/ / JAPONIA > WRÓCIŁEM Z JAPONII POMOGĘ ODPOWIEM > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

WRÓCIŁEM Z JAPONII POMOGĘ ODPOWIEM

kategoria podróże po świecie

kraj Japonia

ramzandu dołączył
31.03.2012

ramzandu 17:04 | 21.09.2015

MIEJSCA W KTÓRYCH BYŁEM

TOKYO
KAMKURA
YOKOHAMA
NIKKO
KYOTO
NAGANO
TOYAMA
TAKAYAMA
NARA
OSAKA
HIROSHIMA
NAGOYA
FUJI I OKOLICE

[fb] Ryszard Nowak dołączył
26.07.2015

[fb] Ryszard Nowak 20:55 | 21.09.2015

Witam. Lecę do Japonii na maraton w lutym 2016. Oprócz maratonu chcę coś zwiedzić. Wdzięczny był bym za wskazówki noclegowe. Oraz sugestie co koniecznie zobaczyć, zakładając, że raczej już tam nie będę. Planuję tam być 10-14 dni.
Pozdrawiam

ramzandu dołączył
31.03.2012

ramzandu 16:42 | 22.09.2015

To zależy w jakim mieście masz ten maraton ;) jeśli Tokyo to spokojnie możesz tam siedzieć tydzień czasu i będziesz miał co robić plus ewentualnie kolejny tydzień w Kyoto i okolicach czyli ( Nara, Osaka i Kobe + plus spokojnie obrocisz jeden dzień z Kyoto tam i z powrotem do Hioroshimy), jeśli chodzi o to co warto zobaczyć to zależy konkretnie co Cie interesuje, ale każdy znajdzie coś dla siebie ;) Jeśli chodzi o noclegi to ja korzystałem głównie z CS plus hostele, i ich ceny wahają się w granicach 80-150 zł za łóżko w pokoju iluśosobowym, komfort z reguły bardzo dobry cisza spokój więc nie ma na co narzekać ;) spokojnie szukaj przez hostelworld lub airbnb można trafić na bardzo fajne oferty ;)

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 08:56 | 22.09.2015

Lecę tam w przyszła sobotę. Punkty do zaliczenia bardzo podobne. Wiekszosc wiem ale mam dwa pytania.
Jakis Onsen lub gorące źródła w okolicy Tokio (do 1,5 godziny jazdy). Wybrałem cos w okolicy Kamakura ale moze masz cos do polecenia.
Jak z dojazdem w okolice Fuji? Na treking wiem ze juz za pozno ale nie byc chociaz pod Fuji to jak nie byc w Japonii... wiec chodzi mi o dostanie sie (z Tokio) w okolice jezior. Da sie na JR Pass pociągami czy kepiej busa wykupić ?
Z gory dzieki za odpowiedz :)

[fb] Ryszard Nowak dołączył
26.07.2015

[fb] Ryszard Nowak 18:40 | 22.09.2015

Dziękuję bardzo za wskazówki. Chcę tam być ok. 2-tygodni. Interesuje mnie wszystko. Ja u nich z angielskim,... Rozumiem, że w centrach informacyjnych bez problemu. A gdyby kogoś na ulicy przeprosić o coś spytać,...?

ramzandu dołączył
31.03.2012

ramzandu 16:55 | 22.09.2015

W okolicach Tokyo onsen nie wiem nie korzystam więc nie mogę ci polecić nic konkretnego musisz się zdać na jakiś przewodnik albo miejscowe biura informacji turystycznej które znajdują się na dworcach kolejowych prawie na każdych stacjach kolejowych Shinkansenu, a ich obsługa rozbije ci wszystko dosłownie na atomy ;) jeśli chodzi o dojazd do Fuji to ja jechałem do stacji Shin Fuji (płd strona Fuji) i potem autobus które objeżdża cały wulkan na drugą stroną w okolice jezior, jazda zabiera około 90 min a koszt przejazdu tam i z powrotem (bilet powrotny możesz wykorzystać na dowolny przejazd do 3 dni od "skasowania" czyli jazdy pierwszy raz ) to około 2500-3000 y możesz też dojechać z Tokyo do jakiejś stacji nie pamiętam nazwy właśnie od strony płn od jezior tylko potem musisz jeszcze jechać około 40 min koleją prywatną koszt około 1100-1300 y do Kawaguchiko Station, ja robiłem trek na Fuji wchodziłem od południa i schodziłem płn właśnie do jezior i powiem szczerze ze rozczarowałem się te jeziora to nic specjalnego naprawdę planowałem tam zostać dwa dni ale tego samego dnia już jechałem dalej, ale sądzę że sporo zależy pewnie od pory roku prawdopodobnie na wiosnę jest tam pięknie, ale latem szkoda czasu ;) np dużo bardziej podobało mi się jezioro Chuzenji przy Nikko ;)

ramzandu dołączył
31.03.2012

ramzandu 18:47 | 22.09.2015

z angielskim o dziwo bardzo słabo ;) raczej na ulicy nie masz co liczyć że ktoś będzie w sposób komunikatywny władał angielskim, na migi i półsłówka raczej zawsze się dogadasz i uzyskasz odpowiedź gdzie iść itp. ale żeby pogadać sobie co warto a co nie i tak dalej to raczej nie ma szans, w biurach informacyjnych raczej nie ma problemu chociaż zdarzyło mi się korzystać parę razy z rozmówek polsko-japońskich ;) gdzieś w barach knajpach można czasem spróbować zagadać żeby swobodnie wymienić jakimiś poglądami ;) ,

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 16:58 | 08.11.2015

no i wróciłem :) teraz juz trochę mądrzejszy chętnie podpowiem co i jak... jeśli więc ktoś ma pytania to proszę pisać albo wczśniej poszukać podpowiedzi tu http://takemytrip.pl/plan-podrozy-13-japonia-azja, gdzie opisałem swój plan podróży :)

zazu14 dołączył
13.10.2015

zazu14 15:52 | 05.11.2015

witam
byłabym wdzięczna za wypełnienie ankiety dt. wyjazdów polskich turystów do Japonii :)
http://www.ankietka.pl/ankieta/199823/japonia-w-oczach-polskich-turystow.html

marta dołączył
07.12.2009

marta 21:22 | 02.06.2016

Cześć,
czy w Tokio / Osace można złapać free WiFi? Czy tylko się zdarza w sporadycznych miejscach?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl