Forum dyskusyjne
Indonezja 14 - 27 MAJ 2013
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
sand19 18:53 | 05.02.2013
Witam serdecznie,Przed chwila zakupilismy bilety dla 3 osob do Indonezji a konkretnie do Dzakarty.
Bedziemy tam od 14 maja do 27 maja, macie moze jakis fajny sprawdzony (i tani :)) ) program - troche zwiedzania + troche relaksu, z ktorego moglibysmy skorzystac? A moze macie jakies podpowiedzi dla nas...
Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Dawid
sandb19@gmail.com
Dorota_H 20:01 | 05.02.2013
Hej, jestem właśnie w trakcie planowania.Ja z chłopakiem będziemy w Indonezji o d 5 do 20 maja. Jeśli by się udało, moglibyśmy ustalić jakąś część wspólną programu, żeby zmniejszyć sobie koszty :)
sand19 20:05 | 05.02.2013
no jasna sprawa my bedziemy takze ok 2 tyg na miejscu :) a gdzie ladujecie - tez Jakarta? pzdr D
Dorota_H 20:24 | 05.02.2013
Oczywiście, loty promocyjne przecież tylko do Dżakarty były jeśli o Indonezję chodzi :)To zgadajmy się co do szczegółów przez prywatne wiadomości.
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wybiera w podobnym terminie.
iza8585 20:47 | 05.02.2013
W Dżakarcie nie ma za bardzo co zwiedzać. Przynajmniej w centrum miasta. Straszne korki, miliony skuterów gdzie przepisy nie obowiązują. Polecam lecieć stamtąd na Bali ( bilet są tanie ). Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń z Indonezji:)
sand19 07:45 | 06.02.2013
Iza dzieki za odp.. okej moze byc pozniej Bali... tyle ze ja nie lubie lezakowac na plazy.. a co z Bali proponujesz zobaczyc? Moze masz jakis sprawdzony "plan dzialania" dzieki!Dawid
Zabcia 12:45 | 06.02.2013
witajcie,w Indonezji polecam przede wszystkim wyspe Sulawesi (Celebes).
Przydatne informacje (wraz z blogiem z podrozy) mozna znalezc na mojej stronie: https://sites.google.com/site/mkmundo/podroze
Jesli macie wiecej pytan mozna sie ze mna kontaktowac mailem wlasnie przez moja strone.
W Indonezji bylam w 2011 roku, wiec mysle, ze informacjie sa nadal aktualne.
Pozdrawiam i zycze udanej podrozy
Magda
Dorota_H 14:53 | 06.02.2013
Zabcia, dzięki za link, bardzo fajna relacja. Twoje informacje na pewno się przydadzą. Ale jeśli dobrze wyczytałam to byłaś tylko na Sulawesi, czy masz jakieś porównanie z innymi wyspami?Ja mam niewiele czasu do rozdysponowania i zastanawiam się które wyspy zwiedzić.
fotodrab 07:12 | 07.02.2013
Lecisz po raz pierwszy i masz bardzo, bardzo malo czasu. Jesli bedziesz chciala na Celebes, to w zasadzie niczego wiecej nie zobaczysz. Ja polecalbym trase do Yogyakarta ( tam Merapi, Burubudur, i ewentualnie Prambanan ( ta ostatnia to juz zdecydowanie mniejsza atrakcja), dalej Surabaya i do Mt Bromo, lub od razu na Bali. Objazd po Bali i na koniec odpoczynek. Pamietaj na Bali nie ma fajnych plaz!!!!!!!!! Te, ktore maja bialy piasek sa brudne i zatloczone. Ladne sa kolo Amed na polnocy wyspy, ale tam piasek jest czarny. 25 minut taniutkiego lotu i jestes na Lombok. Tutaj albo Sengiggi, albo Kuta ( Kuta Lombok oczywiscie, a nie Kuta Bali). Jesli lubisz imprezowac, to ewentualnie Gili Travangan. Najlepsze plaze znajdziesz kolo Kuta z absolutnie niebianska Salong Belanak, ale do tej nielatwo jest dojechac. W Indonezji bylem kilkanascie razy, tak wiec mam jakies tam porownanie, chociaz ciagle nie bylem w bardzo, bardzo wielu miejscach tego kraju.
Dorota_H 14:57 | 07.02.2013
fotodrab, dzięki za info!Mam na Indonezję tylko 2 tygodnie więc niewiele uda mi się zwiedzić. Raczej odpuszczę sobię Celebes, bo tam potrzebowałabym kolejne 2 tygodnie :) A nie chcę cały czas ganiać po wariacku bo to nie o to chodzi.
Zrobię tak jak mówisz, na Javie Yogakarta, Bromo, Ijen, potem trochę zwiedzania na Bali a na odpoczynek zostawię sobie Lombok lub Gili.
A czy warto popłynąć na Nusa Lembongan i NusaPenida czy odpuścić?
Z tego co mówisz to rozumiem, że do Salong Belanak kiepska droga prowadzi. A jak długo się jedzie w to miejsce z Lembar? I czy jest tam możliwy nocleg? Które miejsce poleciłbyś na kilkudniowy wypoczynek?
Zabcia 09:24 | 07.02.2013
najwiecej czasu spedzilam na Sulawesi.Najpierw bylam kilka dni na Bali (okolice Kuta), ale nie przypadlo mi do gustu - strasznie duzo ludzi.
Pod koniec urlopu bylam na wyspach Togian - polecam, rewelacyjne plaze, pieknie, czysto i dziewiczo!
fotodrab 08:32 | 08.02.2013
Dorota - Nusa Lembongan, Nusa Penida? Mam wrazenie , ze czas Ci sie troszke gumowy zrobil. Do tego jeszcze widze, ze na Lombok promem chcecie plynac :)Na obu wymienionych przez Ciebie wyspach nie bylem. natomiast przelatywalem nad nimi i szczegolnie Lembongan wyglada w miare interesujaco. Prom na Lombok zdecydowanie odradzam! Nominalne 4-5 godzin czasem wydluza sie do 9-10 godzin. Mozna plynac, jesli zostawialibyscie w Indonezji pare miesiecy, ale na 2 tygodnie to troche szkoda czasu.Na Selong Belanak jest tylko jeden niewielki resortz 8 bungalowami. Jest niedrogi, jak na oferowany standard, ale drogi dla backpackersa. Najtanszy bungalow poza sezonem to ok 130USD na dobe. Jednak nawet gdybyscie chcieli zaplacic, to tam trzeba noclegi zamawiac na pol roku do przodu. Jest malenka wioska rybacka po wschodniej czesci plazy i mozecie sprobowac...ewentualnie karimatka i na plazy.Dojechac najlatwiej bedzie skuterem ( mozna wypozyczyc w Kuta). Tam nie ma w zasadzie zadnego ruchu , wiec nie ma sie czego obawiac. Najkrotsza droga biegnie nad samym morzem Z Kuta jedziecie prosto na zachod i od razu za wioska ostro do gory. Stan drogi troszke Was zaszokuje. Pamietajcie, zby nie brac skutera z malymi kolkami!!!. Ta droga jest ciut ponad 20 km.Mozecie tez pojechac najpierw w kierunku na Makassar do Penunjak i dojechac do rzeki. Tuz przed rzeka jest droga w lewo, ktora poprowadzi Was na powrot na poludnie. Ta droga bedziecie mieli ok 40paru km, ale widoki nie tak ciekawe. Jesli zdecydujecie sie na plaze, to nad nia zobaczycie gory ( od strony polnocnej). Tamtedy prowadzi droga, na ktora mozna wjechac. Widok z gory jest super!
Dorota_H 16:37 | 08.02.2013
Może mam trochę wybujałe plany ale na razie po prostu chcę jak najwięcej dowiedzieć a potem będę skreślać z listy to czego nie uda mi się obejrzeć. Czyli większość :)Kusi mnie to południe Lomboku, ale przraża mnie to co mówisz o dojazdach gdziekolwiek, a raczej czasie, który trzeba będzie na nie poświęcić.
Zastanawiam się nad tym promem na Lombok, nie brałam pod uwagę aż takich opóźnień.To jak najlepiej tam się dostać? Motorówką prosto na Gili? Czy może z innego miejsca na Bali są jakieś połączenia? Jeśli się orientujesz to napisz proszę
Zabcia 13:26 | 11.02.2013
Niestety musisz wziac tez pod uwage to, ze nie wszystkie srodki lokomocji kursuja codziennie, a nawet jesli, to czesto nie ma wolnych miejsc :(Raz zostalismy "uziemieni" w Makassar, bo nie bylo wolnych miejsc w autobusie.
Podobnie z promem, mial byc codziennie, niestety nie byl :(
fotodrab 09:18 | 12.02.2013
Pisalem Ci juz wczesniej - zdecydowanie najlepszy jest 25 minutowy lot z Denpasar do Makassar. Kosztuje ok 30 USD. Prom jest tylko i wylacznie dla tych, ktorzy jezdza niespiesznie i nie zalezy im by byc w milionie miejsc w krotkim czasie. Sprawdzilem to juz wiele razy - w przypadku promu, na dostanie sie z miejsca A na Bali, do miejsca B na Lombok zawsze trzeba pelnego dnia :) ( oczywiscie mam na mysli prom).
Dorota_H 19:35 | 12.02.2013
Rozumiem, że mowa o Mataram (lotnisko Lombok)Już sprawdzałam tę opcję. Tylko, że chciałabym zacząć Lombok od Gili. Jak polecę do Mataram to i tak dużo czasu spędzę na dojeździe z Mataram do Gili. A jak z Bali popłynę motorówką bezpośrednio na Gili to nieco drożej wyjdzie ale mniej czasu stracę. A nawet cenowo te dwie opcje są podobne. Poprawcie mnie jeśli się mylę
Zabcia 12:21 | 13.02.2013
Nie wiem jak jest na tej trasie, ale czasami jest mozliwosc wyczarterowania motorowki, lub szybkiej lodzi. Troche to kosztuje, ale za to mozna dotrzec w wybrane miejsce i o dowolnej porze dnia.
jamaj 14:49 | 26.02.2013
Witam my wybieramy się 06.05 tak że będziemy w tym samym czasiei podobnie jak ty chcemy zacząć od gilli jeszcze nie zdecydowaliśmy od której. W Jakarcie będziemy 07 i lecimy na bali tam nocka lub 2 i dalej na Gili z tego co wyczytałem to raczej nie ma problemu z bezpośrednim połączeniem z bali na gili tak zwanymi speed boot jednak cena jest zawrotna tańszą opcją jest prom publiczny ale to jak ktoś już pisał zajmuję kilka godzin,my wybraliśmy tańszą opcję ze względu na czas bo mamy całe 6 tygodni do wykorzystania.
Po paru dniach na gili bo na początku przewidujemy odpoczynek ,wracamy na Lombok na parę dni potem Flores i Komodo i dopiero w drodze powrotnej Togian powrót na Bali i dalej lądem Jawa do Jakarty.Ale nie o tym miałem pisać , polecam http://www.geoblog.pl tam znajdziesz naprawdę wiele info na ten temat ceny,połączenia itp.
Moim zdaniem powinnaś lecieć na lombok i tam transport do portu i łódeczką na gili w ten sposób zaoszczędzisz czas choć pewnie też cały dzień zleci,przemyśl też opcję Jakarta-Bali i speed boot na gili bo i tak pewnie w końcu wylądujesz na Bali.Mam nadzieję że coś pomogłem i nie wprowadziłem tylko większego zamieszania swoją drogą to fajnie było by się spotkać przy piwku skoro będziemy w tym samym czasie na Gili pozdrawiam Ania i Marcin
Dorota_H 22:51 | 26.02.2013
Witam, zazdroszczę Wam tych 6 tygodni. Ja niestety muszę się streścić w dwóch dlatego wolę wydać parę groszy więcej i mieć szybszy transport. Dzięki za tę stronkę, chętnie sobie poczytam relacje. Co do spotkania, prześlę Ci na pw mój plan, to może uda Ci się znaleźć jakiś punkt wspólny
ola.ks 16:37 | 18.03.2013
Witam,a czy orientuje się ktoś jak jest aktualna cena speed boot?
I na którą Gili pływają?
Przemysław Supernak SuperGlob 09:36 | 19.03.2013
Byłem na Nusa Lembongan i Nusa Penida. Ta pierwsza jest bardzo mała i ma trochę raczej turystyczny charakter. Można ją objechać skuterem w jedno popołudnie. Jest tam kilka małych plaż (takich z pocztówki), na których można odpocząć, ale podobno na odpoczynek lepsze są Gili. Polecam za to Nusa Penida - wyspa trochę odludna, na którą mało kto zagląda. (są tam tylko 3 lub cztery hotele/pensjonaty). Cała wyspa to wzgórza porośnięte dżunglą, a wśród nich urocze wioski, gdzie czas zatrzymał się w miejsu. Przepiękne jest południowe wybrzeże - dzikie urwiste klify, mosty skalne, odcięte od lądu puste plaże przy rafie koralowej. Wiele z tych miejsc jest na uboczu i niełatwo do nich trafić, ale warto próbować. Najlepiej wyająć skuter (koszt ok. 40-50 000 rupii). Można też wynająć łódź i opłynąć wybrzeże. W wodach można spotkać wszelkiego rodzaju ryby, a jedną z głównych atrakcji jest. np. "Manta Point", gdzie można spotkać dziesiątki mant pływających na wyciągnięcie ręki. Jeśli chcesz uciec od tłumów i turystyki - Nusa Penida jest idealna. Jeśli tam będziesz i wypożyczysz skuter, to spodziewaj się, że mimo niedużych rozmiarów wyspy możesz łatwo zabłądzić w labiryncie krętych dróżek, wiosek i pagórków. Na szczęście miejscowi są przyjaźni i zawsze wskażą drogę jeśli zapytasz. Aby dotrzeć do klifów, trzeba czasem zsiąść ze skutera i trochę pochodzić, albo jechać po wąskich, trochę kamienistych ścieżkach, raczej nie przystosowanych dla skutera, ale mimo to da się przejechać (sprawdziłem). Na moim proilu jest kilka zdjęć z Nusa Penida i Nusa Lembongan:http://www.globtroter.pl/zdjecia/127282,indonezja,nusa,penida,poludniowe,wybrzeze,dziurawa,wyspa.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/127284,indonezja,nusa,lembognan,devil,s,tear,sila,oceanu.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/127281,indonezja,nusa,penida,poludniowe,wybrzeze,ukryta,plaza.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/127280,indonezja,nusa,penida,poludniowe,wybrzeze,skalny,most.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/127283,indonezja,nusa,lembognan,dream,beach,plaza,z,marzen.html
jamaj 14:32 | 19.03.2013
ola tutaj znalazłem taką informację sam nie mogę potwierdzić bo dopiero się wybieram w te rejony ,sytuacja tyczy się powrotu z gili air na bali podejrzewam że w odwrotną stronę cena będzie podobna cytujęŁódź zamiast o 12.00rusza o 12.30 ale jest to akceptowalne. Przywiozła turystów z Bali na Gili z zabiera nieliczna grupę wracającą. Cenowo udało się stargować na 270.000 przy wyjściowej 300.000. Ale łódź płynie tylko 2,5 h. W moim przypadku backpack’erstwo to przede wszystkim walka z czasem którego nie mam a na drugim miejscu szukanie najtańszego sposobu na przejazd. Sami popatrzcie, z Gili na Lombok potem jakoś trzeba się przedostać do Lamber (portu promowego) potem promem na Bali no i jeszcze dojazd do Sanur. Co najmniej 2 razy dłużej a może o połowę taniej (tak myślę bo nie miałem obcykanej trasy do Lamber).
jamaj 14:34 | 19.03.2013
a zapomniałem dodać że informacja jest z 02.02.2013