Forum dyskusyjne
GOTÓWKA BANKOMATY PŁATNOŚĆ KARTĄ W JAPONII
kategoria podróże po świecie
kraj Japonia
Saharaaa 14:21 | 23.08.2016
Witam.W kwietniu przyszłego roku. Wylatuję na 18dni do Japonii. Chciałabym więc podpytać doświadczonych globtroterów o radę. Czy brać jeny z kraju, a może karta do rachunku walutowego... dostępność bankomatów obsługujących nasze karty i płatność nimi. Byłabym wdzięczna za Wasze rady.
Pozdrawiam Kasia
Aso 18:22 | 23.08.2016
Cześć Kasia,1. Możesz kupić jeny w Polsce (są dość często dostępne w kantorach w Warszawie i Krakowie),
2. Możesz też zabrać ze sobą euro lub dolary i wymienić je na jeny na lotnisku. Kurs na lotnisku powinien być uczciwy. W miastach nie ma kantorów, ale ewentualnie można sprzedać walutę w banku.
3. W dużych miastach w urzędach pocztowych i sklepach sieci 7-Eleven bankomaty obsługują zagraniczne karty płatnicze.
Płacenie kartą w sklepach jest zaskakująco mało rozpowszechnione. Trzeba wszędzie mieć ze sobą gotówkę.
piotr79 21:09 | 24.08.2016
Wróciłem z Japonii w czerwcu. Zabrałem trochę jenów i euro. Pieniądze wymieniałem zarówno na lotnisku jak i na poczcie. Przy czym na poczcie trzeba wypełnić formularz. Dobrze mieć ze sobą translator. Kurs ten sam co na lotnisku. Gdybym jechał jeszcze raz, jeny kupiłbym w Polsce lub rozważył konto walutowe. Mam kartę VISA. Pieniądze wypłacałem w sieci 7 Eleven. Są na każdym kroku. Kartą nie płaciłem ale czytałem, że z tym może być problem.
Saharaaa 14:07 | 25.08.2016
dziękuje wszystkim za podpowiedzi, myślę że jeśli kurs jena trochę spadnie to kupię połowę w Polsce, a pozostała cześć to wypłata lub płatność kartą, mam mastercard do konta dolarowego. Liczę, że to wystarczy i będzie to korzystnie cenowo.
teris 21:38 | 24.08.2016
Cześć, byłam w 2015 wymieniałam dolary na jeny na lotnisku i raz korzystałam z wymiany na poczcie. Kurs był bardziej korzystny na lotnisku. Róznica niewielka. Nie korzystałam z płatności kartą.
gastropoda 23:00 | 24.08.2016
Kartą płaciłem za promy i pobierałem gotówkę w bankomatach