/ / WłOCHY > Proszę o pomoc- pierwszy wyjazd za granicę WŁOCHY > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Proszę o pomoc- pierwszy wyjazd za granicę WŁOCHY

kategoria podróże po świecie

kraj Włochy

arkadius0603 dołączył
12.12.2011

arkadius0603 01:00 | 12.12.2011

Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

Jestem nowym członkiem społeczności- natrafiłem na stronę oraz forum otóż postanowiłem zmienić coś w swoim życiu- przemóc się i polecieć pierwszy raz samolotem- zacząć podróżować:)
Chcę wybrać się do Rzymu- czytałem już wiele wątków na temat Włoch ale ten najbardziej mnie interesujący był z 2008 roku więc niektóre informacje podejrzewam są już nieaktualne. Bedzie to moja pierwsza podróż zagraniczna stąd rodzące się we mnie obawy. Zastanawiam się między lotem na własną rękę i noclegiem też na własną rękę czy może lepiej zdecydować się na biuro podróży. Zaznaczam, że chciałbym wybrać się tam na 4-5 dni. Nie wiem też czy miesiąc luty, marzec to miesiąc odpowiedni bo średnia temperatura w Rzymie w tym czasie to ok 10 st C. Byłbym wdzięczny wszystkim życzliwym za ogólne wskazówki jak i polecenie jakiegoś niedrogiego noclegu w dogodnym miejscu w Rzymie. Jestem studentem więc nie stać mnie na apartamenty po 100 euro za osobę;)

Pozdrawiam

krukski dołączył
24.01.2011

krukski 06:36 | 12.12.2011

Hej! Pomyśl co chcesz zobaczyć w Rzymie i pojedz tam sam bez biura podróży, zakup dobry przewodnik np Lonely Planet. Rzym nie jest tani, ja byłem tam w ubiegłym roku w sierpniu, mieszkaliśmy w dwójce za około 25€. Ceny hosteli możesz sprawdzić na stronie Hostelworld. Z lotniska do Rzymu pojedz autobusem Terravita(najtaniej). Powodzenia:)

arkadius0603 dołączył
12.12.2011

arkadius0603 10:12 | 12.12.2011

a jak z tą pogodą w lutym? bo czytalem różne opinie- jedni pisali ze chodzili w koszulkach a inni zupełnie odwrotnie. Wiadomo, że to zależy własnie od pogody ale można się tam spodziewać śniegu czy mrozu w tym okresie? Może to idiotyczne pytanie ale nie mam o tym pojęcia;)

krukski dołączył
24.01.2011

krukski 12:54 | 14.12.2011

Sprawdź w internecie pogodę w Rzymie w okresie w którym sie wybierasz a pózniej im bliżej wyjazdu sprawdź jeszcze raz.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 18:55 | 14.12.2011

Z pogodą ciężko trafić, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę aktualne anomalie pogodowe. Możesz na pewno założyć, że będzie znacznie cieplej niż w Polsce, a zamiast śniegu prawdopodobnie popada deszcz. Ja byłem w grudniu i w Polsce było -20, a tam ostatniego dnia 25 stopni i piękne słoneczko ..

SypiącaSię dołączył
02.11.2011

SypiącaSię 11:53 | 29.12.2011

A może weź pod uwagę couchsurfing? Świetna opcja zwłaszcza dla studentów :) Na pewno będzie tanio, a nowe znajomości moga okazac się bezcenne.

Instinct29 dołączył
02.12.2011

Instinct29 15:11 | 09.01.2012

Przed wyjazdem polecam zaopatrzyc sie w GPS Mobile Guide dostepny na telefony komorkowe. Sa tam dobrze opisane atrakcje Rzymu.

kanzashi dołączył
13.01.2012

kanzashi 16:27 | 13.01.2012

Można szukać taniego noclegu przez... parafię. Każdy ksiądz ma znajomego w Rzymie, który z kolei wie że np. u salezjanów czy kogokolwiek innego są wolne pokoje w danym terminie. Jeśli nie - to można próbować w ostatniej chwili przez booking.com, dwa - trzy dni przed planowanym przyjazdem hotele opuszczają ceny, bo lepiej sprzedać pokój za połowę niż żeby stał pusty.
Natomiast co do zwiedzania to zapraszam tutaj:
http://www.zgodzinski.com/zosienka/kategoria/zwiedzanie/page/13/ wprawdzie spędziłam w Rzymie kilka dni więcej, ale myślę że można wybrać nie konkretne zabytki, tylko trasy.

doceanjo dołączył
16.01.2012

doceanjo 17:29 | 16.01.2012

WITAJ, mieszkam we wloszech , w rzymie UWAZAJ ,mnie oszukano w kantorze w watykanie,
polecam slownik wloski, kilka slowek, musisz znac, oni po ang nie mowia!!
zym jest b,drogi, 2 os na dwie noce w 2010 hotel baltic- okolo 300 400 euro nas wynioslo tylko ze sniadankiem, pokoje male, ale urocze.blisko do metra, do stacji, mozna powiedziec niedaleko centrum.zrobilismy rzym i watykan -caly wg mapy PIESZO, nie daj sie naciagnac na przewodnikow ,sa drodzy ,pokaza ci 2 zabytki, a wystarczy ze sam przestudiujesz mape .zabytki, jeden na drugim wiec pieszo polecam:)

