/ / JAPONIA > Mój plan wyjazdu do Japonii- proszę o rady > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Mój plan wyjazdu do Japonii- proszę o rady

kategoria podróże po świecie

kraj Japonia

kbanach3105 dołączył
01.05.2015

kbanach3105 22:12 | 23.06.2015

Hej :) udało nam się kupić tanie bilety do Tokio na przełomie marca i kwietnia :) w związku iż dopiero zaczynam zgłębiać temat prosiłabym o porady i wskazówki dotyczące wyjazdu :) stawiamy raczej na zapierające dech w piersiach widoki, świątynie też bierzemy pod uwagę ale tylko które naprawdę robią wrażenie. Oto mój przykładowy plan wyjazdu
21.03 przylot do Tokio, nocleg w Tokio
22.03 Tokio , nocleg w Tokio
[b]23.03[/b] Kamakura, Hakone ( nocleg w Hakone) czy to dobry pomysł? wystarczająca ilość czasu na te dwa miejsca? czy może jeszcze warto zobaczyć coś po drodze?
[b]24.03[/b] Kyoto , nocleg (co warto zobaczyć w Kyoto i okolicach?)
[b]25.03[/b] Kyoto , nocleg
[b]26.03[/b] Kyoto / Osaka ( czy warto w ogole jechać do Osaki? czy 1,5 dnia to wystarczajaca na Kyoto?), przejazd do Hiroszimy i nocleg
[b]27.03[/b] Hiroszima i Miyajima
[b]28.03[/b] ???
[b]29.03[/b] ???
30.03 Tokio
31.03 Tokio
1.04 Tokio
2.04 Wylot

Teraz pytania i prośba o rady do was :)
- co zmienić albo ewentualnie dodać do planu? grubą czcionką zaznaczyła na jaki termin mielibyśmy wykupiony JR PASS
- jak rozplanować Tokio ? Czy z Tokio da się dojechać do jakiś ciekawych miejsc , np na wycieczkę jednodniową?

Bardzo proszę o rady :)
Interesują nas perełki, żadne muzea itp :)
z góry dziekuje
Karolina:)

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 00:10 | 24.06.2015

"stawiamy raczej na zapierające dech w piersiach widoki"
W projekcie ich nie widać...
Chyba za dużo Tokio. W okolicy Hiroshima jest Miyajima, a za nią jakieś 20 km dalej na zachód Iwakuni z jednym z trzech najpiękniejszych starych mostów oraz zamkiem na wzniesieniu... W pobliżu Kyoto jest Nara, Horyuji i Koya-san (tu góry i świątynie, trochę jak park narodowy). A osaka to kolejne miasto...
A tak nawiasem pisząc to jedziecie na początku Hanami - pięknego okresu kwitnących wiśni.
Jeszcze baaaaaaaaaaaardzo dużo czasu na pomysły.

kbanach3105 dołączył
01.05.2015

kbanach3105 08:54 | 24.06.2015

dziękuje za rady , o takie miejsca mi chodziło :) rzeczywiśćie na planowanie jest dość wczesniej ale lubie byc zorganizowana, czy mozesz polecic nam jakies hotele/hostele w tych miastach? Czy na JR PASS mozemy przemieszac sie po takim miescie jak Kioto i Hiroszima?

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 22:24 | 24.06.2015

Na pytania o noclegi i pociągi nie odpowiem, nie korzystałem z hoteli, nie jeździłem pociągami. Nie wiem co oferuje JR Pass, ale warto wybrać się choć na trochę w Alpy Japońskie.

kayuss dołączył
06.08.2005

kayuss 19:09 | 27.06.2015

Hej. Osake bym sobie odpuscil. Lepiej dzien w Kyoto dluzej zostac. Z Kyoto mozesz pojechac na wycieczke do Fushimi Inari, dla mnie kozak, czy do Nary. A 30 to do Tokyo wieczorem bym przyjechal na sam nocleg, bo 21, 22 i 31 Ci w wystarcza zeby sobie highlajty zobaczyc. Tu masz mega stronke o Japonii. Przykladowe trasy. Rankingi z fotami. Mi sie bardzo przydala jak bylem dwa razy.
http://www.japan-guide.com/
pozdrawiam

kbanach3105 dołączył
01.05.2015

kbanach3105 18:59 | 28.06.2015

dzieki wielkie!!:)

teris dołączył
05.08.2012

teris 23:57 | 28.06.2015

Hej:)
z Tokio możesz spokojnie w ramach JRP dojechać do Kamakury (1 dzień jest wystarczający) i Nikko (1 dzień). Również z Tokio jechaliśmy na 1 dzien do Hakone. W samym Tokio jest dużo ciekawych miejsc do zwiedzania. Ja mam niedosyt, a spędziłam tam 5 dni. Osaka ma sens jeżeli planujesz dotrzeć do Koyasan, które warto zobaczyć. Na Kioto zdecydowanie polecam przeznaczyć więcej czasu minimum 3 dni -nawet kosztem Osaki. Mijajima - piękne miejsce warto dorzeć pierwszym promem( bezpłatnie w ramach biletu JRP) - zaplanowac caly dzień zobaczyć przypływ i odpływ. Jest co zwiedzać. Hiroszima 1,5 dnia w mojej opinii jest wystarczającym czasem.
Życzę udanej podróży! :) pozdrawiam Teris.

