/ / MYANMAR > Birma > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Birma

kategoria podróże po świecie

kraj Myanmar

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 12:30 | 05.09.2013

Czy ktoś z Globtroterów wybiera się w drugiej połowie listopada do Birmy??
Jesteśmy w tym czasie w okolicach Mandalay,w programie Inle Lake,Bagan a przede wszystkim festiwal balonów w Taunggyi.Byłem na tym festiwalu dwa lata temu ale wróciłem z uczuciem niedosytu.
http://www.globtroter.pl/zdjecia/116734,myanmar,birma,taunggyi,taunggyi,hot,air,balloon,festival.html

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:16 | 05.09.2013

Mariusz, ale kurde niefart! Zazdroszczę festiwalu!!!!! I liczę na zdjęcia:) Pamietam konkurs:) Nagrodę wypiłam za Twoje zdrowie!!!!! My lecimy w lutym! No ferie, ferie...Ja nie mogę w innym terminie... Gdzie jeszcze bedziesz? Na długo lecicie? Liczę na info po powrocie! Może dasz radę spotkać się z Akras, lecimy razem:) Będziemy na miejscu 16 dni. Pozdrawiam serdecznie:)

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 23:04 | 05.09.2013

Bilety już kupione 09.11 do Bangkoku,powrót 06.12.
Plan(bardzo wstępny) od 12.11 tylko osiem dni w Birmie przylot do Mandalay przede wszystkim festiwal i krótko Bagan i Inle Lake.Po powrocie do BKK na dziesięć dni do Laosu a potem parę dni plaża w Tajlandii.
W lutym dla odmiany Indie-Kerala i okolice.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 00:24 | 07.09.2013

fajny plan. Kerala na mnie czeka. W tym roku wyruszają tam mój syn i synowa w święta XII. Wracając do Birmy, ciekawa jestem czy poprawiła się tam sytuacja z prądem, ja z obawy że nie bedę miała jak podładować akumulatorków do mojego aparatu poważnie rozpatruję dokupienie tylu, żeby mieć na cały pobyt... A ładować będę kamerę.

rafox dołączył
16.08.2012

rafox 06:30 | 07.09.2013

W zeszłym roku brak prądu w miastach nie dokuczał, co innego wioski . Trzy akumulatory do aparatu wystarczyły:)

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 08:56 | 07.09.2013

Polecam zaopatrzyc sie w zewnetrzny uniwersalny akumulator, takie male pudelko wielkosci 2 paczek papierosow. Laduje je "na zapas", np raz na tydzien, z niego pozniej w razie potrzeby laduje akumulatorki do aparatu, telefon i inne rzeczy. Na dluzszych wyprawach mozna podpiac panel sloneczny i doladowac go w terenie. Sprawdza sie swietnie, juz nie raz uratowal mnie od kryzysu energetycznego :)

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 13:04 | 07.09.2013

obecnie mam cztery akumulatorki, czyli powinnam być spokojna, zawsze w końcu gdzieś je doładuję... Sobi, czy myślisz o pixo c-usb? Polecają go LosWiaheros. Oglądałam, ale doszłam do wniosku że nie rozwiąże mi problemu, bo także wymaga dotępu do prądu. Tyle, że jest uniwersalną ładowarką którą naładowałabym i moje nikonowskie i tel. i kamerę. I doszłam do wniosku, że jesli mam inwestować w taką uniwersalną ładowarkę, do tego ewentualnie panel słoneczny za ok 400,- to lepiej kupić dwa akumulatorki więcej za 60,- i mieć za dużo mniejsze oieniądze problem z głowy.

sal paradise dołączył
26.09.2008

sal paradise 13:10 | 07.09.2013

ten dodatek nazywany jest gripem i taki grip wystarczy na miej wiecej tydzien jesli nie uzywasz zewnetrznej lampy blyskowej

25.01.2011

[konto usuniete] 16:17 | 07.09.2013

To o czym mowie to jest po prostu bateria o duzej pojemnosci, ktora sie laduje z gniazdka, pozniej do niej podpinasz urzadzenie ktore chcesz zasilac, np telefon, ladowarke akumulatorkow do aparatu itp. To magiczne pudelko "na prad" kosztuje mniej wiecej tyle co jeden oryginalny akumulatorek do aparatu.
Tak naprawde to nie masz problemu, w miejscach gdzie bedziesz w Birmie jest prad. Zreszta wiele sie tam zmienilo przez ostatnie 2 lata, pojawily sie reklamy coca-coli i mozna placic mastercard, no i ceny dla turystow podskoczyly niezle... :)
Zabierasz i aparat i kamere wideo?

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 01:03 | 08.09.2013

tak, jak zawsze. Zresztą liczę na spotkanie w SZWEJKU 28 września:) Do stałej grupy dołączy Teris

rafox dołączył
16.08.2012

rafox 05:40 | 08.09.2013

Ja nie inwestowałem w urządzenia do ładowania telefonu, który i tak jest bezużyteczny i nie żałuję. Płacenie kartą, chyba tylko w droższych hotelach. Ale to było rok temu a zmiany szybko tam postępują:)

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 10:32 | 08.09.2013

podobno i pod tym względem Birma się zmienia bardzo

25.01.2011

[konto usuniete] 11:22 | 08.09.2013

Jak ja byłem pare lat temu w Birmie to nie było ani takiej możliwości ani potrzeby, zeby uzywac telefonu. Teraz ceny spadly i mozna zdobyc lokalna karte za 20$ ale za granice nie zadzwonisz bo nie maja podpisanych umow z reszta swiata a powszechnosc komorek i telefonow w samej Birmie jest niewielka wiec nie ma to wiekszego sensu przy takich wyjazdach. Nie zmienia to faktu ze jest wiele miejsc na swiecie gdzie jezdze i telefon mi sie przydaje na miejscu.
Nitkaska, Twoj aparat chyba kreci niezle filmy, warto jeszcze dzwigac kamere? No chyba, ze jedzie z Toba jakis Szerpa i nosi Ci plecak... :)
Swoja droga szkoda ze na Globtroterze nie mozna publikowac filmow, byloby ciekawie po Twoim powrocie, chyba ze zrobisz nam gdziesz specjalny pokaz "kinowy" :)

03.07.2010

[konto usuniete] 12:00 | 08.09.2013

To prawda z tymi filmami :) Obejrzałam już trochę filmów Anitki są tak fajne, że aż się doprosiłam o zrobienie 2 dla mnie - z moich wypraw na Islandię i do Norwegii :)

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 22:11 | 09.09.2013

Ja lece do Birmy 13 listopada na 4 tygodnie + potem 9 dni Saigon i okolice.
Plan podrozy w trakcie ukladania :) ps. kiedy dokladnie jest ten festiwal balonow?

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 00:11 | 10.09.2013

http://www.travel-myanmar.net/festivals-balloon2013.htm

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 00:14 | 10.09.2013

Najciekawsze są ostatnie dwa dni i wtedy chcemy tam być.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl