Forum dyskusyjne
Plan objazdówki po Gruzji Proszę o podpowiedzi
kategoria podróże po świecie
kraj Gruzja
[fb] Pio Mu 12:46 | 24.06.2017
Witam proszę o ocenę wycieczki objazdowej po Gruzji. Jedziemy w trzech chłopa po 30 lat każdy :)Gruzja Plan 28.07 - 7.08.2017
Przylot: 28.07 14:35 Kutaisi ->+5h Mestia : 19:35
28.07 - 29.07 Mestia -wieczorem wyjazd
29.07 - 30.07 Kutasisi przyjazd w nocy - wyjazd z samego rana - sam nocleg
30.07 Gori ok 10:00 zwiedzamy co trzeba -> Tibilisi
30.07 Tibilisi - 02.08 - zwiedzanie, wynajem samochodu, sauny, termy, z rana wyjazd
02.08 Vardzia
3.08-6.08 Batumi Chill
6-7.08 Kutaisi - ewentualnie bez noclegu odlot o 6:00
nitkaska 16:12 | 24.06.2017
Jak będziesz w Mestii to koniecznie pojedź do Ushguli. Z głównego rynku odjeżdżają busiki, dobrze jest być w minimum 4 osoby, wtedy koszt jest mniejszy. To prywatne busiki, odjeżdżają ok. 8 rano, dowożą do ostatniej osady w Ushguli. Kierowcy umawiają się na powrót ok. 15. To dość czasu, żeby przejść się po wiosce, ja cofnęłabym się do poprzedniej (środkowej), tam turystów mało i fajny klimat. Mieszkańcy za opłatą wpuszczą do domu oraz do przydomowej wieży.Jeśli komuś zależy, to można się udać pod lodowiec Shkhara, sympatyczny spacer, ale żeby dość pod sam lodowiec i zdążyć przejść się po dwóch częściach Ushguli, trzeba się mocno sprężać, to program dla szybkich i wytrwałych. Jeśli jednak ja miałabym coś doradzić, to mając do wyboru lodowiec bądź samą wieś zdecydowanie wybrałabym wieś.
Jak będziecie w Batumi podjedźcie do Ureki, to przy Batumi dziura, ale ma kapitalny klimacik oraz co najważniejsze jedyne na świecie plaże z czarnym, magnetycznym, leczniczym piaskiem.
Szkoda, że będziecie tak krótko...
Ma namiar na fantastyczną miejscówkę w Kutaisi, także w Tbilisi.
Byłam w Gruzji dłużej i odwiedziłam dużo więcej miejsc, między innymi Chevsuretię.
Całą podróż opisałam po wklejonym niżej linkiem, tam jest dokładny plan podróży, namiary na hotele, odległości, czas potrzebny na podróż z punktu "A" do punktu "B"
http://takemytrip.pl/plan-podrozy-31-gruzja-azja
Jakbyś miał jakieś problemy skontaktuj się z "Wariatami", to polsko - gruzińskie małżeństwo organizujące podróże po Gruzji (https://www.facebook.com/Gruzjazwariatami/)
Życzę wspaniałej podróży :)
nitkaska 16:12 | 24.06.2017
Jak będziesz w Mestii to koniecznie pojedź do Ushguli. Z głównego rynku odjeżdżają busiki, dobrze jest być w minimum 4 osoby, wtedy koszt jest mniejszy. To prywatne busiki, odjeżdżają ok. 8 rano, dowożą do ostatniej osady w Ushguli. Kierowcy umawiają się na powrót ok. 15. To dość czasu, żeby przejść się po wiosce, ja cofnęłabym się do poprzedniej (środkowej), tam turystów mało i fajny klimat. Mieszkańcy za opłatą wpuszczą do domu oraz do przydomowej wieży.Jeśli komuś zależy, to można się udać pod lodowiec Shkhara, sympatyczny spacer, ale żeby dość pod sam lodowiec i zdążyć przejść się po dwóch częściach Ushguli, trzeba się mocno sprężać, to program dla szybkich i wytrwałych. Jeśli jednak ja miałabym coś doradzić, to mając do wyboru lodowiec bądź samą wieś zdecydowanie wybrałabym wieś.
Jak będziecie w Batumi podjedźcie do Ureki, to przy Batumi dziura, ale ma kapitalny klimacik oraz co najważniejsze jedyne na świecie plaże z czarnym, magnetycznym, leczniczym piaskiem.
Szkoda, że będziecie tak krótko...
Ma namiar na fantastyczną miejscówkę w Kutaisi, także w Tbilisi.
Byłam w Gruzji dłużej i odwiedziłam dużo więcej miejsc, między innymi Chevsuretię.
Całą podróż opisałam po wklejonym niżej linkiem, tam jest dokładny plan podróży, namiary na hotele, odległości, czas potrzebny na podróż z punktu "A" do punktu "B"
http://takemytrip.pl/plan-podrozy-31-gruzja-azja
Jakbyś miał jakieś problemy skontaktuj się z "Wariatami", to polsko - gruzińskie małżeństwo organizujące podróże po Gruzji (https://www.facebook.com/Gruzjazwariatami/)
Życzę wspaniałej podróży :)
Hubercik 13:15 | 25.06.2017
Cześć,Dosyć skromny plan, a czasu tak mało wcale nie jest. 3-4 dni na Tbilisi to moim zdaniem za dużo, 2 wystarczą zupełnie. Gori - ja bym odpuścił. Zamiast tego zostałbym w Swanetii dłużej albo pojechał do Kazbegi albo zobaczył Mcchetę czy Borżomi. Można by było pojechać też na chill do Signagi.
