Forum dyskusyjne
Przeprowadzka na Kanary
kategoria podróże po świecie
kraj Hiszpania
damian_1313@interia.pl 03:46 | 29.08.2016
WitamOtóż wraz z dwójką znajomych chcielibyśmy rozpocząć "nowe życie" w Hiszpanii, a dokładniej w prowincji Las Palmas. Mamy po 22 lata i postanowiliśmy zapuścić korzenie w nieco bardziej przyjemnym dla nas miejscu. Byliśmy już kiedyś we wcześniej wspomnianym miejscu i bardzo nam się spodobało. Planujemy wyjazd pod koniec listopada :)
Chciałem przede wszystkim się dopytać o zakup mieszkania i założenie konta bankowego w Hiszpanii bez zaświadczenia o dochodach. Pracujemy oficjalnie dopiero od początku tego roku i za poprzedni rok rozliczaliśmy się tylko za marne grosze zarobione w pracach dorywczych. Obecnie jesteśmy w stanie zarobić około 1000 Euro miesięcznie, każdy z osobna, ale czy jeśli nie mamy żadnego zaświadczenia oficjalnego źródła tych dochodów to czy będzie to problem? Z mieszkaniem z tego co wyczytałem to raczej nie, ale jednak rachunki wypadałoby jakoś opłacić :(
Może dałoby się funkcjonować jakoś bez konta bankowego? Czy da się opłacać rachunki za pośrednictwem portfeli internetowych jak PayPal, czy Skrill? Do konta w Skrill mam kartę płatniczą MasterCard, więc może to by było jakieś ułatwienie?
Chciałbym jeszcze wiedzieć jak to się wszystko ma do uzyskania możliwości pobytu na okres dłuższy niż 90 dni:)
Z góry dziękuję za odpowiedzi i gorąco pozdrawiam wszystkich użytkowników
Edgarek 08:32 | 29.08.2016
Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób chcesz kupować mieszkanie bez pieniędzy. Ale zakładając, że masz pieniądze na mieszkanie, praktycznie nie kupisz legalnie mieszkania bez rachunku bankowego. Hiszpanie oczywiście lubią gotówkę ale za mieszkanie trzeba zapłacić czekiem. Musicie wyrobić sobie również NIE czyli numer identyfikacyjny obcokrajowca.
damian_1313@interia.pl 12:37 | 29.08.2016
Kupić mieszkania nie chcemy, a jedynie wynająć. Pieniądze na kaucję + miesiąc z góry będziemy spokojnie mieć. Chodzi bardziej o to, czy konto bankowe jest potrzebne do innych rzeczy niż np. opłacanie rachunków?
damian_1313@interia.pl 13:01 | 29.08.2016
Wkradła sie mała literówka z tym zakupem mieszkania(dosyć późno założyłem temat) :)