Forum dyskusyjne
Sardynia
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
Sanchez 08:13 | 20.01.2012
WitamWybieram sie z rodzina do Sardynii w sierpniu tego roku. Czy ktokolwiek moze udzielic drogocennych wskazowek, ktory region jest najlepszy do wypoczynku. Podrozuje z trojka dzieciakow. Interesuje nas przede wszystkim relax na plazy wiec wskazowki dotyczace slicznych piaszczystych plaz jak najbardziej wskazane. Lubimy piesze wedrowki. Jedziemy wlasnym samochodem wiec odpada transport publiczny. za jakiekolwiek informacje z gory serdecznei dziekuje.
misiorr 09:31 | 20.01.2012
Hej, miałem okazję spędzic tam 2 tyg. Byłem z rodziną kilka km na północ od Olbi, wynajmowaliśmy dom urokliwy bardzo. Co do dzieci, to jaks specjhalnych atrakcji tam nie widziałem, ale co im potrzeba? Piaszczytych plazy i pięknego morza jest tam pod dostatkiem. Co do zwiedzania to wynajętym autem zobaczyliśmy kilka bajkowych plaż, miejscowości słynących z przepychu i piękną, nietypową architekturę sardyńskich domów dosłownie wtopionych w górski krajobraz. Środkowa częśc wyspy (zwiedziłem motocyklem) jest sucha i b.gorąca - krajobraz księżycowy. Generalnie posługiwałem sie przewodnikiem bo tez pojechliśmy "w ciemno" Polecam za to knajpki na trasach z pysznym jedzonkiem zwłaszcza z owocami morza...
Sanchez 10:36 | 20.01.2012
HejO to wlasnie chodzi, te piaszczyste plaze i knajpki z lokalnym jedzonkiem. Slyszalem wiele opowiesci o tej wyspie i dlatego wlasnie w tym roku postanowilismy tam sie wybrac. Juz kilka lat z rzedu nie wychodzilo bo zawsze cos innego wyskakiwalo. Widze ze spedziliscie czas w podobnym do nas stylu. Plaze i relax ale oprocz tego zwiedzanie okolicy. Planuje pobyt wlasnie w poblizu Olbi badz Porto Torres. Tam dochodza promy z Genuii a tak wlasnie zamierzamy sie tam dostac. Co do spania to chyba wlasnie wynajem domu wchodzi w gre przy piecioosobowej rodzinie. Wynajmowaliscie osobiscie od wlascicieli czy za postrednictwem jakis portali? Pozdrawiam
misiorr 11:20 | 20.01.2012
Pónocna, wybrzeżna częśc Sardyni jest urokliwa, ja przypłynąłem promem z Korsyki bo podrózowałem z Polski na motocyklu. Moja rodzinka doleciała samolotem (chyba za 700zł/os/w obie strony - polecam airberlin.pl) Niemniej jednak samochód na miejscu jest niezbędny jeśli planujecie zwiedzic okolicę, my wynajęliśmy na miejscu. Kalkulowało sie to znacznie lepiej niz podóż samochodem z Polski, bo odległość i koszty promu w wakacje są kosmiczne. Sprawdź to sobie wcześniej, unikniesz rozczarowania w porcie :-) O ile sama podróż nie, to pobyt wspominam jako jedne z kosztowniejszych wakacji, a przy dzisiejszym kursie euro będzie jeszcze trochę gorzej... Dom był wynajęty z jakiegoś portalu, załatwiał to mój szwagier więc nie pomogę, włascicelem był anglik, a na miejscu całym osiedlem takich domów zarządza włoch. W tym kompleskie był do dyspozycji basen (prawie codziennie pusty) z ratownikiem, czynny cały dzień z przerwą na siestę. Równiez knajpy otwierane są dopiero późnym popołudniem. Powodzenia
Sanchez 13:35 | 20.01.2012
Dzieki za przydatne informacje. airberlin jest najlepszy jezeli podrozuje sie prywatnie z rodzina (latalismy do Portugalii i Francji) Niby tanie linie a maja caly swoj terminal w Berlinie. Latalismy kilka razy ale dziewczyny zaczely sie bac latania wiec unikamy a wszyscy lubimy jazde samochodem. Moze zmienie tylko troche trase i pojedziemy poprzez Korsyke tak jak Ty. Ceny promow wiem ze kosmiczne, za samochod i cala rodzine 1000 euro, juz sprawdzalem :( Wlochy ogolnie sa drogie ale moze Euro do wakacji troszke podupadnie :) Dzieki za info i pozdrawiam serdecznie.
Instinct29 13:21 | 31.01.2012
Atrakcje Sardynii wraz z danymi gps sa opisane w audioprzewodniku na iphone http://www.gpsmobileguide.com/