Forum dyskusyjne
WAKACJE W RZYMIE WZSYTAKO O TYM - POMOZCIE
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
bo1rek 19:00 | 12.05.2008
jak wyzej. szukam noclegu( pokoj dla 2 osob z lazienka, TV, snaidanie chetnie ) . od 18 do 24 czerwca tego roku. ( 2008). dodatkow szukam info jak najlepiej i najtaniej zwiedzic to miasto a i okolice. dodatkowo knajpki godne poecenia. i takei tam. ;_)
alisson7 10:53 | 13.05.2008
Najtaniej jest kupując całodniowy bilet, jeśli chodzi o komunikację- jest ważny na wszystkie środki komunikacji i kosztuje ok.5 Euro, a jeśli codziennie nie chce się wydawać tej kwoty, to najlepiej zakwaterować się w centrum, skąd jest blisko do najważniejszych zabytków. Dużo w miarę tanich hosteli jest zlokalizowanych blisko dworca Termini. Byłam w Rzymie 5 dni i z tego co zdążyłam pozwiedzac jeśli chodzi o knajpki, to najlepsze wydają mi się te w dzielnicy Trastevere (Zatybrze)- są tam bardzo oryginalne knajpki ze świetnym włoskim jedzeniem a atmosferze wąskich uliczek z dala od wielkomiejskiego gwaru wprost można się zakochać! Niezłe jedzonko i klimat jest też w niektórych zaułkach blisko dworca Termini.
bo1rek 11:41 | 13.05.2008
dzieki. a co powiesz o karcie ROMA PASS? ZWIEDZALAS Z NIA RZYM? WARTO? DOCZEGO DAJE ZNIZKI?
kiarra 21:33 | 13.05.2008
o karcie nic nie wiem ale przygotuj sie na szokWłosi to bardzo mili i uczynni ludzie, o cokolwiek nie poprosisz to bez wahania zrobią. To miasto przystosowuje sie do ludzi a nie ludzie do miasta. Poczujesz taki LUZ, że fragment"wszytkie drogi prowadza do Rzymu" nabierze dla Ciebie innego znaczenia. My staraliśmy sie kupować na targu owoce i ważywa, rano kawa, spiewaliśmy wieczorami w knajpkach, właściciele siadali i śpiewali razem z nami. Baw sie dobrze.
usunięty/nieznany 13:44 | 21.05.2008
Wlasnie wrocilem z Rzymu. My wzielismy pensjonat w samym centrum - 230e/noc ale jak placisz gotkwka to 180e. W cenie sniadanie, nwet ujdzie, pokoj z lazienka (suszarka). Niby jak za to co oferuja to troche duzo, ale placisz za lokalizacje. Nazywalo sie to Residenza Canali jest minute (1') od Piazza Navona. 15 minut do Watykanu, Fontanny di trevi, Hiszpanskich schodow, 20-25 do forum romanum - wiec wszedzie mozesz dojsc na piechote. My polubilsmy zycie wieczorno-noce kolo Pantonu (np. Hostaria, pyszne ravioli w sosie grzybowym) czy okolice P. Navona.Wiecej info o samym pensjonacie i innych hotelach znajdziesz na tripadvisor - pamietaj jednak ze tam sie wypowiadaja przede wszystkim Amerykanie, milego pobytu w Rzymie
Divemaster 08:22 | 05.06.2008
Sprobuj kontaktu z Uniwersytetem Amerykanskim w Rzymie. Moze organizuja noclegi, swego czasu spalismy tam za darmo. Do centrum jakies 30 min deptania. Nie zabieraj aparatu do Bazyliki, nie pozwalaja robic zdjec. Bylem 2 razy i jest to wspaniale miasto. Aha, napoje i woda w okolicach "turystycznych" czyli prawie wszedzie sa bardzo drogie. Warto o tym pamietac bedac na wakacjach typu "low budget". Minusem jest tlok i gwar. Mozna od tego uciec na skraju miasta w swietnych knajpkach.Powodzenia!
banan82 00:39 | 15.06.2010
zwiedzanie Rzymu nie jest zbyt trudne, w wiele miejsc dojedziedziesz metrem, bilet calodniowy 4 euro obejmuje tez autobusy, tramwaje i pociagi w granicach miasta, sa tez specjalne bilety dla turystow, obejmujace wejscia do muzeum, ale szczerze mowiac nie wiem ile teraz kosztuja, do muzeum watykanskiego wejscie w ostatnia niedziele miesiaca jest za darmo, ale trzeba przyjsc bardzo wczesnie, kolejka robi wrazenie, z drugiej strony na osobe zaoszczedzisz ok. 10 euro. Ja jestem czesto w Rzymie i zatrzymuje sie u Pani Ireny, mila Polka prowadzi b&b w centrum Rzymu, ladny apartament, pokoje z lazienkami, ona rowniez zawsze poradzi, wiecej na stronie www.noclegirzym.eu
joanna.rome 16:02 | 16.07.2010
Wszystkich znudzonych zakwaterowaniem w hotelu, serdecznie zachecam do wynajmu jednego z 500 apartamentow (oferowanych przez Rental in Rome)Jakie sa plusy wynajecia apartmentu z Rental in Rome:
- wszystkie apartamenty usytuowane w centralnych dzielnicach Wiecznego Miasta (Koloseum, Zatybrze, San Pietro, Piazza Navona i Fontanna Trevi).
- kazdy apartament posiada w pelni wyposazona kuchnie, istnieje wiec mozliwosc przygotowywania posilkow,
- przystepne ceny,
- poczucie prywatnosci i niezaleznosci, "domowa atmosfera".
Wszystkich zainteresowanych blizszymi informacjami oraz rezerwacja (w jezyku polskim), prosze o kontakt: joanna.grunt@rentalinrome.com
ziutam 19:32 | 16.07.2010
Ja mieszkałam ...w domu parafialnym 200 m od koloseum... ale to nie ja załatwiałam. Chcę tylko zachęcić do odwiedzenia Tivoli. Nie wiem jak tam dojechać bo byłam autem ale... WARTO.
Justyna Jakubowska 17:30 | 21.09.2010
Polecam wszystkim bardzo serdecznie hotel Casa Simpatia w Rzymie. Noclegi są tanie, bo już od 35 euro za noc dla 2-osób. Możliwość rezerwacji dla większej liczby osób, transportu z lotniska, przechowania bagażu i zamówienia śniadania. Pokoje znajdują się przy stacji Termini, Tiburtina i Koloseum, więc dojazd do centrum jest bardzo dogodny. W B& B panuje bardzo miła atmosfera! smiling smiley Polecam wszystkim, którzy wybierają się na wycieczkę do Rzymu. Sama korzystałam już z tego hotelu 2 razy i z czystym sumieniem mogę go polecić. Podaję stronę internetową : www.casasimpatia.com oraz adres e- mail: acasasimpatia@yahoo.it i telefon kontaktowy do biura : (+39) 3400782873 Zapraszam!
drewniana 13:02 | 27.09.2010
A ja dorzucam od siebie sprawdzony przewodnik: http://www.travelco.pl/Rzym_Przewodnik_Lonely_Planet_Rome_9781741793239-944.htmlPozdrawiam
czincz 20:39 | 19.01.2011
NIE POLECAM Casa Simpatia - byłam parę tygodni temu w jednym z apartamentów Casa Sympatia, pokój obskurny, brak dywanu i lodowata podłoga, problemy z ogrzewaniem, nieświeża pościel, a najlepsze było śniadanie - pierwszego dnia nawet ok (szynka i salami, ser żółty, pomidor, chleb i jajka), ale już w kolejne - te same pomidory, ogórek (pokrojone 2 dni wczesniej), 3 plasterki sera... "Menadżer" hałasowal w kuchni po 23.00, przez co nie mogłam zasnąć, a następnego dnia pobudkę miałam dość wcześnie. To wszystko za 80 Euro/noc, 10 minut TRAMWAJEM od Termini..
Kowalicho 16:17 | 28.01.2011
Witam, byłem niedawno z żoną i dzieciakami w Rzymie, coś niesamowitego ! Największe wrażenie zrobiło na nas Koloseum no i oczywiście Watykan. Znaleźliśmy świetny duży apartament w samym centrum, namiary na dziewczynę która to organizuje: olaressa@hotmail.com, tel. włoski: (jest Polką) +393486621941. Naprawdę polecam! Niezapomniane przeżycia, musimy tam wrócić!