Forum dyskusyjne
Wietnam jesienią
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
seniorka 11:19 | 17.05.2016
Witam, szukam koleżanki na wyjazd trampingowy do Wietnamu z biurem Supertramp na przełomie października i listopada i chociaż z nimi można wyjeżdżać bez pary, to z kimś jest zawsze raźniej. Może ktoś się zainteresuje wyjazdem zorganizowanym, ale nie przez masowe biuro podróży i spania w drogich hotelach, ale na wyprawę, która pozwoli poznać prawdziwy Wietnam
Edgarek 21:26 | 17.05.2016
>Może ktoś się zainteresuje wyjazdem zorganizowanym, ale nie>przez masowe biuro podróży i spania w drogich hotelach, ale na wyprawę, która pozwoli poznać prawdziwy Wietnam
Nie żebym odwodził Cię od wyjazdu, Wietnam jest super. Ale tak z ciekawości popatrzyłem sobie jak wygląda ten prawdziwy Wietnam z perspektywy biura.
Powiem szczerze - wygląda drogo.
Za te pieniądze, które Ty musisz wpłacić do biura, dwa lata temu zrobiłem Wietnam w 21 dni, ta sama trasa, tyle, że z Hoi An przejechaliśmy jeszcze przez Da Lat z dwoma noclegami tam. Patrząc na plan musisz dopłacić jeszcze do paru wycieczek, zapłacić za jedzenie i pamiątki. U mnie to wszystko było już wliczone w koszt. A dodam, że nie wybieraliśmy najtańszych opcji.
Smok-1 21:57 | 17.05.2016
Edgarek, 100% racji. Wietnam to jeden z najtańszych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Noclegi (nawet w kurortach) są już za 5-8 usd za pokój, dojazdy komunikacją publiczną do większości miejsc, dodatkowo open-bus pozwalający na przejechanie całego Wietnamu (Sajgon - Hanoi) i wysiadanie po drodze, jedzenie tanie i różnorodne, język angielski w stopniu komunikacyjnym dość powszechny (dogadać się trudno, ale to już inna sprawa).
seniorka 08:15 | 18.05.2016
Oczywiście obaj macie rację, wszystko to wiem, ale nie mam swojej ekipy na wyjazd, więc łatwiej mi jest przyłączyć się do jakiejś grupy, a w tej ofercie przynajmniej organizacja wyjazdu wydaje się ok.
Piotrekbb 20:46 | 18.05.2016
My biliśmy z tym biurem w Mołdawii i Naddniestrzu było super wszystko dopracowane na 100%. i dzięki tej wycieczce zdecydowaliśmy się już wszystkie inne robić samemu na własną rękę. Zobaczyliśmy że to nic trudnego nawet bez znajomości angielskiego. W Wietnamie dużo ludzi mówi po rosyjsku nam to pomogło. Miłego pobytu będziesz zadowolona
seniorka 08:39 | 19.05.2016
Dzięki. Też tak chcę zrobić i następny wyjazd - do Tajlandii zorganizować na własną rękę
TomekPodróżnik 16:45 | 22.05.2016
Witam. Chcę w październiku wybrać się na 2 tygodnie do Sajgonu. Mam pytanie ile kieszonkowego ze sobą zabrać (hotel i przelot opłacony już wcześniej) ? będe wdzięczny za odpowiedź.
Edgarek 19:31 | 22.05.2016
>Witam. Chcę w październiku wybrać się na 2 tygodnie do Sajgonu. Mam pytanie ile>kieszonkowego ze sobą zabrać (hotel i przelot opłacony już wcześniej) ? będe
>wdzięczny za odpowiedź.
To zależy co chcesz robić w HCMC i jakiego standardu szukasz. Jedzenie możesz dostać bardzo tanio (np. w okolicach Tan Binh Market) ale i bardzo drogo.
W samym mieście 2 turystycznie to za dużo. Jeśli chcesz jeździć na wycieczki wbij się na stronę https://www.thesinhtourist.vn i popatrz na ceny. To jedne z najdroższych ofert. Jeszcze rok temu bym Ci napisał, że mimo to, najlepsze, ale w ubiegłym roku wykręcili znajomym numer - sprzedali wycieczkę a ponieważ nie mieli już miejsc, wrzucili ludzi do wycieczki z tańszego biura, z gorszą obsługą itp.
TomekPodróżnik 21:24 | 22.05.2016
Jadę indywidualnie. Przelot i hotel mam już zarezerwowany. Chodzi mi ile kasy wziąć aby te 2 tygodnie w Sajgonie przeżyć, pozwiedzać. Ewentualnie wypad gdzieś za miasto. Ile sugerujesz wziąć kasy aby nie zabrakło ?
Edgarek 22:42 | 22.05.2016
>Jadę indywidualnie. Przelot i hotel mam już zarezerwowany. Chodzi mi ile kasy wziąć>aby te 2 tygodnie w Sajgonie przeżyć, pozwiedzać. Ewentualnie wypad gdzieś za
>miasto. Ile sugerujesz wziąć kasy aby nie zabrakło ?
Ja bym szacował po 10-15 dolarów dziennie jeśli nie zamierzasz jeść w restauracjach. Musisz doliczyć wycieczki i ewentualne zakupy prezentów. Ja polecam kawę, o ile ją pijesz. Wietnam kawą stoi.
TomekPodróżnik 23:31 | 22.05.2016
Byłbym wdzięczny jeślibyście pisali konkretne kwoty. Naprawdę sam wiem tyle, że będę musiał jeść, płacić za transport a jak zaproszę kogoś do knajpy to wypada zapłacić też za niego ! a więc w postach proszę o zawarcie konkretnej kwoty jaką minimum powinienem zabrać
ewabor 20:49 | 09.06.2016
Hej! Wybieram się sama do Wietnamu termin 14 wrzesień do 2 październik. Jeśli chcesz dołączyć zapraszam Ewa
seniorka 09:57 | 10.06.2016
dzięki, ale już podpisałam umowę z biurem. A dokąd planujesz następną samodzielną wyprawę?