/ / > buty trekkingowe > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

buty trekkingowe

kategoria sprzęt turystyczny

ragadaga dołączył
20.06.2013

ragadaga 12:48 | 20.06.2013

jaie polecacie buty trekkingowe? na co zwracac uwagę, co jest najważniejsze przy kupnie, jak jest z tym goretexem? zastanawiam się nad kilkoma modelami stąd tak do 350zł http://www.barna.pl/buty-trekkingowe-o_c_88_1.html

Jumptravel_pl dołączył
01.06.2013

Jumptravel_pl 13:37 | 24.06.2013

Za 350zł powinieneś już coś wybrać,generalnie szukaj butów za kostkę,wtedy będzie bezpieczniej podczas samych wypraw,będziesz miał stabilizacje.

giorgio1 dołączył
14.05.2013

giorgio1 19:20 | 25.06.2013

popieram,już na pierwszym wspinie przekonałem się,że buty wysokie
czyli za kostkę ,dobrze związane,były idealnym wyborem,
który uchronił mnie przed wypadkiem na ponad 2,5 km,
cała reszta ma już trochę mniejsze znaczenie.
Używam marki z goretex-sprawdził się,której w linku nie ma,

porzeczka dołączył
01.07.2013

porzeczka 15:48 | 01.07.2013

Popieram poprzedników, koniecznie buty za kostkę. Nie raz uratowały mi nogi przed skręceniami. Posiadam buty z goretexem i jestem zadowolona. Mają 3 lata i są intensywnie używane zimą jako buty zimowe, a latem jako buty do chodzenia po górach i mimo czasami ciężkich warunków, nie przemakają. A przez pierwsza 2 lata nawet nie używałam impregnatu.
Polecam firmę Chiruca. Ja i kilku znajomych jesteśmy z niej bardzo zadowoleni. Swoje kupiłam w świetnej okazji w outlecie Factory w sklepie Feel Free.

Osobiście nie zainwestowałam dodatkowej stówy, a żałuję, w ochronę na nosek buta. Dzięki niej przód jest trwalszy i się nie zdziera. U mnie już po pierwszym trekkingu były zadziorki na skórze.

Jeśli chodzi o podeszwy, to jeśli jest duża różnica w cenie, to nie polecam inwestować w Vibram. Różnica jest mało dostrzegalna, a koszty znaczne.

Marny dołączył
08.07.2013

Marny 13:40 | 10.07.2013

W sprawie podeszwy - tak, jak i całej reszty - zgadzam się, że nie warto przepłacać za samą markę jeśli ma się do wyboru tańszą ( nie mylić z tanią) opcję. Vibram to najbardziej znana i uważana za najlepszą marka podeszwy, ale wielu renomowanych producentów patentuje swoje własne projekty - często równie dobre.
Chciałbym zwrócić uwagę na inny aspekt podeszwy - mianowicie jej twardość. Jeżeli zamierzamy chodzić dużo po górach w ciężkim skalistym terenie, to proponuję wybrać twardsze podeszwy (właśnie np Vibram) - takie po prostu wolniej się ścierają. Kilka lat temu kupiłem buty Salomona z ich własną marką podeszwy - Mountain Contagrip. Z butów ogólnie byłem/jestem bardzo zadowolony, ale już po 2-3 latach intensywnej eksploatacji bieżnik podeszwy w niektórych miejscach był praktycznie łysy.

Co do Gore-Texu sprawa ma się analogicznie. Jest to najbardziej znana i najdroższa marka membrany. Tu również śmiało można postawić na innych producentów - np Alpinus korzysta z membrany Hydrotex, wg mnie równie dobrej.

No i na koniec najważniejsza sprawa - absolutnie nie polecam kupowania butów przez internet! Co jak co, ale buty po prostu muszą odpowiednio pasować do stopy, a to można sprawdzić jedynie przymierzając kilka różnych par/rodzajów.

usunięty/nieznany 14:08 | 10.07.2013

Nie wiem na jaką porę roku są Ci potrzebne buty, ale takie w których cholewka jest wykonana w całości ze skóry polecałabym jedynie na trekking jesienno-zimowy. Sama mam takie i choć jestem z nich zadowolona, to w lecie strasznie je wyklinam (są po prostu ciężkie i mało przewiewne).

Zgadzam się z przedmówcą, że lepiej nie kupować butów przez internet. Dobrze też, żeby były o 0,5-1 rozmiar większe - w trakcie całodniowego chodzenia nogi puchną, poza tym nie będzie problemu żeby w chłodniejsze dni założyć grubsze skarpety.

Ognir dołączył
02.01.2014

Ognir 09:24 | 02.01.2014

Polecam zakupić dobre buty trekingowe, żeby później nie narzekać, że się kupiło nieodpowiednie buty. Polecam Batesy, świetna i solidna marka. Zresztą jak ktoś ma takie buty, to z pewnością przyzna mi rację.

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 19:41 | 03.07.2020

allah akbar !!!

beniek27 dołączył
02.01.2014

beniek27 14:18 | 07.01.2014

Jestem zainteresowany kupnem bucików trekingowych takich do 500zł te by mogły być? https://www.goodsport.pl/pl/sklep/_get/n/buty_aku_camana_smu_fitzory_gtx/m/293#product-2928

pelagia dołączył
11.01.2014

pelagia 23:24 | 11.01.2014

Witam!
Również zastanawiam się nad kupnem butów trekkingowych.
Dziś chodziłam po sklepach i moją uwagę zwróciły dwa modele:
http://esklep.intersport.pl/pl/product/63846/buty-olang-cortina-tex
oraz
http://esklep.intersport.pl/pl/product/88908/buty-ecco-biom-terrain-gtx-w-823513

Co o nich sądzicie? Potrzebuję butów głównie do długich spacerów w różnym terenie, w lesie, podziemiach, górach, ale żeby też wytrzymały moją manię wspinania wszędzie i na wszystko.

Oba modele dobrze leżą na nogach. jednak różnią się znacznie cenowo i chciałabym wiedzieć, czy warto wydać więcej na buty ecco? A może polecicie coś jeszcze innego?

Milossz dołączył
28.08.2014

Milossz 11:48 | 28.08.2014

Ja zarekomenduje Kings Canyon: http://www.zielonysklep.pl/buty-trekkingowe/2481-2481.html Dają naprawdę radę. Nie mam prawa narzekać.

Brian dołączył
10.12.2013

Brian 19:59 | 13.01.2014

W tej cenie można już dostać coś naprawdę solidnego - np. Batesy. Buty wojskowe, mega wytrzymałe, nieprzemakalne, dobrze trzymają podłoża w trudnych warunkach. Poleci Ci je każdy, kto choć przez chwile miał z nimi do czynienia. No i masz całkiem duży wybór wśród modeli - zarówno tych tańszych, jak i droższych, więc także kwestie estetyczne powinny zostać spełnione. Polecam.

kerlik43 dołączył
30.11.2013

kerlik43 08:36 | 17.01.2014

Brian ma rację, sam posiadam buty wojskowe bates z gore-texem, są wygodne, nieprzemakalne no i solidne.

Arashi dołączył
17.06.2014

Arashi 11:52 | 17.06.2014

ja bardzo lubię oglądać buty na tej stronie http://e-kaja.pl/ bo jest ich bardzo dużo i mogę znaleźć inspirację

monia88 dołączył
24.06.2014

monia88 21:09 | 24.06.2014

Duży wybór butów trekkingowych znajdziesz na http://www.eobuwie.com.pl/tra-pol-1224579237-Trekkingi-i-trapery.html Szczególnie polecam trapery firmy PALLADIUM. Są lekkie, wygodne, wysokie, ze świetną podeszwą. Cała rodzina ma buty tej firmy. Uwielbiamy weekendowe wypady poza miasto, w sezonie wiosenno - jesiennym często na kilka dni wyjeżdzamy gdzieś w góry, żeby trochę pochodzić i pospacerować. Te buty świetnie nadają się na takie wypady. W chłodniejsze dni świetnie też nadają sie na jazdę rowerem

PioDecime dołączył
24.06.2014

PioDecime 15:25 | 25.06.2014

350 zł to wciąż mało jak na buty trekkingowe. Może więc dołożyć te 150zł i kupić sobie coś pokroju http://orlabaszta.pl/obuwie/241-buty-aku-arriba-ii-gtx.html ? Jakkolwiek by nie było, w przypadku butów najlepiej inwestować właśnie w coś pokroju Aku, czyli w marki dobrej klasy. Jest to jednorazowa inwestycja, a spisuje się potem przez lata.

Al Bundy dołączył
26.06.2014

Al Bundy 11:36 | 26.06.2014

Witam

Miał ktoś do czynienia z butami trekkingowymi od Adidasa?
Chodzi mi dokładnie o model NANUTAH http://wyprzedazemix.strefamarek.allegro.pl/adidas-buty-nanutah-gore-tex-g13768-57.html?p=31120253

Chcę buty nie ze skóry. Możecie polecić jakies modele w tym stylu z materiałów syntetycznych?

Który impregnat do takich butów kupić?

Al Bundy dołączył
26.06.2014

Al Bundy 09:19 | 30.06.2014

Dobra już nieważne. Kupiłem Nanutahy.

Jedna uwaga gdyby ktoś je kupował.

BRAĆ CO NAJMNIEJ JEDEN NUMER WIĘKSZE NIŻ ZWYKŁE ADIDASY!
Buty są wąskie i mają wysokie podbicie.

BTNH dołączył
06.02.2014

BTNH 19:26 | 29.06.2014

Ja śmigam w butach taktycznych firmy Magnum i bardzo sobie je chwalę. Lekkie, wygodne, nie czuć kamyków pod stopą (to mnie męczyło w poprzednich trekkingowcach). Byłem w nich na Rysach, Wołowcu, Kasprowym, Kopie Kondrackiej, Giewoncie i kilku innych pomniejszych szczytach, więc mogę powiedzieć, że były to różne szlaki, o zróżnicowanym podłożu (kamienie, ziemia, korzenie, ściółka leśna, żwir itd) i przyczepność była bardzo zadowalająca. Mam ten model http://www.bron.pl/odziez-obuwie-plecaki/buty-taktyczne/buty-magnum-spider-czarne-r-45 - dałem 350 złotych i jestem zadowolony.

kristofer37 dołączył
31.08.2014

kristofer37 16:53 | 31.08.2014

Proszę o podpowiedź, na czym polega różnica w cenie między butami trekkingowymi Adidas Terrex Fast X GTX G97917 a Adidas Terrex Fast X D67027, z góry dzięki za odp.

monikajanukanis dołączył
17.03.2010

monikajanukanis 08:33 | 07.09.2014

Bardzo polecam buty firmy Asolo mam je już 3 lata i sprawdziły się w najcięższych warunkach, nie przemakają szybko, chodziłam po błocie i strumieniach w Bieszczadach i sprawdziły się doskonale, mimo to,że nie są skórzane.( z grupy 10 osób , które szły ze mną tylko moje buty były w srodku suche!) Przy tym są dość lekkie i przewiewne , noga w nich w lecie się nie przegrzewa. Koszt takich butów to ok 450-600 zł zależności od modelu. Ale warto wydać. Trafiłam na te buty przypadkiem , były po prostu najwgodniejsze ze wszystkich modeli jakie mierzyłam włączają najdroższą markę Meindl. Nie kupowałam przez internet.