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 22:18 | 16.01.2012

Tak z ciekawości pytam, skoro mieszkasz we Włoszech to co wymieniałaś w kantorze w Watykanie?

doceanjo dołączył
16.01.2012

doceanjo 15:53 | 20.01.2012

funty na euro, zarabiam w funtach , mieszkam tutaj.pozdrawiam

annowi dołączył
01.02.2011

annowi 16:22 | 20.01.2012

instinck29 prosze napisz co to jest GPS MOBILE GUIDE chyba fajna sprawa , pozdrawiam

TastyTravel dołączył
16.01.2013

TastyTravel 12:49 | 16.01.2013

Do Rzymu zdecydowanie na wlasna reke. W miescie wszysto jest bardzo dobrze oznaczone wiec poruszac sie jest bardzo latwo, a zgubic trudno. Ja noclegow szukam przez hostelbookers.com i hostelworld.com i obie strony nigdy mnie nie zawiodly.
Jesli zalezy Ci na cenie to polecam http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Tiber-Hostel-and-Camping/Rome/767?source=adwordsromenames&kid=320486&aid=2&gclid=CK2T47Di7LQCFTDMtAodHmYA4Q

Bardzo tanio ale sezon zaczyna sie tam chyba dopiero od kwietnia. To jest troche po za miastem ale co polgodziny odjezdza pociag, 20 minut podrozy do samego centrum (bilet w tej samej cenie co metro, w zeslym roku 1,5 euro). Jesli jakis nocleg jest troche po za centrum bedzie na pewno bardzo tani, wiec jesli tylko jest blisko metra/paciagu to nie ma sie co zastanawiac.
Jedzenie tez jest bardzo tanie. Nawet w centrum za pizze, piwo i kawe placilam w maju 2012 ok6 euro. Sama pizze mozna kupic juz za 4E, kawe 90centow, a przepyszne, olbzymie lody za niecale 2E.
Pod koniec marca powinno tam byc juz calkiem cieplo, ale nie ma gwarancji. W maju byly juz 30 stopniowe upaly wiec jesli nie planujesz kapieli w morzu to koniec marca bedzie ok.

A jesli chodzi o zwiedzanie to zapraszam do mojej relacji w linkach ponizej:
http://ourtastytravel.blogspot.co.uk/2012/03/rzym-lazio-wochy-czesc-1.html

http://ourtastytravel.blogspot.co.uk/2012/04/rzym-lazio-wochy-czesc-2.html

Daj znac jak potrzebujesz wiecej info, chetnie pomoge.

Pozdrawiam

kate1986 dołączył
29.12.2012

kate1986 21:32 | 19.01.2013

Nie ma się czym martwić. Ja wybrałam się do Rzymu samotnie, ale w hostelu poznałam masę wspaniałych ludzi. Polecam Down Town Hostel (nocleg w pokoju wieloosobowym ok. 18 euro), 15 min spacerkiem od Koloseum, 5 min od głównej stacji Termini. Jeśli będziesz potrzebować jakiś wskazówek pisz :) pozdrawiam
http://www.globtroter.pl/artykuly/1993,wlochy,spacer,po,rzymie.html

[konto usuniete] dołączył
10.01.2012

[konto usuniete] 11:07 | 22.01.2013

Zdecydowanie na własną rękę! Tak jak pisali poprzednicy - przejrzyj fora, polecane atrakcje turystyczne i zaplanuj sobie podróż i kolejność zwiedzania. Sam zdecydujesz gdzie się udać danego dnia i ile czasu chcesz tam spędzić. Również prawda jeśli chodzi o znajomość języka angielskiego - Włosi z reguły nie znają tego języka więc zaopatrz się może w jakieś rozmówki polsko-włoskie

kate1986 dołączył
29.12.2012

kate1986 23:23 | 22.01.2013

Co do języka - ja nie znam ani słowa po włosku, ale nie miałam żadnego problemu z dogadaniem się :) Kierunek w razie czego wskazują na migi heh ale warto również pytać policjantów... Może nie mówią biegle po angielsku, ale udzielą zrozumiałej i w miarę jasnej odpowiedzi na pytanie :)

vilemo dołączył
25.01.2013

vilemo 21:54 | 25.01.2013

Co do tego pytania policjantów to bym nie przesadzala... moga Cie wyprowadzic na manowce ;)
Napewno podstawą jest dobra mapa, a najlepsze rozwiazanie to telefon z GPS i mapy- Polecam GOOGLE maps albo NOKIA OVI.
Wszedzie poruszasz sie metrem (90% zabytkow jest na jego trasie). Bilet calodzienny 6 euro. Dobrze zaoptarzyc się wcześniej w wode. Napoje z lodowki sa tam kiklakrotnie drozsze.
Trzeba tez uwazac na tzn. coperto jest to taki napiwek wliczony do rachunku. Moze sie okazac ze np za kawe zaplacisz 1.5 euro a za coperto (czyli za to ze siedzisz przy stoliku i ktos Ci ta kawe przyniesie nawet 5 euro - takie informacje sa w menu, najczesciej na samym poczatku albo na dole.
Rzym to miasto, ktore mozna zwiedzac tygodniami i się nie znudzi..... cudowne i napewno warte zobaczenia.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl