/ / WIETNAM > wycieczki z miejscowych biur a bagaż > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

wycieczki z miejscowych biur a bagaż

kategoria podróże po świecie

kraj Wietnam

lesiomar dołączył
21.07.2009

lesiomar 07:36 | 05.08.2014

Witajcie podróżnicy,
We wrześniu wybieramy się do Wietnamu. Zamierzamy skorzystać z serwisu miejscowych biur podróży (przynajmniej w kilku przypadkach do Sapa, zatoki Ha lond i delty Mekongu). I tu powstaje problem jak się zorganizować z bagażami. Podpowiedzcie jak to było u was? Zwalniać hotel i targać na wyprawę cały bagaż? Czy wybrać z plecaków najpotrzebniejsze rzeczy i jechać z mniejszymi tobołami (jak zabrać mnie to co??).
Pamiętam jak braliśmy 3 dniówkę z Marakeszu na Saharę mieliśmy ze sobą cały bagaż, który stanowił nie lada problem w busiku. Po przesiadce na wielbłądy nie było szans go w ogóle ze sobą zabrać (został w busie). Proszę o opinię.
pozdrawiam forumowiczów

big_mark dołączył
28.07.2007

big_mark 08:58 | 05.08.2014

W Wietnamie jest podobnie jak na Saharze- busiki są zapełnione na full i często nie ma miejsca nawet na bagaż podręczny który trzeba trzymać na kolanach. My opuszczaliśmy hotel i zostawialiśmy bagaż w hotelowej przechowalni a ze sobą braliśmy tylko podręczne drobiazgi. Jeśli jedziecie większą grupą to warto się zastanowić nad przedłużeniem jednego z pokoi i tam zostawić wszystkie rzeczy. Dodatkową korzyścią jest to ,że po powrocie można się odświeżyć czy spokojnie przepakować ciuchy.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 14:58 | 05.08.2014

Do zatoki Ha Long raczej tylko z podręcznym, my główny bagaż zostawiliśmy w biurze Sinh Cafe. Do Sapy i w Deltę można spokojnie jechać z głównym bagażem. Do Sapy jedzie się pociągiem w wagonach sypialnych, później dopiero przesiada się na krótki dystans busem, więc nie ma problemu. Inna kwestia, to kto ile bagażu bierze z kraju na wyjazd. Ja przeważnie mam plecak, który waży nie więcej niż 10 kg ( w tym "woda ognista"), jak coś więcej potrzeba kupuję na miejscu.
pozdrawiam Zbyszek

lesiomar dołączył
21.07.2009

lesiomar 08:19 | 06.08.2014

Czyli, jak wygląda wycieczka np. do delty jedziemy z bagażem głównym, tam dostajemy hotel, z którego operujemy łodeczkami? Nie chciałbym nagla mieć takie problemy jak na Saharze w Maroku.
Druga sprawa "woda ognista" czy to kwestia, że nasza jest lepsza ? :) bo wszyscy piszący mają "zarezerwowane" miejsce w plecaku :) pozdr

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 21:50 | 05.08.2014

W moim przypadku nie było żadnego problemu z bagażem ... Ha Long wariant 3 dniowy, żadnych problemów, Sa Pa wariant samodzielny, bagaż podręczny, taki na treking po górach, reszta zostawała w hotelu ... Na Ha Long na pewno przyda się własna woda ognista ....

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 11:03 | 06.08.2014

Jeśli chodzi o wodę ognistą, to przynajmniej na zatoce, chodzi głównie o ceny ....

Norbert717 dołączył
06.08.2014

Norbert717 17:30 | 06.08.2014

>Jeśli chodzi o wodę ognistą, to przynajmniej na zatoce, chodzi głównie o ceny ....

A jest bezpiecznie? bo ja chciałbym pojechać w podróż z żoną. Zajrzyj na Wesele z klasą tam piszą że to piękne miejsce. Kiedyś czytałem
http://www.weselezklasa.pl/

big_mark dołączył
28.07.2007

big_mark 18:38 | 06.08.2014

Jeśli to wycieczka dwudniowa to prawdopodobnie będzie tak ,że z HCM zawiozą was busem do Delty, główne bagaże zostaną w busie a z małymi będziecie krążyć łódeczkami po rzekach. a z głównymi spotkacie się na miejscu noclegu.
Co do alkoholu to polecam Hanoi Vodka, dobra i niedroga. Jeszcze tańszą opcją - rzędu kilku PLN za flaszkę - jest legalny bimberek w plastikowych butelkach , kupowany w sklepach . Do tego Schweppes Bitter Lemon i czujesz się jak król.
Unikałbym lokalnych Dżonyłokerów , większość to lokalne podróby i głowa po nich boli :)

rytro dołączył
17.10.2011

rytro 19:09 | 06.08.2014

Co do Halong Bay to 2 tygodnie temu byłem na 2dniowej wycieczce i dało radę upchać do busa&trzymać na statku cały bagaż.

Pozdr,
t.

lesiomar dołączył
21.07.2009

lesiomar 19:42 | 06.08.2014

Można by było zostawić bagaż w przechowalni hotelu czy biura turystycznego, ale jak tu przewidzieć co zabrać, a co nie (oprócz wody ognistej -tą należy zabrać :)) i kosmetyków mojej żonki - te jak wyżej :) pozdr

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl