Forum dyskusyjne
Jak dojechać z siem reap do Beng Mealea
kategoria podróże po świecie
kraj Kambodża
lajik 08:48 | 01.02.2015
Zadam brutalnie szczere pytanie: w jakim celu chcecie jechać tak daleko od głównego kompleksu? Po pierwsze to bardzo kosztowne, a chyba zależy Wam na tanich opcjach, po drugie - zobaczycie DOKŁADNIE to samo, co w świątyniach (ruinach) takich jak: Preah Khan, Pre Rup, Mebon, Ta Sam, czy Neak Pean. Jeżeli chcecie uciec od tłumów, to wystarczy unikać Angkor Wat i Angkor Tom z Bayonem. Najlepsza opcja to wypożyczenie rowerów - jeden dolar dziennie za całkiem przyzwoite maszyny.Pozdrawiam i życzę udanej podróży:)
[konto usunięte] 17:22 | 26.01.2015
Oczywiście 80 USD to jest cena do Kulen (jakieś 20km za Koh Ker). Te 150km w jedną stronę robi się samochodem w nieco ponad 2 godz. - droga jest "zrobiona".[konto usunięte] 16:59 | 26.01.2015
Może i są. Tylko należy wziąć pod uwagę, że to nie jest "główny" kierunek i w jedną stronę jest ponad 60km. W Siem Reap "oferują" wycieczki autokarowe do tych dwóch miejsc bodajże w granicy ok.30 USD, ale jest jedno ale. Czekają aż zbierze się "minimum", a to może trochę trwać. Ja po czterech dniach dałem sobie spokój i wynająłem samochód za 80.
bigmark 17:01 | 26.01.2015
Raczej nie ma autobusów, ja jechałem taksówką , płaciłem chyba z 60 USD , ale to było dobrych kilka lat temu.Możesz w hotelu spróbować zebrać jakąś ekipę i wziąć wspólnie vana, wyjdzie taniej - za 8-15 miejscowego vana chcą 70 USD http://www.angkordriverguide.com/visit-beng-mealea-temple-by-car-or-mini-van.html. Do BM jedzie się samochodem ze 2 godziny, tuktukiem pewnie dłużej no i nie tak komfortowo. Do ceny dolicz jeszcze płatną drogę ( prywatną ) , to ok.3-5 USD. Droga zabawa, ale świątynia warta odwiedzenia, nie jest taka wypucowana jak Angkor ale dużo mniejsza, wystarczy pół godziny - godzina, żeby ją obejść.pozdr
bm
https://bigmarkk.wordpress.com/ Indonezja, Wietnam...
Jolenka 16:31 | 26.01.2015
A coś bardziej ekonomicznie? Te 40 $ to sporo, może jakieś autobusy są?[konto usunięte] 23:42 | 25.01.2015
Wynajęcie tuk-tuka 35-40 USD. Przeważnie to się łączy z Koh Ker, ale nie każdy chce jechać, bo to już "odległość".Jolenka 18:58 | 25.01.2015
Witam, czy ktoś może jest w stanie napisać, jak dojechać z Siem Reap do Beng Mealea? Chcielibyśmy zwiedzić tamten kompleks, ale nie wiemy, czy jest jakiś łatwy transport tam?Z góry dzięki za info!