/ / JAPONIA > Aso - wulkany na Kyusiu > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Aso - wulkany na Kyusiu

kategoria podróże po świecie

kraj Japonia

linkalinka dołączył
06.09.2011

linkalinka 20:20 | 23.03.2023

Aso Mountain to nie jeden wierzchołek. Znajduje sie tam 5 wulkanów, do których najlepiej podjechać autobusem ze stacji w Aso. Można kupić bilety u kierowcy lub pass na cały dzień w automacie na stacji. Wszystkie (tak myślę) automaty biletowe w Japonii mają dostępną obsługę po angielsku. Na stacji jest informacja turystyczna czynna od 9. (Generalnie Japonia nie jest dobra do zwiedzania, bo większość atrakcji otwiera sie od 9, a zamyka o 16-17)
Tego dnia, kiedy zwiedzałam wulkany, największy i najwyższy - Nakadake, zamkniety był szlak pod sam krater z powodu większej aktywności wulkanu i wyziewów siarki. Ale nad krater można dojść szlakiem obejściowym, idącym do Takadake. Pierwszy autobus był dopiero o 10. Dojechałam do ostatniej stacji - Aso san nisheki. Na szlak wchodzi sie podobnie jak pod krater, ale przy pierwszym stanowisku kontrolnym trzeba zejść na wydeptaną ścieżkę na prawo. Jeśli droga pod krater jest zamknięta, to najlepiej przejść cały parking (w stronę na płd) i za ostatnim budynkiem są schodki, po których wchodzi sie na drogę pod krater, dochodząc do wspomnianego pierwszego stanowiska ochrony, a przy nim schodzi sie na prawo na wydeptany szlak nad Nakadake. Jeśli ochrona macha rękoma, że nie mozna iść dalej, to trzeba jej wyjaśnić, że chcemy iść nad Nakadake do Takadake. Do samego szczytu nad kraterem idzie sie około 1.5 - 2 godzin. Stąd można iść dalej przez Takadake do Aso san higashi i stąd trzeba wziąć taxi. Ja doszłam do Nakadake i wróciłam tą samą drogą na parking, skąd autobusem dojechałam do Kusasenri (można wysiąść na życzenie w miejscu, gdzie szlak C route wchodzi z szosy w górę. W tym miejscu złapałam autobus schodząc z C route i podjechałam znów do Kusasenri). Zrobiłam petelkę C route, z odejściem nad Furunomiike Craters. Po zrobieniu tej pętli przeszłam dołem D route - nie wchodziłam na szczyt. E route była zamknięta. Wieczorem tego dnia był w świątyni w Aso festiwal ognia Hifuri - 15 marca. W Aso nocowałam w Aso Base Backpackers - polecam, rezerwacja bezpośrednio na ich stronie. Koszt noclegów w okolicy jest dość drogi. Ten hostel jest blisko stacji. Na dworcu są schowki na bagaż.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl