Forum dyskusyjne
Solo 18:18 | 10.04.2014
Czy macie jakiś sprawdzony sposób na ochronę sprzętu fotograficznego przed kradzieżą? Czy mieliście jakieś nieprzyjemne sytuacje związane z kradzieżą, lub próbą kradzieży Waszego aparatu? Czy fotografując miejscowych ludzi zdarzyło Wam się spotkać z wrogością lub agresją? Jeśli tak, to napiszcie w jakich rejonach miało to miejsce i czego należy tam unikać. Osobiście nie miałem takich nieprzyjemności, ale znajomy stracił aparat i pieniądze w RPA - kilku osiłków wyszło z bocznej uliczki i w dosadny sposób zażądało od niego wszystkich wartościowych rzeczy. Pytanie kieruję zwłaszcza do posiadaczy dużych aparatów (lustrzanek), kamer itp.
swift 18:47 | 10.04.2014
To jest pytanie typu - czy macie sposób na ochronę samochodu, roweru, portfela przed kradzieżą ?
Solo 19:05 | 10.04.2014
Nie. To jest wątek typu, czy zdarzyło się Wam podczas podróży w różne dziwne zakątki świata spotkać z wrogością ze strony tubylców, w wyniku próby zrobienia im zdjęć, tudzież wątek typu czy ktoś próbował ukraść Wam (zapewne) drogi sprzęt fotograficzny i jak to się skończyło? I czy macie jakieś sposoby, rady, wskazówki, które mogłyby uchronić inne osoby od takich sytuacji? No prościej już chyba nie dam rady tego napisać.
Solo 19:09 | 10.04.2014
Aha w jednym z programów Cejrowskiego - dotyczącym chyba Meksyku - pan Wojtek twierdził, że owija swój aparat czarną taśmą izolacyjną. Końcowy efekt wizualny ma podobno zniechęcać do kradzieży. Osobiście nie próbowałem, ale może ktoś inny ma/zna równie oryginalne sposoby?
Smok-1 19:28 | 10.04.2014
Trochę zbyt ogólny. Sytuacje są różne i też nie zawsze można generalizować. Zdarzało mi się fotografować różne obiekty, które potem okazywały się być zabronionymi do fotografowania (drogi, mosty, obiekty użyteczności publicznej) i to w różnych krajach, zwykle jak spod ziemi pojawiali się różni pilnujący oficjele, a jak do tej pory wystarczało wykasowanie feralnych zdjęć. Co innego fotografowanie ludzi, bardzo często - szczególnie w miejscach, powiedzmy turystycznych, chcą po prostu pieniądze za zdjęcie, wtedy wystarczy po prostu zapłacić. Jeśli chodzi o aparat, to nie mam lustrzanki, bo zbyt rzuca się w oczy, może to o to chodzi ....
Solo 19:58 | 10.04.2014
Mnie "przytemperował" pan ochroniarz w Kaplicy Sykstyńskiej. Tam jest zakaz fotografowania, a ktoś za jego plecami zrobił zdjęcie lustrzanką - charakterystyczny "klik" przy robieniu fotki. Za plecami ochroniarza stały trzy osoby z lustrzankami, ale to mnie się oberwało, bo ze względu na gabaryty najbardziej rzucałem się w oczy. A czy słusznie, czy nie słusznie, to już odrębna historia... Natomiast byłem świadkiem, w tym miejscu, jak inny ochroniarz kazał kobiecie usunąć zdjęcie ze smartfona, co ta niezwłocznie uczyniła.
janusz44 08:15 | 11.04.2014
Ochrona roweru. Nie miałem takiej sytuacji, jeśli chodzi o kradzież roweru, ale dbam o to, by mój rower był zabezpieczony w sytuacji, kiedy jestem na wyprawie, zaś rower stoi przed namiotem. Wówczas rower mam przykryty pokrowcem, zaś pod pokrowcem, na ramie roweru zawieszam diodowe świecidełko migające, świadczące o tym, że jest włączony alarm.
swift 23:29 | 10.04.2014
100 krajów i 100 róznych mozliwosci utraty aparatu lub zebrania "opr " za pstrykanie zdjęć prosto w twarz. A Cejrowski to raczej nie ma pojęcia o fotografowaniu - to nietrafiony przykład. Ciekawe co on owijał tą taśma - Zenitha czy komórke ?
[konto usunięte] 12:38 | 11.04.2014
>100 krajów i 100 róznych mozliwosci utraty aparatu lub zebrania "opr " za pstrykanie>zdjęć prosto w twarz. A Cejrowski to raczej nie ma pojęcia o fotografowaniu - to
>nietrafiony przykład. Ciekawe co on owijał tą taśma - Zenitha czy komórke ?
Nietrafiony przykład to jest Zenith - producent zegarków (długopisy też takie były i są). Aparaty foto to były Zenit'y. Poza tym trochę skromności by się przydało p.Arturze! Co jak co, ale p.Cejrowski aparatem fotograficznym umie się posługiwać - w przeciwieństwie do wielu obecnych tutaj.
[konto usunięte] 12:38 | 11.04.2014
>100 krajów i 100 róznych mozliwosci utraty aparatu lub zebrania "opr " za pstrykanie>zdjęć prosto w twarz. A Cejrowski to raczej nie ma pojęcia o fotografowaniu - to
>nietrafiony przykład. Ciekawe co on owijał tą taśma - Zenitha czy komórke ?
Nietrafiony przykład to jest Zenith - producent zegarków (długopisy też takie były i są). Aparaty foto to były Zenit'y. Poza tym trochę skromności by się przydało p.Arturze! Co jak co, ale p.Cejrowski aparatem fotograficznym umie się posługiwać - w przeciwieństwie do wielu obecnych tutaj.
bynio 22:23 | 11.04.2014
Wybacz Swift, akurat Twój komentarz o Cejrowskim jest zupełnie nietrafiony. Rzeczywiście owijał aparat taśmą elktryczną (pewnie nadal robi to z cyfrą) i był to Canon EOS 5, do tego pakował sprzęt w plecaczek, który był specjalnie zakurzony. Pisanie o kimś, kogo się nie zna, że robi zdjęcia komórką jest idiotyczne ponieważ może znaleźć ktoś na forum, kto zna temat. Cejrowski pstrykał na Kodaku Ektachrome 100 VS i myślę, że zrobił więcej zdjęć (slajdów) niż wszyscy tu piszący razem wzięci włącznie z Tobą. Niestety, jak się nie wie to lepiej głupot nie pisać, bo można się kompletnie ośmieszyć.Pozdrawiam Zbyszek
[konto usuniete] 11:40 | 11.04.2014
Warto solidnie zakleić markę i model, zwykle złodziej nie zna się na sprzęcie lecz kradnie pod konkretne zamówienie.