Forum dyskusyjne
TOSKANIA - kilka pytań
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
nitkaska 14:24 | 23.06.2013
Będę wdzięczna za kilka rad:- jeśli na tydzień (autem) to cała Toskania czy tylko np. centralna, południowa, czy północna (oczywiście tydzień na miejscu)... mniej chodzi o miasta (chociaż oczywiście też będzie zwiedzanie) a bardziej sielska okolica i piękne widoczki 'wiejskie' - winnice, góry, pagórki...
-noclegi najchętniej w gospodarstwach agroturystycznych...- gdzie coś konkretnie, za ile, czy lepiej codziennie zmieniać czy może wynająć na cały tydzień gdzieś 'po środku' i stamtąd robić wypady ? fajnie jak by w tych pensjonatach można było się żywić...
Jumptravel_pl 13:27 | 24.06.2013
Wszystko zależy od tego ile będziecie zwiedzać i jeździć samochodem,jeśli dużo to proponuję nie rezerwować niczego na tydzień z góry tylko szukać na bieżąco. Poza tym my także organizujemy takie wyjazd,chętnie pomogę co do planu samego zwiedzania. Toskania to piękny region,warto zwiedzić każdy zakątek tej krainy.
nitkaska 19:46 | 24.06.2013
Dzięki za radę i ewentualną pomoc. Trasa jest z grubsza znana, poza tym raczej będzie to "żywioł". Z miast obowiązkowa Siena i Florencja. Ale soytam pozostałych zainteresowanych i w razie czego skorzyastam z pomocy za którą z góry Ci dziękuję:) I pozdrawiam serdecznie:)
gajowy_gugała 23:28 | 25.06.2013
Polecam gorąco cały malowniczy region CHIANTI, z miasteczek także SAN GIMIGNANO
jeno66 20:12 | 15.07.2013
My w ubiegłym roku byliśmy nad "toskańskim" morzem w Follonice. Miasteczko było dobrą bazą wypadową, ale i miejscem odpoczynku oraz plażowania. Polecam.
nitkaska 00:48 | 17.07.2013
dzięki:) Pewnie skorzystam:)
litka 16:22 | 17.07.2013
Toskania jest niesamowitą krainą. Znajdują się tu niebywale piękne plaże, równinne tereny poprzecinane rzekami takimi jak Arno, Ombrone czy Serchino, a także górzyste tereny położone u podnóży Apeninów. Jest to jeden z najbardziej malowniczych terenów Włoch, tutaj można poczytac o Toskani i atrakcjach http://www.travelin.pl/region/toskania
martyna19 15:07 | 24.07.2013
Ja ostatnio natrafilam na super miejsca w Toskanii na portalu intopassion, podsylam link i polecam! http://intopassion.pl/w-toskanskiej-posiadlosci-le-fontanelle/
[konto usuniete] 23:20 | 24.07.2013
nie ma to jak dobrze targetowana reklama... :)
nitkaska 23:35 | 24.07.2013
prawda? Ale podziękować wypada:)
H&G 21:18 | 06.10.2013
Sierpień 2013 jedziemy przez Toskanię w ciemno, mijając po drodze agroturystyczne gospodarstwa (przepiękne widoki), cena którą zaproponowała nam jedna pani: 2 osoby , 1 noc- 80 euro, pozostałe gospodarstwa nie miały wolnych miejsc.
nitkaska 21:47 | 06.10.2013
dzięki, Toskania odwiedzona we wrześniu:)
intopassion 14:02 | 08.01.2014
Jak ktoś szuka noclegu w Toskanii to polecam niezwykłe, domowe miejsce :)http://intopassion.pl/ripostena-obietnice-ukryte-w-slowie-toskania/
Jacek11111 19:58 | 24.03.2014
http://www.globtroter.pl/artykuly/2735,wlochy,dwa,tygodnie,w,toskanii,.html
julka2 18:23 | 25.03.2014
Jacek11111 malowniczo i dość szczegółowo opisałeś swoją podróż. Taką właśnie Toskanię chciałabym zobaczyć. Możesz polecić noclegi? Rezerwowałeś wcześniej czy dopiero na miejscu?Pozdrawiam
Jacek11111 19:13 | 25.03.2014
Ja miałem noclegi w San Gimignano i tu zdecydowanie polecam La Buca di Montauto-link w artykule chyba jest.Drugim naszym miejscem była Pienza i musisz rozważyć czy to mają być noclegi na starówce miasta-co ma wiele uroku czy na którymś z okolicznych agriturismo.Obie opcje maja swoje plusy i minusy.I w sumie jedynie ceny są pewną granicą.Polecam tez choć jeden nocleg w Orvieto.Wszystkie noclegi rezerwowałem przez mail z bardzo dużym wyprzedzeniem.
julka2 21:34 | 25.03.2014
Sugerujesz aby wcześniej rezerwować? Wracając do Toskanii zawsze rezerwujesz noclegi?
Jacek11111 21:48 | 25.03.2014
Ja akurat jestem bardzo wygodny i wszelkie podróże planuję z dużym wyprzedzeniem.A wracając do Toskanii-napisz kiedy chcesz jechać?To podstawa,bo w sezonie w takich miejscach jak San Gimignano czy Pienza to raczej trudno będzie z noclegiem-są tłumy.Dlatego Toskanię polecam w wrześniu czy maju.
julka2 18:51 | 26.03.2014
Tak naprawdę to jeszcze nie zdecydowałam o terminie. Czytam informacje i zastanawiam sie . Urlop zaplanowałam na sierpień ale za krótki jak na twoją trasę. Biorąc pod uwagę twoje rady co do najlepszych terminów to chyba muszę zaplanować następny rok. Nie chcę zaliczać. Chcę tak jak ty poczuć klimat. Bardzo ci dziękuję za informacje. Toskania to moje marzenie i na pewno tam pojadę ale zaplanuję to podobnie jak ty. Jak będziesz miał rady informacje to pisz . Pozdrawiam
Jacek11111 19:06 | 26.03.2014
Myślę że masz rację,tydzień i to w sierpniu to nie za dobry pomysł.Pozdrawiam serdecznie.
kot107 09:35 | 01.04.2014
Byłiśmy samochodem w drugiej połowie maja . Zwiedziliśmy Toscanie i część Umbrii. Pierwszy nocleg (3 doby) na przepięknej górce z cudownym widokiem na doline 3 km od San Miniato- zwiedziliśmy północ Toscanii oraz Cinque Terre ( koniecznie, cudne !!!) , potem na 3 dni przenieslismy się na południe Toscanii ,piękny pensionat Poggio Olivio chyba nazywa się . A potem na 2 dni zachaczylismy o Rzym. Zwiedzanie było cudowne, pomysł podzielenia pobytu na 2 rózne miejsca -udany.Pozdrawiam
jeno66 15:41 | 01.04.2014
Podaj proszę więcej szczegółów, tj. ceny noclegów, ilość osób, konieczność wcześniejszej rezerwacji (?).
kot107 12:18 | 04.04.2014
Noclegi mieliśmy w apartamentach agroturistico. Wysoki standard, całkowicie wyposażona kuchnia, gotowaliśmy czasami makaronowe smaczne kolacyjki .Zamawiałam przez booking 4 tygodnie wcześniej (bardzo pomocne i prawdziwe informacje innych internawtów- potwierdziło się wszystko)Fajnym pomysłem było wyszukanie przed wyjazdem parkingów bezpłatnych ( np. Florencja - bardzo przydało). Nawigacja była pomocna.
intopassion12 13:16 | 28.04.2014
Polecamy :)http://intopassion.pl/top-10-toskania-najpiekniejsze-hotele-agroturystyki-i-wille/
jeno66 10:42 | 01.05.2014
Nie znajduję tam cen. Podaj proszę - tutaj.
jeno66 12:38 | 04.01.2015
Do tej pory bez odpowiedzi :) "ludzi od reklamy"
czarpo 13:23 | 04.01.2015
Tutaj znajdziesz ceny noclegów w różnych miejscach w Toskanii http://toskania.org.pl/noclegi/
jeno66 17:30 | 27.05.2016
Od lat: Follonica. Super baza wypadowa nad morzem. Zawsze jemy na via piemonte.
czarpo 19:37 | 02.01.2018
konkretnie ceny różnych rzeczy w Toskanii są tutaj http://www.toskania.org.pl/toskania-informacje-praktyczne/ a ceny noclegów w Toskanii tutaj www.toskania.org.pl/noclegi-w-toskanii/