Forum dyskusyjne
Rzym na wlasna reke czy z wycieczka
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
sympatisk 21:08 | 24.07.2012
Witam,chce sie poradzic czy wybrac sie do rzymu z wycieczka czy na wlasna reke? Chodzi o to, ze chce,pozwiedzac najwarzniejsze miejsca, poczuc klimat miasta, zjesc pizze w zwyklej wloskiej pizzeri,a nie w miejscu dla turystow ,posmakowac zycia nocnego , a jak bede z wycieczka to obawiam sie ze caly czas bede zmuszony spedzac pod dyktando organizatorow. Moglby Mi ktos z doswiadczeniem doradzic?
Pozdrawiam
sympatisk 21:10 | 24.07.2012
Dodam, ze jade sam i nie znam miasta.
bynio 21:20 | 24.07.2012
Rzym to Mount Everest, można spokojnie jechać na własną rękę plus jakikolwiek przewodnik do ręki. To mniej więcej taki sam stopień trudności jak wyjazd do Krakowa. Więc do Krakowa z wycieczką czy na własną rękę ?Zbyszek
bynio 21:20 | 24.07.2012
Miało być Rzym ro nie Mount Everest.
sympatisk 21:54 | 24.07.2012
Chyba wybiore sie na wlasna reke, ale tak z ciekawosci, jak to wyglada na wycieczkach? Czy jest sie uwizazanym 24h? Tzn 22 w hotelu i sie nie wychodzi nigdzie poza programem?
Czarodziejki_com_pl 16:03 | 26.07.2012
Ja bym radziła raczej z wycieczką, jakoś tak raźniej i wydaje mi się że bardziej bezpieczniej, niż tak samemu. Ja byłam z wycieczką i jestem zdowolona. Na pewno warto jechać.
[konto usuniete] 12:20 | 25.07.2012
Na własną rękę lepiej, nie ma godzin ustalonych przez kierownika wycieczki i nie musisz też zwiedzać atrakcji które Ci nie zainteresują.
[konto usuniete] 12:37 | 25.07.2012
Szczerze polecam Ci zwiedzanie Rzymu na własną rękę.Weź przewodnik i dobrą mapę.Rzym się przyjemnie zwiedza pieszo.Widziałam wycieczki,gdzie za przewodnikiem ze szmatką w ręku,goniło stado spoconych turystów.Samemu zwiedzasz to,na co masz ochotę.Ja byłam tam 7 dni i miasto zwiedzałam pieszo.Polecam.
sympatisk 15:28 | 25.07.2012
Ok, decyzja podjeta, jade na wlasna reke, wielki dzieki wszystkim za pomoc:)Hooltayka, wlasnie o to chodzi, ze nie chce gnac za przewodnikiem jak mam ochote usiasc i napic sie kawy np...Pozdrawiam
[konto usuniete] 15:49 | 25.07.2012
Jedź i nie będziesz żałował.Zobaczysz piękny Rzym,napijesz się kawy gdzie chcesz.Odetchniesz pod fontanną di trevi i nikt Cię nie będzie gonił,bo następny kościół czeka.To nie jest koniec świata i zobaczysz jak fajnie zwiedzać pewne miejsca samemu.Pozdrawiam.
sympatisk 16:02 | 26.07.2012
Tak, jade sam w sierpniu, na 3 dni. A chetna jestes sie dolaczyc?
sympatisk 17:19 | 26.07.2012
Sorry, po czasie zauwarzylem, ze jestes on..., tak sam jade 11 sierpnia.
sympatisk 17:22 | 26.07.2012
Hooltayka, widze, ze jestes dobrze zorientowana to Cie jeszcze wykorzystam;) Chodzi o mapki i przewodniki, wyczytalem ze punkt informacji turystycznej na Terimini jest czynny do 19 tylko a w niedziele chyba calkowicie zamkniete..., orientujesz sie gdzie mozna zdobyc pomocne przy zwiedzaniu mapki jak ten punkt bedzie zamkniety?Pozdr
[konto usuniete] 19:45 | 26.07.2012
Wiesz...ja mape i przewodnik kupilam w Polsce.Dokladnie przestudiowalam przed wyjazdem.Mialam o tyle dobrze,ze w Rzymie mieszka moja kuzynka,u niej mialam nocleg.Potwierdzila tylko,ze miejsca,ktore zaznaczylam powinnam zwiedzic.I zwiedzilam.Raczej przed wyjazdem zapoznaj sie z przewodnikiem,a nie jak bedziesz w Rzymie.Dlatego Rzym odebralam jako piekne miasto.Mozna wypozyczyc skuterek,ale jazgot w tym miescie jest niesamowity,pieszo jest o wiele lepiej.Oczywiscie pozdrawiam i czuje sie wykorzystana-;)
Sys 13:37 | 31.07.2012
hej,nie jestem On ;-), ale tez pojade sama bo termin za wczesny dla mnie, myslalam o drugiej polowie sierpnia.
Powodzenia;)
Smok-1 14:14 | 31.07.2012
Trzy dni to trochę przymało jak na Rzym, no chyba że nie chcesz zwiedzać muzeów (samo Muzeum Watykańskie to jeden dzień zleci i ani się obejrzysz...)
Mary25 18:24 | 25.02.2013
My jedziemy na tydzień, i zastanawiamy się gdzie poza Rzymem pojechać w drodze powrotnej.Jakie miasta zobaczyć.Na cały wyjazd mamy 11 dni..
usunięty/nieznany 23:28 | 01.04.2013
Ja ostatnio dostałem 10% zniżki kupując ubezpieczenie WARTA TRAVEL DIRECT, podając kod promocyjny: WARD01656000https://wartadirect.pl/
Promyczek 15:45 | 02.04.2013
zdecydowanie samemu. PLus po Rzymie jezdzi autokar, ktory jesli ktos sie boi podrozowac na wlasna reke obwozi po najwiekszych atrakcjach tyrystycznych miasta. Wsiadasz i zwiedzasz, pozniej wsiadasz w kolejny i jedziesz dalej. Dobra mapa i sam dasz rade
[konto usuniete] 12:32 | 16.04.2013
Zgadzamy się z Tobą, Tak jest dużo fajniej :) Nawet jak się człowiek pogubi to przynajmniej ma ciekawe doświadczenie :)
jacek3 21:42 | 17.04.2013
Ja polecam [url=http://tanie-loty.com.pl/tanie-loty-do-rzymu.html ]tanie loty do Rzymu[/url] - tanieloty.com.pl - na stronie znajdziecie aktualne promocje i najtańsze wyloty do danego miejsca w kraju i na świecie. Zawsze, gdy planuję wylot odwiedzam tą internetową stronkę i szukam aktualnie najtańszych opcji :)
ania71 22:26 | 20.04.2013
zdecydowanie samemu!ja byłam z koleżankami kilka dni i udało nam się zwiedzić najważniejsze i najciekawsze miejsca ,niestety nie wszystkie jakie zaplanowałyśmy bo czasu brakło.jak nam się gdzieś bardzo podobało to siedziałyśmy dłużej a z wycieczka masz wszystko wyliczone co do minuty i zamiast oglądać zabytki i podziwiać piękne widoki patrzysz za chorągiewka przewodnika żeby się nie zgubić .raz sie wybrałam z wycieczka kilkanaście lat temu do wiednia i pragi i to mnie skutecznie wyleczyło z podróżowania z wycieczkami !!!potem pojechałam jeszcze raz w te same miejsca ale już samemu i wtedy naprawdę je zwiedziłam
bed18 15:55 | 20.11.2013
Zdecydowanie samemu :) Przejść można cały Rzym : wystarczą wygodne buty i wszędzie dostępne mapki :)
taxi 15:21 | 21.11.2013
Jak najbardziej na własną rękę. Zwiedzasz to co Cie interesuje, przebywasz w interesujących Cię miejscach tak długo jak chcesz, robisz przerwy w zwiedzania miasta kiedy chcesz i w ten sposób jesteś panem własnego czasu, regulowanego według własnych potrzeb i upodobań :-)
olcia000 10:10 | 27.02.2014
Zdecydowanie na własną rękę. Byłam w Rzymie ze zorganizowaną wycieczką i to był bieg po Rzymie z krótkimi przerwami na odpoczynek przy najważniejszych zabytkach
[konto usuniete] 13:47 | 30.03.2014
Żeby poczuć wyjątkowy klimat tego miasta to tylko na własną rękę! Ja byłem w Rzymie chyba z … 7 razy i nigdy nie korzystałem z biura turystycznego. Moi teściowie byli 3 lata temu i to był gonienie z miejsca na miejsce, bez specjalnej możliwości podchodzenia na własną rękę, zapuścić się trochę w miasto, przejść po wąskich uliczkach, które oddają charakter tego miasta. Najlepiej znaleźć nocleg we własnym zakresie, zarezerwować lot trochę wcześniej - co najmniej 2 miesiące przed wylotem, w tedy można znaleźć coś w naprawdę dobrej cenie.
