Forum dyskusyjne
jarrL 10:37 | 18.06.2016
Witam wszystkich.Urlop się zbliża i chciałbym go spędzić w górach. Nie mam doświadczenia i proszę o radę odnośnie zakupu butów. Resztę potrzebnych ubrań/sprzętu już kupiłem.
Wybieram się w Karkonosze, więc raczej nie będą to jakieś trudne trasy.Znajomi którzy mają jakieś pojęcie na ten temat doradzają mi buty za kostkę. Ja bym chyba wolał coś niższego.Używał ich będę raz w roku przez jakiś tydzień, chyba że okażą się dobre i wtedy ubiorę je w miesiącach zimowych z uwagi na dobrą przyczepność na śliskim podłożu.
Ostatnio zamówiłem MERRELL - Waterpro Maipo ale sklep anulował zamówienie z powodu braku towaru. Może i lepiej bo to był taki trochę nieprzemyślany zakup.
Teraz chodzą mi po głowie 2 modele:
COLUMBIA PEAKFREAK ENDURO
MERRELL CAPRA RAPID
Czy nadadzą się na moje wymagania?
A co z rozmiarami? Moja stopa obrysowana na kartce ma 28cm. Brać taki rozmiar czy numer/pół nr większe? Dziennie chciałbym robić po 15 km jak się uda. Nie wiem czy wtedy stopy puchną, nie chce otarć.
Edgarek 11:56 | 19.06.2016
Zadziwiają mnie ludzie, którzy zamawiają buty w necie, bez założenia ich na nogę (o ile wcześniej nie używali dokładnie takiego samego modelu).Po pierwsze nawet do lekkiego trekingu powinieneś zmierzyć buty. Różni producenci mają różne kroje stopy i podeszwy i nie jest jedynym wyznacznikiem rozmiar. Pamiętaj również, że przy tego typu wycieczkach zakładasz grubszą skarpetę a stopy w pewnym momencie puchną.
Jeśli chcesz używać ich również w zimie to znaczy, że muszą to być buty pełne a więc ciężkie.
Ja używam w zależności od potrzeb buty zupełnie niskie hiszpańskiej firmy Joma, przewiewne i leciutkie na gorący klimat i niezbyt wymagające trasy, oraz ciężkie 3/4 polskiej firmy Hanzel. Pewnie bym kupił również wysokie ale dotychczas nie udało mi się znaleźć takich, które by mi nie uciskały Achillesa :-(
jarrL 18:16 | 20.06.2016
Ciężko znaleźć buty w sklepie stacjonarnym za normalną cenę. Najlepiej by było przymierzyć w stacjonarce i kupić w internecie. Zimowe wypady jak na razie odpadają, a gdyby do nich doszło to kupiłbym inne buty. Na lato wydaje mi się że lepszym wyborem będą niższe, przewiewne buty.
paweł.p 19:41 | 20.06.2016
JarrL, buty, które wskazałeś na pewno będą odpowiednie na wypad w Karkonosze. Oczywiście na zimę się nie nadają. To nie są klasyczne buty trekingowe. Chociaż producenci tak je nazywają. Za bardzo nie wierzyłbym w zapewnienia, że nadają się na mokry teren - wszystkie buty adidaso-podobne mają zbyt płytkie bieżniki, aby dobrze trzymać się mokrego terenu. Do tego potrzeba, głębokiego, agresywnego bieżnika, niestety żadne cuda marketingowe tego nie zastąpią. Nie mają także membrany, jak będzie padać, to natychmiast przemokną, ale za to szybko też wyschną. Na to co planujesz spokojnie wystarczą.
Travelers 19:32 | 20.06.2016
Moim zdaniem Edgarek ma w 100% rację. Buty zwłaszcza na dłuższe dystanse musisz przymierzyć i zobaczyć jak będzie się chodzić bo może się trafić, że buty zamówione przez Internet będą za luźne lub za ciasne.Ja mogę Ci polecić buty firmy alpine pro. Chodzi mi się w nich bardzo wygodnie i bardzo dobrze spisują się na górskich szlakach a zrobiłem w nich już sporo kilometrów. Co do ceny to czasami zdarzają się fajne promocje np. ja kupiłem te buty w sklepie stacjonarnym 20% taniej.
jarrL 19:04 | 03.07.2016
Kupiłem. I bardzo dobrze że w stacjonarnym sklepie. Coś mam większą prawą piętę i długo szukałem wygodnych butów. Może na długie wędrówki się nie nadadzą ale na Szrenicę i Śnieżkę powinny być dobre.
kocanka 08:15 | 03.02.2017
Wydaje mi sie, ze chyba lepiej wziąć trochę większe buty- pół lub numer większe. Konkretnego modelu Ci nie polecę, ale ze sklepów z obuwiem trekkingowym najbardziej sobie chwalę nikbutik.pl. Buty sa porządne, przeżyły ze mną długie górskie wyprawy no i przede wszystkim stopy nie są obtarte po takich wędrówkach.
Pozdrowienia z podróży 00:19 | 06.02.2017
Buty lekko za kostkę są rozsądnym rozwiązaniem (nie myślę o ciężkich butach trekkingowych) Lekkie ale za kostkę.No ale preferencje są różne. Więc jeśli chodzi o buty niskie to LaSportiva Sandstone, Meindle przymierz. Za leży ile masz kasy i przede wszystkim czy to co mierzysz jest wygodne. Jak nie leży dobrze na początku to w teksty rozbiją się nie wierz (w szczególności buty z membraną).
Wiadomo - każde buty się ułożą do stopy, przystosują itd. itp. ale NIC się nie rozbije jak nie jest wygodne od początku - to nie góralskie ciżemki ;)
Generalnie to poprzymierzaj w sklepach stacjonarnych, marki typowo turystyczne. Merrele sobie odpuść. Czasem Ecco ma dobre modele (serio) ale jak się nie znasz to tam nie idź.
Meindl, Lowa, Hanwag, to jest top.
Scarpa, Garmont, LaSportiva, Zamberlan - jest super ale trochę taniej
Salewa i TNF - różnie bywa ale raczej możesz się spodziewać dobrej jakości pomimo że weszli w buty kilka lat temu (ale nie bardzo tanio)
Columbia, Karimor - taniej, raczej gorzej (to już nie są firmy typowo obuwnicze)
Merrel - raczej na Vibramie, i raczej nie przez internet.
Pozdr.