Forum dyskusyjne
waluta
kategoria podróże po świecie
kraj Kambodża
mario-mil 22:05 | 07.11.2016
Nie wymieniaj w obiegu jest dolar USA.
mariusz 09:28 | 18.01.2018
Witam,czy zatem w hotelu jest również możliwość zapłaty w $ ?Mam zarezerwowany pobyt na Koh Rong i na stronie podana jest opłata w walucie lokalnej.
Pozdrawiam Mariusz
[fb] Krzysztof Tomaszewski 09:51 | 18.01.2018
W praktycznie każdym hotelu jest możliwość płacenia dolarem. Musisz tylko pamiętać o jednej rzeczy. Dolary nie powinny być zniszczone. Wprawdzie jest lepiej jak w Myanmie (tam czasem nawet pognieciony dolar to dyskwalifikacja) ale lekkie przedarcie i prawdopodobnie nie przyjmą. Większe hotele to także możliwość płacenia kartą.Wymieniać waluty się nie ma sensu. Przy zakupach w sklepie (na przykład Smart) zazwyczaj widzisz aktualny kurs dolara do kambodżańskiego riela. Płacisz dolarami a centy dostajesz w kambodżańskich rielach. Powinieneś też wiedzieć, że wymiana banknotów w Azji wygląda nieco inaczej jak u nas. U nas za papierowego dolara dostaniesz zazwyczaj tyle samo tam kurs jest zróżnicowany w zależności od nominału - najmniej dostaniesz za banknoty 1 i 5 dolarowe. Więcej za 20 i 50 dolarowe. Najwięcej za banknot 100 dolarowy.
pozdrawiam
Chris
mariusz 10:19 | 18.01.2018
bardzo dziękuję za szybciutką odpowiedz.....za dwa tygodnie rozpoczynam miesięczny pobyt w Kambodży i Wietnamie ....czy podobne zasady są w Wietnamie?
[fb] Krzysztof Tomaszewski 10:41 | 18.01.2018
Byłem tylko w Sajgonie i różnie - w sklepach płaciłem tylko dongami w restauracjach mogłem dongami albo dolarami. Oczywiście bycie milionerem choćby przez moment to bardzo fajna sprawa (w grudniu znalazłem w Sajgonie na ulicy nieco ponad 300 tysięcy dongów) ale dolar jest łatwiejszy w kalkulacji. Bardzo polecam zainstalowanie aplikacji GRAB. Korzystanie z tego w Sajgonie gdzie skutery to sól miasta, jeśli będziesz miał/miała dość chodzenia, to fajna sprawa. Można też łapać na ulicy - zielone bluzy i zielone kaski z napisem GRAB.
mariusz 11:06 | 18.01.2018
Bardzo dziękuję za wszelkie rady....pozdrawiam Mariusz
Marti* 13:54 | 18.01.2018
Nauczona doświadczeniem moge podpowiedzieć że wszędzie w Kambodzy, nawet na bazarze z owocami - zaplacisz dolarami.
mariusz 15:58 | 18.01.2018
dziękuję..a jak z kartą do internetu?
Marti* 16:37 | 18.01.2018
To wakacyjny wyjazd - jest więc odpoczynek do internetu :)PS. wifi z knajpek lub noclegowni
mariusz 17:55 | 18.01.2018
tak wakacyjny ale internet potrzebny do rezerwacji hoteli itp.
[fb] Krzysztof Tomaszewski 06:57 | 19.01.2018
Kartę kupisz w każdym salonie Smart. Potrzebny paszport i w zależności od ilości dostępnych danych odpowiednia ilość dolarów. W grudniu za rozsądny pakiet płaciłem 6 albo 7 dolarów.Internet działa bardzo dobrze i jest to LTE. W Kambodży akurat często mi się przydawał bo aplikacja z mapami, z której korzystam nie ma map offline dla Kambodży. Natomiast do Wietnamu i Tajlandii polecam aplikację Here We Go i pobrać mapy zanim się wyjedzie dla tych dwóch krajów. Narzędzie bardzo dobrze się sprawdza mapy offline wyświetlają nawet zarys budynków, tramwaje wodne w Bangkoku itp.pozdrawiam
Chris
mariusz 18:34 | 31.01.2018
Witam...jurto wylatuję z Berlina do Sajgonu....potem Kambodża....w razie jakichkolwiek pytań służę pomocą będąc na miejscu.Pozdrawiam Mariusz