pluton dołączył
09.11.2014

pluton 14:54 | 09.11.2014

Ja jako stary wędrowiec polecam buty firmy meindl , LaSportiva i ostatnio Chiszpanskie buty polubiłem chirucka tutaj koleś ma dobra ofertę http://allegro.pl/chiruca-44-hunter-i4777544645.html

kiniakki dołączył
09.11.2014

kiniakki 21:16 | 09.11.2014

najpierw trzeba ustalić, w jakich górach będziemy ich używać. Czy będą to głównie niskie góry typu Beskidy, czy też wysokie jak Tatry czy Alpy,

do tego weźmy pod uwagę porę roku w jakiej chcemy ich używać :) czy latem, a może zależy nam na uniwersalnych o każdej porze dnia i roku, na każdą pogodę.

dużo osób z was polecało buty poza kostki, osobiście uważam, że te niższe też spełniają swoją rolę, pod warunkiem, że wybieramy się w góry z przewagą płaszczystego podłoża. Są miękki i przewiewne, no jedynym mankamentem jest to, że faktycznie nie chronią naszej kostki.

Jeśli jedziemy w Alpy albo planujemy wspinaczkę no to koniecznie potrzebne jest specjalistyczne specjalistyczne obuwie wysokogórskie, które mają wzmocnienia, gruby gumowy otok. NO i dobrze jesli możemy przypiąć do nich automatyczne raki. Takie buty nie nadają się do chodzenia po Tatrach czy Beskidach, są na nie zbyt pancerne.

qbalon dołączył
03.02.2013

qbalon 21:21 | 10.11.2014

Ja też przeszedłem trochę kilometrów i buty Chiruca to był najgorszy wybór jaki zrobiłem. Krew ciekła strumieniami od obtarć. Na stacji w Serbii to mnie chcieli w karetce wysłać do szpitala.

KasiaGł dołączył
28.05.2013

KasiaGł 01:22 | 08.05.2015

>Ja też przeszedłem trochę kilometrów i buty Chiruca to był najgorszy wybór jaki
>zrobiłem. Krew ciekła strumieniami od obtarć. Na stacji w Serbii to mnie chcieli w
>karetce wysłać do szpitala.
Nauczona Twoim doświadczeniem najpierw zbieram informację zanim podejmę decyzję. Tych butów jest tyle rodzajów. Najrozsądniejsze wydały mi się uwagi zamieszczone w artykule: http://www.trocheruchu.pl/artykul-jakie-buty-wybrac-w-gory.htm

Jolka90 dołączył
23.05.2015

Jolka90 22:17 | 23.05.2015

Od kilku lat polegam na butach marki Merrell i jeszcze mnie nie zawiodły. Zarówno zimą jak i latem spisują się świetnie.

Namzat dołączył
02.10.2015

Namzat 13:08 | 02.10.2015

Witam. Chciałbym ostrzec wszystkich mających zamiar kupić buty marki Meindl. Właśnie na własnej skórze przekonałem się, że producent ten tak jak i producenci lodówek, telewizorów i innych sprzętów opracował technikę niszczenia produktu po okresie gwarancyjnym. Meindl opracował klej, a raczej Piankę Poliuretanową, jak mi odpisała firama Larix (Przedstawiciel Meindl na Polskę). Oto fragment maila ”Ze zdjęć wnioskuję, iż powodem uszkodzeń jest naturalny proces utleniania pianki poliuretanowej, z której wykonywa jest podeszwa butów. Pośredniczymy w pogwarancyjnym serwisie u producenta, który świadczy m.in. usługę wymiany podeszw - koszt ok 250pln + koszt przesyłki powrotnej na terenie Polski”. Na pytanie czy po wymianie podeszwy na nową, po kolejnym okresie ok. 4 lat znowu się to utleni nie dostałem odpowiedzi, więc wnioskuję, że tak. Buty tej firmy słyną z niezawodności i komfortu użytkowania. Komfort faktycznie jest, tak wygodnych butów jeszcze nie miałem, aczkolwiek też nigdy nie miałem innych butów za które zapłaciłem 700zł.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 14:12 | 02.10.2015

A ja wręcz przeciwnie. Korzystam z kilku marek butów w zależności od rodzaju aktywności górskiej, w tym z Meindl Air Revolution 9. Świetne buty, bardzo dobre na góry typu Tatry i Alpy lato - służą mi już 6 lat. Szczerze polecam. A jeżeli bardzo aktywnie korzystałeś z butów przez 4 lata, to miały prawo odmówić posłuszeństwa. Z niepowodzenia z jedną parą butów nie powinieneś rozciągać wniosków na całą markę i wszystkie modele.

tomekprzewodnik dołączył
22.08.2015

tomekprzewodnik 21:36 | 04.10.2015

Również i ja polecam Meindl. Problem jednak w tym, do czego mają być buty. Zauważyłem, że w Meindl'ach świetnie się chodzi w górskim, nawet dość trudnym terenie, ale nie specjalnie nadają się na długie (ponad 30 km w ciągu dnia) trasy w terenie niezbyt bardzo wymagającym. Po prostu są za sztywne. Warto na trasy "lżejsze" mieć też nieco miększe obuwie, w którym noga mniej się męczy. ABSOLUTNIE NIE WOLNO KUPOWAĆ BUTÓW PRZEZ INTERNET!!! Choćby dlatego, że rozmiarówki są różne, a but trzeba kupić odpowiednio większy. Należy wziąć pod uwagę, że podczas marszu noga puchnie i w ten sposób się powiększa. Poza tym zakładamy na nogi skarpetki grubsze niż do pantofli. W dobrych butach podeszwa składa się z wielu różnych tworzyw, które różnie pracują, a więc nie jest to jedynie Vibram. Ale takie buty oczywiście odpowiednio drożej kosztują. Trzeba wziąć pod uwagę, do czego nam mają służyć buty, a już szczególnie - z jaką intensywnością pragniemy je eksploatować. Popieram Pawła. Mam kilka różnych par trekkingowego obuwia, a na Meindl'ach się jeszcze nie zawiodłem.

AlekM dołączył
22.04.2016

AlekM 13:03 | 22.04.2016

Wiem że trochę stary wątek. :)

Ale czy polecacie buty trekkingowe z Campusa? Nie chodzi mi o buty na ekstremalna wyprawy, raczej na spokojne spacery po Tatrach czy Pieninach :)

Foka2 dołączył
11.09.2014

Foka2 22:29 | 31.08.2016

Tutaj http://napieszo.pl/336-buty-trekkingowe sobie popatrz. W tej cenie to kupisz już naprawdę porządne buty trekkingowe. Osobiście w tej cenie brałabym te - North Face Vindicator MID 2 GTX.

Elbrus Sqad dołączył
10.01.2017

Elbrus Sqad 08:39 | 10.01.2017

Polecam tanie buty skórzane i dobrze trzymające kostkę RED ROCK 11205 DAKAR MARRONE membrana GRITEX , podeszwa VIBRAM, materiały CORDURA , Support System usztywniający i chroniący piętę

karina29 dołączył
30.06.2017

karina29 23:55 | 30.06.2017

Ja jednak preferuję skórzane buty, które przeżyją więcej niż jedną wędrówkę, kupiłam z NIK butik i są naprawdę godne polecenia, bo usztywniają i wytrzymują każdą pogodę. :)

Aleksandra32 dołączył
26.09.2017

Aleksandra32 13:42 | 26.09.2017

[Treść została poddana moderacji!]

andrzejkisielewski dołączył
06.11.2017

andrzejkisielewski 10:33 | 06.11.2017

Jeżeli chodzi o dobre buty w góry to polecam Adidas AX2, tutaj masz link jakie są to buty: https://eoryginalne.pl/493-buty-adidas-ax2-d67136.html. Sam jak wybieraliśmy się z żoną w góry tak by pochodzić dość turystycznie to te buty nadają się idealnie. Najważniejsze by takie buty miały grubą podeszwę, przewiewne i co ważne wykonane solidnego materiału.

PodOchorowiczowka dołączył
08.11.2017

PodOchorowiczowka 10:40 | 08.11.2017

Moim zdaniem to nic innego jak tylko kwestia budżet u jaki posiadasz na zakup butów trekkingowych, które wcześniej tak czy inaczej trzeba przymierzyć aby sprawdzić czy są wygodne oraz czy pasują.

Malahuda dołączył
31.12.2017

Malahuda 13:02 | 31.12.2017

Możesz też sprawdzić tutaj https://allani.pl/wyszukaj/buty-trekkingowe , gdzie zebrane są oferty różnych sklepów. W ten sposób łatwiej znajdziesz to, co Cię interesuje.

lubser dołączył
14.09.2018

lubser 08:09 | 14.09.2018

Nie wiem czy da się kupić buty trekkingowe do 350 zł.... Moze w promocji jednak za porządne trzeba dac te 500 czy 600 zł. Szczególnie jesil chcemy aby poslużyły nam również w trakcie wypadów turystycznych. Polecam tutaj firmę North face ponieważ ma bardzo dobrej jakości produkty.

Na tej stronie jest równiez kilka porad na temat tego na co zwrócić uwagę wybierając sobie takie obuwie https://blog.fitanu.com/pl/buty-outdoorowe-na-szczycie-modowych-trendow/

Mundek28 dołączył
15.10.2018

Mundek28 20:01 | 15.10.2018

Koledzy. Potrzebuję porady. Szukam butów -męskie treki o stosunkowo szerokim śródstopiu i względnie wysokich w tzw. czubie . Czy możecie polecić jakiś konkretny model znanej firmy?

oli dołączył
06.06.2016

oli 21:57 | 20.10.2018

Mialem ten sam problem ,Mierzylem kilka roznych ,,marek" ,ale tylko jedna mi przypasowala.Keen.Mam 3 pary tej marki.Dwie krotkie i jedne dlugie.Bylem w nich Na Annapurna Circuit,w Indiach,oblazilem wiele wulkanow na kanarach ,azorach i inne pomniejsze gorki.Jestem z nich naprawde mega zadowolony.
Pamietaj ,taki but ,w ktorym bedziesz dobrze chodzil,musisz przymierzyc na noge.Oczywiscie on sie dopiero dopasuje do stopy, po ilus tam kilometrach.
Mozna tez rozgraniczyc na but letni i typowo zimowy,ale to juz Ty musisz wiedziec do czego posluza.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 10:40 | 21.10.2018

No to jeszcze napisz czy te Keen'y mają piankę w podeszwie buta, jestem bardzo ciekawy. Ta pianka utlenia się z czasem i podeszwa odkleja się. Najgorzej jest jak buty leżą w kartonie. Niestety większość firm włącznie z Meindlem stosuję piankę PE do amortyzacji. Są zdjęcia poodklejanych spodów na forach trekkingowych. Szukam butów na trek do Nepalu, bo moje Scarpy Nepal już nie dają rady, a Scarpa przeniosła produkcję do Rumunii i to już nie ta jakość. Na razie moi faworyci to Meindl Jersey (ale jakaś taka trochę miękka podeszwa) i Asolo TPS 535 (te dla odmiany ciężko przymierzyć w sklepie). Oba modele skórzane, bez gore-texu, który moim zdaniem nie sprawdza się, nie działa po 1 sezonie. Wyściółkę jedne mają skórzaną, a drugie cambrelle. Może jakieś Keen'y bym spróbował.
Pozdrawiam
Zbyszek

oli dołączył
06.06.2016

oli 22:16 | 22.10.2018

Zbychu.Czy maja pianke w podeszwie -nie wiem.U mnie nic sie nie odkleilo ,pomimo tego ,ze w jednej parze protektor jest juz mocno zdarty,ale nie ma nic wiecznego.Mysle tez ze cena keenow jest bardzo rozsadna.
Pozdrawiam

lampart48 dołączył
15.11.2019

lampart48 09:50 | 10.12.2019

Czasem jest dobrze wydać trochę więcej na lepszej jakości buty. Teraz akurat na 11teamsports są spore obniżki na buty które mają normalnie sporo wyższą cenę. Mi się już jakiś czas temu udało tam u nich trafić na fajną promocje i z butów jestem mega zadowolony :)

Julita_M dołączył
11.02.2020

Julita_M 11:14 | 06.04.2020

Pare lat temu kupiłam buty trekkingowe AKU, są świetne i do łażenia w Beskidach i Tatry, pojechałam z nimi do gruzji- zdały egzamin. Są to buty wielosezonowe, mają sztywną podeszwę, dobrą membranę. Latem stopa jak w każdym bucie może się pocić- w tych nie ejst to az tak dokuczliwe, ale latm mam przytroczone do plecaka sandały trekkingowe. Po prostu na trasie przebieram buty na te bardziej przewiewne.

https://www.sklepmartes.pl/586-kobieta-buty-buty-trekkingowe

marceli.szpak. dołączył
29.08.2020

marceli.szpak. 19:45 | 29.08.2020

Cześć, właśnie przymierzam się do kupna pierwszych poważniejszych butów trekkingowych. Chciałabym, żeby były dość uniwersalne (wiem, że z tym nie łatwo ;) ). Od wiosny do jesieni, póki co nie planuję wypraw trekkingowych w góry zimą (zimą mogłyby posłużyć jedynie na przebranie po nartach). W najbliższym czasie nie wybieram się też na żadne zaawansowane trasy. Szukam butów, w których zaliczę bez większego bólu i Bieszczady i Beskid i Tatry, czasem 1-2 dniowy wypad na jakąś trasę w Alpach. W następne wakacje może uda się Gruzję zaliczyć. Buty przejdą chrzest w Górach Stołowych. ;) Max. dwa tygodniowe wypady w góry w roku (zazwyczaj pewnie jeden), czasem jakieś jednodniowe/weekendowe wyjazdy.
Mam damską wąską stopę, lecz niestety duży rozmiar (tylko męskie buty wchodzą w grę), więc wiele butów odpada, bo są za szerokie i niewygodnie.
Przymierzałam na przykład
1) Aku Camana Fitzroy
2) Aku Tribute II GTX
3) Aku Trekker Lite III GTX
Umielibyście mi coś doradzić? Jak Waszym zdaniem zdaniem sprawdzają się te buty. Aku Tribute są całe ze skóry, czy dużo bardziej grzeje się w nich noga niż w pozostałych? Aku Camana Fizroy są 100 zł tańsze, ale trochę odstrasza mnie ta twarda podeszwa. Przymierzałam je z lepsza wkładką i było lepiej, ale mam wrażliwe stopy, często zwykłe buty mnie obcierają, a w trampach z cienką podeszwą często odbijam sobie pięty, więc zastanawiam się czy byłby to dobry wybór. Prawdą jest też, że być może tak twarda podeszwa nie jest mi wcale potrzebna, a wręcz będzie trochę utrudniała życie i niepotrzebnie męczyła stopy na prostszych wypadach. Poza tym nawet górna część buta jest tu dosyć sztywna i nie wiem czy po długim marszu nie będzie to stanowiło problemu. Aku Tribute są chyba najwygodniejsze od pierwszego przymierzenia, ale mają najbardziej miękką podeszwę. Aku Trekker za to są najwęższe i chyba najlepiej trzymają moją stopę, a podeszwa jest gdzieś pomiędzy Camana a Tribute.
Właściwie zamierzałam kupić jednak trochę tańsze buty niż Tribute czy Trekker, ale z przymierzonych butów nie za wiele mi podpasowało.
Z tańszych dobrze mi leżą Karrimor Wildcat Mid Mens Walking Boots
https://it.sportsdirect.com/karrimor-wildcat-mid-mens-walking-boots-182292
Ktoś ma może z nimi jakieś doświadczenie?
Sądzicie, że w moim przypadku warto zainwestować w któryś z tych droższych modeli? Czy rzeczywiście dłużej ze mną pobędą takie buty czy jednak nie powinnam przesadzać?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl