Forum dyskusyjne
wakacyjny wyjazd do Włoch - szukam chętnych
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
kakarafka 00:14 | 07.01.2010
CześćPoszukuję chętnych na wakacyjną wyprawę po Włoszech, najchętniej z Krakowa.
Czasu jeszcze dużo - chodziłoby o wyjazd w lipcu lub sierpniu.
Założenie wyprawy mam takie: wyruszyć w stronę Sycylii :), ale jeśli nie uda się tam dotrzeć, bo po drodze też będzie ciekawie, to nic się nie dzieje. Bardziej zależałoby mi na poszwędaniu się po kraju, pobycie w miasteczkach i ich okolicach, spróbowaniu lokalnej kuchni i wina, niż na osiągnięciu konkretnego miejsca. Wyprawa raczej klimatyczna i kulturowa. To taki krótki zarys - uszczegóławiać się będzie w ciągu najbliższych miesięcy :)
Agnese87 14:23 | 06.02.2010
Bardzo fajny pomysł:) szkody tylko, że w lipcu lub sierpniu:)
kakarafka 23:11 | 09.02.2010
a jaki termin by Ci pasował? Bo tak naprawdę to kwestia dogadania, tyle tylko że musiałabym wiedzieć, kiedy wziąć urlop
ilonka1106 01:18 | 18.02.2010
Witajcie mili Podróżnicy!Polecam stronkę http://www.pielesiak.beepworld.it/ ; jeśli będziecie mieć jakieś problemy, pytania... oni chętnie pomogą i podpowiedzą.
Czasami w trakcie pilotaży wycieczek korzystam z ich uprzejmości. :) Pozdrawiam cieplutko. :)
oboski 20:10 | 27.03.2010
Italia w sierpniu?? ODRADZAM!!!!Gorąco, najdrożej, najwięcej turystów, czas urlopów Włochów (połowa sklepów i instytucji pozamykana), korki i szybko się robi ciemno.
Poza tym wybrałbym się na Sycylię (ja osobiście) z Wami - właśnie tak poszwędać się bez konkretnego celu pomiędzy cyprysami, słuchając cykad, pijąc wino zagryzając mozzarellą i oliwkami pośród resztek rzymskich czy greckich...
Agnese87 14:19 | 07.05.2010
a na ile planujecie jechac?
kotek100 23:54 | 10.05.2010
ja jestem bardzo zainteresowana. Jestem z Wrocławia i pasowałby mi każdy termin po 5 lipca do sierpnia :)
Kowalicho 16:26 | 28.01.2011
Witam, byłem niedawno z żoną i dzieciakami w Rzymie, coś niesamowitego ! Największe wrażenie zrobiło na nas Koloseum no i oczywiście Watykan. Znaleźliśmy świetny duży apartament w samym centrum, namiary na dziewczynę która to organizuje: olaressa@hotmail.com, tel. włoski: (jest Polką) +393486621941. Naprawdę polecam! Niezapomniane przeżycia, musimy tam wrócić!
Edgarek 19:25 | 28.01.2011
Czy można tego frajerskiego reklamiarza wywalić z tego forum?
Yanas 23:04 | 28.01.2011
frajerskie forum to i frajerscy reklamiarze..;)
lincoln 14:59 | 30.04.2011
na ile planujesz jechać i czym? gdzie noclegi i jakie miasta? Ja jestem zainteresowany wyjazdem tylko zastanawiam się jeszcze nad formą, osobiście chciałbym zobaczyć takie główne punkty jak:Rzym, Mediolan, Turyn, Pizza, Wenecja...chciałbym tam spędzić od 10 do 14 dni. Kim w ogóle jesteś?;) może szukasz żywego towaru na wywózkę:) w razie czego jeśli nadal aktualne to pisz na maila: arachnoidea1@wp.pl Pozdrawiam, Maciek
Yvonne.pl 13:08 | 11.06.2019
witam, lipiec i sieprien to najgorszey okres na zwiedzanie Italii- jest koszmarnie upalnie , mnostwo turystów i kosmicznie drogo.... zwlaszcza na Sycylii... polecam czerwiec lub wrzesien, pazdziernik...Sama szukam teraz chetnych na wyjazd w stylu ktory opisujesz ... tylko,że chce wyjechac teraz poki jest jeszcze przed głwonym wysypem turystów....i mega wzrostem cen od 1 lipca...
Jesli masz chęc , to planuje wyjechac w ciagu kilku dni- zaleznie od ceny biletów.... rok temu objechalam pół Italii autem i chcę wrocić w rejon Neapolu, wybrzeże Amalfi ( najpiękniejsze ) , i potem jechac w doł na Sycylię . Jak jesteś zainteresowana , to daj znać, Pozdrawiam
Torino 09:58 | 15.06.2019
>witam, lipiec i sieprien to najgorszey okres na zwiedzanie Italii- jest koszmarnie>upalnie , mnostwo turystów i kosmicznie drogo.... zwlaszcza na Sycylii... polecam
>czerwiec lub wrzesien, pazdziernik...
>
>Sama szukam teraz chetnych na wyjazd w stylu ktory opisujesz ... tylko,że chce
>wyjechac teraz poki jest jeszcze przed głwonym wysypem turystów....i mega wzrostem
>cen od 1 lipca...
>
>Jesli masz chęc , to planuje wyjechac w ciagu kilku dni- zaleznie od ceny biletów....
>rok temu objechalam pół Italii autem i chcę wrocić w rejon Neapolu, wybrzeże Amalfi (
>najpiękniejsze ) , i potem jechac w doł na Sycylię . Jak jesteś zainteresowana , to
>daj znać, Pozdrawiam
Torino 10:53 | 15.06.2019
>>witam, lipiec i sieprien to najgorszey okres na zwiedzanie Italii- jest koszmarnie>>upalnie , mnostwo turystów i kosmicznie drogo.... zwlaszcza na Sycylii... polecam
>>czerwiec lub wrzesien, pazdziernik...
>>
>>Sama szukam teraz chetnych na wyjazd w stylu ktory opisujesz ... tylko,że chce
>>wyjechac teraz poki jest jeszcze przed głwonym wysypem turystów....i mega wzrostem
>>cen od 1 lipca...
>>
>>Jesli masz chęc , to planuje wyjechac w ciagu kilku dni- zaleznie od ceny
>biletów....
>>rok temu objechalam pół Italii autem i chcę wrocić w rejon Neapolu, wybrzeże Amalfi
>(
>>najpiękniejsze ) , i potem jechac w doł na Sycylię . Jak jesteś zainteresowana , to
>>daj znać, Pozdrawiam
>Nie zgadzam sie w 100-u procentach z ta opinia, raz poniewaz od paru lat spedzam wakacje conajmniej trzy razy do roku w rejonie, ktòry Pania interesuje.
Wynajmuje mieszkanie prywatne a place tylko o 5 euro drozej niz poza sezonem za dzien a poniewaz cena i tak jest umiarkowana nie uwazam by to bylo mega drogo, jest taniej niz np w polskim Kolobrzegu.Ale to w miejscu, ktòre obieram sobie za baze juz 5 km dalej jest drogo.
Ceny jedzenia w ciastkarniach barach czy pizzeriach sa takie same w lecie i poza sezonem, po prostu jak wszedzie trzeba wiedziec gdzie isc. Sprawa bardzo istotna jest u nas by nie placic za parkingi, tego trzebaby unikac, ale nie zawsze sie to udaje.
W miejscu gdzie nocuje, nie place za parkowanie Klimat- nawet ponad 30 stopni mozna latwo zniesc o ile posiada sie ze soba butelke wody, nakrycie na glowie i przebywa sie w miejscu o suchym klimacie.
Przeciez Kampania ma suchy klimat, co oznacza, ze czlowiek mniej sie poci, dlatego upaly jest o wiele latwiej zniesc niz we Wloszech Pòlnocnych. W zeszlym roku np byly ciagle deszcze az do polowy sierpnia.
O ile sobie wybierze za baze mieszkanie w gòrach i niedaleko od morza znajdzie sie Pani w specyficznym klimacie, gdzie nawet klimatyzacja nie jest potrzebna. Wrzesien lub pazdziernik - z reguly u nas wtedy pada, niestety klimat zmienil sie w czasie ostatnich lat i nie ma regul. Wybrzeze Amalfi i Sorrento jak i cala Kampania ma ogromne ilosci zabytkow w wiekszosci nie znanych turystom z Polski.
Ja w zeszlym roku bylem tam 4 miesiace nie dni i codziennie jezdzilem na jednodniowe calodzienne wycieczki.
W okresie lata mozna doskonale polaczyc zwiedzanie, czy prywatna pielgrzymka z opalaniem sie, tym bardziej, ze kilka naszych plaz na wybrzezu Cilento otrzymalo niebieska flage. Co do turystòw czy tlumòw- to tez zalezy, Pompeje sa drugim najliczniej odwiedzanym miejscem we Wloszech wiec tam i ze wzgledu na wykopaliska i ze wzgledu na slynna bazylike MB tlumy beda zawsze. Ale inne miejsce np swiatynie greckie w Paestum sa juz mniej licznie odwiedzane, nie mòwiac o niedawno odkopanej a zasypanej przez Wezuwiuszw 79 -ym roku willi zony Nerona. Nie jest to region na 4 czy nawet 7 dni jak to sie niektòrym wydaje. Potrzebne sa minimum dwa tygodnie by zapoznac sie z unikalnymi zabytkami czy miejscami naszego regionu, samochod jest konieczny bo np do niektòrych miejsc chocby dla przykladu miejsca urodzenia Ojca Pio mozna dojechac tylko samochodem. Pozdrawiam
>