/ / WłOCHY > Podróź do włoch samochodem > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Podróź do włoch samochodem

kategoria podróże po świecie

kraj Włochy

damianplastek dołączył
16.07.2013

damianplastek 16:51 | 13.08.2013

O czym powiunienem pamiętać jadąc samochodem na taką wycieczkę? Na autostrady wykupuje się jakieś winiety?
O czym powinienem pamiętać, co zabrać itd. To moją pierwsza taka podróż swoim autem więc proszę o pomoc.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 12:04 | 14.08.2013

We Włoszech nie ma winiet na autostrady. Są płatne od kilometra - bilet na bramce wjazdowej, a płatność na wyjazdowej. Zależy którędy jedziesz, to winiety będą pewnie po drodze, np. Czechy i Austria lub Słowacja i Austria. Na wyposażeniu samochodu powinny być kamizelki odblaskowe na wypadek awarii. Kamizelki muszą być wewnątrz pojazdu, a nie np. w bagażniku, bo na autostradzie nie można bez nich wysiadać. Polecam zakupienie assistance lub sprawdzenie posiadanego. Ja niby miałem na Europę w pakiecie z PZU, a potem okazało się, że ten z pakietu dotyczy tylko wypadków, ale już nie awarii. Poszło sprzęgło na autostradzie w Austrii i 300 euro za holowanie do najbliższego miasta. Tirowcy na autostradzie we Włoszech - jeszcze gorzej niż w Polsce. Ścigają się po pasach, zmieniając je bez kierunkowskazów i patrzenia w lusterka. Nawet nie wiem ile razy mi się tak wpakowali, a raz cudem się wyślizgnąłem przed dociśnięciem do betonowej bariery. Kierunkowskazów to oni w ogóle raczej nie uznają także w osobówkach. Albo nie używa wcale, albo jedzie z włączonym nawet z 10 km. Im bardziej na południe Włoch tym jazda trochę jak w Azji. Stawanie na środku drogi na pogaduchy, jazda pod prąd, większy ma pierwszeństwo. Światła tylko dla picu chyba. Zielone - jadę, żółte - jadę, czerwone - jadę tylko na klaksonie. Klakson zresztą najważniejszy - bez niego samochód dla nich chyba nie działa, a reszta nieważna :) Szczególnie w górskich miejscowościach trzeba dodatkowo uważać - jeżdżą środkiem - więc przed dojazdem do zakrętu się trąbi, a auta mają nieźle wyrysowane i lusterka przyklejone plastrem.

damianplastek dołączył
16.07.2013

damianplastek 13:28 | 14.08.2013

Jeśli w czechach i austrii są winiety to gdzie ja kupić? I na jakiej zasadzie to działa? Bo wstyd się przyznać ale nigdy nie korzystałem..:(
A we włoszech na jakie opłaty na autostradzie mam się przygotować?

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 12:12 | 14.08.2013

A i nie zostawiać nic cennego za szybką - kradną nie gorzej niż u nas, a na południu nawet lepiej. Na niektórych parkingach staje się jeden za drugim, a samochód trzeba zostawić otwarty - obsługa go przepycha, jak chce wyjechać ktoś z wcześniejszego rzędu. Z uwagi na wcześniejsze wtedy też nie zostawiać nic cennego w środku. Na niektórych parkingach jest darmowe parkowanie 1 lub 2 h - ale musisz mieć w aucie taką imitację zegara na którym ustawiasz godzinę, o której zacząłeś parkować.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 11:10 | 19.08.2013

Winiety można kupić na granicy, lub na stacjach benzynowych przy granicy. Winietę kupuje się na określony termin i nakleja się na szybę zgodnie z rysunkiem :) Autostrady we Włoszech należą do stosunkowo drogich. Są ustalone opłaty za odcinki - można poszukać w internecie. Nie da się powiedzieć ogólnie, bo nie ma stałej ceny za kilometr - kilometr po górach jest droższy niż po płaskim.

aga.aga24 dołączył
19.07.2013

aga.aga24 18:58 | 19.08.2013

Ja byłam raz autem we Włoszech nie polecam zmęczona, czas podróży sie wydłużył bo się pogubiliśmy . Podróżuje od tamtego czasu tylko autokarami cenowo taniej np . na autokary24,.pl zamawiam bilety w atrakcyjnej ofercie.I komfort jazdy o niebo lepszy.

H&G dołączył
06.09.2012

H&G 21:04 | 06.10.2013

Przejechaliśmy samochodem z północy na pd (Neapol) i teraz wiem, że warto zarezerwować w budżecie dodatkowe pieniądze na
- strzeżone parkingi - wszyscy napotkani ludzie sugerowali aby samochodu w niestrzeżonym miejscu nie zostawiać (ceny bardzo różne, i takie za 3 Euro za dzień i takie za 3 euro za h)
- paliwo ( droższe)
- opłaty na autostrady, choć zazwyczaj wybieraliśmy drogi bezpłatne to były takie odcinki, gdzie korzystniej było jechać autostradę
W Dolomitach warto mieć dobre wycieraczki do szyb, gdyż w trakcie dnia (sierpień) potrafi przyjść niespodziewanie krótka ale obfita ulewa.
I koniecznie trzeba się przygotować psychicznie na ich tryb jazdy czyli skutery, które potrafią wyprzedzać z lewej i prawej, wąskie uliczki, pchanie się w kolejkę, piesi którzy stoją na środku ulicy i rozmawiają,

http://beenandseen.blogspot.co.uk/search/label/Italy

Jumptravel_pl dołączył
01.06.2013

Jumptravel_pl 13:17 | 10.10.2013

W zasadzie to zależy którą drogą będziesz jechał do Włoch- jeżeli przez Czechy to pamiętaj o mycie na tamtejsze trasy,bo dalej autostradą są bramki i opłatę przejazdową uiścisz juz na miejscu,o to nie ma obawy.

KasiaGł dołączył
28.05.2013

KasiaGł 22:28 | 12.05.2016

Ja nie obawiam się jazdy samochodem. Drogi w Europie są znacznie lepsze niż nasze polskie.Od lat jeździmy na wakacje własnym Kamperem. Zatrzymujemy się na upatrzonych campingach, które są bardzo dobrze przygotowane do parkowania kamperów. Aktualne mapy campingów sprawdzamy na portalu Camprest https://www.camprest.com/pl/lista-campingow/wlochy Dla mnie nie ma lepszych wakacji.

jeno66 dołączył
19.05.2013

jeno66 17:35 | 27.05.2016

My zawsze autem. Piękna trasa. Jadę spokojnie, przepisowo i bez problemów. Finał w Toscanii, w Follonica. Pizza na via piemonte.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl