Forum dyskusyjne
Japonia - formalności po przylocie
kategoria podróże po świecie
kraj Japonia
bonaparte 22:51 | 21.03.2018
Witam, mam pytanie.Jak to w końcu jest z tymi formalnościami po przylocie do Japonii przed służbami celny? Chodzi konkretnie o: potwierdzenie posiadanych środków albo biletu podróżnego.
Na stronie MSZ pisze że może celnik o to spytać i odmówić wjazdu, ale jak to jest w praktyce?
I jak mam udowodnić posiadanie środki jak chcę większość mieć nei w gotówce tylko na karcie?
A bilet też mam okazać wydruk?
Czy rzeczywiście pyttają turystów z polski o takie rzeczy? Mam przygotować takie dokumenty?
żeglarz 21:56 | 22.03.2018
Nam wbili wizę i o nic nie pytali.Nie znaczy to jednak, że nie mogą. W karcie, którą wypełnialiśmy jeszcze w samolocie jest rubryka: miejsce pobytu w Japonii; my mieliśmy wypełnioną. Bilety powrotne tez mieliśmy. O pieniądze nie pytali.
krom30 13:36 | 25.03.2018
Dzięki wielkie ;) Z całą pewnością przydadzą mi się te porady :)
bonaparte 06:34 | 19.04.2018
>Dzięki wielkie ;) Z całą pewnością przydadzą mi się te porady :)Już wróciłem i mogę coś więcej napisać.
Formalności na lotnisku to zwykła rutyna. Generalnie wypełnia się jakieś dwa formularze, w którym wpisujemy podstawowe dane i oświadczenia, czy byliśmy karani za różne rzeczy. Według mnie jeśli nie wpiszemy niczego głupiego nikt się nie powinien przyczepić. Formularze są po angielsku, jeden dostaje się w samolocie.Wypełniamy drukowanymi literami i wpisujemy. Jeśli mamy problemy, możemy zawsze zapytać obsługę.
Celnicy nie zadawali mi jakichkolwiek pytań, obejrzeli dowód i tyle. Wszystko przebiega bardzo sprawnie.