OneDayStop 10:23 | 25.05.2016
Jeśli lubisz chodzić z grupą i chcesz poznać ludzi z Polski innych to wycieczka. Takie wyjazdy z przewodnikiem niewatpliwie mają jedną przewagę nad samodzielnym tripem - przewdonik jest za zwyczaj świetnie przygotowany i może bardzo dużo opowiedzieć o historii i miejscach oraz faktach czy ciekawostkach.Z wycieczką jednak nie pochodzisz po zakamarkach i nie odkryjesz miasta. Nie poznasz jego klimatu, będziesz weszędzie tam, gdzie wszyscy. Nie wejdziesz do przypadkowej knajpki, przypadkowej lodziarni, przypadkowego kościółka, gdzie coś Cię zaskoczy. Podczas wycieczek z grupą rzeczy się nie "dzieją". Nie ma zaskoczeń.... tylko autokar może się popsuć. Nikt do Ciebie nie podejdzie, nikt nie zagada, Ty też do nikogo obcego się nie odezwiesz - bo po co, gdy jest przewodnik.
A w Rzymie i we Włoszech dużo się dzieje :)
Nasza skromna i krótka relacja właśnie z samodzielnego spaceru po Rzymie:
http://onedaystop.com/2013/08/28/spacerem-stary-rzym/
OneDayStop 10:24 | 25.05.2016
Jeśli dobry przewodnik książkowy z ciekawostkami, to Rough Guide. Lonely Planet i obrazkowe są strasznie powierzchowne.
Meszek 13:16 | 26.05.2016
no wlasanie poszukuje teraz jakiegoś dobrego przewodnika...ktoś coś poleci? jakaś dobra książka?bo wlasnie sie wybieram do Rzymu. lece na własną rękę, z Bydgoszczy, nocleg mam tylko nie mam opracowanego planu zwiedzania. a loty same w sobie są tanie, bagaż w cenie i terminy całkiem dobrze dobrane! także myślę ze to dobra opcja!
ania71 19:48 | 26.05.2016
Przewodników jest bardzo dużo od małych kieszonkowych(wygodne do targania ze sobą przez cały dzień) do dużych i ciężkich. Na miejscu w Rzymie w każdym punkcie info turystycznego dostaniesz mapki i ulotki z atrakcjami. Metrem dojedziesz w większość miejsc z przewodników a transport -bilet dzienny na metro i autobusy jest chyba jednym z najtańszy ze stolic europejskich. Ja wprawdzie byłam dawno temu chyba w 2009 roku ostatni raz i płaciłam 4 euro za bilet cało dzienny na komunikacje.
[konto usuniete] 18:57 | 27.05.2016
Bilety podrożały, teraz 24h to 7euro, 48h - 12,5, a 72h- 18euro. Mozna tez kupić tygodniowy za 24 euro.
Podróżula 07:22 | 30.05.2016
Moje Włochy na własną rękę! Ja zorganizowalam wycieczke sama.Trwala niecałe 5 dni. Zwiedziłam Mediolan, Turyn oraz Werone. Zapraszam na blog www.mojpunktwidzeniablog.com zakładka Włochy! Zdjęcia, informacje o cenach, atrakcjach jakie można zobaczyc i wiele artykułów podróżniczych!
Tomasz09 15:21 | 17.06.2016
Jak dla mnie to na własną rękę. O wiele więcej swobody i wychodzi naprawdę taniej. Ja np. wybieram się z żoną na 3 tygodnie do Włoch w sierpniu. Rezerwacje poczynione. Lecimy do Rzymu bezpośrednio z Bydgoszczy, bo otwiera się nowa linia (bardzo tanio, za 189 zł osoba, w cenie bagaż rejestrowany do 15 kg). Jak dla nas super bo mieszkamy w Olsztynie teraz więc o wiele bliżej do Bydgoszczy niż do Warszawy. Potem 4 dni zwiedzanie Rzymu, a dalej kierujemy się na południe. Mamy noclegi pół na pół - pół w hostelach, pół na prywatnych kwaterach i jeden u znajomego. Polecam pokonbinować bo wyjazd na wlasną rękę o wiele fajniej wychodzi. PS Poleci ktoś przewodnik po Rzymie (chodzi o niestandardowe atrakcje)
Meszek 08:04 | 02.07.2016
no wlasnie, jak ktoś mieszka w tamtych okolicach to Bydgoszcz na prawdę daje radę! a poza tym wydaje mi się ze taka cena z bagażem rejestrowanym to na prawde dobra cena!
stock 15:14 | 04.07.2016
rozbijał się ktoś po dzielnicy Pigneto ? Zamierzam wbic po raz pierwszy do rzymu i nie chciałbym widzieć ani koloseum ani fontanny di trevi ani całej innej masy zabytków. Wolę się zaszyć w jakiejś fajnej dzielnicy i tam przesiedzieć kilka dni :) Może Zatybrze ?
