/ / > 3 modele butów - który Waszym zdaniem najlepszy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

3 modele butów - który Waszym zdaniem najlepszy

kategoria sprzęt turystyczny

darkcure dołączył
27.10.2015

darkcure 18:07 | 27.10.2015

Cześć!
Planuję teraz kupno wysokich butów trekkingowych, które będą mocne, wytrzymałe i dość uniwersalne (zniosą różne warunki pogodowe i pory roku). Na początku myślałam o butach
The North Face Verbera Hiker II GTX Lady.
Później stwierdziłam jednak, że jeśli chce chodzić w butach również w śniegu to lepiej wziąć coś z jednego kawałka skóry. Teraz zastanawiam się najbardziej nad trzema modelami:
Meindl Colorado GTX Lady
The North Face Verbera Backpacker GTX
Zamberlan Cristallo GT Lady.
Co myślicie o tych butach? Mam budżet do 650zł, dla mnie to w sumie dość dużo kasy więc chciałabym kupić coś raz i porządnie, co będę mieć choć na pare sezonów. Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie/przemyślenia. Może macie jakieś inne interesujące modele w tym przedziale cenowym?
Z góry dziękuję

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 23:48 | 27.10.2015

Nie doradzę Ci, który model wybrać, ponieważ nie miałem przyjemności ich używać. Natomiast musisz wiedzieć, że nie są to modele, które nadają się na zimę. Oczywiście jeżeli planujesz coś więcej niż zimowy spacer na miejską górkę. Z marek, które prezentujesz znam i używam Meindla, tylko wyższych modeli. Według klasyfikacji Meindla, model który chcesz wybrać oznaczony jest jako "B", czyli wymagające trekkingi w niskich górach i lekkie trekkingi w górach wyższych. Pozostałe dwa modele to podobna klasa. Radzę Ci poszukać buty z gumowym otokiem, który chroni je przed zniszczeniem o skały i nie pozwali przemoknąć w zimie - będą Ci służyć zdecydowanie dłużej. Sprawdziłem to empirycznie. Wydasz może troszeczkę więcej, ale buty będą Ci służyć zdecydowanie dłużej i bardziej komfortowo.

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 13:48 | 28.10.2015

Trudno pisać o butach, których się na własnych nogach nie przetestowało... Mam buty obu tych firm, choć niedokładnie te modele... Meidl (model Borneo) - nie dopasował mi się idealnie do nogi, bo choć kupowałam po południu (stopa jest wtedy trochę większa) i z grubymi skarpetami to piłuje mnie lewy, bo są skóra tam, oblewana jest gumą więc ani drgnie... Na krótkie wyjścia, jeszcze się nadaje, ale całodzienne chodzenie w nich odpada. Powiedzmy, że to wina mojej stopy, bo but wykonany porządnie.
Za to serdecznie odradzam NF - w modelu Daulaghiri po miesiącu rozsypała się futrówka na pięcie (w obu). Oczywiście reklamowałam, choć nie lubię tego robić... Otrzymałam kasę z powrotem, ale znów kupiłam ten model, bo były bardzo wygodne - co jest dla mnie bardzo istotne. Do tego sądziłam, że to jednorazowa historia. Sytuacja - po kilku miesiącach się powtórzyła i wkurzona znów reklamowałam, bo buty można było założyć jedynie używając łyżki do butów. Naprawili, łatając skórą okolice pięt. Gore-tex wytrzymał rok. Potem nasiąkały jak gąbka. Po półtora roku użytkowania pękła podeszwa i poleciały nici na szwach...
Piszę tytułem ostrzeżenia, bo jeśli przeznaczysz 700 zł na buty to oczekujesz czegoś więcej, niż od butów z CCC, albo itp....
The North Face robi niezłe kurtki, polary, odzież sportową - buty nie są ich domeną i tego trzeba się trzymać.
Osobiście z rozczuleniem wspominam buty firmy Garmont - nosiłam je 12 lat, w bardzo różnych warunkach. Zdarłam podeszwy poprzez wieloletnie użytkowanie, ale zawsze mogłam na nich polegać - raz uratowały mi życie :)

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 17:18 | 28.10.2015

Obejrzyj buty Mammuta ALTO HIGH WOMEN sklep alpinistyczny skalnik.pl ma promocje 22% z 800 na 600 zł.

darkcure dołączył
27.10.2015

darkcure 17:36 | 29.10.2015

Dziękuję Wam bardzo za opinie, troche mi to rozjaśniło sytuacje. Zobacze sobie te buty Mammuta. Na pewno wiem już że nie kupie butów firmy North Face, rzeczywiście bym się wkopała z tym zakupem.. Dzięki bardzo

futer dołączył
22.04.2015

futer 16:33 | 05.11.2015

mamut albo aku. Ważne żeby były z membraną goretex

lampart48 dołączył
15.11.2019

lampart48 11:39 | 11.12.2019

jak dla mnie najlepsze buty jakie kiedykolwiek miałem robił adidas. W tym momencie jest sporo przecen w sklepie 11teamsports więc zajrzyj sobie tam i poszukaj, może uda Ci się jakieś trafić fajne okazje :)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl