Forum dyskusyjne
Zakup japońskich jenów
kategoria podróże po świecie
kraj Japonia
[fb] Julia Mroczek 06:54 | 29.07.2015
Wybieramy się na 10 dniową podróż do Japonii. Zastanawiamy się ile wziąć pieniędzy oraz gdzie w Krakowie można kupić japońskie jeny? Myślicie, że 10 tys zł wystarczy?
jhms 12:59 | 29.07.2015
>Wybieramy się na 10 dniową podróż do Japonii. Zastanawiamy się ile wziąć pieniędzy>oraz gdzie w Krakowie można kupić japońskie jeny? Myślicie, że 10 tys zł wystarczy?
Taką możliwość masz w tych większych kantorach - najlepiej podzwoń i popytaj. Jen rzeczywiści jest niszową walutą, stąd możliwe problemy z jego pozyskaniem lub sprzedaniem. W sieci są też giełdy walut, na których użytkownicy kupują/sprzedają, chociażby walutomat. Kurs Jena oscyluje w granicach 3 zł. Tu masz aktualne kursy: http://www.bankier.pl/waluty/kursy-walut/nbp/JPY
gastropoda 21:09 | 29.07.2015
Jednej parze starczy 500 zł, innej i 50 000 zł będzie mało; zakup jenów w Polsce? Już na lotnisku są bankomaty z jenami (w Japonii)...1 JPY = 3 grosze lub 1 zł = 33 JPY
makensis 16:51 | 31.07.2015
Ja bodajże miałem w kieszeni jenów za mniej niż 1000zł.(na 2 tygodnie), za wszystko płaciłem kartą walutową i też wam polecam, bo rozliczają najczęściej w dolarach.
emes 20:46 | 03.08.2015
Dokładnie. Konto w USD z kartą debetową np. w t-mobilebankowe. Opłata tylko za wydanie karty, a wypłaty ze wszystkich bankomatów za granicą bez opłat. Płacić też oczywiście nią można. Jeny przewalutowane bezpośrednio na USD po kursie Mastercard (a więc całkiem korzystnym) bez dodatkowych prowizji.A zakup USD w jednym z kantorów internetowych.