Forum dyskusyjne
Campingi na Sycylii
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
suave 15:17 | 08.05.2006
Czy ktoś zna i może polecić jakiś kamping, pole namiotowe na SycyliiPozdrawiam
andre356 14:21 | 09.05.2006
ja objechalem sycylie z namiotem, o jakie miejsca ci chodzi? ogolnie to idziesz to informacji na dworcach (lepiej znac wloski) i sie pytasz o camping. dziewczyna ci wytlumaczy gdzie, dam mape i narysuje trase, powie jakim autobusem jechac itp a jak bediesz mily to zaprosi na cappuccino :) pozatym prawie kazdy napotkany sycylijczyk ci pomoze znalezc camping (zawiezie cie nawet samochodem 50km). jak masz jeszcze jakies pyt to pisz
suave 14:48 | 09.05.2006
Chodzi o obojętnie jaki camping gdzieś na wschodnim wybrzeżu, tak zeby mozna było zorganizować wycieczkę na etnę (czy tam normalnie mozna wejść?) Z transportem nie ma problemu gdyż jadę samochodem więc w poblizu kampingu nie muszą się znajdować jakieś szczególne miejsca. jeśli znasz jakieś konkretne pola namiotowe to proszę o info. jaka jest cena skorzystania z pola namiotowego. dzięki z góry za informacje.Pozdrawiam
andre356 19:38 | 09.05.2006
no to jesli chodzi o Etne, to kemping znajduje sie zaraz za miastem Nicolosi zwanym brama na etne. jesli chodzi o cene to dokladnie nie powiem (jak ja bylem to odbywaly sie tam urodziny syna wlasciciela, dlatego dostalem kawalek tortu i zaplacilem tylko 4E bo niby moglo byc glosno, ale ja spalem jak dziecko), prysznic na zetony, ceny campingow to jednak srednio 7E/osob/noc (za samochod doplata). jesli chodzi o samo podejscie na etne to nie obiecuj sobie zbyt wiele. ja bylem w kwietniu, szczyt byl skuty lodem, podczas podejscia zlapala nas burza sniezna(godzina i z upalu zrobil sie mróz i widocznosc spadla do kilku metrow) i ratownicy wloscy nas zawrocili do schroniska, zabraklo okolo 150m, ale nawet w dobrej widocznosci max co mozesz zobaczyc to szczeliny i wydobywajacym sie dymem(lawa jest raz na kilkadziesiat lat), bo etna nie ma jednego glownego krateru tylko pękniecia. na etne jest wyciag gondolowy, (do ktorego bazy stopowałem z campingu, z sympatycznym.... panem po 70 :), plus byl taki ze opowiedzial mi po drodze historie jakie przezyl na etnie, oraz pokazal ciekawe miejsca po drodze jak wystajace z ziemi dachy domow zalanych lawa, bo mieszka na zboczu od urodzenia.) (~25E), wlosi mowia ze piechota sie idzie 2-3h, ja szedłem 55minut i bylem 5 minut pozniej niz znajomi wjechali wyciagiem(kolejka po bilet, kolejka do gondoli, wjazd), dalej jezdzi cos jakby terenowe autobusy(nie wiem za ile, ale pewnie za zbyt duzo :)), oczywiscie ten odcinek tez szedlem z buta. nastepnie teren jest w miare rowny i okolo 400m do "szczytu". wrazie pytan pisz, pzdr
andre356 19:40 | 09.05.2006
aha te pole namiotowe:Via Goethe - Pineta Monti Rossi
95011Nicolosi; Catania
tel:+39 095 914309
P.S. wiele bardziej ciekawy jest wulkan Stromboli bo ma erupcje co godzine i widac lawe.
suave 21:50 | 09.05.2006
dzięki serdeczne za informacje. Pozdrawiam.