moim przypadku czasami zbedne było korzystanie z metra..

sewo dołączył
21.05.2015

sewo 15:49 | 22.05.2015

Dziękuję !

Cudnie !! To już więcej nie pytam, co by dać się też zaskoczyć... :-)

Może tylko, jakieś dobre miejsce poza 'głównym' szlakiem ?

kayuss dołączył
06.08.2005

kayuss 20:55 | 24.05.2015

Nie wiem co masz na liscie ale jezeli masz Osake to raczej wykresl. Tokyo i Kyoto w zupelnosci zaspokoja Twoja potrzebe duzych miast w Japonii. Mi sie bardzo podobala Takayama. Moze nie mega petarda ale bardzo spokojnie i przyjemnie. Jak kolezanka wczesniej pisala 150e dziennie bedzie dobrym funduszem zeby sobie w miare normalnie zyc. Widok z Fuji rzadzi ale jesienia sie nie wchodzi. Miyajima, Takayama, Matsumoto (sam zamek), Fushimi Inari kolo Kyoto. Te miejsca mi sie podobaly najbardziej jak bylem. Zamek w Matsumoto dla mnie rzadzi ale nie widzialem Himeji, bo dopiero w tym roku zostal otwarty po pracach konserwatorskich. Pozdrawiam i zazdroszcze. Japonia jest super.

sewo dołączył
21.05.2015

sewo 14:44 | 25.05.2015

Dziękuję bardzo ! Już przebieram nogami :)

Jeszcze tylko aktywy program oszczędnościowo - zarobkowy i frruuuu !!

marekam888 dołączył
07.02.2009

marekam888 20:16 | 25.05.2015

Ja byłem pod koniec Październiku 2 lata temu. Jesień w Japonii jest wyjątkowo ciepła. Podróżowałem bez JR Pass i jakoś dałem rade. Na dłuższe trasy o wiele tańsze nocne autobusy (trzeba się liczyć z brakiem miejsc i rezerwować wcześniej) a na bliższe pociągi podmiejskie. Na nocleg polecam hotele kapsułowe. Spałem w takim w samym centrum Tokio niedaleko od świątyni Sensō-ji.

bea-tka dołączył
30.08.2013

bea-tka 21:24 | 25.05.2015

Ja nie kupowałam co prawda JR Pass tylko Kansaii RP (bo po przeliczeniu bardziej mi sie to oplacalo przy moim planie podróży), bilet był ważny na wszystkie pociągi zarowno w miescie jak i miedzy miastami, nie obejmuje autobusów co w Kyoto było uciążliwe. Jeżeli bedziesz w tej okolicy serdecznie polecam Nara, urocze miasto, widoki i zabytki a dodatkowo daniele w sciśłym centrum starego miasta, tworzy to dość nietypowy klimat:) pozdrawiam

Magda Kajzer dołączył
11.12.2014

Magda Kajzer 11:45 | 26.05.2015

A jak jest z wymianą waluty?

sewo dołączył
21.05.2015

sewo 12:08 | 26.05.2015

Super, dzięki za polecanki !
Co do wymiany waluty to z tego co wiem, to najlepiej chyba wybierać tam z bankomatów. Często wychodzi taniej niż kantor w PL, czy wymiana $ na miejscu. Informacje z sieci i spotkań.

musiol13 dołączył
21.07.2014

musiol13 20:44 | 19.06.2015

Potwierdzam, byłem i wymieniałem i w kantorze i wypłacałem z bankomatu. Bankomat lepsza opcja zdecydowanie, a jeśli już będziesz wymieniać w kantorze to rób to na lotnisku bo wbrew pozorom bardziej się opłaca niż 'w mieście" zapraszam też do przeczytania mojej relacji z wyjazdu https://heading2somewhere.wordpress.com/category/japonia/

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl