Forum dyskusyjne
Wietnam - porady praktyczne
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
LifeIsJourney 10:57 | 11.10.2014
Witam!Po ostatnim pobycie w Wietnamie (generalnie MuiNe) trwającym kilka miesięcy, postanowiłem tam wrócić ze względu na niesamowity urok tego kraju oraz możliwość pracy.
Wielu moich znajomych zadeklarowało się że w tym roku również tam pojadą, stąd wniosek że będzie to coraz popularniejsza destynacja wśród Polaków.
Poniżej przedstawiam kilka praktycznych rad, żeby zoptymalizować wydatki, w tym i tak tanim kraju:
- taksówka z lotniska do centrum w Ho Chi Minh to koszt max 9 dolarów USD
- nocleg w hostelu (pokój z łazienką, TV, klima) - 7 dolarów/osobę w pokoju dwuosobowym
- bilet autobusowy z Ho Chi Minh do MuiNe - 8 dolarów (w przypadku większego bagażu typu quiver dopłata waha się w zależności od linii autobusowych od 5 do 8 dolarów)
- wynajem pokoju w MuiNe na 1 miesiąc to koszt 200 dolarów (pokój z łazienką, telewizją, Wi-Fi).
Ceny podałem w dolarach, ale walutą w Wietamie jest Dong. Kurs kształtuje się na poziomie 1 USD = 21 000 VND. Jeśli ktoś chce zostać milionerem, to tam na pewno spełni to marzenie :)
Aloha!
Maciek
xmazury@gmail.com
semenPL 11:34 | 12.10.2014
Takich informacji oczekuje bo są bardzo pomocne. Może przypomnisz sobie jeszcze coś? Może korzystałeś np z usług biur organizujących zwiedzanie? Zapytam też o jedną rzecz którą trudno mi ustalić: czy w Wietnamie należy zażywać coś przeciw malarii czy wystarczy tylko zadbać o ochronę przed komarami?
LifeIsJourney 18:19 | 12.10.2014
Korzystałem z usług biur. Jest ich bardzo dużo. Jeśli chodzi o Ho Chi Minh to mogę polecić PolViet Travel. Profesjonalne podejście do sprawy, no i są polakami, więc łatwiej się komunikować. Organizują wycieczki po delcie Mekongu itp.Można wykupić wycieczki autobusowe po całym Wietnamie - zatoka Ha Long, Hanoi, wyprawy wędkarskie, i wiele innych.
Co do malarii to większość moich znajomych nie przyjmowała szczepień. Stosowali tylko ochronę. Ryzyko zachorowania według mojej opinii jest takie same jak w Polsce zapalenie opon mózgowych po ukąszeniu kleszcza.
Zalecane są też szczepienia przeciw durowi brzusznemu, tężcowi i wirusowemu zapaleniu wątroby (nie pamiętam jaki typ).
Edgarek 21:12 | 12.10.2014
>Takich informacji oczekuje bo są bardzo pomocne. Może przypomnisz sobie jeszcze coś?>Może korzystałeś np z usług biur organizujących zwiedzanie? Zapytam też o jedną rzecz
>którą trudno mi ustalić: czy w Wietnamie należy zażywać coś przeciw malarii czy
>wystarczy tylko zadbać o ochronę przed komarami?
My byliśmy na wycieczce w delcie Mekongu 'one day' z The Sinh Tourist za niecałe 10 USD (My Tho and Ben Tre). Jakość biura powinna być znana. Dodam, że gdy nadeszły chmury i mogło popadać, przewodnik rozdał peleryny przeciwdeszczowe :-)
W Cu Chi Tunnels byliśmy z Juan Travel bo TST nie robi 1/2 day po południu. Koszt 85 K dongów plus 90 tysięcy na wejściówkę. Przejazd mini busem, ale dzięki temu ograniczona ilość ludzi, nie trzeba było dopychać się do przewodnika. Przewodnik dużo i ciekawie opowiadał, a to w wypadku Cu Chi Tunnels ma spore znaczenie.
semenPL 16:39 | 13.10.2014
A byliście może na północy Wietnamu? Jeśli tak to też proszę o garść informacji :)
Edgarek 16:51 | 13.10.2014
>A byliście może na północy Wietnamu? Jeśli tak to też proszę o garść informacji :)Byliśmy w Hanoi i na wycieczce w Sapa. Byliśmy również na wycieczce w Ha Long Bay ale to IMO przereklamowana atrakcja :-)
Napisz co chcesz wiedzieć to odpowiem.
abc1562 18:26 | 13.10.2014
Dzięki za inormację że za 200$można wynająć pokój w MuiNe.Może masz jakieś adresy takich pokoi to na następną zimę poleciał bym tam na 4 miesiące.Tej zimy lecę na Goa na 4 miesiące.Pozdrawiam Tadeusz.
LifeIsJourney 11:04 | 14.10.2014
Za kilka tygodni będę w MuiNe i zacznę tworzyć swego rodzaju biuro konsultacyjne dla przybywających tam Polaków, żeby pomóc przy zakwaterowaniu i transferach z lotniska.Postaram się przesłać Ci zdjęcia dostępnych kwater prywatnych (jest ich około 30) wraz z cenami i kontaktami (choć nie wszyscy tam po ang rozmawiają) i będziesz mógł sobie coś zarezerwować.
Ja w zeszłym sezonie płaciłem 150 dolarów za miesiąc za pokój z tv, łazienką, blisko głównej drogi, tylko bez klimy.
Pozdrawiam