/ / > POZIOM PORTALU c d > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

POZIOM PORTALU c d

kategoria inne

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 17:31 | 05.12.2016

Oglądam zamieszczane ostatnio zdjęcia i zastanawiam się, gdzie te czasy, gdy co druga fota wzbudzała zachwyt...

Na szczęście dzięki kilkorgu userom nie zapominam, że to portal podróżniczy, ale generalnie to z podróżami po świecie GLOBTROTER dawno przestał mieć cokolwiek wspólnego... Uciekło stąd wielu podróżników zamieszczających wspaniałe foty będące dla wielu inspiracją.

Czy naprawdę nie można powołać moderatora, który czuwałby nad jakością zamieszczanych zdjęć??? No przecież na innych portalach to działa.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 20:06 | 05.12.2016

Czy mi się wydaje, czy zniknęły posty?

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 21:11 | 05.12.2016

Powtórzę to co napisałem pod zdjęciem Wacka777, bo jak już Agnieszka się uaktywni, to skasuje zdjęcie z całą dyskusją. Nie ma nitkaska zapotrzebowania rynkowego, na Twój (Nasz) wymarzony portal. Co zresztą widać po reakcji user'ów na Twoją kolejną próbę zamachu na status quo. Postanowiłem znaleźć sobie alternatywę dla Globtrotera i z przykrością muszę powiedzieć, że nie ma. Cały weekend siedziałem w Necie i wszędzie padaczka i te same problemy. Na jednym z portali trafiłem akurat na "dyskusję" z takimi pięknymi epitetami, że aż wzbudziło to mój nieudawany podziw. Wszystkie portale, które udało mi się przejrzeć, to przede wszystkim słupy reklamowo-randkowe ze zdjęciami z wakacji (z Chorwacji,Egiptu i Tajlandii w 90%). Jedyny który trzyma wysoki poziom, to National Geographic, ale to jest portal fotograficzny, a nie podróżniczy. Portalu stricte podróżniczego nie ma, albo jeszcze nie udało mi się go znaleźć. Pewnie wynika to z tego, że większość "podróżników", którzy pojechali dalej niż podmiejski autobus czują potrzebę założenia bloga i indywidualnego dzielenia się swoimi przemyśleniami z resztą świata. Adminka dawno dała do zrozumienia, że Glob to ich uboczna działalność, więc dopóki Globek się klika, to raczej na zaangażowanie właścicieli w zmiany bym nie liczył. A skoro obecnie większość zdjęć na Globie pochodzi z okolic komina, to jak chcesz zyskać poparcie dla twoich zmian? Sami mają się wyciąć, skoro nigdzie dalej nie podróżują? To jest nierealne. Mechanizm promowania dobrych zdjęć jest Ok!: TOP 30, naprawdę wybiera piękne zdjęcia i to jest super. Brakuje prostego mechanizmu eliminacji badziewia: np. możliwość dawania minusów - jeżeli zdjęcie zbiera więcej minusów niż plusów to jest automatycznie usuwane. Proste i skuteczne. Ale to jest zbyt logiczne aby mogło być zastosowane, no i znacznie pogorszyłoby statystyki portalu.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 20:36 | 05.12.2016

a były?

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 21:59 | 05.12.2016

>Czy mi się wydaje, czy zniknęły posty?
Czyli moderator panuje nad sytuacją,zniknęły Pawle, masz racje.

Menhir dołączył
02.11.2015

Menhir 21:04 | 05.12.2016

Myślę, że powstało sporo innych portali, gdzie z zasady zamieszcza się zdjęcia robione artystycznie, nazwijmy to, i tam się ci artyści przenieśli. Oczywiście szkoda, choć i tych kilku, którzy zostali, przynajmniej mnie zachwyca swoim poziomem. Dla mnie osobiście zachwyt nad profesjonalnie zrobiona fotką nie jest aż tak ważny (choć sporo się można nauczyć, np. od Colmara, że można komuś obciąć 1/3 głowy, a zdjęcie i tak może być świetne), jak informacja, jaką z sobą niesie dla podróżnika. To dla mnie jest istotą fotografii podróżniczej zamieszczanej w takim miejscu jak Globtroter. Dlatego nie będę ubolewać nad poziomem portalu jako całości, bo według mnie jest w porządku, o wielu ciekawych rzeczach można przeczytać, otrzymać poradę, skontaktować się z innymi. Fotki to tylko jeden z elementów i myślę, że "wackopodobnych" można wyeliminować krytyką na privie, a jak nie pomoże to pod fotkami. Wątpię, by ktoś przetrzymał ostry języczek niektórych globków (bez wskazywania płci :) Ja Globa takiego, jaki jest, po prostu lubię!

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 21:05 | 05.12.2016

Pawłowi pewnie chodziło o komentarze pod zdjęciem wacka777. Jak nic trzeba je skopiować i tu wrzucić, żeby zachować dla potomności...

00.00.0000

[konto usuniete] 21:01 | 05.12.2016

wydaje mi się, że nie - pracując podglądam...

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 21:50 | 05.12.2016

Menhir, odpowiem Ci bardzo prosto na pytanie, które zadałaś pod zdjęciem wacka777. Jaki byłby mój idealny portal: bez rankingów! Zakałą wszystkiego jest ta kurewska punktacja. To jest najbardziej prymitywny, a jednocześnie skuteczny sposób wymuszania na ludziach działania. Korporacje doprowadziły ten sposób do perfekcji. Zakładam, że większość User'ów ma negatywną opinię o korporacjach, a z takim zapałem biorą właśnie udział w wyścigu szczurów i co ciekawe wysokość nagrody nie ma znaczenia - najważniejsze aby być lepszym od innych - czysta korporacyjna poezja.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:10 | 05.12.2016

Paweł jak zawsze trafia w punkt.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 22:38 | 05.12.2016

Paweł, sporo ludzi pracujących w korporacjach ma o nich takie same zdanie jak Ty (w sensie negatywne), ale na szczęście nie we wszystkich jest wyścig szczurów. Co do jakości zdjęć wacka777 - z tego co pamiętam zawsze takie były. Co do poziomu zdjęć , hm .....

senia dołączył
20.06.2008

senia 22:48 | 05.12.2016

A ja dostrzegam ruch w artykułach, chyba jest więcej niż jeszcze pół roku temu.
Niestety uzyskanie tutaj jakiejś porady lub odpowiedzi na pytanie wykraczające poza oczywistość jest raczej niemożliwe, przynajmniej mi się nie udało w ostatnim czasie, i to mnie martwi. A fotki? No cóż, śmieci same się eliminują, mają swoje 5 minut kiedy wchodzą, a potem giną w otmętach globa.

00.00.0000

[konto usuniete] 23:24 | 05.12.2016

Masz rację w kwestii artykułów i "to lubię" :). Natomiast w sprawie porad, czy odpowiedzi na pytania podobnie do Ciebie mam pecha.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:38 | 05.12.2016

poza kwestią zdjęć jest oczywiście wiele pobocznych wątków. Z tych pozytywnych jest możliwość znalezienia współtowarzyszy podróży. W moim przypadku "transakcji" udanych było pół na pół, ale zawsze udało się skompletować ekipę. Artykułów ostatnio przybyło, fakt, to jakaś nutka optymizmu.
A wyścig szczurów na globie trwa w najlepsze, "seryjni mordercy" nie odpuszczają, choć na tle gniotów wrzucanych przez takich wacków777 (no że też ten wacek musi mi się kojarzyć jednoznacznie, chyba tylko te siódemki go ratują) i tak ich serie prezentują się mistrzowsko...

paragon dołączył
28.06.2013

paragon 10:46 | 06.12.2016

wyścig szczurów za nagrodą, dokładnie tak to działa... Smutne.

Menhir dołączył
02.11.2015

Menhir 13:36 | 06.12.2016

Hmm, czy w takim razie myślicie, że brak ocen technicznych za zdjęcia oraz nagród za zdjęcia z TOP uzdrowi sytuację? bo przecież o rezygnacji z poleceń raczej nie może być mowy, gdyż wchodzący na portal co jakiś czas z reguły TOP oglądają.
Wystarczyłby system nagród za aktywność na portalu z mniejszym naciskiem na liczbę zdjęć i promocją ich jakości?
Myślę, że Adminka przyjmie sensowne podpowiedzi, więc warto tu sprawę przedyskutować.

Wodniak dołączył
29.10.2015

Wodniak 18:52 | 06.12.2016

Nitkaska: piszesz o marnym poziomie zdjęć jak też o zamieszczanych artykułach i mam na ten temat pytanie/komentarz.

Owszem, w galerii jest wiele zdjęć, które momentalnie wzbudzają zachwyt i z przyjemnością się je ogląda. Niemniej jednak niektóre zdjęcia same w sobie są przeciętne pod względem artystycznym i tematycznym—ale gdy stają się częścią zamieszczonego artykułu, automatycznie inaczej się je odbiera.

I tutaj jest szkopuł: aby dodać zdjęcia do artykułu, najpierw trzeba je dodać do galerii, a dopiero potem mogą być umieszczone w artykule. Do tej pory zamieściłem jeden artykuł i normalnie większości w nim zamieszczonych zdjęć nigdy nie dodałbym do galerii, jako że same w sobie nie są czymś specjalnym. Innymi słowy, zdjęcia zamieszczane w galerii i zdjęcia zamieszczane w artykułach często służą dwóm odmiennym celom. Czy jest jakieś rozwiązanie?

Paweł: ja od lat używam TripAdvisor, czytam (i zamieszczam) recenzje i przed wyjazdami spędzam sporo czasu na forach (które są mocno moderowane). Faktycznie, w języku polskim nie ma zbyt wielu aktywnych turystycznych portali.

A jeszcze mówiąc o zdjęciach, rankingach i nagrodach: nie używam tego portalu w celu znalezienie artystycznych zdjęć, od tego są chyba inne galerie. I również nie interesują mnie rankingi, punkty i nagrody—nie po to tutaj jestem.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 20:16 | 06.12.2016

Wodniak, masz arcję, zdjęcia dodawane do artykyłu uszą być wcześniej wrzucone w galerii...
To problem poruszany wcześniej, na razie Adminka nie znalazła innego rozwiązania. Według nie jedyną metodą jest dodawanie stosownej adnotacji, choćby i w tytule zdjęcia, np "ZDJĘCIE DO ARTYKUŁU - tu tytuł artykułu" a w uwagach info o tym, co zdjęcie przedstawia. I zaznaczać że fota nie do oceny.
I jeszcze o tych artystycznych. Chyba nikt z nas tego nie oczekuje, choć każdemu jest miło zatrzymać wzrok na czymś wyjątkowym. Chodzi jedynie o to, żeby ewidentne gnoty były usuwane, dobrym pomysłem jest propozycja Pawła, żeby móc stawiać minusy. I np pięć minusów - zdjęcie do kosza.
Ja przyjęłam zasadę, że polecam foty, które są dla mnie inspiracją, oraz te, które zwyczajnie mi się podobają. Oceniam zaś te, które według mnie są wybitne.
Zdecydowanie uważam, że powinny zniknąć nagrody za aktywność, skończyłby się wyścig szczurów. Może dzięki takiej zmianie "seryjni mordercy" będą oszczędniej zaszczycać nas zasobnością swoich kart pamięci. W zamian można częściej ogłaszać konkursy foto. Może wtedy podniesie się jakość zamieszczanych w galerii zdjęć.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 20:17 | 06.12.2016

sorki, "zjadłam" kilka literek ;)

Taki na miarę dołączył
11.09.2016

Taki na miarę 20:44 | 09.12.2016

Tu są po prostu amatorzy, a nie profesjonaliści. Profesjonaliści mają gdzieś taki portal. Ich w ogóle żaden portal nie interesuje. Oni się tym zajmują zawodowo i z tego się utrzymują, więc ekshibicjonizm to nie ich bajka. A tu amatorzy pokazują zdjęcia, z którymi wiążą swoje najlepsze emocje. Tak to działa.
Pozdrawiam

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 09:25 | 10.12.2016

Amatorzy powinni pamiętać, na jakim są portalu. To jest portal PODRÓŻNICZY! O tym niektórzy wydają się nie pamiętac!

Taki na miarę dołączył
11.09.2016

Taki na miarę 09:44 | 10.12.2016

Witam. Mówiąc o amatorach miałem na myśli fotografowanie, a nie podróżowania. Aby nie być gołosłownym to Kotku popatrz na twoje zdjęcie "Sobór św. Trójcy" Profesjonalista nigdy by tak fatalnie nie skadrował tego zdjęcia! Niebo z chmurkami każdy zna, a ono zajmuje aż połowę kadru! Tymczasem widz nie widzi, a chciałby zobaczyć, jakie jest wejście do tego obiektu i choć troszkę przedpola. Mógłbym wiele innych uwag zamieścić,... ale po co?? Szkoda mi czasu. Pozdrawiam

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 12:05 | 10.12.2016

W tym wątku, Taki na miarę, nie chodzi o to, żeby sobie dokuczać i się obrażać, tylko o żeby poprawiać portal. Nie rozumiem dlaczego tak chętnie tyle osób, także Ty, przywołuje wciąż jakiś wyimaginowanych "fotografów - profesjonalistów. Większość nie poszukuje na tym portalu super fajerwerków fotograficznych. Spór, że go tak nazwę, toczy się pomiędzy tymi, którzy się ograniczają i tymi którzy zamieszczają zdjęcia bez umiaru. Pomiędzy tymi, którzy chcą oglądać odległe i tajemnicze krainy, a tymi którzy walą foty z zoo, z parku, przydomowego ogródka i ulicy naprzeciwko. I chodzi o to, żeby znaleźć konsensus, a nie nabzdyczać się i usuwać swoje foty.

Antares dołączył
05.05.2012

Antares 16:04 | 10.12.2016

Na wstępie zaznaczę, że nie mam intencji nikogo obrażać - czytając Waszą dyskusję przyszło mi to do głowy:
Jeżeli Wam nie odpowiada format Globtrotera i Waszym zdaniem jakość upada, to dlaczego sami czegoś nie stworzycie i nie nadacie własnych zasad (zakładanie konta, zamieszczanie zdjęć, ocena...)? Skoro tak Wam tutaj źle, a w necie nie ma nic odpowiedniego - proszę bardzo, macie pole do popisu.
Przeszkadza Wam, że nie każdy może być "podróżnikiem"? A to, że nie każdego stać finansowo, nie każdy ma tyle odwagi? Czy "podróżnikiem" może być tylko ten, co jeździ backpackersko? Czy tylko ten, który nie korzysta z dobrodziejstw cywilizacji, albo ogranicza je do minimum? Czy nie sądzicie, że definicja "podróżnika" wyklucza tych, którzy wolą bardziej komfortowe warunki? Moim zdaniem era prawdziwych "podróżników" skończyła się dawno temu - dzisiaj wszystko już zostało odkryte i opisane, my możemy tylko jeździć i podziwiać.
To też nie portal fotograficzny, ale oczekujecie zachwytów nad co drugim zdjęciem. A to, że nie każdy ma oko, nie każdy potrafi zrobić dobre zdjęcie, a jeszcze mniej osób potrafi je poddać obróbce, to należy takie osoby napiętnować?
Oczywiście, zgadzam się, że niektóre zdjęcia nie powinny się tutaj znaleźć, ale musicie też zobaczyć drugą stronę medalu. Dla niektórych to może być sposób na pokazanie zdjęć rodzinie, czy znajomym (bo nie znają/nie chcą innego); dla innych zwyczajnie miejsce, żeby znaleźć nowych znajomych na kolejny wyjazd. Więc jeśli Globtroter cieszy się popularnością i spełnia oczekiwania znacznej grupy internautów, to musicie się z tym pogodzić. Albo zrezygnować - nikt Was tu siłą nie trzyma.
Łatwo jest krytykować, jak się jest przodownikiem na portalu i prowadzi co miesiąc w statystykach. Łatwo jest krytykować, jak się było już na wszystkich kontynentach, a zapomina się o swoich początkach - jakby Ci, którzy dopiero zaczynają, nie mieli nic do powiedzenia, bo przecież dopiero zaczynają...
Naprawdę przykro mi czytać, że Ci, którzy mogliby być mentorami dla "nowych", mają tylko tyle do powiedzenia. Proszę, nie zadzierajcie nosów, bo macie większe doświadczenie. Pozwólcie ludziom się cieszyć z tych małych osiągnięć i zachęcajcie, zamiast "kopać".
Pozdrawiam.

03.07.2010

[konto usuniete] 16:21 | 10.12.2016

Popieram Antares. Nie brałam udziału w dyskusji w tej reaktywacji tematu, bo naprawdę marudzenie nad Globem nie ma większego sensu. Glob istnieje od 2003 roku i jakimś sposobem ma się dobrze :-) Glob nie może być tylko dla super fotografów, którzy podróżują do super miejsc na świecie.
A tworzenie "konkursów" na najgorsze zdjęcie portalu i to na forum, to bardzo paskudna zagrywka. Administracja działa jak działa, ale po to jest, żeby zwrócić jej uwagę na czasem pojawiające się zupełnie kiepskie zdjęcia.
Pozdrawiam.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 18:14 | 10.12.2016

Antares, jeśli coś jest dobre, to nie znaczy, że nie może być jeszcze lepsze. Sugerujesz aby opuścili portal ci, którym obecny jego wygląd nie pasuje.
Cóż...
Goethe powiedział, że kto nie idzie do przodu, ten się cofa ...Tyle w temacie.

Poza tym ja osobiście oczekuję jedynie, aby userzy mieli na uwadze istnienie "5 przykazań o.Globadmina". Zostały tam zapisane po coś.

Cytuję je po raz kolejny:
1. Unikaj wstawiania zdjęć familijnych i osobistych, ich miejsce jest w rodzinnym albumie
2. Selekcjonuj zdjęcia, zanim zamieścisz je w galerii- stawiamy na jakość, a nie na ilość
3. Nie sygnuj fotek swoim nazwiskiem, stopką, copyright - to pogarsza odbiór zdjęcia
4. Unikaj wstawiania skanów zdjęć sprzed lat, gdyż są one najczęściej gorszej jakości niż zdjęcia cyfrowe
5. Jeśli zdajesz sobie sprawę, że zdjęcie jest słabszej jakości, ale chcesz je pokazać jako ciekawostkę zaznacz opcję "nie do oceny"

Bożena dołączył
04.08.2016

Bożena 19:26 | 10.12.2016

" Człowiek niech będzie szlachetny, pomocny bliźnim, dobry! Bo tylko wtedy jest inny od wszystkich znanych nam istot ".
-Johann Wolfgang Goethe-

Wydaje mi się, że właśnie niektórzy użytkownicy zbyt wirtualnie traktują innych użytkowników netu i to przekłada się na język, na brak poszanowania innych. A przecież zawsze po drugiej stronie internetowego kabla jest człowiek bardzo realny mający swą dumę i swoją godność.

Wodniak dołączył
29.10.2015

Wodniak 22:36 | 10.12.2016

Od prawie 10 lat regularnie używam stronę podróżniczą TripAdvisor, gdzie zamieściłem ponad 120 recenzji (reviews). Co jest dla mnie w niej najważniejsze? Na pierwszym miejscu postawiłbym właśnie ogromną ilość bogatych w informacje recenzji, na drugim fora, a pozostałe informacje umieściłbym na dalszych miejscach. Dzięki przeczytanym recenzjom i komentarzom na forach oraz odpowiedziom na zamieszczone przeze mnie pytania, wszystkie nasze wyjazdy były niezmiernie udane, w nowych miejscach czuliśmy się często ‘jak w domu’, od razu wiedzieliśmy, co zwiedzać, do kogo się udać, ile zapłacić, itd.

Jeżeli o zdjęcia chodzi, to nigdy nie spodziewałem się na TripAdvisor ujrzeć artystycznych fotografii. Dla mnie najważniejsze jest to, żeby zdjęcia (które prawie zawsze połączone są z zamieszczonymi recenzjami) zobrazowały interesującą mnie atrakcję; to, że często są w 100% amatorskie, nie jest dla mnie istotne.

TripAdvisor jest jedną z najpopularniejszych stron podróżniczych-może więc warto z niej brać przykład?

Globtroter natomiast ma trochę inny cel, jeżeli chodzi o zamieszczane zdjęcia i dlatego automatycznie oczekuje się od nich wyższego poziomu. Z drugiej strony-o czym wspominałem poprzednio w tym wątku-zdjęcia zamieszczane jako część relacji w ogóle nie powinny pojawiać się w galerii, jedynie tylko w danej relacji, bo same w sobie nie muszą być wcale artystyczne lub interesujące.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:42 | 10.12.2016

Wodniak, dokładnie tak :)

Wodniak dołączył
29.10.2015

Wodniak 23:21 | 10.12.2016

Nitkaska-właśnie spojrzałem na Twój oryginalny post na temat moderacji. Mówiąc jeszcze o TripAdvisor, moderacja jest b. surowa. Po zamieszczeniu recenzji trzeba czekać od jednego do czasem kilkunastu dni, zanim się pojawi. Mi kazano poprawić recenzje kilka razy, bo zboczyłem z tematu, jak też raz napisałem coś, co usłyszałem od kogoś-odrzucono, bo podana informacja nie była wiarygodna.

Podobnie jest z wypowiedziami na forach-jeżeli są obraźliwe czy kolidują z regulaminem, są bardzo szybko usuwane (i pewnie po jakimś czasie użytkownik też). Parę lat temu wziąłem udział w dyskusji na temat dawania prezentów Kubańczykom. Niektórzy użytkownicy widocznie się ze mną bardzo nie zgadzali i napisali liczne posty na forum—niestety, ale nie byłem w stanie z nimi argumentować i prowadzić dalszej dyskusji, bo wszystkie ich wypowiedzi zostały usunięte przez moderatora, zanim miałem okazję je przeczytać...

03.07.2010

[konto usuniete] 00:00 | 11.12.2016

No więc mamy tzw. długą smycz stosowaną przez administratorów portalu. Według mnie to powinno cieszyć - mamy wolność!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl