Forum dyskusyjne
canalia101 12:51 | 11.01.2008
Mieszkam na Teneryfie . Wmiare moich mozliwosci sluze rada i pomoca .Serdecznie pozdrawiam wszystkich podroznikow .
canalia101
bialy_6 20:38 | 11.01.2008
Hej! Czy potrafisz powiedzieć jak w wakacje można najtaniej dotrzeć na Teneryfę z Afryki (maroko, sahara zachodnia) ? Potrafisz powiedzieć czy można to zrobić jakoś studencko tanio wliczając powrót do Afryki (chyba, że Hiszpanii).Pozdrawiam i szukam pomocy
Mateusz
canalia101 21:45 | 11.01.2008
Witam.Polaczen z Afryka - GC do tej pory nie bylo. Ma to sie zmienic od marca.Bedzie kursowal prom Fred Olsen z Fuerteventury do Maroka.Jezeli uzyskam bardziej szczegolowe dane to dam znac. Pozdrawiam canalia101
bialy_6 11:38 | 12.01.2008
Dzięki! Przeglądając mnóstwo stron w internecie odniosłem wrażenie , że ten prom pływa już do grudnia. A czy orientujesz się jaka jest najtańsza cena statku z Teneryfy na Fuerteventurę ? A jak wygląda sprawa z połączeniami lotniczymi ? może są jakieś ledwo latające samoloty z El Aaiun albo z jakiegoś marokańskiego miasta na Teneryfę?Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Mateusz
canalia101 17:03 | 13.01.2008
Hej .Masz racje -promy kursuja od polowy gudnia. Z FUERTEVENTURA -puerto del Rosario do MAROKA Tarfaya.Czas plyniecia-4 godz. Cena w jedna strone- 43 euro . Odplywaja z FUERTEVENTURA w poniedzialki , srody i piatki o godz. 13 , a z MAROKA w srody i piatki o godz . 8 Wniedziele o godz 12 . Polaczenia miedzy wyspami lokalnymi liniami lotniczymi ksztaltuja sie w cenie 40 euro .Co do polaczen miedzy Hiszpania, Afryka to nie jestem zorientowana.Serdecznie pozdrawiam-canalia101
vise 21:07 | 14.01.2008
Zobacz na Air Ryan z Barcelony ma loty na Fuerteventure iTenerife
canalia101 21:24 | 04.02.2008
Witam.Oferujemy indywidualne zwiedzanie Teneryfy.
e mail: teneryfa101@wp.pl
waltram 14:03 | 30.07.2008
Witam wybieram się na Teneryfe w sierpniu i chciałem zapytac jak między 2 a 4 w nocy najlepiej dotrzec do chotelu i z jakimi kosztami w zwiazku z tym muszę się liczyc pozdrawiam.
canalia101 20:34 | 30.07.2008
Witam .Przede wszystkim z jakiego lotniska i dokad;(Na Teneryfie sa dwa lotniska-Rodeo -na polnocy i Reina Sofia na Poludniu)
Na lotniskach mozna wynajac samochod,lub dojechac do hotelu taxi ;-Komunikacja miejska w tych godzinach nie kursuje.Jezeli to jest wyjazd zorganizowany to odbior z lotniska zapewnia biuro podrozy z rezydentem.
Pozdrawiam i prosze o wiecej informacji wtedy bede mogla napisac cos wiecej
waltram 07:10 | 31.07.2008
Witam i dziękuję za odzew oczywiście lotnisko Reina Sofia a celem jest Playa de las Americas i kyórys Regency ale który to dowiem sie dopiero po przylocie.Pozdrawiam
bikeros 22:11 | 28.10.2008
WitamPILNIE poszukuje jakiejkolwiek wiadomosci na temat przeprawy promowej MAROKO - TENERIFE. (ew. maroko - fuentawentura - tenerife)
Jedna osoba + samochod. Bylbym zobowiazany z udzielenie jakiejkolwiek informacji.
Serdecznie pozdrawiam
adam (biker.art@wp.pl)
kavasaki4 22:36 | 16.09.2011
hej.wybieramy sie w polowie pazdziernika w cztery osoby na tenneryfe.chcielibysmy poplynac na wycieczke na Fuerteventurę .mam pytanie.czy sa rejsy promem samochodowym i jaka jest ich cena
canalia101 10:52 | 31.07.2008
Jezeli przylot jest na poludniowe lotnisko to do Las Amerikas koszt taxi bedzie ok30 euro.Zycze udanego wypoczynku i mase wrazen.
marynia1 21:37 | 04.08.2008
ddobry, planujemy tygodniowy wyjazd na Teneryfę na początku listopada, kilkudniowy pobyt w Santa Cruz ze względu na Auditorio de Tenerife (mamy upodobania muzyczne, poznawanie różnych scen operowych), zrobiłam wstępne rozeznanie, ale niewiele znalazłam oprócz tego, że wyjazd na własną rekę zapowiada się drożej niż oferty zorganizowane... Jestem trochę zaskoczona, że większość info praktycznych (przleloty, noclegi) sprowadza się do południa wyspy a stolica jakaś taka mniej popularna jest. Znalazłam dosłownie kilka hoteli, z czego dwa w miarę realne cenowo Pelinor i Colon Rambla. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje dotyczące tego miasta i jeśli się orientujesz miejsc hotelowych.pozdrawienia z upalnej Warszawy
marynia
canalia101 22:23 | 04.08.2008
Witam.Ceny indywidualne sa duzo wyzsze niz wycieczka zorganizowana.Niewiele moge powiedziec o samym Santa Cruz.Smrod,tlok-niemozliwoscia jest tam zaparowac auto,My mieszkamy z daleka od tego -na poludniu wyspy w Costa Silencio,a do stolicy jezdzimy tylko jak cos trzeba zalatwic w urzedach.Nic nie moge tez powiedziec o bazie noclegowej-duzo bardziej jestem rozeznana w poludniu wyspy i atrakcjach turystycznych.Jezeli znasz angielski to proponuje zajrzec na strony internetowe-wynajem apartamentow na wakacje-tu sezon trwa caly rok.Ja sprobuje poszukac czegos na stronach hiszpanskich-choc bedzie trudno.Pozdrawiam i zycze powodzenia.
marynia1 11:25 | 05.08.2008
dzięki za błyskawiczną odpowiedź i cenne uwagi praktyczne - ten tłok i atrakcje zapachowe nie brzmią zachęcająco:), rozglądamy się też za czymś zorganizowanym na północy z możliwością dojazdu do Santa Cruz na własną rękę, ale spektakle są o 20.30 (ok. 3 godz.) więc może być problem z powrotem. pozdrowienia
canalia101 16:49 | 05.08.2008
Witaj Maryniu.Nie powinno byc problemu z dojazdami -wyspa jest tak mala ze nawet warto wziac TAXI-nie sa drogie ,lub poprostu wynajac autko-firma ORCAR jest najtansza-maja ceny za tydzien juz od 90 euro np.CITROEN SAXO.
Majac do dyspozycji samochod jest jeszcze mozliwosc pozwiedzac wyspe na wlasna reke ,a jest co ogladac.My niestety w czasie kiedy Ty bedziesz na wyspie bedziemy przebywac na Gran Canarii.Gdybys miala jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem.
Pozdrawiam z goracej Teneryfy.
tobi139 01:19 | 17.03.2016
A moge zwami jechac mam 24 lata i urlop w październiku tylko nie mam z kim.jechac
marynia1 11:52 | 06.08.2008
dd, dzięki bardzo za kolejne wskazówki, odezwę się na pewno w miarę rozowju sytuacji. pozdrawiam wakacyjnie
przewodnik 01:46 | 18.08.2008
Jestem przewodnikiem i organizuje wycieczki w małych maxymalnie8 osobowych grupach gdzie czas wycieczki w odrużnieniu od autokarowych nie jest ograniczony do 8godz.Poruszamy sie szybciej i oferta odwiedzanych miejsc jest szersza.Samochod z przewodnikiem jest do waszej dyspozycji i to wy po konsultacji z przewodnikiem ostatecznie decydujecie któredy będzie wiodła trasa wycieczki i jakie miejsca chcecie zobaczyć.Koszt takiej wycieczki jest taki sam jak autokarowej,a jeżeli jest komplet 8 osób to jest też możliwość negocjacji ceny.
Zainteresowane osoby prosze o maila teneryfa.przewodnik@gmail.com
Pozdrawiam i do zobaczenia
papiurek 11:53 | 28.08.2008
Witam!Wybieram się na Teneyfę 23,24 grudnia i chciałabym się dowiedzieć czy z Hiszpanii kursują jakieś prom na Teneryfę?
Wiem że kursuje Fred Olsen ale to są kursy pomiedzy wyspami, a nic nie znalazłam w necie.
Z góry dziekuję pozdro.
Magda.
canalia101 12:28 | 28.08.2008
Witam.Wiem napewno ze Naviera Armas kursuje z Portugalii-Portimao na Gran Canarie i Teneryfe.Co do freda Olsena To sprawdze i ewentualnie podam adres strony.
To jest strona Armasa:http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.naviera-armas.com/index.php%3Fid_pagina%3D1%26idioma%3Den&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Darmas%26hl%3Dpl%26safe%3Dactive
Serdecznie pozdrawiam
canalia101 12:37 | 28.08.2008
Fred Olsen Kursuje z Cadizu w Hiszpanii do Santa Cruz Na Teneryfie .Oto ich stronahttp://www.fredolsencruises.com/plan-cruise/by-destination/iberia/-spain/cadiz
Zycze powodzenia.W razie jeszcze jakichs pytan prosze pisac .
Pozdrowka
nielka 20:35 | 10.09.2008
witam,wybieram się za parę dni na Teneryfe:P i interesuje mnie jaka tam jest pogoda w tym czasie? Czy zaopatrzyć się jedynie w skąpe ciuszki, czy przyda się coś na wieczór? Czy wykluczone są jakieś nieprzyjemności typu huragan?
nielka 20:35 | 10.09.2008
witam,wybieram się za parę dni na Teneryfe:P i interesuje mnie jaka tam jest pogoda w tym czasie? Czy zaopatrzyć się jedynie w skąpe ciuszki, czy przyda się coś na wieczór? Czy wykluczone są jakieś nieprzyjemności typu huragan?
canalia101 12:08 | 11.09.2008
Witam.Nie warto brac wiekszej ilosci cieplych rzeczy bo beda bezuzyteczne.Jakis polar sie przyda i dlugie spodnie.W tej chwili jest bardzo cieplo-temperatury do 30 stopni.Jedynie cieple rzeczy moga sie przydac jezeli jedziecie na polnoc wyspy ,lub przy wjezdzie na wulkan.Wieczory sa tez cieple .Atrakcji w postaci huraganu raczej sie nie spodziewajcie.Moze jedynie mocniej wiac wiatr,ale nie na tyle mocny ze wyrywa palmy.Zycze udanego wypoczynku i w razie jeszcze jakichs pytan prosze pisac.Pozdrawiam.
krzysztof_ 15:17 | 21.09.2008
Witam,Wybieram się na południe Teneryfy 23.09. Mam kilka pytań. Jak pogoda w tej chwili jest na wyspie? Jak najtaniej dojechać do Loro Parque`u, czy są jakieś autobusy z Playa de las Americas, ile kosztuje bilet? Będę tylko 6 dni, ale chciałbym wykorzystać je w 100%. Co koniecznie warto zobaczyć?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
canalia101 13:05 | 22.09.2008
Witam .Teneryfa ma do zaoferowania bardzo duzo atrakcji.W costa Adeje-wodny park i nowo otwarty SIAM PARK-najwiekszy w europie wodny raj,Poza tym jest przepiekne BARRANCO INFIERNO-wawoz udostepniony dla turystow.W GUIMAR sa piramidy podobne do piramid w MEXYKU-polecam!!!SANTA CRUZ -stolica wyspy z plaza LAS TERESITAS.DOLINA OROTAWY;GORY ANAGA.Oczywiscie LORO PARK-z poludnia wyspy kursuja bezplatne autobusy do LORO-teraz napewno bedzie stale polaczenie miedzy LORO a SIAM parkiem -obie atrakcje sa w lasnoscia jednej osoby.Na polnocy wyspy trzeba zobaczyc GARACHICO,ICOD ;wulkan TEIDE z jego stara caldera.Oczywiscie nie mozna zapomniec o WAWOZIE MASCA .W gorach TENO tarasy widokowe i PUNTO TENO.Godne polecenia sa CLIFY LOS GIGANTES -ogladane z pokladu lodziz dodatkowa atrakcja -ogladanie wielorybow i delfinow zyjacych na wolnosci.Pogoda na wyspie w okresie w ktorym bedziesz nie powinna platac niespodzianek.Poludnie zawsze jest sloneczne z temperaturami powyzej 20 stopni.Opalanie i kapiel w oceanie masz jak w banku.Na szczycie wulkanu moze byc nawet bardzo chlodno .Na polnocy wyspy jest duzo chlodniej niz na poludniu ,w LA LAGUNIE mozna spodziewac sie deszczu i zachmurzenia.
Serdecznie pozdrawiam ,zycze udanego wypoczynku i duzo wrazen.W razie dalszych pytan prosze pisac.
asela 00:00 | 26.09.2008
Witamod 4 pazdziernika plazuje na Gran Canari ,moze orientujesz sie co tam mozna zwiedzic? .Mam dwojke dzieci 7-12 lat ,jestem ciekawa co do pogody bo w opisach jest ona rozna:) bedziemy w Maspalomas...Chcielibysmy zwiedzic Teneryfe jak mozna z Gran Canari dostac sie na nia?i i jakie sa koszty promu???pozdrawiam !!!
Wiola 00:28 | 27.09.2008
WitajProszę o poradę w sprawie wynajęcia samochodu z wypożyczalni Orcar. Czy uiszczenie opłaty za wypożyczynie samochodu trzeba uregulować tylko kartą kredytową czy też można zwykłą kartą płatniczą Visa.
vise 22:07 | 27.09.2008
Ja rezerwacje robilem w Polsce a placiłem na Tenerifie kartą kred. panie z biura miłe a miałem rezerw.. na Citroena a otrzymalem Seata Ibize za te same pieniadze za 7 dni 105 Euro
canalia101 12:21 | 29.09.2008
Witam bardzo serdecznie.Po czwartkowej awarii pradu padl nam system i dopiero dzis moge odpowiedziec.Firma ORCAR jest najtansza wypozyczalnia na Teneryfie.
Juz za 96 euro na tydzien mozna wypozyczyc Citroena Saxo.Nie wiem jak jest z platnoscia karta kredytowa .Co do atrakcji na Tene to kilka postow wyzej pisalam o nich.Natomiast na Gran Canarii napewno trzeba zobaczyc MASPALOMAS _taka mala SAHARA.W LAS PALMAS-muzeum Kanaryjskie,dom KOLUMBA,park DORAMAS,port z 15-wiecznym zamkiem,park SANTA CATALINA. W miasteczkach GUIA i GALDAR -siedziby GUANCHOW i cmentarz,jaskinieCENOBIO de VALERON,CUEVAPINTADAS , dolina AGAETE-kompleks jaskin QUEVAS de la CRUCES. POZO de las NIEVES-najwyzszy punkt na GC,TAFIRA BAJA-rezydencje najbogatszych mieszkancow GC. Powulkaniczny krater-glebokosc ok.200m.-wycieczka na osiolkach..PUERTO MOGAN_lodz podwodna i piekne stare rybackie miasteczko.PALMITOS PARC-odpowiednik LORO PARC. PLAYA AMADORES i PLAYA ANFI DEL MAR ,ARUCAS - zaklady destylacji -zwiedzanie + degustacja, i BARRANCO DE FATAGA -westernowe widoki .
Co do polaczenia promowego z GC na Tene to kursuja dwa promy FRED OLSEN -szybszy i drozszy-1 godz. i ARMAS-wolniejszy i tanszy -2,5 godziny. Oby dwa wyplywaja z Teneryfy z SAnta Cruz z tym zw na GC FRED OLSEN przyplywa do AGAETE- na polnpocy ,a ARMAS do LAS PALMAS.
W cenach dla turystow sie nie orientuje .
Narazie to tyle , w razie jeszcze jakichs pytan -prosze pisac.
Pozdrawiam
agunia2323 13:10 | 04.10.2008
mam pytanie odnosnie hotelu esmeralda playa na teneryfie. moze mi ktos napisac cokolwiek o nim. czytalam w internecie opinie o tym hotelu i sie zalamalam gdyz w piatek wylatuje tam wlasnie z mezem.
canalia101 13:53 | 04.10.2008
Faktycznie ten hotel nie ma pochlebnych opinii.Jezeli chcesz sie dowiedziec czegos wiecej o tym hotelu to serdecznie zapraszam na :-- forum wakacje.plWatek--Teneryfa poludniowa -aktualne temperatury.Znajdziesz tam opinie osob ktore byly niejednokrotnie na Teneryfie i znaja mnostwo hoteli z wlasnych doswiadczen.Serdecznie pozdrawiam.
faranet 14:53 | 10.10.2008
Witam. Orientujesz się może czy za wynajęcie samochodu na Teneryfie mozna płacić gotówką czy tylko kartą kredytową? Nie posiadam karty a już we wtorek mam lot na Tener, będę tam 2 tyg i warto byłoby zobaczyć tam coś więcej niż tylko okolice hotelu. Pozdrawiam serdecznie.
ewamir 17:51 | 11.11.2008
a co możesz powiedzieć o Fiesta paraiso floral do przyjęcia? da sie przeżyć czy nie najgorzej?
canalia101 10:38 | 13.10.2008
Sory za tak pozna odpowiedz -awaria internetu -zdarza sie to dosc czesto.W wypozyczalniach mozna placic gotowka i karta jak kto woli.Jezeli jest to firma ORCAR-to zdecydowanie gotowka.
Co do tego co warto zwiedzic na wyspie to prosze przejgladac wczesniejsze wpisy ,jest podany bardzo szczegolowy opis atrakcji.
Milego wypoczynku i duzo wrazen.
Pozdrawiam.
canalia101 23:23 | 28.10.2008
Hej .
-Promy kursuja od polowy gudnia 2007 r. Z FUERTEVENTURA -puerto del Rosario do MAROKA Tarfaya.Czas plyniecia-4 godz. Cena w jedna strone- 43 euro . Odplywaja z FUERTEVENTURA w poniedzialki , srody i piatki o godz. 13 , a z MAROKA w srody i piatki o godz . 8 Wniedziele o godz 12 . Polaczenia miedzy wyspami lokalnymi liniami lotniczymi ksztaltuja sie w cenie 40 euro .Co do polaczen miedzy Hiszpania, Afryka to nie jestem zorientowana.Serdecznie pozdrawiam-canalia101
dodaj komentarz...
amaranth 08:59 | 29.10.2008
Hej!Proszę o odp:
- czy promy na Gran Canarię przewożą również samochody?
- kursują codziennie?
- cena biletu za samochód? z osobami? czy za każdą sztukę osobno? /osoby także/
- a może na pozostałe wyspy dotrzeć lokalnymi liniami i na lotnisku wynająć samochód.?..chodzi mi o kalkulację cenową..
Dziękuje za odpowiedź.
canalia101 20:01 | 29.10.2008
Witam.Promy sa z Santa Cruz- dwa-FRED OLSEN-szybszy i drozszy-plynie 1h. do portu AGAETE na Gran Canarii - www.fredolsen.es
Drugi prom to ARMAS - wolniejszy i tanszy-plynie 2,5h. do portu Las PALMAS na Gran Canarii - www.navieraarmas.com.
Oby dwa promy zabieraja samochody osobowe.Napewno za samochod i pasazerow placi sie osobno,chyba ze akurat traficie na specjalne okazje.
Nie wiem jakie sa oplaty za rejsy dla turystow ,my mamy znizki na karty rezydenta.Lataja tez z Teneryfy poludniowej i polnocnej samoloty taksowki na Gran Canarie -przelot ok.0,30h.-cena dla turystow-60 euro.
Wysylam Ci strony armatorow -mozna sie zorientowac w aktualnym rozkladzie rejsow i sprawdzic cene.
Pozdrawiam.
amaranth 21:31 | 29.10.2008
Dzięki...sprawdziłam ten tańszy, 2 osoby+samochód tam i powrót 60E...Teneryfa - Gran Canaria może się ktoś interesuje...
rozbitka 13:09 | 06.11.2008
Witam!mam 2 pytanka:
- czy i gdzie można wynająć motocykl na teneryfie?
- jak zdobyć pozwolenie na wejście do narodowego parku i na wulkan Teide?
dziekuje i pozdrawiam
rozbitka
canalia101 13:40 | 06.11.2008
Witam.Pozwolenie na wejscie do samego parku narodowego nie jest potrzebne.Pozwolenie na wejscie na sam krater TEIDE wydawane jest w SAnta Cruz w wydziale Parkow Narodowych.Pod krater mozna sie dostac kolejka.Co do wynajecia motocykla to szczerze powiem ze nie mam bladego pojecia -napewno sa takie wypozyczalnie ,bo turysci gustuja w roznych srodkach komunikacji, a Teneryfa jest nastawiona na turystow.
Pozdrawiam serdecznie.
bikeros 22:02 | 06.11.2008
WitamBARDZO PILNIE poszukuje jakiejkolwiek AKUALNEJ informacji na temat przeprawy promowej MAROKO - TENERIFE. (ew. przez fuentawenture na Tenerife)
Jedna osoba + samochod (4x4) w jedna strone, termin marzec, kwiecien 2009. Szukam w necie, ale niestety tylko same wzmianki na ten temat. Wiem, ze kursuje prom z TARFAYA ale zadnych cen i terminow nie udalo mi sie znalesc.
Bylbym bardzo zobowiazany z udzielenie jakiejkolwiek informacji.
Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje
adam (biker.art@wp.pl)
canalia101 11:50 | 07.11.2008
Hej .
-Promy kursuja od polowy gudnia 2007 r. Z FUERTEVENTURA -puerto del Rosario do MAROKA Tarfaya.Czas plyniecia-4 godz. Cena w jedna strone- 43 euro od osoby -nie znam kosztow samochodu. Odplywaja z FUERTEVENTURA w poniedzialki , srody i piatki o godz. 13 , a z MAROKA w srody i piatki o godz . 8 Wniedziele o godz 12 . Nie jestem zorientowana czy oferty armatora sa aktualne .Bylo male zainteresowanie rejsami i wszystko mozliwe ze sa zawieszone.
Pozdrawiam.
bikeros 23:42 | 07.11.2008
Jestem bardzo mile zaskoczony tak blyskawiczna odpowiedzia - za co bardzo SERDECZNIE dziekuje. Mam nadzieje, ze drazac dalej ten temat nie sprawie Tobie wiekszego klopotu. Prawde mowiac po wszelkich poszukiwaniach w necie, jetes moja jedyna Osoba ktora wie cokolwiek na ten temat. Wiem, ze byla mala katastrofa tego promu (sa nawet filmiki na youtube), wysylalem nawet e-maile na Marokanskie strony ale tam nikt nic nie wiedzial na ten temat. Jezeli nie zrobi Tobie to wiekszego klopoty to chcialbym zapytac sie Ciebie czy istnieje tak mozliwosc ustalenia tego czy w tym termnie (marzec-kwiecien 2009) kursuje ten prom i jezeli jest to mozliwe jake sa koszta przeprawy promowej w jedna str.? Przepraszam, za ewentualny klopot i dziekuje za jakieolwiek informacje. Pozdrawiam adam biker.art@wp.pl
canalia101 17:20 | 08.11.2008
http://www.fredolsencruises.com/plan-cruise/by-destination/canary-islands-and-west-africa/moroccoWitam.
Podaje adres strony armatora -linie FRED OLSEN -najprawdopodobniej w dalszym ciagu sa rejsy do Maroka i to nie tylko z Kanarkow.Dowiesz sie z niej o polaczeniach i oplatach-mozna chyba tez dokonac rezerwacji online.O zadnej katastrofie morskiej nic nie syszelismy -nawet w TV-canaria.Jezeli cos bylo to naprawde niegrozne.My plywamy FREDEM pomiedzy wyspami i jest to zawsze super rejs.Maja super promy ,Szybkie i wygodne.W razie dalszych pytan -pisz chetnie odpowiem.
Pozdrawiam.
northkris 12:36 | 09.11.2008
Witam. Czy orientujesz się gdzie na wyspie są biura w których można kupić bilety na prom do Maroka. Będziemy na Kanarach w połowie grudnia i chcemy się dostać do Senegalu bądź Maroka. Pozdrawiam serdecznie.
bikeros 20:36 | 09.11.2008
Serdecznie dziekuje, za wiadomosc.link do incydentu promu w Tarfaya:
http://uk.youtube.com/watch?v=1BT_Syv5yu8
pozdrawiam biker
canalia101 11:56 | 10.11.2008
Witam.Bilety na prom mozna kupic bezposrednio w portach z krorych odplywa FRED.
Na Teneryfie jest to port w Santa Cruz.Na Gran Canarii- Agaete.El Hiero-Puerto de Estaca,La Palma-Sanra Cruz de la Palma.
Naviera Armas odplywa do Maroco i Tarfaya z Lanzarotte -port w Arecife i Fuertaventury-Puerto del Rosario.Rezerwacji mozna dokonac rowniez przez internet.
www.navieraarmas.com tel.902 456 500
www.fredolsen.es trl.902 100 107
Pozdrawiam serdecznie.
ewamir 17:45 | 11.11.2008
Witam wylatujemy 06/12 na 9 dni na teneryfę piszesz że z Adeje jeżdżą bezpłatne autobusy do Loro Parku skąd odchodzą czy są jakieś informacje , jaka jest cena ON i benzyny , czy auta w wypożyczalni ORCAR SĄ W DOBRYM STANIE I CZY JEST PEŁNE UBEZPIECZENIE
northkris 16:04 | 10.11.2008
Wielkie dzięki za informacje. Pozdrawiam
ewamir 18:05 | 11.11.2008
jeśli zakwaterowanie mamy w Adeje to gdzie mam zarezerwować auto z Orcar-u ? jest w rezerwacji ccio ctrl fanabe będzie to blisko?
ewamir 18:08 | 11.11.2008
Jeszcze jedno pytanie co możesz powiedzieć o hotelu Fiesta Paraiso Floral? będę wdzięczna za odp. pozdrawiam a gdybyś tak jeszcze mogła podać namiary na siębie w razie pytań na miejscu
canalia101 19:18 | 11.11.2008
Witam -o hotelu nie moge nic powiedziec.Postaram sie sprawdzic osobiscie i niedlugo odpowiem.W razie jakichs pytan na miejscu prosze wyslac maila na :dorotee101@wp.eu
Pozdrawiam.
canalia101 19:21 | 11.11.2008
Przepraszam nie zauwazylam wczesniejszego wpisu.Faniabe to jest Costa Adeje.Orcar jest w Faniabe i Los Christianos ,Ale mozna dokonac rezerwacji przez internet i odebrac auto z lotniska poludniowego-Reina Sofia
ewamir 22:08 | 14.11.2008
Hey z lotniska mam transport z biurem podróży więc wypożyczenie auta nie na lotnisku tylko w tej miejscowości. Nie odpowiedziałaś mi na 1 pyt. odnośnie darmowego autobusu do Loro Parku piszesz że jest takowy tylko skąd? i są jakieś info?
canalia101 23:32 | 14.11.2008
Witam.Darmowe autobusy do Loro sa przewaznie podstawiane pod hotele w okreslonych dniach i godzinach.Nie mam pojecia pod ktore hotele ,ani w ktore dni i jakie godziny.My wozimy turystow samochodem.Musisz sie zprientowac na miejscu.W recepcji hotelu powinni wiedziec o transporcie do Loro.
Pozdrawiam.
metka202 19:28 | 15.11.2008
hej!w najblizszy poniedzialek 17 listopada, lece na Teneryfe. strasznie sie ciesze bo to moje pierwsze wakacje poza krajem.
ale wlasnie zaczelam wpadac w lekka panike - nie wiem jak sie spakowac; bo tu ziab i zawierucha, a jaka pogoda jest u Was? czy z cieplejszych ubran wystarczy kurtka przeciwiatrowa i polar, czy powinnam wziac juz ich wiecej?
bede wdzieczna za odpowiedz, z gory dziekuje!
PS: napisalam wczoraj do Ciebie mail na teneryfa101, czy ten adres jest jeszcze aktualny?
metka202 19:35 | 15.11.2008
z wrazenia zapomnialam napisac ze wybieram sie do Fanabe, na Costa Adeje :)
bikeros 16:45 | 16.11.2008
Witam ponownie!Wiadomosc dal wszystkich co chca plynac promem z TARFAYA na TENERYFE! Wlasnie dowiedzilem sie od "tubylca" z TF, ze prom ARMAS plywal przez sekunde ale sie poddali tylko przemyt haszyszu z maroka i nic wiecej zero klientow i zamkneli linie... pozdrawiam
canalia101 08:47 | 17.11.2008
Witam.Metko-odpowiedzialam Ci na Maila.
Niestety wiadomosc o zawieszeniu polaczen promowych z Afryka jest sprawdzona i prawdziwa.Teraz pozostana polaczenia tylko z Cadizu.
Pozdrowka.
mrówa78 19:29 | 03.12.2008
Witam serdecznie, chciałabym uzyskać informacje o hotelu Lagos de Cesar. chcemy wybrać się tam z dziećmi, na początku kwietnia przyszłego roku. Poza tym chętnie uzyskałabym informacje o tym czy jest możliwość wypożyczenia auta w taki sposób, żeby było do odbioru na lotnisku.
canalia101 10:08 | 06.12.2008
Witam -niestety nie znam hotelu ,a autko mozna odebrac na lotnisku z firmy ORCAR.Tel.lotnisko poludniowe- 00 34 922 392 216
tel.lotnisko polnocne - 00 34 922 262 202
Rezerwacja przez internet - reservas@orcarcanarias.com
Strona internetowa - www.orcarcanarias.com
Dla zainteresowanych: pron Fred Olsen zaparkowal na plazy w Los Christianos.
Pozdrawiam.
canalia101 10:11 | 06.12.2008
http://pl.youtube.com/watch?v=ABErIEemm1ITu mozna zobaczycFreda na plazy.
piotre 12:49 | 03.02.2009
Witam!Mam pilne pytanie. Czy da sie kupic kartusze z gazem -najlepiej gdzies w okolicy lotniska Reina Sur (namiar na jakąś miejscowość i sklep mile widziane) Czy bedzie to możliwe w niedziele?
I dodatkowo -czy firma Orcar ma swoje biuro na lotnisku otwarte późno w sobote, czy mozna płacic gotówka za wynajem auta (bo z netu wynika ze ze cos jakby tylko karta kredytowa na imie rezerwujacego)
Pozdrawiam. Piotre
malkap77 22:46 | 20.02.2009
WitamWe wtorek wybieramy sie na Teneryfe do hotelu Gran Costa Adeje. Prosze o opinie co do tego hotelu i jaka jest teraz temperatura? Jednak oprocz poznania wyspy wybieramy sie tam po to by kupic tam dom. Prosze o podpowiedzi w tej kwestii. Mysle o poludniu wyspy. Prosze o informacje jak najlepiej dokonac zakupu i w jakich cenach sa teraz tam nieruchomosci.
canalia101 15:35 | 25.02.2009
Odpowiedzi poszly na maila.Pozdawiam.
canalia101 15:38 | 25.02.2009
Zapraszam na Forum o Teneryfie i Gran Canariihttp://forum.wakacje.pl/list.php?33007
jadziarych 22:46 | 24.03.2009
Ile kosztuje bilet autobusowy z lotniska na poludniu Teneryfy do Adeje oraz ile kosztuje bilet z Adeje do Puerto de la Cruz ?? Z gory dzieki za odp.
canalia101 09:11 | 25.03.2009
Witam .Bilety nie sa drogie na wyspach.Z lotniska do Costa Adeje bilet kosztuje ok.2 euro.Do Puerto bedzie troche drozszy.Wogole to musze Ci sie przyznac ze komunikacja miejska nigdy nie jezdzilismy.Jezeli chce sie funkcjonowac na wysepkach w miare normalnie to jednak najlepszym srodkiem komunikacji jest wlasny samochod,a przy tutejszych cenach paliwa wrecz idealnym.Autobusy jezdza dosyc czesto i w kazde miejsce mozna dotrzec,ale wogole nie trzymaja sie rozkladow jazdy i to jest troche denerwujace.
Pozdrawiam.
jadziarych 14:34 | 25.03.2009
wielkie dzięki za info ;)
cichy73 07:57 | 26.03.2009
a jaka jest cena paliwa na wyspach ???
canalia101 09:03 | 26.03.2009
Witam .w tej chwili benzynka 95 kosztuje 0,63 , ropa 0,58 .
Pozdrowka
jadziarych 21:38 | 28.03.2009
Mam jeszcze jedno pytanko: czy z costa adeje kursuje darmowy bus do loro parku ??
canalia101 12:01 | 29.03.2009
Witam.Darmowe autobusy do Loro jezdza prawie z kazdej duzej miejscowosci w ktorej jest troche wiecej turystow.
Ponad to odbywaja sie kursy wahadlowe z LORO do SIAMPARC i odwrotnie.
Pozdrawiam
canalia101 08:36 | 30.03.2009
W hotelach maja godziny odjazdow tychze autobusow.Warto sie wybrac do Loro-super zabawa dla calej rodziny.Pozdrawiam
Golden 22:49 | 31.03.2009
Witam,mam pytanko odnośnie temperatur w dniach 25.04-06.05. Jak to mniej więcej wygląda i czy nie ma akurat jakichś załamań pogody itp. Mamy tylko tydzień, więc większości chcielibyśmy plażować :)
Będę wdzięczny za odpowiedź tutaj lub na mail golden504@wp.pl
Pozdrawiam
Alveiro 14:14 | 07.04.2009
Witaj.Mam pytanie odbiegające trochę od typowego zwiedzania. Nauczyciel który uczył w mojej byłej szkole napisał przewodnik. Pewne wątki historyczne opisane w tym przewodniku prowadzą na Teneryfę konkretnie do Santa Cruz.
Jest możliwość pomocy tzn. sprawdzenia tego tematu?
Jeśli tak to proszę o odpowiedz wtedy dokładnie naświetle ten temat.
Napisze tylko że całą historie jest zamieszany Fryderyk Chopin.
Pozdrawiam
canalia101 08:54 | 08.04.2009
http://www.meteoprog.pl/pl/weather/LasPalmasdeGranCanaria/WITAM:
Na stronie ktora podalam sa prognozy pogody dla wysp Kanaryjskich.Niestety z powodu tego ze na kazdej z wysp sa gory -i pomimo prognoz o pieknej pogodzie,ta moze sie zmienic blyskawicznie.Jak narazie jest bardzo cieplo i slonecznie.Plazowanie macie jak w banku-byle nie Kanaryjskim.
Pozdrawiam.
canalia101 08:58 | 08.04.2009
Witaj Alveiro.Bardzo mnie zaciekawil Twoj post.Niestety ja nic w tym temacie nie wiem-postaram sie sprawdzic.Ani przewodniki ,ani piloci wycieczek nie mowia nic na ten temat.Wszystko mozliwe ze nasz Frycek odwiedzil kiedys Kanarki i jakis marny slad po nim pozostal na Teneryfie.
Jezeli sie czegos dowiem to dam Ci znac .Pozdrawiam
canalia101 09:31 | 08.04.2009
Ponownie witam.Niestety nic na temat pobytu Chopina na Teneryfie nie wyszukalam.Byl natomiast z Georg Sand na Majorce w Valdemossa.Bede szukac dalej.
Pozdrawiam i daj znac jak sie czegos dowiesz.
Alveiro 10:17 | 08.04.2009
Witam.Na Teneryfie w Santa Cruz mieszkała rodzina Jaqun Martinez de Medinilla markiza de Santa Susanna. Była żoną Księcia Radziwiłła który zmarł w Santa Cruz w 1955 r w wieku 85lat. Jesli możesz to sprawdż czy jest tam gdzieś pochgowany i czy zachował sie jakich grobowiec.
Pozdrawiam
canalia101 11:28 | 08.04.2009
Niestety nie moge tego sprawdzic w tej chwili. Juz od dluzszego czasu mieszkamy na Gran canarii.Jezeli bedziemy na Teneryfie to spotkamy sie ze znajomym historykiem-przewodnikiem i wtedy dopiero moge sie dowiedziec wiecej.Dzieki za wskazowki.Pozdrawiam
papiurek 21:57 | 22.04.2009
Witam!Z ciekawością śledzę wątek i muszę się wtrącić , ponieważ na Teneryfie nie mieszkał Fryderyk Chopin. Zamieszkiwiał trochę na Majorce ze swoją 'Kochanką" , znajduje się tam również muzeum poświecone Chopinowi. Pozdrawiam.
jadziarych 08:20 | 23.04.2009
A ja mam pytanko z innej beczki - ile kosztują olejki do opalania, ręczniki plażowe na Tenryfie ?? I ogólnie jakie są ceny żywności ??
Alveiro 10:42 | 23.04.2009
Witam.Nie chodzi mi dokładnie o Chopina. Moje zapytanie dotyczyło Mikołaja Radziwiłła , ostatniego właściciela pałacu w Antoninie. Żona Mikołaja pochodziła z Teneryfy. Po wojnie zamieszkał w posiadłości w Santa Cruz.Chciałem dalej pociągnąć historie ostatniego Radziwiłła. Co tyczy Chopin bywał częstym gościem u Radziwiłłów. Na dodatek moja rodzina mieszka w miejscowości gdzie zamieszkała matka chrzestna Fryderyka Chopina.
Pozdrawiam
canalia101 10:33 | 23.04.2009
Witam.Reczniki-piekne ,duze sa w sklepikach przy plazach juz od 4 euro.
Olejki do opalania sa po przeliczeniu na PLZ w takiej samej cenie jak w Polsce i jest ogromny wybor.Polecam zabrac lub nabyc na miejscu okulary przeciwsloneczne-nawet jak slonko jest za chmurami to jest bardzo silne.Co do pobytu Fryderyka Na Teneryfie to nie ma narazie zadnych wzmianek na ten temat-napewno byl na Majorce.
Pozdrawiam.
krzychu24071976 22:15 | 26.04.2009
witaj . za miesiac wybieramy sie na teneryfe i interesuje nasz wyporzyczenie samochodu , po przegladnieciu postow zauwarzylem ze polecasz firme ORCAR , i moze sie orientujesz czy oferuja pelne ubezpieczenie .Mi kolega polecal jakas polska firme , moze cos wiesz na jej temat?aha oferujecie tez indywidualne zwiedzanie wyspy , to moze odbieracie tez tez z lotnisk i zawozicie do hoteli ? jak tak to jakie by byly koszty?
z gory dzieki wielkie za odpowiedz
canalia101 09:47 | 27.04.2009
Witam serdecznie.ORCAR oferuje przy wypozyczeniu wszelkie ubezpieczenia.Jest to najtansza wypozyczalnia na Teneryfie.My juz niestety od dluzszego czasu mieszkamy na Gran Canarii i w tej chwili nie obwozimy rodakow po Teneryfie,ale jezeli interesuje Was indywidualne zwiedzanie to dam Wam namiary na naszego kolege ktory przejol naszych klientow-obdior z lotniska jak i dowoz tez oferuje .
www.tenerife-tourcar.eu
Pozdrawiam
krzychu24071976 19:11 | 27.04.2009
hej. dzieki wielkie za pomoc . bardziej interesuje nas odbior z lotniska i dowoz na lotnisko. mamy plan wyporzyczyc samochod , wiec wyspe bedziemy raczej zwiedzac sami.pozdro
daniel czajkowski 22:52 | 22.06.2009
witam mam pytanie czy lecąc na teneryfe warto wykupic opcje "all inclusive"?? i ile to koszyuje ? czy jesli jade z żoną wykupic dla jednej osoby i bedziemy sie poprostu dzielic? bardzo prosze o podpowiedz i pozdrawiam serdecznie
canalia101 10:15 | 23.06.2009
Witam.All inclusive jest dobre.Jednak ile jest ludzi tylez samo opinii.Nie zawsze chce sie biegiem wracac do hotelu . Bedac na Teneryfie i chcac wszystko obejrzec mozecie sie czuc uwiazani..Nie mam pojecia ile kosztuje wypoczynek z taka opcja i czy da rade wykupic ALL na jedna osobe i wyzywic sie we dwie.Moge Ci natomiast powiedziec ze w miejscowosciach turystycznych jest mnostwo barow i restauracji w ktorych sa przyzwoite posilki juz od 3 euro.Moze poradzisz sie osob ktore byly w hotelach na Tene z ALL: http://forum.wakacje.pl/read.php?33007,1019802
Serdecznie zapraszam na watek o Teneryfie.
Pozdrawiam.
putrycydes 22:46 | 29.06.2009
Witaj Canalio101Chcielibyśmy wybrać się na którąś z Wysp Kanaryjskich na przełomie sierpnia i września. Lecimy z 2,5 rocznym dzieckiem w związku z czym musimy zamieszkać w pobliżu super piaskowej plaży, gdzie jest łagodne zejście do wody i fale niezbyt silne. Ponadto zamierzamy tradycyjnie nie korzystać z zorganizowanych form wakacyjnych tj. biur podróży, a zatem: dolot samodzielny, wynajęcie apartamentu willi czy czegoś takiego samodzielny. Proszę o info którą wyspę powinienem wybrać? Jakie linie lotnicze polecasz? Może jakieś strony int z fajnymi noclegami? Poza tym żona jest w ciąży więc na wyspie musi być porządny szpital. Sporo wymagań co? :)
Dzięki i pozdrawiam. Michał
katarzyna1 00:46 | 14.07.2009
Witam mozesz mi napisac...chcialabym wynajac dom lub apartament na teneryfie sierpien 2009!masz jakies info na ten temat ? blisko centrum .... orientujesz sie czy maja tam dobry szpital? bardzo Ci dziekuje, pozdr,
canalia101 11:52 | 14.07.2009
http://www.segundamano.es/clasificados-sta-cruz-tenerife/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?q=&ca=38_s&th=1&c=63&x=1&w=1&a=138&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=uWitam .
Na tej stronie sa do wynajecia domy i apartamenty na wakacje na Teneryfie.Szpital jest w Las Americas,ale czy dobry tego nie wiem.
Pozdrawiam
remkaa 12:11 | 05.08.2009
witam serdecznieorientujesz sie moze czy do meldunku w hotelu wystarczy dowod. hotel 4 gwiazdki jak to cos wogole zmienia. dziekuej
canalia101 12:55 | 05.08.2009
Witam.Oczywiscie wystarczy tylko dowod.Na Kanarkach obowiazuja takie przepisy jak i w calej unii.
Pozdrawiam.
k0sm0 11:40 | 13.08.2009
WitamNiebawem zawitam na teneryfe, juz nie moge sie doczekac :) Mam w zwiazku z tym pytanie:
1. Czy trzeba rezerwowac wczesniej samochod w ORCAR czy spokojnie na miejscu wyporzycze?
2. Prosze o polecenie jakis fajnych lokalnych restauracji w Pleya de las Americas. Chodzi mi restauracje typowo lokalne z lokalnym jedzeniem :) Z doswiadczenia wiem, ze te przy hotelach maja uniwersalne menu :)
PS Swietne temat, dowiedzialem sie wielu przydatnych rzeczy :) Dzieki :)
k0sm0 11:40 | 13.08.2009
WitamNiebawem zawitam na teneryfe, juz nie moge sie doczekac :) Mam w zwiazku z tym pytanie:
1. Czy trzeba rezerwowac wczesniej samochod w ORCAR czy spokojnie na miejscu wyporzycze?
2. Prosze o polecenie jakis fajnych lokalnych restauracji w Pleya de las Americas. Chodzi mi restauracje typowo lokalne z lokalnym jedzeniem :) Z doswiadczenia wiem, ze te przy hotelach maja uniwersalne menu :)
PS Swietne temat, dowiedzialem sie wielu przydatnych rzeczy :) Dzieki :)
canalia101 12:09 | 13.08.2009
Witam.Jezeli przylatujesz po okresie wakacyjnym to spokojnie mozna wynajac autko na miejscu-w innym przypadku polecam rezerwacje przez internet.
www.reservas@orcarcanarias.com
tel:Las Americas: 00 34 922 715 182
fax: 00 34 922 175 884
Co do knajpektypowo Kanaryjskich to takie sa ,ale w glegi wyspy.
Natomiast przy promenadzie z Las Americas do Los Christianos jest pelno knajpek gdzie mozna tanio i smacznie zjesc lokalne przysmaki wlacznie z owocami morza.
Pozdrawiam
martinez027 14:42 | 13.08.2009
las AMERICAS to JEDYNE okropne miejsce na teneryfie---same hotele,knajpy dla pijanych szwabow i angoli i jedzenie dla nich czyli hamburgery i "fisz end czips"---ja tam tylko bywalem w hotelu,a tak jak najdalej...kup se przewodnik np.pascala i tam masz DOKLADNE adresy DOBRYCH knajp na kanarach--sa one w miejscowosciach gdzie nie ma hoteli dla turystow i maja tam super zarcie---ja korzystalem z tych adresow i ZAWSZE byl to strzal w 10....
canalia101 15:41 | 13.08.2009
Fakt-Las Americas i Los Christianos w okresie zwlaszcza wakacyjnym to zbiorowisko angoli i niemcow.Zachowuja sie wrecz koszmarnie.Kryzys na Kanarach spowodowal to ze kazdy klient jest na wage zlota i wszystkie knajpy przestawily sie na zywienie turystow wlasnie z anglii i niemiec ,a ze jest ich procentowo najwiecej to jakos sie interesy kreca.OPROCZ menu typowego dla niemca i angola maja rowniez swoje lokalne specjaly .Mieszkamy na Gran Canarii i czesto bywamy na Teneryfie.W Las Americas i Los Christianos nic sie pod tym wzgledem nie zmienilo.Typowe kanaryjskie knajpy i restauracje sa z dala od molochow turystycznych i warto pojechac gdzies dalej zeby posmakowac typowej kuchni kanaryjskiej.
Pozdrawiam.
Luke1111 12:54 | 19.08.2009
Czesc, wybieram sie z zona na Teneryfe w drugiej polowie pazdziernika. Jak zwykle unikamy biur podrozy:) Napisz prosze, czy jest problem z zalatwieniem noclegow na miejscu, czy funkcjonuja na wyspie prywatne kwatery- chodzi mi o opcje tansza niz hotele. Z gory dzieki i podrawiam
canalia101 22:56 | 19.08.2009
Witam.Napewno sa na wyspie mozliwosci prywatnego wynajecia kwatery.Poszukaj na stronach angielskich.Wiem napewno ze jezeli chodzi o prywatnych wynajmujacych to nie za chetnie wynajmuja na mniej niz miesiac-koszt ok.400-500 euro.Jak juz pisalam mieszkamy teraz na Gran Canarii i nie orientuje sie co do ofert na Teneryfie .Mozesz jeszcze sprawdzic tu:
http://www.segundamano.es/clasificados-sta-cruz-tenerife/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?q=&ca=38_s&th=1&c=63&x=1&w=1&a=138&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=u
Sa tu ogloszenia o wynajmie prywatnych kwater ,apartamentow i bungalowow na Teneryfie.Ceny sa podane za ;
Por dia-dzien
Por semana-tydzien
por mes-miesiac.
Gdybym sie dowiedziala czegos wiecej to dam znac.
Pozdrawiam.
paka1244 16:10 | 20.08.2009
Witam. Jestem zainteresowany przeniesieniem się na stałe na jedną z wysp, najlepiej Teneryfę choć niekoniecznie. Chciałbym dowiedzieć się jak wygląda sytuacja na rynku pracy, czy nie ma problemu ze znalezieniem jakiegoś zajęcia jeśli nie zna się hiszpańskiego a tylko angielski??
canalia101 19:30 | 20.08.2009
Witam.Tak samo jak i w calej europie kryzys dopadl tez Kanarki.
O 40 % mniej turystow jest w tym roku ,a co za tym idzie jest bardzo duze bezrobocie.Bez dobrej znajomosci jezyka hiszpanskiego mozesz co najwyzej po ciezkich poszukiwaniach znalezc prace na Finkach-gospodarstwa rolne ,lub jako pomocnik na budowie,a i z tym jest ciezko.
Najgorzej z praca jest na El Hiero,Lanzarotte ,Teneryfie i Fuerteventurze.
Angielski jest bardzo przydatny ,ale tylko wtedy gdy sie zna hiszpanski .
Pozdrawiam.
izaschiza 21:15 | 15.09.2009
Witam!Czy to forum jeszcze żyje? Warto spróbować. Znalazłam ofertę taniego przelotu w październiku na Teneryfę. Korci mnie, żeby z niej skorzystać, jednakże to czego się obawiam to tłumy turystów i " drapieżny marketing" lokalsów. Jednym słowem obawiam się, że będzie drogo i turystycznie (w złego słowa tego znaczeniu). Chciałam zwiedzić wyspę (wyspy?) rowerem, ale okazało się, że koszt przewiezienia roweru podwoiłby koszty taniego przelotu... Ile kosztuje wypożyczenie roweru na wyspie? Jak jest z tanimi noclegami - mam na myśli namiot lub hostele. Czy na Teneryfie są również spokojne i piękne miejsca, czy wszystkie są zadeptane przez hałaśliwych turystów? Z góry dziękuję za odpowiedź!
canalia101 21:00 | 17.09.2009
treść:Witam.
W pazdzierniku na Teneryfie nie ma juz takich tlumow turystow.W tej chwili sato emeryci i ewentualnie rodziny z malymi dziecmi.
Naciagacze za prowizje zaczepiaja zawsze turystow-tego nie da sie wyeliminowac.Co do zwiedzania wyspy na rowerach to wydaje mi sie ze fizycznie by to byla wyczerpujaca wyprawa.Duzo atrakcji jest w gorach i to wysokich-sam Teide ma 3718 m. n.p.m.Wygodniej bedzie wynajac tanio samochod-(na watku o Teneryfie podawalam adresy do firmy ORCAR)Poza tym na Teneryfie trudno znalezc wypozyczalnie rowerow.Mozliwe jest natomiast zorganizowane zwiedzanie na rowerach z przewodnikiem.Jak jest w tej chwili na Teneryfie z kampingami ,tego nie wiem-w chwili gdy przeprowadzalismy sie na GC byl jeden.Ogolnie naa wszystkich wyspach chcac rozbic namiot poza miejscem kampingowym potrzebne jest zezwolenie z AYUNTAMIENTO-urzad miasta.Poczytaj wpisy na watku o Teneryfie jest tam zamieszczonych duzo informacji co warto zobaczyc.Natomiast cichych i spokojnych miejsc bez rozwrzeszczanych turystow jest bardzo duzo-chociazby BARRANCO INFIERNO-i MASCA-przepiekne wawozy z roznorodna roslinnoscia.
Serdecznie pozdrawiam.
izaschiza 21:07 | 20.09.2009
Dziękuję za cenne informacje!
eluska 12:58 | 03.01.2010
Witam, wybieramy się 21 stycznia na Teneryfę.Mamy zamiar wynająć motocykl. Czy orientujesz się, czy Orcar ma taką możliwość? Czy ta wypożyczalnia jest czynna w niedzielę i jak możesz, napisz adres Orcaru w Los Christianos.
Mam jeszcze pytanie a propos Barranco de Infierno. Jak tam dojść z Los Christianos? Piszę "dojść" bo to chyba niedaleko.
Pozdrawiam.
atlantyk 10:57 | 04.01.2010
Witam chciałbym się dowiedzieć o takie rzeczy jak rozbijanie się na dziko na Teneryfie...? I o orientacyjne ceny art spożywczych ? jednym słowem chodzi o jak najtaniej ..... pozdrawiam
canalia101 10:59 | 06.01.2010
Witam .Znow mamy klopoty z internetem-prosze o cierpliwosc.
Do eluska- Orcar nie prowadzi wynajmu motocykli.
Barranco Infierno jest w Adeje.Z Los Christianos i Las Americas jest do niego spory kawalek.Lepiej wybrac sie tam samochodem lub autobusem-stacja autobusow jest w Las Americas tuz przy gmachu filharmonii.
Pozdrawiam
canalia101 11:17 | 06.01.2010
Witaj atlantyk.Rozbijanie na dziko namiotow na Teneryfie jest zabronione i prawnie scigane.Mozna zalatwic pozwolenie na biwakowanie w Santa Cruz -w urzedzie miasta bez problemu i wtedy Ci powiedza gdzie mozecie rozbijac namiot.
Ceny w marketach na art. spozywcze w Mercadonie-najtanszy market na wyspach:
3 bagietki-1,60
maslo-1,40
10 jajek -od 1,20
makarony -od 0,45
pasztety-od ok.1,20 za 6 puszeczek
pomidory -od 0,90 za kilogram
woda mineralna-od 0,35
litr wina -od 0,45
litr piwa-od 0,80
papierosy -od 0,45 za paczke
Wedliny nie sa tez drogie ,ale wszystkie maja podobny smak.
Polecam zabrac z domu zupki chinskie -tu sa za 0,90 /szt.
W razie jeszcze jakichs pytan -pisz,w miare mozliwosci odpowiem.
Pozdrawiam
ela2009 23:00 | 06.01.2010
Witam,Wszystkeigo dobrego w Nowym Roku!!!
PIekne jest to ze oferujesz swoja pomoc.
Bede na Costa Adeje od 10 stycznia - tydzien,czy orientujesz sie gdzie mozna wypozyczyc rower,zeby mozna pojezdzic po wyspie i czy macie tam szlaki rowerowe?
Pozdrawiam
Ela
canalia101 12:30 | 07.01.2010
Witam.Nie orientuje sie jak jest z wypozyczalniami rowerow na Teneryfie-mysle ze jest ich sporo tak jak na Gran Canarii gdzie mieszkamy juz od dluzszego czasu.Szlaki rowerowe sa na kazdej wyspie o roznych stopniach trudnosci.
Pozdrawiam z cieplej Gran Canarii.
mihaga 23:16 | 15.01.2010
Witam serdecznie.Wybieramy sie z mezem i 2.5 roczna coreczka na Teneryfe 23 marca jaka pogode mozemy zastac w tym terminie?Czy pokazy delfinow w Loro park sa przez caly rok, czy tylko w sezonie?
mihaga 01:03 | 16.01.2010
Planujemy zatrzymac sie w Laguna Park II Apartaments.Chcialabym poznac opinie na temat tego hotelu i okolicy w jakiej sie znajduje? Prosze o odpowiedz.
wign 23:50 | 18.01.2010
witam;poszukuje najtanszego przelotu z Polski na Teneryfe w miesiacu kwiecien. Lepiej wylatywac z niemiec (Lipsk, Berlin...) czy z Polski?
Znacie jakies konkretne polaczenia?
canalia101 09:31 | 19.01.2010
Witam.Przepraszam bardzo ale problemow z netem ciag dalszy.
Pogoda piekna i taka powinna byc juz caly czas Noce sa troszke chlodniejsze.Wiadomo jednak ze aura lubi platac figle i pogoda na Kanarkach moze sie zmienic w przeciagu kilku minut w obie strony.
Pokazy Delfinow odbywaja sie przez caly rok i tylko raz dziennie ,wiec warto pojechac do Loro z samego rana i wtedy zobaczyc wszystkie pokazy tresury.(Foki,Papugi ,Delfiny ,Orki i ptaki drapiezne)Co do Delfinow to polecam rejs Lodzia z Los Gigantes -wtedy mozna zobaczyc Delfiny i Wieloryby plywajace w Atlantyku na wolnosci.Nie wiem czy wznowili pokazy Orek po tym jak jedna Orka zaatakowala trenera i go poprostu utopila.
Polaczenia lotnicze na Teneryfe sa zdecydowanie tansze gdy wylot jest z niemiec.Sami korzystamy z AirBerlin i jestesmy zadowoleni.Praktycznie z kazdego wiekszego miasta w Niemczech sa tanie przejazdy do kilku miast w Polsce.
Pozdrawiam.
http://www.airberlin.com/site/start.php?LANG=pol&all=1
kuczbos 12:12 | 19.01.2010
Witam, mam kilka pytań dotyczących Teneryfy. Wygraliśmy wycieczkę na sześć osób w hotelu La pinta w Playa de las Americas bez wyżywienia.Planujemy pobyt w okresie lipca lub sierpnia. Moje pytanie dotyczy cen żywności, ciekawych miejsc opłat za autobusy oraz jakiś informacji dotyczących wyspy. Ponieważ wyjeżdżamy po raz pierwszy tak daleko i to jeszcze z osobą niepełnosprawna głęboko upośledzoną.
Jeśli mógłbym prosi o kontakt na maila kuczbos@o2.pl bo na pewno to nie jedyne pytania o które bym chciał się zapyta.
Pozdrawiam
elkac@wp.pl 09:46 | 21.01.2010
W poniedziałek wróciliśmy z przygody na Teneryfie.Byliśmy tam we czwórkę sami dorośli, sami bez biura i dobrze sobie radziliśmy. Funkcję przewodnika pełnił mój brat , który był tam pół roku temu. Wyspa jest ogólnie bardzo przystępna dla turystów, bo jest świetnie oznakowana. Praktycznie nie da się tam zgubić.
Co do Loro Parku: Otwarty od 9.00-18,45. Pokazy delfinów, fok i papug są chyba 4 razy dziennie, a pokazy orek 3 razy ten sam pokaz (ostatnie pokazy zakończyły się około17,ale nie jestem pewna) . Jak znajdę ulotkę to podam dokładniej. (Ulotki z mapką z dokładnym rozkładem miejsc jakie zwierzątka, gdzie się znajdują oraz właśnie godziny pokazów) Pokazy są w różnych odstępach czasu, tak ułożone, że można z jednego na drugi od razu wędrować. Miejsce jest ciekawe, ale my zajechaliśmy tak, ok 12 i spokojnie do 17 wszystko obejrzeliśmy. Uwaga pokaz orek świetny, tylko ostrzegam, że w rzędach na których oparciach piszę, że chlapie wodą, to jest moko i to porządnie. Osoby, które siedziały na środku z lewej strony , nawet gdzieś około 5-6 rząd były praktycznie zlane wodą. To jest zabawne, jak te zwierzątka tam chlustają , ale może być groźne dla małych dzieci , bądź aparatów , kamer itp.
Byliśmy również w Siam Parku pomimo, że to park wodny ze zjeżdżalniami na pontonach , to bawiliśmy się świetnie zwłaszcza moi rodzice (ok.50lat)
Jak będę miała chwilkę to coś tam dopisze.
I polecam podwójny bilet za 50euro/os do Loro Parku i Siam Parku. Kupuje się go bezpośrednio na miejscu( w jednym, bądź drugim parku) Oddzielnie kosztują po 30euro/os .I uwaga na przeróżnych pośredników, niektórzy chcę spore prowizje.
Wykupiliśmy tez rejs katamaranem po Oceanie o nazwie Free Bird One i tajemniczym skrócie FBI :) Koszt 50euro/os, bilety kupiliśmy dzień wcześniej bezpośrednio w małej niebieskiej budce w Porcie na samym końcy, bez pośredników, rejs miał trwać 4,5h (nasz trwał 5h) niby all inclusive, ale jest duże ALE z tym all inclusive.. Następnym razem opiszę co i jak , jakby ktoś był zainteresowany.
Byliśmy również na wulkanie - rewelacja, trzeba to zobaczyć.
Jakby ktoś miał jakieś pytania , to coś tam wiem , pytajcie :)
mihaga 15:09 | 22.01.2010
Bardzo dziekuje za odpowiedz, jeszcze mam takie pytanko: Jesli wypozycze samochod to zeby zaparkowac w poblizu plazy ,sa darmowe czy platne parkingi?Moj hotel jest kawalek od plazy(wiec samochod sie przyda) i parking przy nim jest platny.Interesuje mnie rowniez czy sa jakies krotsze rejsy po morzu np.2godz , i czy mozna zabukowac je przez internet?
halian 17:32 | 22.01.2010
Hej:) czy na Teneryfie jest jakaś stadnina koni lub ośrodek jeździecki?
elkac@wp.pl 22:16 | 22.01.2010
Co do parkowania, to z tego co zauważyłam, ludzie parkują tam wszędzie :) My jeździliśmy cały czas autem i parkowaliśmy normalnie na bezpłatnych miejscach parkingowych wzdłuż ulic. Ogólnie w porównaniu z naszymi plażami, to tam są straszne pustki na plażach.Wiem tylko, że nie wolno parkować tam gdzie są żółte linie przy poboczu, ale ogólnie zawsze mieliśmy gdzie zaparkować. A wszystkie parkingi płatne , które widziałam to świeciły pustkami.
Były też krótsze rejsy, oferowane tam gdzie my byliśmy kupować bilety. Oraz mnóstwo mniejszych prywatnych rejsów. Myślę, że najlepiej będzie jak jednego dnia podskoczycie do portu i sami się na miejscu zorientujecie. Ale musisz się zapytać bardziej zorientowanych , np uśmiechnij się do canalia101. Jak ja wyjeżdżałam to bardzo przydały mi się Jej rady :D
canalia101 09:26 | 23.01.2010
Witam.Milo slyszec ze moje rady sie przydaja-dziekuje.
Masz racje -parkowanie na zoltej lini grozi odholowaniem autka.Niebieskie linie i formuja o tym ze parking jest platny u parkingowego ,lub w parkomacie.
Wszedzie tam gdzie sa linie biale parking jest bezplatny.
Bilety na rejsy najtaniej mozna kupic w porcie Los Gigantes .Warto jechac samemu do portu i kupic bilet na miejscu-wybierzecie sobie wtedy i lodke i dlugosc rejsu.Bardzo polecam taki rejs ze wzgledu bliskiej obecnosci delfinow i wielorybow.
Co do stadnin to na Teneryfie jest kilka-jak znajde strony internetowe to postaram sie zalaczyc.
Pozdrawiam.
canalia101 09:27 | 23.01.2010
Hej kuczbos wyslalam Ci @
mihaga 17:12 | 24.01.2010
Do elka i canalia : bardzo dziekuje za informacje.Ciesze sie ze trafilam na to forum.Mozna tu sie sporo dowiedziec przydatnych rzeczy przed wyjazdem od milych i pomocnych osob.Jeszcze raz wielkie dzieki.Pozdrawiam.
pitatos 11:35 | 24.02.2010
witam możesz polecić jakiś spokojny hotel/e bez imprezowiczów :) na południu teneryfy ,wybieramy sie z 16 miesięcznym synkiem ,chcielibysmy wynająć self catering ,( z własną kuchnią ) >> myslelismy wydać na 9 dni max do 300e na hotel jesli sie uda to mniej ?
elkac@wp.pl 23:33 | 24.01.2010
Pozdrawiam , z cieplutkiego podlasia.. rano -28 C.. :)
wiolinka 23:43 | 26.01.2010
Witam,planuję we wrześniu wakacje na Teneryfie. Mam małe dziecko, tzn. we wrześniu będzie miał prawie 2 latka. Zastanawialiśmy się z mężem nad hotelem Barcelo Varadero, ale opinie są tak różne że już tracę pewność siebie.
Zależy mi na tym aby było czysto, miła obsługa, blisko piaszczystej plaży (do 10 min spacerkiem), dobre jedzenie (także coś dla małego), spokojne miejsce ale dobry punkt wypadowy. Nie bez znaczenia jest też oczywiście cena, więc raczej ***** odpadają :(
Czy możesz mi coś podpowiedzieć?
jurcyk 13:48 | 11.09.2010
Ciekawa opcja jest na stronie: http://www.wakacjenateneryfie.pl/Sprawdzona!! na stronie jest kontak przez skype i gg zawsze taniej :-) Jest to wynajem apartamentow z pelna obsluga rezydenta. Pozdro i milego wypoczynku
tea 12:10 | 17.02.2010
Czesc.Wybieram sie na Teneryfe, a potem chce przeplynac na Gran Canarie. Znalazlam prom z Transmediterranea z Santa Cruz do Las Palmas lecz ku mojemu zdziwieniu plynie on az 8,5h! na forum czytalam informaje o promach Fred Olsen i Armas i one plyna zdecydowanie krocej. Nie wiesz dlaczego Transmediterranea plynie cala noc?
pozdrawiam
tea 12:10 | 17.02.2010
Czesc.Wybieram sie na Teneryfe, a potem chce przeplynac na Gran Canarie. Znalazlam prom z Transmediterranea z Santa Cruz do Las Palmas lecz ku mojemu zdziwieniu plynie on az 8,5h! na forum czytalam informaje o promach Fred Olsen i Armas i one plyna zdecydowanie krocej. Nie wiesz dlaczego Transmediterranea plynie cala noc?
pozdrawiam
wign 12:46 | 17.02.2010
Podlacze sie pod pytanie o promy....Na teneryfie wypozyczam auto i chcialbym w 18dni odwiedzic Gomere La Palme oraz Gran Canarie. Jak czesto plywaja te promy? orientuje sie ktos? Na ichniejszych stronach www ciezko to znalezc.
tea 23:56 | 17.02.2010
aha, jeszcze od razu zapytam czy ze znizki na Armas dla ludzi ponizej 26 lat moga korzystac tez obcokrajowcy?z góry dziękuję za odpowiedź,
podrawiam
canalia101 10:56 | 18.02.2010
Witaj tea.Z Santa Cruz do La Palma kursuja dwa promy:
Armas-tanszy i plynie 2,5h
Fred Olsen-drozszy i plynie 1,10h
Znizki sa dla obcokrajowcow .
Ponizej link bezposredni na strone Armas.
Pozdrawiam.
canalia101 10:58 | 18.02.2010
http://www.navieraarmas.com/index.php?id_pagina=1&idioma=es
tea 14:21 | 18.02.2010
dzięki za informacje. mam jeszcze pytanie. będziemy na wyspach od 2 do 8 kwietnia, czyli zahaczając o wielki tydzień. w tym momencie można znaleźć hostele po ok 15 euro za noc. nie wiesz czy te ceny maja duze tendencje do wzrostu? a zwlaszcza pod koniec semana santa? bo nie wiemy czy musimy rezerwować teraz czy spokojnie można na miejscu. orientujesz sie?aha, a wogole dolatujemy na tenerife sur, a 3 dniach z santa cruz płyniemy na gran canarie. Twoim zdaniem lepiej te 3 dni być na poludniu czy na polnocy wyspy? wyjasnie, ze jedziemy w sumie poznac wyspy, bo zamierzamy sie tam przeprowadzic.
bardzo bym Cie prosiła o opinie :)
dzieki pa
canalia101 21:51 | 18.02.2010
Witam.Jezeli chodzi o rezerwacje to wiadomo nie od dzis ze im wczesniej -tym taniej.Okres swiat wielkanocnych jest jednoczesnie okresem feriiwielkanocnych w wielu krajach europy.
Jednym slowem jest tu wtedy tlok i oblozenie we wszystkich hotelach jest 100%.
Jezeli macie po 3 dni na wyspe to zdecydowanie polecam poludnie jako baze wypadowa.Wyspy nie sa duze i z poludnia mozna wszedzie spokojnie dojechac.Poza tym na poludniu jest zawsze duzo cieplej i slonecznie niz na polnocy.
Jezeli bedziecie na Gran Canarii chetnie sie z Wami spotkamy i opowiemy o zyciu tutaj.
Pozdrawiam.
tea 09:37 | 19.02.2010
ok, to zaraz czegos bede szukac. a moze Ty znasz na Gran Canarii jakis hostel ktorego nie ma w wyszukiwarkach w internecie? chodzi mi o cos jak najtanszego bo szczerze mowiac wydajemy juz troche na bilety wiec kazde euro sie liczy.. a co do spotkania to jak najbardziej :) tylko ze moj chlopak to Wenezuelczyk ale przypuszczam, ze mieszkajac na wyspach (z chlopakiem? mezem?) mowicie po hiszpansku :)pozdrowienia z zimnej PL ;)
canalia101 13:15 | 19.02.2010
Witam.Postaram sie cos znalezc na stronach hiszpanskich.
My z mezem mowimy po hiszpansku jeszcze narazie bardzo slabo.
Podaje Ci mojego maila:
dorotee101@wp.pl
Jezeli mozesz to napisz na maila ,a ja Ci wtedy wysle namiary telefoniczne.
Pozdrawiam.
pitatos 11:49 | 24.02.2010
witam możesz polecić jakiś spokojny hotel/e bez imprezowiczów :) na południu teneryfy ,wybieramy sie z 16 miesięcznym synkiem ,chcielibysmy wynająć self catering ,( z własną kuchnią ) >> myslelismy wydać na 9 dni max do 300e na hotel jesli sie uda to mniej ?
canalia101 09:37 | 25.02.2010
http://www.segundamano.es/clasificados-sta-cruz-tenerife/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?q=&ca=38_s&th=1&c=63&x=1&w=1&a=138&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=uNa tej stronie sa apartamenty do wynajecia na wakacje.
Ceny jak zauwazycie sa rozne.
Jak byscie juz cos konkretnego namierzyli to dajcie znac ,a ja Wam napisze czy w tym miejsca mozna oczekiwac spokoju.
Pozdrawiam cieplo.
canalia101 09:47 | 25.02.2010
http://www.segundamano.es/vi/14576486.htm?ca=38_s&st=u&c=63Tu jest bardzo fajne miejsce.
Apartament z aneksem kuchennym .Powinno byc spokojnie.
Tel do wlasciciela:
00 34 679 794 380.
Jak bedzie pisalo w ogloszeniu:
Por semana-to jest cena za tydzien
Por mes -za miesiac
Por dia- za dzien
Nie gwarantuje ze wlasciciel zna jakis ludzki komunikatywny jezyk.ale zawsze warto prubowac.
Pozdrawiam
pitatos 13:56 | 25.02.2010
dzieki poszukam na tej stronie znalazłem tez strone: http://www.holiday-rentals.co.uk/Canary-Islands/Tenerife/r740.htmniewiem czy to brytole wynajmuja swoje prywatne mieszkania? myslisz ze to jest bespieczne,muszę mieć kontakt po angielsku,ponieważ po hiszpańsku zero :)
canalia101 15:24 | 25.02.2010
Jezeli chodzi o angielskie strony to wszystko mozliwe ze angole wynajmuja na lato swoje zimowe lokum.Jest tu pelno anglikow i niemcow na emeryturach ktorzy przylatuja na kanarki przezimowac ,a na lato wracaja do swoich krajow.Mysle ze duzo latwiej znajdziesz cos ciekawego i niedrogiego wlasnie u takiej geriatrii.
Pozdrowka
mike74 22:56 | 09.03.2010
Prosze o kontakt tel.+480601774833 podam namiary na apartamentw Playa de Americas za 250 euro za tydzien
mike74 22:58 | 09.03.2010
sorry za pomylke +48601774833
FILIP K 09:28 | 21.03.2010
CZESC MAM PYTANKO WYBIERAM SIE NA TENERYFE 22 WRZESNIA CZY TAM BEDZIE CIEPLO DO KAPIELI SLONECZNYCH JAK I WODNYCH, I JESZCZE ILE KOSZTUJE TAXI Z LOTNISKA TENERIF SOUTH DO PLAYA DELAS AMERICAS
OVAD 15:28 | 21.03.2010
HejWe wrzesniu upal bedzie nawet. Teneryfa jest caloroczna - poludniowa czesc wyspy. Ja bylem w marcu i kapalem sie w Oceanie nawet. Pogoda byla oblednie piekna. Nie upalnie ale cieplo + 26-28.
Wrzesien bedzie OK, tylko na kapiele w oceanie to nie licz za bardzo bo rozne prady moga byc, tam pamietaj Kanaryjski zimny plynie. On jest srednio ciepl nawet w lecie
OVAD
canalia101 10:25 | 22.03.2010
Witam.Lipiec ,sierpien i wrzesien sa najcieplejszymi miesiacami na wyspach.
Temperatura wody jest wtedy w granicach 22-26 stopni ,z tym ze na Teneryfie moze byc o 2°C nizsza-te prady oplywaja wlasnie Teneryfe.Wchodzac do wody praktycznie nie odczuwa sie roznicy temperatur .
Pozdrawiam
FILIP K 19:48 | 23.03.2010
dzieki a co z taxi wiesz cos bo mam na necie taxe za 80 euro w dwie strony czy to jest drogo, czy wziac prywatna po przylocie
canalia101 13:01 | 24.03.2010
Witam.Z lotniska poludniowego do Las Americas Taxi w jedna strone kosztuje ok. 35 eurosow.Nie ma sensu zamawiac przez internet bo taksowek pod lotniskiem jest bardzo duzo.Turysci sa odbierani przez autokary z biur podrozy gdzie wykupili wczasy ,a jezeli ktos przylatuje indywidualnie przewaznie ma juz zamowione auto z wypozyczalni.
Pozdrawiam.
FILIP K 11:18 | 30.03.2010
DZIENDOBRY , MAM PYTANKO CZY SA NA TENERYFIE JAKIES ROZRYWKI , DLA DZIECIACZKOW MYSLE TU O ATRAKCJACH TURYSTYCZNYCH, PARKI WODNE ITP..
canalia101 19:41 | 30.03.2010
Witam.Na Teneryfie jest duzo rozrywek dla dzieci,a i rodzice przy tym sie fajnie bawia.
SIAM PARC-najwiekszy w europie park wodny.
LORO PARC-ogrod zoologiczny z pokazami tresury delfinow,orek,fok i roznych ptakow.
Przejazdzki na wielbladach i wiele innych.
Wesolej zabawy.
Pozdrawiam
mdrmedia 14:29 | 23.07.2010
POZDRAWIAM I ZAPRASZAM NA STRONKE O TEJ WSPANIAŁEJ WYSPIEhttp://www.teneryfa24.pl/
zulus 17:00 | 07.08.2010
Witam !Chciałbym zapytać, jaki jest dokładny adres wypożyczalni samochodów firmy Orcar w Playa de las Americas. W rezerwacji podali mi adres : ORCAR CANARIAS
Centro Comercial Royal Garden, Local C 14
Av. Marítima. Los Cristianos, Arona
ale nie mogę zlokalizować tego miejsca za pomocą Google Eatrh. Jeśli ktoś wie, gdzie dokładnie znajduje się ta wypożyczalnia to proszę o info. Będę mieszkał w hotelu Dream Noelia Sur. Pozdrawiam
canalia101 11:54 | 08.08.2010
Witam.Proponuje na miejscu spytac policjanta lub kogos w hotelu.
Pozdrawiam
gifam 22:45 | 11.08.2010
WitamCzy możesz mi coś bliższego powiedzieć o jaskiniach na Teneryfie. Wyczytałem, że jest tam jeden z większych kompleksów jaskiń na świecie.
Z tego co wiem (?) to jeden kompleks jest gdzieś u podnurza góry Teide, a drugi gdzieś na północy wyspy. Podobno dość trudno je znaleźć. Czy są tam przewodnicy, co z osprzętem, bo wieźć z sobą kilka kilogramów więcej w samolocie to się nie za bardzo opłaca.
mario-mil 13:01 | 05.09.2010
Może mi ktoś powiedzieć jaka jest pogada na Kanarach w pierwszej połowie listopada??
kierunekteneryfa 17:57 | 10.09.2010
Na Teneryfie jest sporo jaskiń, ale takich z przewodnikami jedynie dwie. Jedna z nich to Jaskinia Wiatru (ponad 17km długości), piecze nad nią sprawują władze wyspy. Godna polecenia, ale nie jest to trudna wyprawa (podstawowy sprzęt zapewniają przewodnicy). A więcej informacji na ten oraz wiele innych tematów związanych z wakacjami na Teneryfie znajdziecie na naszej stronie www.kierunekteneryfa.pl
amelia1983 17:00 | 22.09.2010
WitajChcialabym sie Ciebie poradzic. Za tydzien wybieram sie na Teneryfe do miejscowosci Costa Adeje. Chcialabym nie tylko lezec na plazy ale cos pozwiedzac i zobaczyc. Pierwsza sprawa jest wulkan Teide. Czy mozna tam dojechac autobusem? Czy rzeczywiscie tam moze byc ponizej 0stopni? Czy wystarcza adidasy czy jest bardzo stromo i lepiej by bylo wziac trapery?
Druga sprawa to parki wodne. Wiem ze jest Aqualand i Siam Park. Znajomi polecaja ten drugi bardziej. Czy rzeczywiscie lepiej do 2. Czy jest sens wybrac sie do dwoch czy raczej sa podobne? I trzecia sprawa to rejsy, zastanawialam sie nad rejsem na La Gomere zeby poogladac te skaly ktore wszyscy zachwalaja. Czy rzeczywiscie jest to cos co warto zobaczyc? Czy moze lepiej zamiast tego zobaczyc cos innego? Co moglabys polecic? Bede tylko na 7 dni i w sumie tez nie chce codziennie jezdzic. Czy sa jakies miejscowe biura podrozy ktore organizuja wycieczki jak na wulkan albo rejsy? Z gory dziekuje za odpowiedz.
filnec 20:18 | 22.09.2010
sporo informacji o Teneryfie i kanarkach jest w dzisiejszym artykule
canalia101 10:05 | 23.09.2010
Witam.Pod wulkan jezdza autobusy.
Mozna spokojnie jechac w adidasach.Wjazd kolejka jest tylko na szczyt ,a zeby dostac sie na krater potrzebne jest zezwolenie z urzedu ochrony parkow w Santa Cruz.
Przy wjezdzie kolejka na szczyt trzeba sie liczyc o tej porze roku ze temperatury beda niskie ,a nawet minusowe.
Zdecydowanie polecam SIAM PARC!!!-zejdzie jeden dzien na pobyt w nim.
Zamiast tego drugiego polecam wycieczke do Loro parc-dojezdzaja bezplatne autobusy tak samo jak do Siam parc..
Zeby poogladac skaly niekoniecznie trzeba plynac na Gomere.
W porcie Los Gigantes sa male biura ktore organizuja krotkie rejsy z ogladaniem Klifow i delfinow.
Ogolnie w hotelach dla turystow sa organizowane wycieczki fakultatywne i mozna z nich wybrac co sie chce.
Pozdrawiam.
amelia1983 11:47 | 27.09.2010
Dziekuje za odpowiedz :) Na pewno skorzystam z Twoich rad.
GREKOSZ 23:50 | 01.10.2010
Hej. :)Chodzi mi po głowie podróż na Teneryfę na tydzień z rowerem. Chce odpocząć od tego szybkiego życie jak mi zafundowano i na chwile zapomnieć...
Szukam na październik last minute, jakiś fajnych ale kameralnych hoteli. I nie chciałbym zeby to była droga impreza.
Czy mozesz mi poradzic jakies hotele lub inna forme pobytu tygodniowego tam?
pzdr
canalia101 18:58 | 04.10.2010
Witam.Najtanszym i sprawdzonym sposobem na spedzenie urlopu na wyspach jest wykupienie wycieczki i wylot z niemiec.
http://www.segundamano.es/anuncios-sta-cruz-tenerife/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?ca=38_s&w=1&th=1&f=a&q=&c=63&x=1&a=138&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=u
Na tej stronie sa bungalowy i apartamenty do wynajecia na wakacje.
Pozdrawiam.
adamos II 20:57 | 12.12.2010
Witam ,wybieram sie na Teneryfę w styczniu ,natydzień.Podpowiedz mi prosze co o tej porze roku warte jest obejrzenia.Pozdrawiam
filnec 21:56 | 12.12.2010
Adamos: zdecydowanie Teide (kolejką linową, później pieszo, weź kurtke zimową i zarejestruj się w stolicy wyspy, inaczej nie wejdziesz na szczyt), Barranco del Infierno, Los Gigantos ... zresztą poczytaj na forum. Jak będziesz miał dzień wolny wybierz się na La Gomerą, mała sąsiednia wyspa, ciakawsza od teneryfy.Canalia: Najtańszym rozwiązaniem którego nie trzeba nawet sprawdzać jest lot ryanair z dowolnego miasta w europie; można lecieć już na 40 euro w dwie strony, na miejscu wynająć apartament, wynająć autko w http://www.goldcar.es/en/ . można już za 50 dych wynająć auto na tydzień. Na teneryfie są hipermarkety jednak wszystko zależy od ilości luksusów, ten sposób jest niewątpliwie najtańszy gdy wycieczki z biur w tym okresie nie należą do najtańszych.
drewniana 20:29 | 05.10.2010
Witaj, mogę polecić mapę: http://www.travelco.pl/Mapa_Teneryfa_Rough_Guide_Tenerife_Map_1843532344-901.html została sprawdzona i nie mam do niej zastrzeżeń.Pozdraiwam
Mirmił76 00:22 | 15.12.2010
za 1,5 miesiąca dopływam do Las Palmas. To możemy się spotakć :)
adamos II 22:32 | 16.12.2010
Witam Was serdecznie.Bardzo dzi.ekuję za fajne podpowiedzi ,ale nie dodałem tego .że mam już zaklepaną kwaterę oraz przelot i autko na miejscu.PZREPRASZAM.Z uwagą pozwoliłem sobie poczytać sporo informacji o Teneryfie-Canalio jesteś lepsza od Pascala, gdyby tak w każdym kraju był taki ktoś jak Ty ,to podróżowanie po świecie byłoby rozkoszą-chylę czoła i pozdrawiam.Na pewno pomyślę o tym co pisze Filnec-jemu też wielkie dzięki.Interesuje mnie ten wulkan-bardzo chciałbym sie na niego wdrapać,ciekawia mnie też parki-może coś ciekawego dowiem się od Was na ten temat ? A póki co to życze forumowiczom Wesołych Świąt i najlepszego w Nowym Roku .Wielki szacun wszystkim,którzy dziela się dobrymi radami.Pozdrawiam.
canalia101 00:14 | 23.12.2010
Witam po dlugiej przerwie spowodowanej powazna awaria laptopika.Serdecznie dziekuje za slowa uznania .Bardzo chetnie dziele sie swija wiedza z innymi .Jest to o tyle latwe ze jestem na miejscu.
Wesolych Swiat i bajecznego Sylwestra zyczymy wszystkim uzytkownikom forum.
canalia101 00:15 | 23.12.2010
MIRMIL76.Jezeli tylko masz zyczenie to oczywiscie mozemy sie spotkac w Las Palmas.
Pozdrawiam.
canalia101 23:58 | 23.12.2010
Zdrowych ,spokojnych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia , oraz szczesliwego Nowego Roku zyczy Wam wszystkim Canalia z Kanarow
Selenka 09:27 | 31.12.2010
Witam,Będę niezmiernie wdzięczna za informację jak można dostać się najszybciej z lotniska południowego do Puerto de Portivo Radazul. Czy taksówka to dobry pomysł? Jeśli tak to jaka i ile może kosztować? Może komunikacja miejska to lepsze rozwiązanie? Jak długo zajmuje podróż?
Z góry baaaardzo dziękuję za odpowiedź i tym samym pomoc.
Pozdrawiam
iza15 13:34 | 05.01.2011
Witam,Za pare dni wybieramy sie na Teneryfe na dwa tygodnie z 7-mies.coreczka. Bedziemy mieszkac niedaleko Los Gigantes. Nastawiamy sie na zwiedzanie, niestety obawiam sie, ze z wozkiem bedzie ciezko. Poradzcie, prosze, gdzie NIE WYBIERAC SIE Z WOZKIEM, a dodam, ze ma duze, pompowane, gumowe 4 kola (X-lander).
Drugi problem- czy w Puerto de Santiago mozna wynajac samochod firmy Orcar? Zatrzymujemy sie w apart. Club la Mare, niedaleko jest wyporzyczalnia samochodow, jednak nie wiem, czy dobra. Dziekuje bardzo za wszelkie porady i informacje.
Pozdrawiam z Nowym Rokiem,
Izabela
flighter 12:29 | 09.01.2011
witam! Czy ktoś z Was wie, czy można wypożyczać samochody, przewozić promem i oddawać na innej wyspie? sporadyczne serwisy to umożliwiają, ale to tylko angielscy pośrednicy, a na miejscu nie wiadomo czy i ile by trzeba dopłacić za taka ułatwiająca życie usługę. Mamy w planach przylot 10 lutego kilkugodzinny objazd 1 części wyspy, drugiego dnia jak odeśpimy nockę na lotnisku:) bierzemy sie za wejście na Teide, 3 dzień reszta Teneryfy, 4 i 5 dzien Gran Canaria. Zastanawiam się czy nie lepiej zostać dłużej na Teneryfie( ( nie wiem czy po Teneryfie Gran Canaria zrobi na nas wrażenie)? Płyniemy promem naviera armas--i tu pytanie do tam-bylców czy sprawdzają szczegółówo dokumenty_ nie wszyscy z nas mają poniżej 26 lat żeby mieć zniżkę..czemu te promy takie drogie??:) może jest jakiś tańszy sposób przedostania się z Teneryfy na GC? Fajnie było by zabrać raz wypozyczony samochod i odac go na samym koncu lotnisku LPA, i nie tracić czasu i kasy na dodatkowe wypozyczalnie, itd. Co sądzicie? Orcar z tego co widzę nie umozliwia czegos takiego. Na Teneryfie planujemy zobaczyć: La Orotava, La Laguna, Guimar, Garachico, Icod de Los Vinos, Los Gigantes, Baranco del Infierno, Teide. Na GC: Maspalomas, Veneguera, Anden Verde, Puerto De Mogan, Rogue Nublo ( wątpliwe), zapora La Sorrueda--także rzeczy jest sporo, grafik będzie napiety:), ale myśle że damy radę:) zwiedzanie komercji, parków wodnych nas zbytnio nie interesuje, może zdążymy się na krótko zanurzyć w oceanie:) proszę o opinie doświadczonych tu i tam bylców
canalia101 21:26 | 12.01.2011
Witam.Niestety nie jest praktykowane oddawanie wypozyczonego samochodu na innej wyspie.Co do transportu wodnego to ARMAS jest najtanszy.
Napewno bedziecie zychwyceni Teneryfa ,lecz Gran Canaria tez ma swoj urok .Kazda wyspa ma inne atrakcje i klimat .Na Gran Canarii wlasnie Roque Nublo i Roque Las Nieves zasluguja na zwiedzanie i to w porze gdy zachodzi slonce.Niepowtarzalny i niezapomniany widok -zapierajacy dech w piersiach.
Pozdrawia tubylczyni.
pływający 15:41 | 13.01.2011
witam.mam kilka pytanjakie to sa "niskie ceny" w wymieniany tu niedrogich knajpach?za ile w takiem lokalu mozna zjesc obiad?
jaki jest adres instytucji wydajacej zezwolenie na wejscie na szczyt Teide?
w ktorym porcie jest najwiecej opcji wyplyniecia w morze/na inne wyspy?
czy jest szansa znalezienia transportu wodnego poza liniami promowymi, firmami oferujacymi rejsy?
czy w okolicach los gigantes znajdziemy ladne plaze?
z gory dziekuje za pomocne informacje!
pozdrawiam
jolazet 23:35 | 13.01.2011
hi, zgode na wejście na del Teide wydaje Park Administration office w Santa Cruz (c/ Emilio Calzadilla, 5).pozdrawiam
jola
jolazet 23:40 | 13.01.2011
mam nadzieję, że wydadzą zgodę, bo niestety często jest tak, że kiepska pogoda w Santa Cruz dostarcza argumentu, że"warunki pogodowe nie pozwalają". Trzeba być cierpliwym i pytać kilka razy dziennie - nawet telefonicznie, żeby nie jeździć na bezdurno do stolicy. Tak przy okazji schronisko na około 3200m to nie takie schronisko jak w górach/górach - jeść i pić trzeba nieść.jola
jolazet 23:47 | 13.01.2011
i jeszcze jedno - jak nie dadzą zgody na El Teide to polecam Pico Vejo - tzw. stary szczyt - wejście szlakiem od drogi do Chio (8-9h) i w nagrodę szum fal w pustym kraterze.
twierdzenie1 23:53 | 18.01.2011
witaj canalio,,wybieram sie z zona i 2 letnim synkiem na Teneryfe przelom marca/kwietnia,
przejzalem dziesiatki stron, watkow i roznych forow w poszukiwaniu apartamentu/bungalow'a.
ze wzgledu na Twa uczynnosc i duza wiedze, chce prosic o pomoc w doborze kwatery;
czy wybralabys cosik z tego, czy raczej masz wiedze, ze moge znalezc w tych pieniazkach cosik lepszego:
http://www.holidaylettings.co.uk/rentals/playa-de-las-americas/114003
http://www.donedeal.ie/for-sale/overseas/1779246
dzieki z gory
mam nadzieje, ze nas pokierujesz, bo juz nie mam sily czytac i przegladac;
pozdrawiam serdecznie
Krystian
twierdzenie1 23:55 | 18.01.2011
zapomnialem dodac, ze ten drugi bungalow jest w okolicach Gala Hotel El Paraderodzieki
Krystian
canalia101 12:35 | 19.01.2011
Witam.Nie wiem co by Was satysfakcjonowalo.Jaka okolica,bliskosc plazy ,centra handlowe ,czy cisza i spokoj.
Na tej stronie sa apartamenty i bungalowy do wynajmu na wakacje za calkiem przyzwoita cene.
http://www.segundamano.es/anuncios-sta-cruz-tenerife/alquiler-de-vacaciones-y-apartamentos/?ca=38_s&w=1&th=1&f=a&q=&c=63&x=1&a=138&m=&ps=&pe=&rrs=&rre=&ss=&se=&st=u
Napewno atrakcyjny rejon na Teneryfie to ARONA, ADEJE.PUERTO SANTIAGO.
POzdrawiam.
adamos II 16:01 | 20.01.2011
Jeśli chodzi o wulkan-to pozwolenie dostaniesz internetem tu:http://www.reservasparquesnacionales.es/real/ParquesNac/usu/html/inicio-reserva-oapn.aspx?cen=2&act=%201. Pozdrawiam
aniajasik 10:14 | 25.01.2011
Witam, 5 lutego lecę z mężem do Costa Adeje. Jaka może być pogoda, jakie ubrania musimy zabrać, czy typowo lekkie czy na chłodniejsze dni? Kremy z jakimi filtrami muszę zabrać? Czy jest szansa na opalenie się? Będziemy w hotelu Laguna Park 2? Jakie są opinie o tym hotelu?Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania.
flighter 17:20 | 02.02.2011
pogoda ok. 20 - 23 stopni , w nocy 15 st- troche denerwujace takie posty- jaka moze byc pogoda, jakie ubrania zabrac? czy naprawde latwiej tluc to forum takimi pytaniami niz spojrzec na wykres klimatu? spr jaka jest pogoda? jesli sadzisz ze dolecisz w lekkich ciuchach to powodzenia, ja lece 9 lutego, wracam 15 i wiem że trzeba by sie ubrac w ciepla kurtke bo u nas jest zima...podobnie sama wiesz jaka masz karnacje, a nie pytac o filtry, slonce swieci, ale troche logiki lato jest na polkuli poludniowej teraz, wiec chyba sie nie poparzysz..opinie o hotelu sprawdzisz np na bookings i kazdym innym serwisie w którym jest on sprzedawany...jak czytam takie puste posty ludzi jadacych w ciemno tylko zeby poleżec z drinkiem z palemka, nawet nic nie czytajac, nie dowiadujac sie o tej ciekawej wyspie to mi sie odechciewa, dobrze ze wszyscy tacy trzymaja sie poludnia, a polnoc zostaje normalna..i to na tyle:)
nietop 21:30 | 09.02.2011
witam!naczytałem się na forum tyle ciekawych rzeczy o Teneryfie,że nie mogę się już doczekać wyjazdu z córka -20.02.2011!!!
mam pytanko-jak jest z łowieniem ryb na wyspie? jakies zezwolenia? gdzie pytać o pozwolenie,ile to może kosztować? będę w El Meano.
pozdrawiam-Andrzej
nietop 21:32 | 09.02.2011
El Medano oczywiście:) klawiatura mi zastrajkowała-sorry!
canalia101 09:44 | 10.02.2011
Witam.Rybki lowi sie tam gdzie biora .Pozwolenie jest potrzebne ,lecz niestety nie wiem gdzie je zdobyc.Wszyscy i tak lowia w oceanie bez pozwolenia,a jego brak przy kontroli kosztuje 60 euro.
Pozdrawiam.
filnec 19:25 | 10.02.2011
Będę na Teneryfie w dniach 21-28 luty. Mam zamiar trochę pojeździć po wyspie, autkiem lub autobusem, m.in zdobyć szczyt Teide z zysokości 200m m. Może wybiorę się do aquaparku i innych uroczych miasteczek, poza krótkimi wycieczkami myślę o odpoczynku na plaży. Jeśli ktoś ma ochotę się dołączyć będzie miło. gg 3214832
monia32 15:38 | 16.02.2011
witam ,moze ktos sie wybiera do hotelu tenerif tour i nie ma ochoty lezec przy hotelu tylko zwiedzic wyspe , myslimy o wynajeciu auta a jeszcze z kims moze byc ciekawiej , co warto zwiedzic i zobaczyc , doradzcie bo nikt nie chce nawet odpowiedziec na kilka pytan moze tutaj otrzymam jakąś pomoc, pozdrawiam
monia32 15:40 | 16.02.2011
p.s moze ktos mieszkajacy na teneryfie doradzi gdzie dobrze mozna zjeść za małe pieniadze , chciałabym poznac kuchnie teneryfy ale nie stac nas na restauracje z 5 gwiazdkami . pozdarwaim
aniajasik 09:49 | 18.02.2011
wróciłam z Teneryfy 11.02, byłam 7dni, mięliśmy wynajęte auto na 4dni, świetny i trafiony pomysł z tym autem. Ja mieszkałam w Costa Adeje, tam sienic nie dzieje, gdyby nie auto, którym przejechaliśmy niemal całą wyspę,to urlop byłby nieudany (nie preferuję leżenia). Polecam wpaść do miasta Los Gigantes, zobaczyć największe fiordy, świetna plaża, mało uczęszczana w Los Abrigos, oczywiście Loro Park w Puerto de la Cruz, Siam Park (musi być pogoda, ciepło) w Costa Adeje, Park Narodowy z wulkanem Teide, świetne widoki podczas drogi.
ewalidka 23:15 | 21.02.2011
jedziemy na Teneryfe 27 02- też j/w w Costa Adeje. mam pytanko o wynajem auta - chcemy to zrobić już na lotnisku (chyba w niedzielę czynne?) ale jak dojechać na wskazany adres - może ktoś poleci jakąś dobrą mapkę Teneryfy tak żeby dobrze trafić z lotniska .Ale na forum wyczytałam że auta wynajmują już przez internet - czy to taniej? JAK ZAOBSERWOWAŁAM CENY POSZŁY W GÓRĘ (najtaniej znalazłam za 129 E) - czy to dobra cena za 1- tydz.
twent 23:20 | 22.02.2011
Generalnie tak. można bardzo tanio autko wynająć na Teneryfie(oczywiscie wczesniej zaordynowanie przez neta), najtańsza firma z biurem na lotnisku to Goldcar.es. tytaj ceny już od 15 euro/d. Jestem obecnie w costa del silencio, dzis miałęm odebrać economy car za 106 e/ na 6 d - 18e/ d nie było maluchów więc dali coś z wyższej półki (Citroen C4 za tę samą cenę). oto link do dobrej mapki : http://www.cicar.com/html/images/tenerife-car-hire-map.jpgpozdro
ewalidka 22:38 | 24.02.2011
dzięki za namiary na auto. Skorzystamy z pewnością. Teraz pytanie odnośnie vadium - czy pobierają i ile ono wynosi. Tak podliczam koszty to okazuje się że jest sporo tzw. ukrytych - tu coś chcą tam jakieś ubezpieczenie, potem lezaki na plaże a grosz do grosza - się uzbiera
ewalidka 13:10 | 26.02.2011
witam ponownie.własnie sie dowiedziałam że w niektórych wypozyczalniach ządaja karty kredytowej a ja mam tylko vise. Prosze o mozliwie szybka odpowiedxz - jutro o 7 wylot z warszawy.
Z2HUSKY 12:05 | 28.02.2011
witam, miałbym prośbę o zweryfikowanie poniższych hoteli pod względem jakości, położenia. dostałem ofertę z biura podróży:Adonis Resorts Costa Adeje, Teneriffa 3
Hotasa Lagos de Cesar, Teneriffa 4
Adonis Isla Bonita, Teneriffa 4
Adonis Resort Castalia Park & Los Brezos 3
Cordial Golf Plaza, Teneriffa 4
El Duque, Teneriffa 3
Green Garden Resort & Suites, Teneriffa 3
Gran Oasis Resort, Teneriffa 3
Marylanza, Teneriffa 4
Vime Callao Garden, Teneriffa 3
z góry dziękuję i pozdrawiam
nietop 11:32 | 02.03.2011
hej!właśnie wróciłem z Teneryfy-konkretnie z El Medano:)
pooolecam!!! mieszkałem w hotelu Medano leżącym na samym brzegu oceanu,a właściwie to kawałek tego hotelu zbudowany jest juz na wodzie.
jeżeli ktoś ma pytania dotyczące hotelu,miejscowości,wypożyczenia samochodu itp to śmiało pisać na gg 1423289
pozdrawiam-andrzej
callagher 21:42 | 05.03.2011
Witam,Za 2 tyg. (sobota) lecimy na Teneryfę Południową i w związku z tym mam kilka pytań. Z racji, że nie mam prawa jazdy ciekawi mnie jakie są ceny autobusów na wyspie? Warto używać autobusów jako środka do zwiedzania wyspy, czy jest jakaś inna opcja?
Bazę wypadową (hotel) mamy w Puerto de la Cruz i przez 6 dni chcę zobaczyć sporo :)
Będę wdzięczny za jakiekolwiek info...
atkas 16:42 | 13.03.2011
Witam, zastanawiam się ile stopni jest na Teneryfie w pierwszych dwóch tyg. września? Proszę o odp.
atkas 16:48 | 13.03.2011
aaa i właśnie będziemy mieszkać w Los Cristianos i chcielibyśmy pozwiedzać coś więcej niż to co oferują touroperatorzy. Proszę o jakieś sugestie. Na pewno chcemy podjechać na Teide i potem wsiąść do kolejki i wyjechać na pkt widokowe. Orientuje się Pan ile kosztuje takowy bilet dla os. dorosłej i od której h działa ta kolejka we wrześniu, ile czasu się nią wyjeżdża i ile zajmuje wjazd autem pod stacje kolejki oraz która z 5 dróg jest najkrótsza a zarazem najlepiej utrzymana? Z góry dziękuję za odp.
atkas 11:25 | 22.03.2011
Witam ponownie,Może mi ktoś polecić jakieś dobre słodkie i wytrawne wina stołowe z Kanarów? Dzięki za odp.
tuna 14:07 | 27.12.2011
Witaj, Wybieramy sie z dziewczyna na Teneryfe w okresie od 31.12 do 7.01. Ladujemy na lotnisku na poludniu i szukamy taniego noclegu. Chcemy wynajac auto, a miejsce noclegowe traktowac jako baze wypadowa. Czy mozesz nam cos polecic? Chcemy tez wziac ze soba namiot, ale nie jestesmy pewni czy w sylwestra bedziemy w stanie zorganizowac pozwolenie. Zostaje jeszcze kwestia pogody... Pozdrawiam, tuna
RobSon73 18:30 | 04.06.2012
Wybieram się z dziećmi w sierpniu na Teneryfę. Poszukuję taniego transportu. Czy może ktoś polecić jakieś linie lotnicze lub podzielić się wiedzą jak najekonomiczniej tam dotrzeć ?
pitahaja 23:24 | 04.06.2012
Witam wszystkich,w lipcu wybieram się na Fuertaventurę. Bardzo zależy mi na zobaczeniu Teneryfy i jej atrakcyjnych zakątków. Orientujecie się, czy są wycieczki z Fuertaventury na Teneryfę? I jeśli był ktoś w Oasis Park i w Loro Park, to czy są wielkie różnice?
Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam!
s-gos 12:15 | 30.09.2012
Chcę się wybrać na Teneryfe Costa Adeje w październiku do hotelu Iberostar Las Dalias, znalazłam świetną ofertę w alfa starze, ale nie wiem jaka wtedy będzie tam pogoda i czy wogóle warto wybrać się na Teneryfę w październiku, a może ktość był w tym hotelu?
ella.c 10:24 | 05.11.2012
Witam,planuje wyjaz na Teneryfe zima 2012. prosze mi podac informacje gdzie poleca Pani spedzic ten czas na poludniu wyspy. interesuja mnie tylko spokojne miejsca blisko plazy
Ynefferr 15:13 | 22.04.2014
hej Canaliaczy nadal udzielasz wszelkich porad/ rad dot wysp kanaryjskich?
mam kilka pytan w sumie to dwa i bede wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę.
pzdr
Nasze rodzinne podróze 13:45 | 15.08.2014
Bylam na Teneryfie z 4 letnia córka miesiac temu. Tylko 5 dni, ale swietnie sie bawilysmy. Nie udalo nam sie tylko zobaczyc wulkanu :( Nastepnym razem! Bo wrócimy! Zainteresowanych zapraszam na nasz blog, pierwsza relacja z Teneryfy juz gotowa, kolejne niebawem http://naszerodzinnepodroze.blogspot.co.uk/2014/07/teneryfa-loro-park-delfiny-orki-i-inne.html
garbaty1 18:19 | 01.03.2015
Wulkanu, a z pewnością krateru już się nie da zobaczyć - niestety wstrzymano wędrówki po szlaku nr 10. A szkoda. Relację z tego wejścia można przeczytać tu:http://www.wakacjoner.info/podroze/teneryfa/teide
anettadarek72 19:04 | 06.01.2016
czesc w lipcy jedziemy na teneryfe ale troche nas to wynioslo wiec mam pytanko czy wiesz jak naj lepiej dostac sie z poludniwego lotniska i naj taniej do poerto de la cruz na polnocy bylabym wdzieczna za wszelkie info i wogole dziekianeta
Cora 00:02 | 28.01.2016
Witam !Mieszkam w Canadzie .Chcialabym kupic male niedrogie condo i miec mozliwosc czasami pojechac .Szczerze mowiac chetnie wyprowadzila bym sie z Canady ale ciezko podjac decyzje nie znjac miejsca .Czy masz jakies rady ,spostrzezenia ktorymi moglabys sie podzielic .Dziekuje.
blanka3170 16:36 | 11.03.2016
Witam jade z rodzina do costa adeja pod koniec marca czy mamy zabierac cieplejsze rzeczy kurtke spodnie dlugie
dryppl 11:36 | 18.03.2016
My lecimy do Costa Adeje na początku kwietnia i też bardzo bym prosił o info czy kurtki i długie spodnie są wskazane?
olekbolek2 19:30 | 11.04.2016
Witaj marzy nam się z męzem przeprowadzka na teneryfe kupno łodzi i organizowanie wypraw wędkarskich czy znasz może jakąs stronke internetową gdzie są takie łodzie? w czerwcu lecimy na rekonesans jeśli mogłabys pomóc to z góry dziekuje i pozdrawiam
goos 12:33 | 09.05.2016
Witam właśnie wróciłem z Teneryfy i korzystałem z wypożyczalni aut ORCAR, odbiór auta z lotniska i za cały tydzień zapłaciłem tylko 42 euro, myślę że trudno znależć tańszą możliwość poruszania się na miejscu
dryppl 14:32 | 09.05.2016
Tylko 42 Euro za siedem dni. Coś nieprawdopodobnego!
[fb] Piotrek Gąsior 09:55 | 10.02.2017
Jaka tam jest waluta, bo chcemy przed wyjazdem wymienić pieniążki z www.ekantor.pl to jest inernetowy kantor i myślę, że potrzebuje parę rad :)
fit_Jolka 19:41 | 22.09.2017
Hej, jaka jest pogoda początkiem października? Warto się jeszcze wybrać na plażowanie? Przespałam gorący sezon, a chętnie bym się tam wybrała jeszcze w tym roku. Podobno południowa część wyspy jest bardziej polecana, ze względu na pogodę, zgadzasz się?
Jacek007 23:53 | 01.03.2023
Witam.Jak teraz kształtuja się ceny za miesieczny wynajem kawalerki/studio w TenBelu albo Chayofita ?
Dzieki.
Piotr-Krk 01:11 | 02.03.2023
Dżizas! Co się z ludźmi porobiło?!Mam wrażenie, że te pytania: czy wziąć długie spodnie na Teneryfę, jaka będzie pogoda, której waluty używa się na wyspie i ostatnie — o cenę wynajmu — pochodzą od słabosprawnych intelektualnie osób.
Powiedzcie mi, szanowni Globtroterzy, czy Jacuś007 nie może sobie sprawdzić samodzielnie ceny w sieci? Czy to tak trudno wpisać "rent a studio in Chayofita" do wyszukiwarki i uzyskać konkretną informację o noclegu? Jaką wartość poznawczą mogą mieć przypadkowe i nieweryfikowalne ewentualne odpowiedzi forumowiczów?