Batumi zamieniłbym na Kobuleti albo Ureki jak piesze koleżanka wyżej. Plaże mniej zatłoczone, a do Batumi zawsze można podjechać, a nawet dalej do Gonio bo jest fajne :)
Jak coś pisz, chętnie pomogę bo byłem tam już 2 razy, a w podobnym okresie co Wy wybieram się na kolejnego tripa :)
nitkaska 17:29 | 25.06.2017
zgadzam się w zupełności. My byliśmy w Gori jedynie przejazdem, zjedliśmy tam obiad z naszymi zaprzyjaźnionymi Gruzinami i wystarczyło.Tbilisi też dałabym radę w dwa dni max. Borżomi mnie osobiście nie porwało, obstawiałabym raczej góry na dłużej, tak jak pisze Hubercik np Kazbegi :)
madrito 13:23 | 26.06.2017
hej. podrzucam nasz plan http://www.takiepodroze.pl/p/gruzja.html.Brak w nim gór bo lało, lało i lało.
Również uważam, że 4 dni w Tbilisi to przesada. Miasto mnie nie porwało.
Dla mnie nr 1 w Gruzji to David Gareja, można się tam dostać z Tbilisi( i z 4 dni w Tiblisi robią się 3), albo z Sighnaghi (bardzo przyjemne miasteczko). Pozytywnie zaskoczyło nas Bordżomi.
Pozdrawiam
nitkaska 17:35 | 26.06.2017
>hej. podrzucam nasz plan http://www.takiepodroze.pl/p/gruzja.html.>Brak w nim gór bo lało, lało i lało.
>Również uważam, że 4 dni w Tbilisi to przesada. Miasto mnie nie porwało.
>Dla mnie nr 1 w Gruzji to David Gareja, można się tam dostać z Tbilisi( i z 4 dni w
>Tiblisi robią się 3), albo z Sighnaghi (bardzo przyjemne miasteczko). Pozytywnie
>zaskoczyło nas Bordżomi.
>
>Pozdrawiam
Góry w Gruzji są obłędne. Tak więc odradzać wyprawę w góry, jeśli się tam nie było. Dla mnie odwiedziny w Shatili czy Muco były ogromnym przeżyciem, skalne miasta praktycznie nie odwiedzane przez turystów. A i sama droga do nich zapierała dech. Także Dolina Truso jest przepiękna. W Gori jedyne co można zobaczyć to wspomniane muzeum Stalina, ale to dla koneserów ;)
Jeśli zaś ktoś nie jest pasjonatem takich miejsc, to odwiedziny tego miasta są stratą czasu, ponieważ poza wspomnianym muzeum nie ma tam nic kompletnie.
Myślę też, że w sierpniu padać nie powinno, ja byłam w pierwszej połowie sierpnia i ani w Svanetii ani Chewsuretii nie padało.
danley 15:42 | 26.06.2017
zwiedzając Gori koniecznie Muzeum Stalina może uda się wam że będzie darmowy wstęp będąc w Gori własnie w muzeum kobieta z portierii załatwia taxi do Uplisciche – starożytne skalne miasto we wschodniej Gruzji, około 10 km na wschód od miasta Gori zatem polecam
Yakin 18:56 | 26.06.2017
>Witam proszę o ocenę wycieczki objazdowej po Gruzji. Jedziemy w trzech chłopa po 30>lat każdy :)
>
>
>Gruzja Plan 28.07 - 7.08.2017
>
>Przylot: 28.07 14:35 Kutaisi ->+5h Mestia : 19:35
>28.07 - 29.07 Mestia -wieczorem wyjazd
>29.07 - 30.07 Kutasisi przyjazd w nocy - wyjazd z samego rana - sam nocleg
>30.07 Gori ok 10:00 zwiedzamy co trzeba -> Tibilisi
>30.07 Tibilisi - 02.08 - zwiedzanie, wynajem samochodu, sauny, termy, z rana wyjazd
>02.08 Vardzia
>3.08-6.08 Batumi Chill
>6-7.08 Kutaisi - ewentualnie bez noclegu odlot o 6:00
>
Pio Mu, czym wy zamierzacie się przemieszczać zanim wynajmiecie samochód w Tbilisi? Marszrutkami? To od razu mówię, że ten plan jes nierealny. Na przykład nie wydostaniecie się wieczorem z Mestii. Zrezygnujcie z Gori i noclegu w Kutaisi. Zostańcie dłużej w Mestii i jeden dzień z tego przeznaczcie na Uszguli. Rano jedźcie bezpośrednio do Tbililisi. Tutaj dwa, góra trzy dni z Mcchetą. Zrobienie trasy Tbilisi - Vardzia nawet wynajętym autem tak żeby ją jeszcze zwiedzić jest bardzo trudne. Podobnie przejazd najkrótszą trasą z Vardzi do Batumi przez Khulo, bo zakładam, że tak sobie wymyśliliście. Ta trasa jest przejezdna tylko dla terenówek, a bardzo często nawet w lecie jest w ogóle nieprzejezdna z powodu sporych opadów, które tam się zdarzają nawet w lecie i trzeba jechać przez Kutaisi. Rozważcie to jeszcz raz dopóki macie jeszcze chwilę, żebyście nie byli rozczarowani.