[konto usuniete] 09:59 | 06.07.2016
Zatybrze jest super, ale na kilka dni? Niekoniecznie. Chyba, że znasz język i chcesz poznawać ludzi (nie turystów).
suselka007 10:58 | 06.07.2016
najlepiej na własną rękę, można znaleźć jakiś tani przelot, nocleg przez serwis typu Bookapart / booking , mapa do ręki i w miasto :) warto też korzystać z takich stron jak TripAdvisor czy Foursquare, znajdziesz tam sporo fajnych podpowiedzi
stock 11:05 | 12.07.2016
Zatybrze lub/i Pigneto :) Włoskiego nie znam ale to nie przeszkoda w poznawaniu ludzi czy okolicy. Wiadomo że starszych mieszkanców trzeba odpuścić przez nieznajomośc włoskiego, ale z młodszymi też da radę :)
lecebochce.pl 11:31 | 31.08.2016
Jeśli znasz minimalne podstawy angielskiego to tylko na własną rękę! Dzięki temu podczas swobodnych spacerów poznasz miasto lepiej, a nie tylko jego turystyczne szlaki.
[konto usuniete] 00:42 | 01.09.2016
Akurat w tzw. "zakątkach Rzymu" angielski przyda się średnio... ;)
fanniemiec 16:16 | 01.09.2016
Bingo! Trafione w punkt ;) Włosi tak sam jak Niemcy posługują się ojczystym językiem, a cała reszta...
goliarth 11:15 | 09.09.2016
No jasne, że na własną rękę! Rzym jest tak mały, że spokojnie zwykły przewodnik i da się radę, gdzie by się nie poszło, zawsze znajdzie się coś ekstra. To tak jakby chodzić po żywym muzeum.Moja relacja z wypadu do rzymu na http://ciekawemiejscablog.pl/wszystkie-drogi-prowadza-do-rzymu/
suszek.k 21:45 | 31.10.2016
Znacznie lepiej według mnie jest na własną rękę bo nie zawsze jest dobrze zaufać biurom podróży, bo czasem to na prawdę tak oszukują i można na prawdę zepsuć sobie wakacje, aczkolwiek czasem są fajne rzeczy z biur podróży, ja np bardzo mało uczestniczyłam w wycieczkach z podróżnikami ale dałam się namówić na wycieczkę z elektronicznymi przewodnikami i powiem że ten element z wycieczki bardzo mi się spodobał. Zwłaszcza że tyle rzeczy się dzieje dookoła że nie zawsze można zrozumieć przewodnika co mnie bardzo denerwowało, może wy tez mieliście doczynienia z takimi urządzeniami jak np te http://systemtourguide.com/portfolio-item/systemy-dla-osob-pracujacych-w-halasie/ ? Jak tak to powiedzcie mi co o tym uważacie bo chętnie bym się dowiedziała jak innym to się podoba
[fb] Mikołaj Cichomski 13:53 | 03.01.2017
Jak widać sporo tu linków do relacji z Rzymu. One potrafią być prawdziwa kopalnia wiedzy o stolicy Włoch. Od każdego można czegoś się dowiedzieć i wybrać to co Ci najbardziej odpowiada pod kątem Twojego zwiedzania i podróżowania.Jeśli szukasz podroży realizowanej niskobudżetowo i samodzielnie zapraszam Cie do tej
RELACJI Z RZYMU
Warto uwzględnić te informacje przy własnym planowaniu wyjazdu :)
aaadamwarm 17:30 | 27.06.2019
Ja ostatnio organizowałem wyjazd do Rzymu ze grupą znajomych a że chcieliśmy jeszcze zwiedzić Austrię to postanowiliśmy wynająć firmę przewozową i to był szczał w dziesiątkę. My mogliśmy luźno sobie podróżować we fajnym gronie. Kierowcy nas wozili gdzie chcieliśmy i bardzo fajnie spędziliśmy czas a kosztowo nie wyszło nas drożej niż loty samolotem czy jazda prywatnymi autami. Bardzo fajnie można dogadać się w tej materii z tą firmą https://ajmtransport.pl/. A sam Rzym super miejsce i jest co zwiedzać.
bynio 18:50 | 27.06.2019
Każdy by szczał przy takiej firmie przewozowej. Szacunek.
rzdrozny 11:16 | 01.07.2019
No ta firma to prawdziwy szczał w dziesiątkę:) Szczał jak się paczy:) Tylko nie pod wiatr:)Jak już coś reklamujesz perfidnie, to chociaż poproś kogoś, kto z polskiego miał 3-:)