Forum dyskusyjne

Podróż Bangkok - Siem Reap

kategoria podróże po świecie

Koziol dołączył
13.12.2016

Koziol 17:59 | 28.12.2022

Halo halo podbijam temat!
Ktoś z Was wie jak teraz wygląda sytuacja z autobusami z Bangkoku do Siem Reap. Czy coś poza Travel Mart jeździ?
Miał ktoś z nimi jakiekolwiek doświadczenia?

zgłoszone do moderacji

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 10:24 | 05.04.2017

Ja jechałem z Bangkoku do Siem Reap rok temu, wyruszyłem o 6 rano pociągiem do granicy, z tego co pamiętam pociąg jedzie około 5-6 godzin, dojazd tuk-tukiem do granicy, przekroczenie granicy i ok 13:00 wsiadłem w taxi.
Najlepszym rozwiązaniem po przekroczeniu granicy jest wraz z poznanymi osobami wynająć taxi. W 5 osób wyszło po 7-8 USD/os za komfortową podróż, a przede wszystkim szybką w dużym nowym Vanie Toyoty z AC, Przed 15:00 byliśmy w Siem Reap :)

zgłoszone do moderacji

[fb] Krzysztof Tomaszewski dołączył
02.04.2017

[fb] Krzysztof Tomaszewski 15:02 | 02.04.2017

Polecam stronę https://www.bookmebus.com/. Cena przyzwoita możliwość opłacenia kartą, obsługują wielu operatorów, można sobie wybrać miejsce w autobusie (a raczej w większości przypadków w bardzo wygodnym i klimatyzowanym busie).Korzystałem na trasach: Ho Chi Minh - Phnom Penh, Phnom Penh - Siem Reap i Siem Reap - Bangkok. Trzeba tylko pamiętać o tym żeby wydrukować sobie bilet.

zgłoszone do moderacji

Magda Kok dołączył
16.09.2017

Magda Kok 18:55 | 16.09.2017

Cześć, podpowiedzcie mi proszę... :)
1. Czy na podstawie aktualnej, darmowej wizy do Tajlandii mogę odbyć podroż Bangkok - Siem Reap - Bangkok? Planuje 48-godzinny wypad z BKK na zwiedzanie Angkor. Wjadę z powrotem do Tajlandii bez problemu?

2. Czy mogę odbyć podróż BKK - Siem Reap samolotem, a wrócić do BKK autobusem? Czy może są jakieś reguły dotyczące przekraczania granicy w tym samym miejscu?

Pomocyyyy :))))

zgłoszone do moderacji

hipol dołączył
01.02.2008

hipol 16:58 | 02.02.2017

Ja z Bangkoku jechałam do granicy autobusem - z dworca rano ciągle coś tam jedzie. Przejście pieszo ( uwaga na naciągaczy - wizę kupuje się w okienku na samej granicy, tam gdzie podbijają paszporty, a nie wcześniej broń Boże ), potem są busy do Siem R. Dojeżdża się wieczorem. Robią jeszcze tak, że specjalnie zawożą pasażerów na plac poza centrum, żeby każdy musiał brać tuk-tuka, przy czym nie chcą brać razem ludzi, którzy na miejscu łączą swe siły w celu redukcji kosztów. Jedzie się tym tuk-tukiem krótko i tak jest tanio, ale to irytujące. To przejście graniczne to właściwie jedyne miejsce w którym trzeba się użerać, po całej reszcie kraju podróżuje się łatwo, lekko i przyjemnie, im mniejsza miejscowość, tym życzliwsi ludzie - jak zwykle. W czasie powrotu lepiej przejść pieszo i łapać autobus lub bus do Bangkoku ( jest ich masa ), bo czasem jest tak, że Twój autobus będzie stać nie wiedzieć czemu parę godzin, a jak zapłaciłeś bilet do końca trasy, to nie zwrócą Ci już pieniędzy i wcale nie jest taniej, szybciej i przyjemniej jechać z S. R. prosto do B.
Pozdrawiam.

