/ / WIETNAM > Wietnam 3 12 12 - 22 12 12 > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wietnam 3 12 12 - 22 12 12

kategoria podróże po świecie

kraj Wietnam

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 02:27 | 09.10.2012

przylatuje do Hanoi a odlatuje z Ho-Chi-Minh
rozpoczynam planowanie :)
szuakam w necie ale ciezko mi znalezc ile trwaja mniej (wiecej przejazdy) Open Busem pomieczy miejscowosciami z polnocy na poludnie jakby ktos znal jakas stronke gdzie tego sie dowiem to prosilbym o podanie.
Byl ktos w grudniu w Wietnamie? Chodzi mi o pogode czy powinno byc ok zeby wyplynac na wycieczke na Halong Bay?

EmiKa dołączył
11.10.2012

EmiKa 23:07 | 11.10.2012

Hej!
Ja jechałam kiedyś open busem z sinh cafe. Na ich stronie znajdziesz rozpiskę godzinową ich autokarów: http://sinhcafe.com/english_info/info_opentour.htm
Grudzień na północy jest już dość chłodny i może też być mokro, ale to różnie bywa. Prawdopodobnie możesz się spokojnie wybrać na wycieczkę po Ha long, tylko nie licz na to, że uda się popływać w zatoce.;) Za to stateczek i kajak - jak najbardziej.

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 00:59 | 12.10.2012

dzieki wielkie

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 17:32 | 07.11.2012

Moj plan:
(3.12 - 22.12)

1. London - Hanoi
2. Rano wyjazd - Ha Long Bay
3. Ha Long Bay
4. Ha Long Bay - powrot ok 4pm i wieczorem ok 19.30 nocny pociag do
Sapa.
5. Sapa
6. Sapa - w nocy powrot do Hanoi
7.Hanoi - zwiedzanie - wieczorem wyjazd so Hue
8. Hue
9. Rano wyjazd do Hoi An
10. Hoi An - zwiedzanie i wieczorem wyjazd do Nha Trang
11. Nha Trang - zwiedzanie
12. Rano wyjazd do Dalat - w Dalat okolo 1.30 pm
13. Dalat - zwiedzanie
14. Rano wyjazd do Saigonu
15. Saigon - zwiedzanie
16. Mekong Delta
17. Makong Delta
18. Mekong Delta
19. Mekong Delta i wieczorem powrot do Saigonu
13. Saigon -zwiedzanie i wieczorem powrot do Londynu

Grafik bardzo napiety (moze sie zmienic ze wzgledu na pogode).

Prosze o opinie :)))

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 18:05 | 07.11.2012

Byłam w Wietnamie w październiku zeszłego roku - patrząc na Twój plan podróży pominęłabym Dalat. Nic ciekawego nie uda cio sie tam zobaczyć, chyba, że poruszać będziesz się innym środkiem lokomocji niż busy.. My podróżowaliśmy motorkami, a więc łatwiej nam było znaleźć coś w okolicy. Były tam świetne wodospady, choć nazwy nie pamiętam,. Wietnamczycy twierdzą, że Dalat to jedno z najpiękniejszych miast zakochanych, ale każdy ma inne gusta.

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 18:07 | 07.11.2012

Zapomniałam jeszcze dodać o Hoi An - moim zdaniem najpiękniejsze miejsce w Wietnamie, mimo tłumu turystów.. Proponuję więc zrezygnować z Dalat na rzecz Hoi An.

EmiKa dołączył
11.10.2012

EmiKa 22:49 | 07.11.2012

Niezły maraton! Ale wygląda ok, chociaż plan mega napięty. Pewnie dobrze przemyślałeś, co chcesz zobaczyć, ale napiszę Ci moje subiektywne uwag.:
Odpuściłabym trochę Delty Mekongu na rzecz Hoi An albo Nha Trang. W Dalat fajne muzeum z eksponatami mniejszości i trochę odpoczniesz po tym biegu, więc niekoniecznie bym z niego rezygnowała. Za to, jak dla mnie, zdecydowanie za mało Hanoi, ale może dlatego że bardzo lubię to miasto.;) Co da się zobaczyć w jeden dzień?

EmiKa dołączył
11.10.2012

EmiKa 22:50 | 07.11.2012

I taka jeszcze głupia rzecz, ale lepiej, żebyś pamiętał - weź do Sapa ciepłe ciuchy. W grudniu możesz spotkać nawet śnieg.;)

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 16:58 | 10.11.2012

Dzieki za wszystkie uwagi - plan ciagle w modernizacji :)
Mysle ze rzeczywiscie moze odpuszcze Dalat.
Jak mi doradzicie?bo bede mial 2 dni ekstra i myslalem ze jeden poswiece na Hanoi a jeden na Nha Trang. Czy lepiej jeden dzien wiecej w Sajgonie?
Jeszcze jedno pytanie mysle ze moj plecak zamknie sie w 8kg :) ale to i tak troche duzo na trekking po Sapa. Czy wy w Sapa przemieszczaliscie sie z calym bagazem czy zostawiliscie gdzies na przechowanie? Jak tak to gdzie?

matkowka dołączył
30.08.2006

matkowka 10:18 | 12.11.2012

nie zgadzam się z pominięciem Dalatu, ale każdy ma swój gust. Problem z tym miejscem jest jak z Zakopanem - trzeba wyjechać poza dalat, najlepiej na skuterze. Na północy temperatura w grudniu w górach około 10-15 stopni i padało. Hue ma sens tylko jeśli jeździsz po okolicach na skuterze i zwiedzasz rejon (grobowce, japoński mostek etc.). Nha Trang tylko do plażowania.

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 20:45 | 28.11.2012

WIETNAM

1. (3 .12) (Poniedzialek) 15:00 Airport – Hanoi (Nocleg)

2. (4.12) (Wtorek) 7:45 AM – Ha Long Bay (Nocleg na lodzi)

3. (5.12) (Sroda) Ha Long Bay – Cat Ba Town (Nocleg)

4. (6.12) (Czwartek) Ha Long Bay – Hanoi 16:00 I 19:30 nocny pociag do Sapa (nocleg w pociągu)

5. (7.12) (Piątek) Sapa (Nocleg)

6. (8.12) (Sobota) Sapa - nocny pociag do Hanoi (Nocleg w pociągu)

7. (9.12) (Niedziela) 5:00 AM – Hanoi (Zwiedzanie Hanoi – Nocleg)

8. (10.12) (Poniedziałek) Hanoi (Zwiedzanie) 16:00 nocny autobus do Hue (sleeping bus)

9. (11.12) (Wtorek) 8:00 AM – Hue (Zwiedzanie –Nocleg)

10. (12.12) (Sroda) 8:00 AM – Hoi An – 12:00 (Zwiedzanie – Nocleg)

11. (13.12) (Czwartek) Hoi An (Zwiedzanie) – 19:00 nocny autobus do Nha Trang (sleeping bus)

12. (14.12) (Piątek) 6:00 AM – Nha Trang (Plazowanie – Zwiedzane – Nocleg)

13. (15.12) (Sobota) Nha Trang (Plazowanie – Zwiedzanie - Nocleg)

14. (16.12) (Niedziela) 8:00 AM – autobus do Saigon – Saigon 15:00 (Nocleg)

15. (17.12) (Poniedzialek) Saigon (Zwiedzanie + Nocleg)

16. (18.12) (Wtorek) 7:00 AM – Mekong Delta (Zwiedzanie + Nocleg)

17. (19.12) (Sroda) Mekong Delta (Zwiedzanie+ Nocleg)

18. (20.12) (Czwartek) Mekong Delta (Zwiedzanie) – 18:00 Saigon (Nocleg)

19. (21.12) (Piątek) Saigon – (Zwiedzanie + Nocleg)

20. (22.12) (Sobota) Saigon (Zwiedzanie) – Airport (Powrot do Londynu)

To jest moj plan. Mozliwe zmiany ze wzgledu na pogode oraz mniejsze lub wiesze zaciekawienie w danym miejscu ;)

yosuku dołączył
16.10.2010

yosuku 20:04 | 29.11.2012

Jak juz bedziesz w Sapa w sobote to wpadnij na targ hmondzki w Can Cau, baaaaardzo warto albo zostan w Sapa do niedzieli i wpadnij na targ w Bac Ha tez waaaarto, to troche w drugim kierunku ale jadą busy no trzeba byc w miare rano....

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 23:23 | 27.12.2012

Niedawno wrocilem. Bylo super - plan caly wypalil a nawet doszlo kilka fajnych rzeczy juz podczas pobytu tam. Goraco polecam Wietnam tym co sie zastanawiaja czy warto. Jak ktos ma jakies pytania to zapraszam.

Monawaw dołączył
10.12.2012

Monawaw 12:19 | 29.12.2012

czy możesz podzielić sie wrażeniami z podróży?? napiszesz kilka słów?? jestem bardzo ciekawa co jeszcze doszło Tobie ... tych "kilka fajnych rzeczy" .. cieplo pozdrawiam!

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 14:53 | 29.12.2012

Wrazenia z podrozy bardzo pozytywne. Wietnamczycy ktorych spotykalem na swojej drodze bardzo mili. Przed wyjazdem stworzylem plan i staralem sie go w miare trzymac. Po przybyciu do Hanoi zdecydowalem sie na 3 wycieczki (Ha Long Bay, Sapa i Mekong Delta) organizowane przez agencje Ethnic Travel. Agencja ta organizuje wycieczki malymi grupami (max 7 osob ale nigdy tyle osob nie bylo a Mekong Delta bylem tylko ja :) ) i to co mnie przyciagnelo do nich to home stay czyli noclegi w prawdziwych domach wietnamskich wraz z rodzinami zyjacymi tam - a nie tak jak wiekszosc agencji noclegi w hotelach.
W Hue poznalem na ulicy kobiete w wieku ok 40 lat ktora obwiozla mnie na motorze (oczywiscie wczesniej ustalilismy cene) po swiatyniach dookola Hue i na koncu zabrala mnie do swojego domu na obiad. Przemila kobieta.
W Hoi An nieplanowana wczesniej wycieczka 150 km po wioskach. Polecili mi ja spotkani w Halong Bay australijczycy. Wycieczki takie jednodniowe na motorach organizuja australijczycy ktorzy przeprowadzili sie niecaly rok temu na stale do Wietnamu (najpierw byli na wycieczce. Po powrocie do Australii sprzedali wszystko i wrocili do Wietnamu na stale). Bardzo sympatyczni ludzie i polecam skorzystanie z ich oferty.
W Saigonie przypadkowo spotkam na ulicy studentke. Przypadamy sobie na tyle do gustu ze spedzamy wspolnie moje 2 ostatnie dni w Saigonie. Obwozi mnie (bezinteresowanie) po miejscach nie turystycznych i dzieki temu poznaje prawdziwy Saigon. Ostatniego dnia zaprasza mnie do jej siostry domu na lunch i poznaje jej rodzine. Wymienilismy sie namiarami i teraz czesto rozmawiamy przez neta.
Jak widac podrozowanie samemu ma swoje plusy :)) pozdrawiam
ps. Jak ktos potrzebuje jakis informacji lub sprawdzonych hosteli to sluze pomoca.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl