Forum dyskusyjne
Apulia
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
iwc1 20:23 | 29.03.2015
Dzień Dobry.Cały czas rozważam wyjazd do Apulii a konkretnie do Vieste albo Peschici bo byliśmy tam w 2011 roku, po pobycie w Toskanii pojechaliśmy na tydzień do Apulii i chęć powrotu tam męczy mnie od kilku lat. Teraz jesteśmy na etapie myślenia czy jechać do Rovinja w Chorwacji czy jednak Włochy. Ponieważ jesteśmy na emeryturze to problem czasu lub urlopu nie ma znaczenia raczej inne czynniki.
Wiadomo że koszty samego przejazdu i trochę na miejscu to Włochy jeszcze raz tyle co Chorwacja bo z Poznania sama droga w tą i z powrotem to 1700 km więcej czyli benzyna , autostrada i konieczność noclegów tranzytowych. Samo utrzymanie na miejscu to ceny wcale nie odbiegają od cen w Chorwacji, ale nie mam pomysłu na nocleg ( ostatnio był to hotel koło Vieste - koszmar cenowy) i nasza znajomość języków obcych jest co najmniej poniżej krytyki co przy takim wyjeździe może mieć znaczenie( poprzednio byliśmy z osobą wielojęzyczną) Może macie namiar na sprawdzony apartament , byle było czysto , blisko plaży i blisko miasteczka bo komfort nie jest wymagany.
Podaję maila romega27@wp.pl.
Serdeczne Pozdrowienia.
Roman
Tina 22:57 | 29.03.2015
Rozumiem obawy wynikające z braku znajomości języka. My zwiedzaliśmy przez dwa tygodnie Toskanię z dodatkową trudnością, bo dwie osoby były na wózkach inwalidzkich a nikt nie znał włoskiego. Nasz sposób na bezpieczne wakacje był taki, że wynajęliśmy dom u osób z którymi mogliśmy porozumieć się po polsku przy pomocy mieszkającej w sąsiedztwie Polki, bo właścicielka mówiła po włosku i francusku a my mogliśmy dogadać się tylko po angielsku. I to się sprawdziło. Niestety, w Apulii nie mam namiarów na kwaterę z językiem polskim ale może wybierzecie się Państwo do Abruzji – podaję link do strony http://www.wloskiewakacje.pl lub zamiast do Chorwacji lepiej do Czarnogóry (kraj przepiękny a i plaże piaszczyste) http://www.apartamentyboro.pl Mam nadzieję, że trochę pomogłam a jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to chętnie służę. P.S. Próbowałam wysłać e-maila ale chyba adres jest błędny.
iwc1 09:05 | 30.03.2015
Dzień Dobry.Bardzo dziękuję za odpowiedź i namiary spokojnie to rozważymy a co co adresu mailowego to z rozpędu postawiłem na końcu kropkę po pl - nie wiem jak to się stało i to ten błąd....powinno być - romega27@wp.pl
Zobaczymy bo czas ucieka a jako alternatywę wyjazdu zagranicznego mamy w planie Polskę wschodnią od Janowa Podlaskiego do Suwalszczyzny bo poniżej już byliśmy, a co do Włoch to w 2012 byliśmy w Kalabrii i Kampanii oraz na Sycylii a Abruzji nie znamy. Było pięknie ale wyjazdy w 2011 i 2012 poważnie naruszyły nasz budżet stąd różne pomysły.
Jeszcze raz dziękuję i Serdecznie Pozdrawiam.
Roman