zgłoszone do moderacji

jurekpu dołączył
12.12.2016

jurekpu 09:48 | 02.02.2017

Wydaje mi się, że sa już bezpośrednie autobusy do Kambodży z Bangkok. Sam nie jechałem, ale w lipcu 2016 z ciekawości spytałem się kierowcy autobusu stojącego wieczorem przy dworcu kolejowym w Bangkoku ile trwa podróż i czy jedzie bezpośrednio - twierdził że "very soon" i jedzie bezpośrednio do Phnom Phen

zgłoszone do moderacji

Kama86 dołączył
14.11.2016

Kama86 09:00 | 02.02.2017

Opcja pociag-tuk tuk-bus kosztuje odpowiednio:
Pociąg 48 thb
Tuk tuk z dworca na granicę po krótkich negocjacjach 80 thb
Bus do Siem ja płaciłam 6usd, najtansza opcja jaka znalazłam na miejscu bez wcześniejszej rezerwacji

zgłoszone do moderacji

dux69 dołączył
13.12.2013

dux69 07:39 | 02.02.2017

Tanio tzn ile?Bo w tych krajach ,,złapać Tuk tuka'' można za 20 $ i równie dobrze za 100 $. Warto napisać dokładnie cenę by ktoś miał porównanie jak sie targować.np mnie taxi (van) Bangkok granica kosztowała dla 5 osób z plecakami 3000 batow ,potem od granicy do SR wynajęty minivan 8 $ od osoby.
Tanio jest w drugą stronę bo bilet kosztuje około 15 $ od osoby w biurze podroży Na Pattaye 13 $ (transport autobusem do granicy,granica pieszo i dalej zazwyczaj busem)

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/

zgłoszone do moderacji

Jolenka dołączył
13.08.2013

Jolenka 06:37 | 28.01.2015

W końcu zdecydowaliśmy - tanio :) Pociąg - tuk tuk - taxi. Dzięki za rady!

zgłoszone do moderacji

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 19:35 | 27.01.2015

Szybko i tanio to pewnie by było fajnie ale to tak nie działa. Opcji jest niewiele i wszystkie już były wymienione.
Albo szybko samolotem, albo tanio pociągiem/autobusem i dalej autobusem/taksówką. Tyle, że rzeczywiście to zajmuje cały dzień.

zgłoszone do moderacji

artuś dołączył
20.03.2013

artuś 10:03 | 27.01.2015

Hej. Może jakaś informacja będzie Wam przydatna o granicy Kambodży i Tajlandii.
Przeczytaj: 8. W Czwarty Świat na blogu bananyicytrusy.blogspot.pl
Miłej podróży,
Artur.

zgłoszone do moderacji

Piotrekbb dołączył
17.01.2010

Piotrekbb 22:07 | 26.01.2015

To może do Kambodży samolotem a z powrotem busem i pociągiem nie traci się już na załatwianie formalność na granicy i to już trwa krócej . No i nie ma stresu że naciągną i takie inne rzeczy odpadają

zgłoszone do moderacji

Jolenka dołączył
13.08.2013

Jolenka 19:47 | 25.01.2015

Air Asia niestety ponad 500 zł za osobę w dwie strony, to trochę sporo, myśleliśmy, że tak do 300 zł może się uda, ale nie ma opcji...
Dlatego myślimy o pociągu/autobusie bo jest dużo taniej, ale traci się na podróż 2 dni łącznie, a to trochę boli :/
Czytałam sporo o autobusach Bangkok - Siem, że można zostać oszukanym, kupując bilet Bangok - Siem, a potem się okazuje, że autobus jedzie tylko do granicy i koniec... No i one ponoć też dłuuugo jadą,,,??

zgłoszone do moderacji

+/- dołączył
08.11.2013

+/- 19:35 | 25.01.2015

jest raz dziennie bezpośredni autobus z Siem. Bilety należy kupić kilka dni przed planowanym wyjazdem. Można tylko do granicy autobusem, pociągiem. na nocna podróż bym się nie decydował. Granica otwarta tylko do 18 ( Chyba ,że coś się zmieniło)
a bilety Air Asia ?

zgłoszone do moderacji

Jolenka dołączył
13.08.2013

Jolenka 19:01 | 25.01.2015

Witam, za tydzień lecimy do Bangkoku i chcemy na kilka dni wyskoczyć do Kambodży. Ceny biletów lotniczych na tej trasie są nieco powyżej naszych możliwości finansowych, więc zastanawiamy się jak najlepiej tam dotrzeć. Czytałam, że najlepiej pociąg+tuktuk+taxi, ale to może zając niemal cały dzień w jedną stronę (mamy tylko 2 tygodnie). Czy ktoś ma jakieś rady? Może pojawiły się jakieś nocne transporty aby nie tracić dni?

zgłoś do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl