Forum dyskusyjne
GlobAdmin 22:10 | 17.04.2014
WitamKonkurs "Przyroda w skali makro" za nami!
Dzięki Waszemu zaangażowaniu galeria Globtrotera wzbogaciła się o kolejne perełki makro. Jak pewnie sami przyznacie, zdjęcia budzą zachwyt a czasami i zdumienie :-)
Wraz z glob- jury (tym razem wspierał nas fotodrab, czesiu oraz Bo1) wybraliśmy najciekawsze zdjęcia, najlepiej odpowiadające tematyce konkursu, a następnie wyłoniliśmy 3 zwycięzców oraz przyznaliśmy dwa wyróżnienia ....
Zobaczcie do kogo trafią zestawy podróżnika Travel Channel, książki "Paragon z podróży" oraz nagroda główna lampa błyskowa do makro do aparatów Nikon :-) Zapraszam więc na http://www.globtroter.pl/stopka/konkurs_przyroda_makro2.phtml
pozdrawiam
GlobAdmin
fotodrab 17:15 | 21.04.2014
Administracjo - bardzo przepraszam, ale zupelnie nie podpisuje sie pod tym werdyktem. Nie uwzgledniliscie zadnej foty z polecanych przeze mnie i prawde mowiac czuje sie mocno zawstydzony tym, ze moim nickiem firmujecie te rezultaty. Przepraszam bardzo , ale nie bede juz wiecej czlonkiem Waszego jury.Pozdrawiam!
Marek
GlobAdmin 21:15 | 21.04.2014
Witajdecyzja redakcji serwisu została podjęta w oparciu o typy podesłane przez trzech członków glob- jury. Każdy z nich niezależnie od siebie wskazał swoich faworytów (maksymalnie 10 zdjęć). Temat konkursu okazał się na tyle trudny i wymagający, że wybór zdjęć, które wytypowały wszystkie trzy osoby zaproszone do glob- jury był bardzo trudny.
Marku, spośród zdjęć zaproponowanych przez Ciebie jedno znalazło się wśród wyróżnień. Stąd pewnie Twoje rozczarowanie decyzją redakcji odnośnie wyników konkursu.
Ta sytuacja pokazuje nam, że przy kolejnym konkursie zasady współpracy z glob- jury powinny być dokładniej określone, tak aby unikać tego typu nieporozumień. Komunikacja z członkami glob- jury zostanie tak zmodyfikowana, aby podobne nieporozumienia nie miały miejsca, a osoby zaproszone do współpracy nie były stawiane w niezręcznej sytuacji.
Jeszcze raz dziękujemy za Twoje wsparcie przy kolejnym konkursie foto i podzielnie się z nami cennymi uwagami.
pozdrawiam
GlobAdmin
fotodrab 01:58 | 22.04.2014
Adminko - oczywiscie tak naprawde mogliscie brac pod uwage moje rekomendacje, ale zupelnie nie musieliscie tego robic...w sumie wlasnie taki byl regulamin. Nie mam wiec do Was najmniejszego zalu, czy tez nie czuje sie w zadnym wypadku rozczarowany. Po prostu doszlo do sytuacji, ktorej nikt z nas wczesniej nie przewidzial. Kazdy z jurorow glosowal na inne foty i Wy zupelnie nie wiedzieliscie jak z tych naszych glosow skorzystac. Wybraliscie wiec zgodnie ze swoim sumieniem, poczuciem estetyki, itd, itp. Kuriozalnie zestaw 3 zwycieskich fot ja w ogole odrzucilem na wstepie z bardzo konkretnych powodow. i doszlo do sytuacji, kiedy moj nick firmowal gust zupelnie od mojego rozny. Nie chcialem wiec, by czesc userow myslala, ze nie mam o tego typu fotografii zadnego pojecia i jestem kompletnym dyletantem ...wlasnie z tego powodu musialem to napisac, co mam nadzieje bedziecie mi mogli wybaczyc. Rowniez widzac to, ze takie sprzecznosci moga sie takze pojawiac w przyszlosci spowodowalo, ze nie bede juz uczestniczyl w takich glosowaniach...to nie dlatego, ze jestem na Was obrazony...w zadnym wypadku nie :) Nie chce tylko by moj nick firmowal jako zwycieskie foty, ktore kloca sie z tym, co ja uwazam za dobre w fotografii.:)Colmar - regulamin nie przewidywal takiej opcji, wiec chyba nie moglbym takiej listy opublikowac.Nie widze tu zadnego "smrodku" widze tylko pewien brak doswiadczenia decydenta , lub tez ( co najbardziej prawdopodobne) scislego okreslenia makrofotografii ( chociaz miejsce trzecie sie temu wymyka) i niemoznosc dokonania dobrego wyboru z nadeslanego materialu - ot i wszystko. Nie trzeba sie wiec doszukiwac nieistniejacych teorii spiskowych
Swift zrobienie takiego zdjecia na zasadzie one off nie jest niczym specjalnym. Wystarczy standardowy obiektyw, szpilka i jakikolwiek obiektyw przylepiony tasma do tego na aparacie ( oczywiscie odwrotnie). Tak wiec poddawanie w watpliowosc autorstwa foty jest zupelnie niepotrzebne. Nie odbiega ona standardem od innych zdjec tego autora.
Pozdrawiam wszystkich i przepraszam bardzo za stworzenie malej "zadymy"!
Marek
[konto usunięte] 21:54 | 21.04.2014
Marku - to może "opublikuj" swoją listę "typowań", żeby wyjaśnić sprawę. Bo po Twoim oświadczeniu powiało "smrodkiem".Pozdrawiam.
swift 23:16 | 21.04.2014
A ja chciałbym zobaczyć wiecej zdjęć makro ze zbiorów zwycieżcy. Albo chociaż odnośnik do stronny www - czyli tam gdzie sa one umieszczane
GlobAdmin 07:31 | 22.04.2014
Rozumiem stanowisko Marka i myślę, że po dopracowaniu zasad współpracy z glob- jury, uda się uniknąć takich sytuacji w przyszłości.Marku, Twoje wyjaśniania są dla nas jak najbardziej jasne i akceptujemy je.
W trwającym aktualnie Konkursie Foto, decyzja redakcji przed upublicznieniem zostanie przedstawiona każdej z zaproszonych do współpracy osób, tak aby mogła wyrazić także swoje zdanie w końcowej fazie wyboru zwycięzców i wyróżnionych. Jestem pewna, że ta modyfikacja pozwoli uniknąć tego typu nieporozumień i kłopotliwych sytuacji.
Tak jak wspomniał Marek, końcowa decyzja zawsze należała do redakcji, co części uczestników Konkursu odpowiadało, a część widziała w tym pewne minusy. Chciałabym tylko przypomnieć, że serwis Globtroter nie jest serwisem o profilu fotograficznym. Tym co nam przyświecało ponad 10 lat temu przy tworzeniu glob- społeczności były podróże i integracja ludzi podróżujących lub marzących o podróżach. Te założenia przekładają się także na organizowane Konkursy. Z pewnością na serwisach typowo fotograficznych, których nie brakuje w sieci, w skład jury weszliby eksperci od fotografii makro, w przypadku Globtoter.pl były to osoby wskazane przez redakcję, a końcową decyzje zgodnie z Regulaminem podjęły osoby, którym zdecydowanie bliżej do podróżnika niż fotografa ;-)
pozdrawiam
GlobAdmin
kaczma 02:44 | 22.04.2014
Gratulacje - współpraca jak za dawnych czasów,a wmawiają nam że mamy demokrację.
[konto usunięte] 23:26 | 22.04.2014
Marku - jeżeli jeden z trójki członków "ciała doradczego" ogłasza publicznie "Votum separatum", to w moim odczuciu coś jest nie tak. Oczywiście zamiast "smrodku" można użyć innego eufemizmu, jednak wymowa pozostaje ta sama. Co do teorii spiskowych - to za mocno powiedziane. Użyłbym raczej określenia - za dużo cudownych zbiegów okoliczności :-)Szanowna Adminko - użycie argumentu - " że serwis Globtroter nie jest serwisem o profilu fotograficznym" w odniesieniu do dyskusji na temat "WYNIKI Konkursu Foto" - jest zabawne. To po co go organizujecie? "Fotografia makro" jest specyficznym gatunkiem fotografii, wymagającym pewnej wiedzy. I raczej nie wiele ma wspólnego z typową tematyką fotografii podróżniczej. Może trzeba było sobie "temat" odpuścić i faktycznie pozostawić to serwisom typowo foto-przyrodniczym. Bo "usprawiedliwianie" podjętych wyborów twierdzeniem, że - ..."a końcową decyzje zgodnie z Regulaminem podjęły osoby, którym zdecydowanie bliżej do podróżnika niż fotografa" brzmi mniej więcej tak, jakby wyboru "Miss Polonia" dokonywali członkowie Związku Niewidomych.
Pozdrawiam.
[konto usuniete] 23:43 | 22.04.2014
"Fotografia makro" jest specyficznym gatunkiem fotografii, wymagającym pewnej wiedzy. I raczej nie wiele ma wspólnego z typową tematyką fotografii podróżnicze"j. Może trzeba było sobie "temat" odpuścić i faktycznie pozostawić to serwisom typowo foto-przyrodniczym.Może dajcie nie profesjonalistom szansę? Albo zmieńcie temat konkursu? Nie mówiąc o zmianie członków, którzy wybierają?
GlobAdmin 06:52 | 23.04.2014
WitamAkras, członkowie glob- jury są zapraszani do współpracy i wyrażając zgodę na wsparcie redakcji akceptują zasady współpracy, tak samo zresztą jak uczestnicy konkursu zamieszczając zdjęcia akceptują zasady konkursu. Nie ma sytuacji w której w dwóch kolejnych konkursach dana osoba wchodzi w skład glob- jury ponownie, nie widzę więc konieczności zmiany członków. Po raz pierwszy osoba fotodraba powtórzyła się w składzie, po kilku miesiącach od pierwszego konkursu.
Przyznaję, że temat konkursu mógł być rzeczywiście zbyt "poważny" i osoby zajmujące się zawodowo, profesjonalnie fotografią czują się zawiedzione/rozczarowane, ale tak jak pisałam powyżej Globtroter.pl jest serwisem podróżniczym i konkursy organizowane na nim, czy to na relacje z podróży czy foto, zdecydowanie różnią się od tych organizowanych na serwisach typowo profesjonalnych. Konkursy są po prostu kierowane do innego typu osób pasjonujących się fotografią.
Colmar, rozumiem, że nie każdemu takie założenie może odpowiadać, ale aktywność użytkowników w kolejnych konkursach przekonuje nas, że zdecydowanej większości osób taka forma konkursów odpowiada. Na szczęście każdy z nas ma wybór :-)
pozdrawiam
GlobAdmin
[konto usunięte] 12:17 | 23.04.2014
Doskonale. W takim razie nie widzę możliwości członkostwa w glob jury kolejnego konkursu foto. W zaistniałej sytuacji nie czuję się kompetentny "oceniać prace innych". Najwyraźniej moja filozofia życiowa dotycząca fotografii "porusza się w przeciwnym kierunku" niż poglądy GlobAdministracji.Pozdrawiam.
GlobAdmin 13:23 | 23.04.2014
Colmar, rozumiem Twoją decyzje odnośnie rezygnacji z uczestnictwa w glob- jury.Dziękuję za Twoje uwagi, niektóre z nich z pewnością pomogą nam w dopracowaniu formuły kolejnych konkursów.
pozdrawiam
GlobAdmin
fotodrab 01:48 | 25.04.2014
Adminko - nikt z uczestnikow konkursu nie zajmuje sie fotografia zawodowo.Nie mozecie powtarzac bledu notorycznych amatorow - nieukow i pisac o ambitnych fotoamarorach per "zawodowcy". Nie to jednak mialo byc tematem mojego postu.Moge tutaj przytoczyc przyklad wytworni garnkow - a wiec firmy zdecydowanie niefotograficznej, ktora oglasza konkurs foto. Taki konkurs oceniany jest zdecydowanie wedlug regul fotografii. To, co chce tu napisac, to ze jesli decydujecie sie oglosic konkurs, musicie postarac sie oceniac wyniki zdecydowanie wedlu regul sztuki fotograficznej. Stad z pewnoscia zal Colmara. Zrozumcie prosze, ze nikt, kto jest fotograficznie bardzo dojrzaly i sprawny nie ma problemu z przegrana. Problem zaczyna sie wtedy, kiedy przegrywa sie ze znacznie slabsza fota.
Co do tematu konkursu - w zadnym wypadku nie byl zbyt ambitny.To userzy serwisu skutecznie zdazyli wyploszyc wszystkich tych, ktorzy cokolwiek w tej fotografii potrafia i stad ogolny poziom nadeslanych zdjec byl....daleki od oczekiwan. Nire piszmy wiec, jakie to wspaniale zdjecia zamieszczono w konkursie. Nawet Amerykanie powoli juz odchodza od takich wychwalan ( a oni je wymyslili). Zdecydowanie lepiej jest pisac jak jest naprawde. Ludzie nie sa glupcami i zwlaszcza tych rozwinietych ogromnie denerwuje, gdy wmawia im sie cos zupelnie przeciwnego, niz widza :) Byc moze to spowoduje odejscie stad paru userow, ale mowimy tu o userach, ktorzy nie przyciagaja nowych. Z drugiej strony prawdopodobnie w dluzszej perspektywie spowoduje naplyw userow majacych znacznie wiecej do powiedzenia i pokazania we frapujacych nas tematach.
Adminko - czy tegoo chcecie, czy tez nie Wasza wizytowka zawsze beda fotografie. Podobny proces mial miejsce w przypadku National Geographic....przeciez to tez nie jest pismo fotograficzne :) Osob piszacych jest tu niewiele. Osob piszacych interesujaco jest tu zaledwie garstka. Zreszta na chwile obecna sama forma artykulow, na jakia pozwala portal nie jest moze najszczesliwsza. Rozumiem , ze zarza napiszecie o "wymianie doswiadczen i poradach", ale nazwa strony to "globtroter", a to do czegos chyba zobowiazuje? Tymczasem wiekszosc porad udzielana jest przez wycieczkowiczow, wycieczkowiczom. Zreszta - jaki jest procent tych porad w stosunku do liczby zamieszczanych zdjec? Moze wiec zamiast perpetualnego powtarzania czym serwis nie jest, uznajmy praktyke, ze jednak jest i zadbajmy o to, by to, czym jest bylo na poziomie zdecydowanie zachecajacym do podrozy.
Pozdrawiam!
Marek
GlobAdmin 13:31 | 25.04.2014
Marku, weźmiemy pod uwagę także Twoje uwagi/rady :-)Dzięki sugestiom Colmara, Twoim oraz burzy mózgów w redakcji pracujemy nad nową formuła konkursu. Mamy nadzieję, że uda się wypracować takie zasady aby idea glob- jury pozostała, ale zdecydowanie udoskonalona. Po zmianach w zasadach zwrócimy się do Was z prośbą o opinię.
pozdrawiam
GlobAdmin