Forum dyskusyjne
Kilka pytań zółtodzioba
kategoria podróże po świecie
kraj Japonia
tomcy 11:01 | 04.02.2016
Witam mam kilka wolnych dni w Japonii pomiędzy konferencjami końcem maja. Wiem że dobrym środkiem transportu są pociągi i zamierzam kupić JRpass ale mam kilka pytań:- czy mając JR mogę przejechać z lotniska w Nagoi do centrum?
- czy JR obejmuje metro w Nagoi (ktoś pisał że w Tokio)
- czy za każdym razem powinienem rezerwować miejscówkę w pociągu?
- czy też wcześniej rezerwować nocleg czy lepiej jest szukać na miejscu?
Planuję będąc w Nagoi wypad na górę Fuji - będę chciał nocować na miejscu żeby następnie przejechać z rana do Kanzawy gdzie też planuje nocleg
Czy mając JR podróż będzie za darmo czy gdzieś są linie za które będę musiał płacić dodatkowo?
Będę robił też wycieczki jednodniowe z Nagoi do Kioto i Nary
Jak to jest z rowerami w Kioto gdzie najlepiej wypożyczyć - ktoś pisał że jest to koszt 20000 Yen?
Ktoś podawał stronę gdzie można planować podróż i sprawdzać połączenia (tylko nie mogę tego znaleźć)
tomcy 11:00 | 05.02.2016
znalzłem na Hyperdia i google maps że JR nie obsługuje połączeń z lotniska NGOz innej beczki jak działają szafki na dworcach w których można zostawić bagaż - bo chciałbym na 2 dni zostawić walizkę
Aso 09:50 | 06.02.2016
Witaj,Skorzystaj z cen, które podaje Hyperdia i sprawdź czy JR Pass zwróci Ci się przy takich niezbyt odległych trasach. JR Pass obejmuje wyłącznie połączenia obsługiwane przez narodowego przewoźnika JR. Nie należą do nich pociągi na lotnisko w Nagoi, ani metro w żadnym japońskim mieście. Jakkolwiek, w niektórych miastach JR obsługuje użyteczne linie lokalne (np. Linią-pętla Yamanote w Tokio).
Miejscówki są fakultatywne. Prawie wszystkie pociągi mają wagony z miejscami nierezerwowanymi.
Na booking.com znajdziesz dużą bazę noclegów. Na pewno efektywniej wykorzystasz czas, jeżeli nie będziesz na miejscu zawracać sobie głowy szukaniem noclegów, ale późny maj nie jest okresem wzmożonego ruchu turystycznego, dlatego wczesna rezerwacja nie jest niezbędna.
Jeżeli czas przechowania bagażu w schowku na stacji przekroczy północ, to następnego dnia należy jeszcze raz wnieść opłatę, żeby otworzyć skrytkę. Można tak przechowywać bagaż do 3 dni.
Aso 10:29 | 06.02.2016
Aha, Góra Fudżi. Aż do końca czerwca na szczycie zalega śnieg i wspinaczka bez specjalistycznego sprzętu nie jest możliwa. Jakkolwiek, warto pojechać w miejsce, z którego można zobaczyć widok z Górą Fudżi, np. do Hakone lub nad Jezioro Kawaguchi. Poczytaj na japan-guide.com jak tam dojechać (nie ma bezpośredniego dojazdu pociągiem JR). Kanazawa nie ma dobrych połączeń z okolicami Góry Fudżi, wymagana jest przesiadka w Tokio.Koszt dziennego wynajmu roweru w Kioto to ok. 1000 jenów. Rowery są dostępne w wielu miejscach noclegowych i kilku wyspecjalizowanych wypożyczalniach. Jeżeli ktoś napisał o 20000, to miał chyba na myśli zakup roweru, a nie jego wynajem. Osobiście nigdy nie jeździłem po Kioto na rowerze i nie mogę poradzić nic więcej, ale chętnie przeczytam Twoją opinię, jeżeli Ty się na to zdecydujesz.
tomcy 15:37 | 08.02.2016
tak podejrzewałem że wejście na Fuji w maju będzie niemożliwe z powodu śnieguktoś tu na forum opisywał że wypożyczył rower za 200 - ale to była cena taka jeżeli w ciągu 30 min odda go w innym miejscu i co 30 min może wypożyczać rower ale tylko na 30 min
co do Kioto i Nary ja będę tam podróżował z Nagoji na wycieczki jednodniowe - myślę że mając JR będzie to za free
ogólnie mam 2 dni wolne gdzie muszę przejechać z Nagoji na wyspę Awaji - dlatego wymyśliłem że pojadę na Fuji i Kanazawa po jednym dniu
tomcy 15:49 | 08.02.2016
olgierd79 - co do Twojego tematu to go przeczytałem, sporo fajnych informacji znalazłemw październiku będę w Yokohamie więc tym razem odpuszczam sobie Tokio
muszę się zastanowić co zrobić z tymi 2 dniami wolnego - może odpuścić sobie Fuji i w Kanzawie zostać 2 dni lub w okolicy
olgierd79 20:39 | 12.02.2016
Fajnie że się przydało trochę info :)Kanazawy bym nie odpuszczał- bardzo fajne i ciekawe miejsce. No chyba że Ci nie po drodze... Fuji widać z wielu miejsc w Japonii ale byc pod też fajnie. Chociaż z tych dwóch to bym Fuji odpuścił jeśli nie można wejść na górę :)
tomcy 15:46 | 14.03.2016
Właśnie postanowiłem zostać w Kanazawie 2 dni - odpóściłęm górę Fuji końcem września będę w Yokochamie to może się wtedy wybiorętrochę nie rozumiem tego rozkładu na Hyperdi - tzn czy mając JR pass przejazd z Nagoyi do Kanzawy będzie za free czy będzie płatny, używając tych pociągów
SHINKANSEN HIKARI 507
LTD. EXP SHIRASAGI 53
Aso 19:52 | 14.03.2016
Tak - pociągi, które wymieniłeś, są objęte przez JR Pass. Co prawda sposób prezentacji danych na HyperDii rzeczywiście może być mylący dla osób, które korzystają z niej po raz pierwszy, ale... nie do końca rozumiem z czego wynikały w tym przypadku Twoje wątpliwości.
tomcy 09:01 | 15.03.2016
ponieważ zaznaczając tylko JR nie pojawiają się żadne połączeniamając JR pass miejscówkę można zarezerwować przez internet czy tylko w kasie?
Aso 23:01 | 16.03.2016
Rezerwacji miejsc można dokonać tylko w punktach obsługi klienta (Midori no Madoguchi) na stacjach kolejowych, nie można ich wykonać przez internet. Jakkolwiek pociągi rzadko wyprzedają się do ostatniego miejsca i nie trzeba pilnie robić rezerwacji z dużym wyprzedzeniem.Jeżeli chodzi o ważność JR Pass na konkretne pociągi, to wyrocznią jest regulamin JR Passa. HyperDia jest raczej dopracowana i nie powinna sprawiać kłopotów, być może coś było zamieszane z opcjami wyszukiwania. Ale mogę jeszcze dodać, że wkrótce będzie rewizja rozkładów jazdy (od 26 marca) i HyperDia chyba jeszcze nie ma zaktualizowanej bazy danych.
tomcy 12:45 | 23.09.2016
Witam,Wracam do Japonii i za pierwszym razem kupiłem kartę SIM czy teraz mogę ją doładować aktywować jakoś?
Lila16 05:57 | 29.10.2016
Witam SerdecznieMieszkam w Japonii od kilku lat. Zapraszam na moj blog o Japonii byc moze znajdziecie potrzebne dla Was informacje :)
https://www.facebook.com/BlondynkawJaponii/
Pozdrawiam
Aneta