BeataG dołączył
30.06.2015

BeataG 13:59 | 30.06.2015

Hej, Byłam w Japonii w kwietniu ub. roku, ale na trasie WAW - OSAKA, Tokio -WAW. Mój plan podróży OSAKA, NARA, KIOTO /WARTO DŁUŻEJ/ , HIKONE,FUJI / TYLKO PRZY DOBREJ POGODZIE/, SHIRAKAWA, TAKAYAMA/ WARTO/,MATSUMOTO, ALPY, NIKKO / WARTO/ ,TOKIO/ ja mam niedosyt/.
Wg mnie w 12 dni nie zdążycie na Hiroshimę chyba ,że będziecie pędzić i zaliczać miejscowości ale weźcie pod uwagę przemieszczanie i powrót. Można wsiąść do szybkiego shinkansena ,ale to kosztuje , Trasa Kioto - Tokio chyba ponad 400 zł. Lepiej mniej miejscowości a poczuć klimat tego specyficznego państwa. Polecam obserwacje Japończyków ich zachowanie, sushi w barach i oczywiście onseny!!!! -to obowiązkowo. Poczytajcie przed podrożą o zasadach i zachowaniu wJaponii aby uniknąć nieporozumień. Pytajcie o wszystko policjantów, ekspedientki, młodych ludzi, aby nie wprawiać w zakłopotanie starszych. Mentalnie to inny naród od Europejczyków i należy tę różnicę zrozumieć i uszanować .Powodzenia,

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 18:52 | 11.07.2015

Warto wspomnieć o odrestaurowanym zamku Himeji w okolicy Kyoto. Z local passem przy odpowiednim zorganizowaniu można to zrobić w 1 dzień z Narą.
Osaka jest dużo tańsza od Kyoto - do tego można kupić day ticket, który pokrywa większość atrakcji w mieście, a jest dużo tańszy niż kilka wstępów do lokalnych atrakcji Kyoto.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:33 | 30.06.2015

Hajka, gdzie i jaki konkretny Onsen polecasz?

>Hej, Byłam w Japonii w kwietniu ub. roku, ale na trasie WAW - OSAKA, Tokio -WAW. Mój
>plan podróży OSAKA, NARA, KIOTO /WARTO DŁUŻEJ/ , HIKONE,FUJI / TYLKO PRZY DOBREJ
>POGODZIE/, SHIRAKAWA, TAKAYAMA/ WARTO/,MATSUMOTO, ALPY, NIKKO / WARTO/ ,TOKIO/ ja mam
>niedosyt/.
>Wg mnie w 12 dni nie zdążycie na Hiroshimę chyba ,że będziecie pędzić i zaliczać
>miejscowości ale weźcie pod uwagę przemieszczanie i powrót. Można wsiąść do szybkiego
>shinkansena ,ale to kosztuje , Trasa Kioto - Tokio chyba ponad 400 zł. Lepiej mniej
>miejscowości a poczuć klimat tego specyficznego państwa. Polecam obserwacje
>Japończyków ich zachowanie, sushi w barach i oczywiście onseny!!!! -to obowiązkowo.
>Poczytajcie przed podrożą o zasadach i zachowaniu wJaponii aby uniknąć nieporozumień.
>Pytajcie o wszystko policjantów, ekspedientki, młodych ludzi, aby nie wprawiać w
>zakłopotanie starszych. Mentalnie to inny naród od Europejczyków i należy tę różnicę
>zrozumieć i uszanować .Powodzenia,

BeataG dołączył
30.06.2015

BeataG 09:59 | 01.07.2015

Tych onsenów było tak dużo / codziennie / że nie spamietałam , jest ich w Japonii ponad 3000, ale sa app i wskażą najbliższy. Wspominam super w Alpach chyba rejon Chirone , w gorach nad rzeką, z jednej strony gotowaliśmy jajka na wielkanocne śniadanie , a z drugiej strony się kąpaliśmy. ODLOT

Hajka, gdzie i jaki konkretny Onsen polecasz?
>
>
>
>>

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 10:15 | 01.07.2015

dzięki:)

Pawel_DziennikiWypraw dołączył
21.08.2012

Pawel_DziennikiWypraw 13:10 | 11.07.2015

Cześć!

Właśnie wróciłem z Japonii. Plan i opis podróży i to, co było do zobaczenia i czy było ciekawe (sam zdecydujesz), jest na:

http://www.dziennikiwypraw.pl/relacje/japonia-2015

Pozdrawiam!
Paweł

Lila16 dołączył
29.10.2016

Lila16 06:03 | 29.10.2016

Witam Serdecznie

Mieszkam w Japonii od kilku lat. Zapraszam na moj blog o Japonii byc moze znajdziecie potrzebne dla Was informacje :)

https://www.facebook.com/BlondynkawJaponii/

Pozdrawiam

Aneta

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl