/ / > buty > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

buty

kategoria sprzęt turystyczny

benia1987helcia dołączył
17.08.2008

benia1987helcia 14:18 | 17.08.2008

hejka! mam pytanie może troszkę śmieszne, ale dopiero zaczynam w tym roku przygodę z górami, czy na pierwszy raz mogę wziąśc martensy jako buty, bo nie chce na początku wpędzać sie w koszty a nie wiem czy połknę bakcyla
Pozdrawiam
ps dzieki za wszelka pomoc!

matkowka dołączył
30.08.2006

matkowka 10:48 | 20.08.2008

absolutnie nie radze! Martensy są twarde, a do tego jeśli zmokną i bedzie zimno to mogą sie trochę skurczyć. Skutkuje to tym że wchodzi się jeszcze wygodnie ale przy zejściach możesz "odgnieśc" sobie paznokcie a doprowadzenie tego do porządku to potem ponad rok. Nie polecam. Może pożycz (choć z butami to tez nie najlepszy pomysł). Pozdrawiam.

benia1987helcia dołączył
17.08.2008

benia1987helcia 10:55 | 20.08.2008

dzięki a mogłabyś mi polecić jakieś tanińsze buty bo ceny ok 500 zl lekko mnie przerażają, ja jestem tylko biedna studentka tora zbiera cały rok na wyjazd;)
Pozdrawiam

matkowka dołączył
30.08.2006

matkowka 11:00 | 20.08.2008

Nie za bardzo się orientuję, najlepszy okres to były przeceny bo świetne buty możesz dostać tanio. Też nie warto kupić dziadostwa bo tanie to będzie 250-300 a ważne żeby było wygodnie i ciepło, no i sucho. Coś pomyślę, mój maz jest oblatany w sprzęcie to się go zapytam. Pozdrawiam.Ewa

benia1987helcia dołączył
17.08.2008

benia1987helcia 11:02 | 20.08.2008

oj będę bardzo wdzięczna!!
Pozdawiam

Yanas dołączył
12.12.2005

Yanas 11:09 | 20.08.2008

mega wygodne są salomony.jeśli nie uderzasz w jakies poważniejsze góry/trasy,to możesz kupić ich niski model,przed kostke.zaręczam, że wygoda chodzenia w nich Cie zadowoli,a cena np. na allegro jest całkiem ok,za jakies 200zł to już naprawdę fajne można mieć.Ewentualnie zajrzyj na stronki sklepów internetowych (np. trekkersport.com.pl) są teraz fajne wyprzedaże dobrych butów TNF,poniżej 200zł

matkowka dołączył
30.08.2006

matkowka 11:36 | 20.08.2008

to co się to to, żebyś poczytała opinie na stronie www.ngt.pl, może tam coś będzie. Jeśli kupujesz w necie tolepie najpierw przymierz takie buty w sklepie bo sa różne bardzo rozmiarówki. Pozdrawiam

issaf dołączył
28.10.2007

issaf 20:59 | 20.08.2008

Tutaj masz link do stronki butów z Campusa: http://www.campus.com.pl/strona.php?p=60&_sec=category&_catID=10326 - sam ma takie i jestem b.zadowolony. Mam takie średnio wysokie do kostki (ani przed ani za) i są idealne i na lato, i na błotną jesień, i z podwójną skarpetą też na zimę, i co najważniejsze są LEKKIE i wygodne jak papucie :-)) Pozdrawiam

Yanas dołączył
12.12.2005

Yanas 21:15 | 20.08.2008

przepraszam,że będę brutalny ale całkowicie odradzam tą "firmę".ona sie wybija jedynie w ilości reklamacji.za te same pieniądze dostaniesz jak pisałem wyżej Salomony czy TNF - 10 razy lepsze buty.. W przypadku Campusa niestety wyjątki stanowią regułę:(

bialy_6 dołączył
06.01.2008

bialy_6 00:06 | 21.08.2008

Uciekaj od wszystkiego co ma napis Campus. Co do Martensów, to ktoś napisał, że mają twardą podeszwę i się nie nadają - moje górskie buty też mają twardą podeszwę - no i są specjalnie w góry. Problem polega na tym, czy będziesz chodziła po szlakach kamienistych czy po bieszczadzkich ścieżkach. Jeżeli kamienie to buty z twardą podeszwą są jak najbardziej za. Problem z Martensami może pojawić się w aspekcie obtarć. Nie wiem jak one są wygodne dla Ciebie i w jakim stopniu rozchodzone, ale jeżeli zdecydowałabyś się je zabrać to polecam 2 ubrać 2 pary skarpetek np jedną bawełnianą(grubą), a na to wełnianą - tak aby stopa miała jak najmniejszy luz przy schodzeniu jak i wchodzeniu na jakiś szczyt. Pozdrawiam

benia1987helcia dołączył
17.08.2008

benia1987helcia 11:11 | 21.08.2008

hej ! Martensy są już bardzo rozchodzone i nie miłam z nimi nigdy problemu żeby zrobiły mi odcisk nawet na początku, a wybieram sie w Tatry więc myślę, że mogę zaryzykować pierwsza wyprawę w tych butach jak sie nie sprawdza to kupię coś na miejscu.

lalata dołączył
19.05.2008

lalata 11:09 | 21.08.2008

witam
polecam buciki berghausa, salomona, jacka wolfskina, albo hi-teca ( te akurat nie sa drogie i jest ich duzy wybor).
pozdrowionka

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 12:49 | 21.08.2008

ja jeszcze moge dorzucic Merell ;-) mam i sobie chwale, no ale to tak odbiegajac od tematu bo w pytaniu chodzilo o raczej tanie buty. Co do Hi-tecow to slyszalem niezbyt pochlebne opinie o nich, zwlaszcza jakos i nieprzemakalnosc - chyba ze ktos ma inne doswiadczenia z nimi to prosze mnie poprawic

bialy_6 dołączył
06.01.2008

bialy_6 19:20 | 21.08.2008

To pamiętaj, że w górach podchodząc i schodząc stopa będzie narażona na ruch wewnątrz buta i po jakimś czasie odciski mogą się pojawić - pamiętaj o skarpetkach i śmiało. Raczej nie podchodź do tego, że jak się coś stanie to kupisz buty bo nie polecam kupowania butów "na gorąco" - jeżeli chcesz wydać konkretną sumę pieniędzy na obuwie to lepiej to zrobić spokojnie i przemyślanie, a nie np. w Zakopanym na Krupówkach ;) Kolega chodził w glanach i nie był zadowolony inna koleżanka wręcz przeciwnie. Jeszcze raz mówię - weź kilka par grubych skarpet i plastry, a w razie czego jakieś lepsze adidasy jak masz (tylko jak masz te na cieniutkiej podeszwie to nie ma to sensu :P). Udanego wyjazdu :)

lalata dołączył
19.05.2008

lalata 10:55 | 24.08.2008

witam
ja akurat mam dobre wspomnienia z hi-tecami ( mialam ich 3 pary i to byly pierwsze moje buciki takiego typu )... nie przemakaly, kostki usztywnione a co najwazniejsze zero spocenia i zadnych otarc, no i cena przystepna.. Teraz nosze berghausy, goretex pierwsza klasa, przebyly niejedno i bardzo sobie je chwale. Polecam.
pozdrowionka

Ewik323 dołączył
21.10.2008

Ewik323 23:37 | 21.10.2008

W Zakopanem na Krupówkach jest tyle sklepów górskich ,że hoho a i towary oferują lepsze niż w centralnej Polsce bo im opłaca się je mieć i popyt większy, tzn. mam na myśli większy wybór. Sama byłam zmuszona kupić buty w Zakopanem w ubiegłym roku , bo moje AKU straciły przyczepność do skał i nie było zabawnie. Najważniejsze aby miały twardą podeszwę (nie daj się zwieść ze "na polskie góry nie potrzeba"),nieprzemakalność bo wnaszych górach pogoda kapryśna, WYGODNE, trzymały kostkę i w wiązaniach miały stopery -to znacznie ułatwia wiązanie buta i dopasowanie wiązania do warunków.Co do Gore nie będę się wypowiadać bo ja w takich chodzę latem i nie mam mokrych nóg jedynie lekko wilgotne w upały tak jak i w butach bez Gore. To kwestia gustu. i ceny. Najważniejsze aby były wygodne (plastry tez już kiedyś przerabiałam i nie polecam) by po całym dniu nie "padać z nóg"

Hrihorij dołączył
27.07.2007

Hrihorij 18:21 | 22.10.2008

W poprzednim watku juz pisalem! Nie róbcie problemu z butami. Jak czlowiek chce isc w góry to pójdzie we wszystkim. Ja uwazam, ze lepiej te 200 zl przeznaczyc na wyjazd w góry z byle czym na nogach niz za te kase kupic buty pseudoturystyczne. Ja pare lat temu pól Kaukazu przedreptalem w trampkach bo lepsze buty zaczely mi sie rozwalac i zakladalem je tylko na lodowiec. Majac kiepskie buty na nogach po prostu bardziej uwazasz i tyle.

trylu57 dołączył
11.12.2010

trylu57 16:20 | 07.06.2011

Oczywiście..buty kupisz jakie chcesz...porad tutaj jest wystarczajaco dużo i każdy ma swoje racje,ale........nie zapomnij o dobrych skarpetach.....czasem but super,a skarpeta spartoli wszystko.Ja używam brubecka,ale popytaj o skarpety antybakteryjne.Są super.I uważaj na ściągacz w skarpetach....nie może zbytnio ściskać nogi....Pozdrawiam i życzę miłego spacerku

basia.bandziorowska dołączył
09.06.2011

basia.bandziorowska 18:53 | 09.06.2011

witam! znalazlam fajny artykoł na tej stronce ktory na pewno pomoze ci przed wyprawa w gory:) http://odkryjemyswiatnieznany.blogspot.com/

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl