Forum dyskusyjne
czy jest bezpiecznie
kategoria podróże po świecie
kraj Kambodża
podrozniczka76 09:45 | 23.01.2012
słyszałam rożne opowieści o Kambodźy. Oprócz tych fajnych o zwiedzaniu, atakcjach również o napadach ect. Czy faktycznie jest czego się bać? Lepiej do Kambodźy dostac się z Tajlandii czy z Laos-u ? Gdzie bezpieczniej ? Za wszelkie komentarze będę wdzięczna.
krukski 08:11 | 24.01.2012
Hej! Ja bylem niedawno w Kambodży i Tajlandii, uważam ze oba kraje są bezpieczne ale zawsze trzeba mieć głowę na karku. My wjeżdżalismy z Wietnamu, z Tajlandii jest mnóstwo połączeń zwłaszcza do Siem Reap, pozdr
benbm 09:03 | 24.01.2012
Bezpieczniej niż u nas po 22 giej
p01i 03:56 | 29.01.2012
w PL jest więcej chamstwa, agresji i złodziejstwa, a tempo poruszania się po drogach jest 4x tego co w Kambodży....
p01i 12:16 | 13.06.2012
w Phnom Pehn bardzo często okradają turystów:(
izaschiza 09:53 | 16.06.2012
wiem, że cię okradli, możesz oczywiście przestrzegać, ale dla mnie PP było łaskawe - nie ma się co bać zachowując ostrożność, oczywiście
bynio 10:06 | 16.06.2012
Nie wiem czy często okradają, mnie i moich znajomych, którzy kilka razy byli po mnie nie okradli. Myślę, że jak w każdym dużym mieście trzeba uważać. W porównaniu z Ameryka Południową to jest raj pod tym względem.Zbyszek
magic 11:15 | 17.06.2012
Mysle ze nie ma miejsca ktore jest bezpieczne w 100% (moze tam gdzie nie ma ludzi? zwierzat? :-)Jakis czas temu bylem w Siam Reap - nie bylo problemow. Nie widzialem nic alarmujacego. Ludzie byli mili i otwarci. Niestety wszystko zmierza w kierunku 'drugiej Tajlandi' o ile chodzi o szeroko rozumiane 'naciaganie' w miejscach turystycznych.
Mam bardzo mile i pozytywne wrazenia. Nie wazne czy byl to srodek dnia czy pozny wieczor - nie obawialem sie chodzic po ulicach.
Pozdr,
-M.
mrcanberra 16:36 | 17.06.2012
wszystko zalezy czy ktos znajdzie sie w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie bo ja akurat znam przypadek jak kolega mial tam akurat pecha. Uwazac nalezy wszedzie i nie byc latwowiernym. Dziwni i podejrzani ludzie sa wszedzie.
magic 17:03 | 17.06.2012
Zgadzam sie z tym calkowicie. Daltego napisalem ze nie ma 100% bezpiecznych miejsc.Zdrowy rozsadnek jest zawsze w cenie. A i czasem nawet starajac sie unikac problemow - mozna miec pecha.
Ogolnie (jezeli juz mialbym generalizowac) - gorzej jest w duzych aglomeracjach. Lepiej w malych miescinkach i wioskach.
Oczywiscie sa tez wyjatki (patrz Singapore).
Pozdr,
-M.
___Ola 01:57 | 28.07.2012
Generalnie jest bezpiecznie, ludzie mili, przyjaźni i pomocni. ALE trzeba bardzo uważać na granicy ( przy przekraczaniu np. piechotą , pociągiem, autobusem np. z Tajlandii). Grasują tam dosłownie mafie wyłudzające pieniądze na każdym kroku i zastraszające turystów. Ale przy zdrowym rozsądku i cierpliwości nic się nikomu nie powinno stać.
kayuss 22:48 | 28.07.2012
a moglabys prosze rozwinac temat? na co uwazac i co z tym zastraszaniem?
piotrwaz 08:51 | 29.07.2012
Jest bardzo bezpiecznie. To zastraszenie to pewnie opowieści ,że okienko wizowe jest zamkniete lub ,że samemu nie można załatwić wizy albo ,że załatwią taniej itd
Edgarek 23:23 | 29.07.2012
>Generalnie jest bezpiecznie, ludzie mili, przyjaźni i pomocni. ALE trzeba bardzo uważać na granicy ( przy przekraczaniu np. piechotą , pociągiem, autobusem np. z Tajlandii).Na którym przejściu z Tajlandią przekracza się granicę pociągiem?
radionx 13:25 | 04.12.2012
Ja tam innych naciągaczy niż sami pogranicznicy nie widziałem. W okienku żądali dodatkowych 5 USD za wizę, niby za temp expres od ręki. Powiedzieliśmy że nie zapłacimy, ciekawi ile nas za to przetrzymają i dostaliśmy i tak normalnie, jak reszta.tajlandia, kambodża - oba bezpieczne kraje, czasem bardziej niż europejskie, co nie znaczy że nie należy zachować rozsądku. A co do kradzieży, to łatwiej nadziać się na nią w Hiszpanii niż tamtej części azji :)
bynio 00:09 | 30.07.2012
Edgarku, odpowiedz brzmi na żadnym. możesz dojechać z Bangkoku do Aranyaprathet i dalej po przekroczeniu granicy do Siem reap autobusem lub taxi. Granicę przekraczasz piechotą i absolutnie nic Ci nie grozi.
brylek 15:58 | 15.08.2012
pociagiem sie jeszcze granicy nie da przekroczyc ale kmerzy buduja tory, moze za kilka lat bedzie sie dalo. Pociag tani ale tez w miare tanio mozna dojechac busikiem do granicy, granica na piechote a potem taxi do angakoru. jak sie jest mniej niz 4 osoby to warto zakupic zorganizowany przejazd z bangkoku bo oszczedza sie wiele czasu. jak masz duzo czasu to nie warto :)
marcion 01:06 | 16.08.2012
Polecam moją treściwą relację na www.azja2011.comByłem tam w 2011 roku, więc opis jest świeży.
Pozdrawiam.
Marcin Łazowski
www.marcinlazowski.com
podrozniczka76 02:06 | 16.08.2012
Witam. Byłam. Dotarłam z Laosu trochę "na wygodnie" bo samolotem z Laosu . Chodziło o to że mieliśmy mały poślizg czasowy przez zatrucie pokarmowe i trzeba było "nadrobić czas" zamiast 8 - 9 h jazdy autobusem lub busem to podróż zajęła o ile pamiętam godzinę (?) , sprawdzę w swoim dzienniku bo teraz go nie mam przy sobie a to było w lutym tego roku. Byłam w pozytywnym szoku jeśli chodzi o Kambodżę . Spodziewałam się dzikusów czyhających na mnie, na mój plecak ect. Ten kraj tak się rozwija.Przejazd "ichniejszym" autobusem to była przygoda życia :D ale się rozpisałam a chciałam napisać że czułam się bezpiecznie i byłam zaskoczona że drogi mają miejscami lepsze niż w Polsce. Pozdrawiam. Dobranoc p.s. wpadnę tutaj niebawem i coś jeszcze dopisze jak dorwę swój dziennik ( no-ta-be-ne cały czas się zbieram żeby tą podróż opisać na blogu ....może wkrótce :)
Beata & Tomek Globetrotting 02:30 | 07.12.2012
my bylismy w marcu i bardzo nam sie podobalo.Jedynei PP jest podejrzanym miejscem gdzie duzo sie dzieje - dwoje naszych znajomych niestety nie mialo szczescia ale o ile nie ma zagrozenia życia to sie nic nie dzieje;-) (Teraz jestesmy w Ameryce Poludniowej a to jest inna bajka)...Trzeba uwazac jak wszedzie ale ogolnie fantastyczny kraj i ludzie sa super. Wjezdzalismy z Wietnamu i wyjezdzalismy do Laosu i tylko na przekrety trzeba uwazac na granicach albo na stacjach ale to jest juz kwestia zdrowego rozsadku;-)