Forum dyskusyjne
Przekroczenie granicy w Ban Phu Nam Ron
kategoria podróże po świecie
kraj Myanmar
sadi 22:04 | 19.07.2017
Może ktoś się orientuje czy można przekroczyć granicę w Ban Phu Nam Ron i jak się tam najłatwiej dostać z Bangkoku lub z Kanchanaburi ?
bynio 23:51 | 21.07.2017
Widzę, że nikt nie chce napisać więc może ja spróbuję. Przekraczałem tam granicy jadąc z Birmy do Bangkoku czyli w odwrotną stronę. Byliśmy w 6 osób więc wynajęliśmy private busa z Dawei do granicy. Problem jest taki, że od birmańskich pograniczników do tajskich jest spory kawałek i gościu nas tam dowiózł za dodatkową kasę (mają układ i ich przepuszczają), abyśmy nie telepali się z plecakami. Później standardowo czyli zero problemów z Tajami. Troszeczkę problemów, aby stamtąd się wydostać, straszna dziura. Nie chcieliśmy czekać na normalny autobus i za podobne pieniądze pojechaliśmy busem złapanym z granicy do Kanchanaburi. Z Kanchanaburi też busem do Bangkoku. W drugą stronę moim zdaniem największy problem będziesz miał z dojazdem do granicy z Kanchanaburi i jak wydostać się po birmańskiej stronie do Dawei (Tawe). Informacja z grudnia 2016 roku.Pozdrawiam
Zbyszek
sadi 00:55 | 22.07.2017
Dziękuję za odpowiedź Zbyszku, przejrzałem mnóstwo stron i jednak zdecydowałem wjechać przejściem w Mae Sot - stamtąd jednak łatwiej ruszyć dalej. Pozdrawiam :)
bynio 12:07 | 22.07.2017
Wszystko zalezy, w którym miejscu chcesz rozpocząć przygodę w Birmie i co chcesz zobaczyć. Jeżeli chcesz wystartować od południa to tamto przejście jest idealne, dla nas też tak było. Wyjeżdżając wcześnie rano z Bangkoku do Kanchanaburi na pewno poradzisz sobie dalej, aby dojechać do Dawei na 5 lub 6 po południu. My po całym tourze chcieliśmy odpocząć z dala od zgiełku nad zatoką i zatrzymaliśmy się na 3 dni w resorcie nad samym morzem w Maungmagan Resort niedaleko Dawei, rezerwowałem na Jovago będąc już w Birmie. Morze, plaża, owoce morza, motorek, aby pojeździć po wioskach i w miarę niska cena. Mało białych. Czysty relaks. Droga po birmańskiej stronie naprawdę malownicza, z przyrodą, kanionami i check-pointami. Z Dawei na północ masz nie tylko pociąg, który strasznie wolno jedzie i ciężko kupić na niego bilet, ale też minibus, który jedzie do Mawlamyine około około 7 godzin, jeden rano, drugi po południu. Nikt o tym wcześniej nie pisał, nawet na Thorn Tree. Niestety koło Mawlamyine nie ma za bardzo gdzie wypocząć, a przez Tajlandię chciałem jechać jak najkrócej.Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tych okolic to mogę spróbować na nie odpowiedzieć. Sam organizowałem trasę, więc prawie wszystko pamiętam.
Pozdrawiam
Zbyszek
sadi 09:57 | 24.07.2017
Stwierdziłem, że jednak wjadę do Birmy przez Mae Sot i stamtąd ruszę do Yangon i dalej, odpoczynek krótki planuję w okolicy Ngapali.Ile czasu spędziłeś w Birmie i jak wyglądała Twoja trasa ?
bynio 01:20 | 26.07.2017
W Birmie byliśmy 3 tygodnie. To był mój drugi wyjazd do tego kraju, pierwszy raz byłem 10 lat temu, więc trasę ułożyłem tak, aby za dużo nie powtarzać. Rangun, Kalaw, trek do Inle plus Indein Village, rano wolne wieczorem Festiwal Balonów, Kakku Pagodas w ciągu dnia wieczorem Festiwal Balonów, Bagan, Myauk U, Chin Villages, Rangun, Golden Rock, Hpa An i okolice, Mawlamyine, Dawei. a właściwie Maungmagan Beach. I powrót do Bangkoku i na 2 dzień do Polski. Wizy mieliśmy z Berlina więc od razu lecieliśmy z lotniska w Bangkoku do Rangunu.Pozdrawiam Zbyszek
sadi 10:51 | 26.07.2017
u mnie to wygląda tak na tą chwilę ale może się zmienić w trakcie:Myawaddy-Rangun-Naypidaw-Mandalay-Min Kun-Bagan-Myauk U-Ngpali Beach-Kalaw-Inle Lake- Kin Pun - Mae Sot
jeśli masz jakieś rady to chętnie przyjmę. Pozdrawiam
Łukasz